Κορυφαία σημασία στην ανάπτυξη της διασυνδεσιμότητας σε διεθνές επίπεδο έχουν οι υποδομές που έχουν να κάνουν με τα λιμάνια, τα κανάλια αλλά και τους διεθνείς θαλάσσιους διαδρόμους, κι αυτό μας το έχει δείξει τόσο η ιστορία όσο και η σημερινή κατάσταση, τόνισε η Κατερίνα Τσαπικίδου, Διευθύντρια της Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων του Υπουργείο Εξωτερικών στη συζήτηση που έγινε στο πλαίσιο του Southeast Europe Connectivity Forum ΙΙ. Η κ. Τσαπικίδου ανέφερε ως παραδείγματα τη λειτουργία του καναλιού του Σουέζ και το πόσο διαμορφώνει ακόμη και τώρα νέα δεδομένα. Επίσης, υπογράμμισε πως έχει μεγάλη σημασία η ανάπτυξη των υποδομών, αφού δημιουργούν πλεονεκτήματα για την μετακίνηση ανθρώπων, την εμπορική διακίνηση, ενώ δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει, όπως είπε, ότι πολλές φορές οι κεντρικοί θαλάσσιοι διάδρομοι εξυπηρέτησαν στρατιωτικά συμφέροντα.
Ο Σωτήρης Σέρμπος, Αναπλ. Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, κάνοντας αναφορά στην ιδιαίτερη γεωγραφική θέση που έχουν τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης και της Αλεξανδρούπολης, υπογράμμισε την προτεραιότητα που έχει ο ρόλος των υποδομών. Μάλιστα, σημείωσε την αλλαγή υποδείγματος που έχουμε πλέον μετά την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία σε ότι αφορά την περιφερειακή συνεργασία. Ο κ. Σέρμπος υπογράμμισε ότι μπορεί η χώρα μας να έχει καθυστερήσει, αλλά πλέον τρέχει μια νέα αρχιτεκτονική, που αναδεικνύει τον ρόλο της όχι μόνο στην συγκέντρωση και της διανομή της ενέργειας μέσα από τα λιμάνια μας, αλλά ευρύτερα. Επίσης, τόνισε, πως η νέα αρχιτεκτονική που οδηγεί στην περιφερειακή συνεργασία μόνο οφέλη μπορεί να φέρει στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τα Δυτικά Βαλκάνια, και πρώτα από όλα για την Ελλάδα. Ο Καθηγητής του ΔΠΘ ανέφερε και την σημασία που πρέπει να δώσουμε για την ασφάλεια των υποδομών σε πολλά επίπεδα.
Ο Martin Quencez, Managing Director of Geopolitical Risk and Strategy, German Marshall Fund of the United States (GMF), επεσήμανε την ανάγκη να δημιουργήσει η ΕΕ τα κατάλληλα μέσα και εργαλεία γεωπολιτικής, μια και τα δεδομένα αλλάζουν και θα πρέπει να γίνει αντιληπτό πως η κατεύθυνση οδηγεί περισσότερο στην περιφερειακή συνεργασία και σε αυτό σημαντικό ρόλο έχουν οι υποδομές και τα λιμάνια. Η κατάσταση όπως είπε ο ίδιος θα είναι ακόμη πιο δύσκολη, αφού βλέπουμε να αλλάζει το γεωπολιτικό πλαίσιο, και η συνδεσιμότητα ενός λιμανιού, όπως της Θεσσαλονίκης, έχει πολύ μεγάλη σημασία. Ο κ. Quencez τόνισε πως είναι πιο εύκολο, πιο λειτουργικό και αποτελεσματικό να λειτουργήσει η περιφερειακή συνεργασία, η οποία εμπεριέχει και τις υποδομές, παρά να κινηθούν ποιο κεντρικά, αλλά σίγουρα πιο αργά από τις Βρυξέλλες. Ο ίδιος υπογράμμισε πως οι μεγάλοι ηγέτες δεν τους ενδιαφέρει να χτίσουν έναν νέο ψυχρό κόσμο, αλλά είτε το θέλουμε είτε όχι, όπως είπε, αυτό μπορεί συμβεί.
Ο Κωνσταντίνος Φίλης, Διευθυντής του Ινστιτούτου Διεθνών Υποθέσεων υπογράμμισε τη σημασία της διασυνδεσιμότητας με την ανάπτυξη – ενίσχυση των υποδομών στην περιφερειοποίηση που οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια. Ο κ. Φίλης επισήμανε την στρατηγική σημασία που έχει η Βόρεια Ελλάδα και ειδικά η Θεσσαλονίκη για την περιοχή των Βαλκανίων και εκτίμησε πως θα ήταν χρήσιμο να δημιουργηθεί για παράδειγμα ένα Γραφείο Βαλκανικών Υποθέσεων στην πόλη. Όπως είπε θα μπορούσαν μέσω αυτού να συναντώνται οι υπουργοί αυτών των χωρών κάθε μήνα στη Θεσσαλονίκη, προκειμένου να αναπτύξουν, εκτός των άλλων, την περιφερειακή συνεργασία.
Την συζήτηση συντόνισε ο Αλέξανδρος Αλεξιάδης, Προϊστάμενος Οικονομικών & Εμπορικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος του Υπουργείου Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας