Νίκος
Καραγιάννης

 

Με αφορμή το πρόβλημα λειψυδρίας που αντιμετωπίζει το νησί της Ρόδου (παρά το γεγονός ότι οι υδάτινοι ταμιευτήρες του φράγματος Γαδουρά είναι γεμάτοι), ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος μιλώντας σε Μ.Μ.Ε. της Δωδεκανήσου, έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις και προτάσεις:

«Είναι ώρα ύψιστης ευθύνης και ανάγκη για έργα και όχι για ανερμάτιστες δηλώσεις και εμπρηστικές – εσωστρεφείς τοποθετήσεις. Σίγουρα υπάρχουν υπεύθυνοι γι’ αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και είναι φυσικά πρόσωπα και θεσμικοί πολιτικοί παράγοντες. Επειδή το νερό είναι πηγή ζωής και δημόσιο αγαθό, προέχει η επίλυση του προβλήματος της λειψυδρίας και κατόπιν η αναζήτηση υπευθύνου, είτε αυτοί είναι πολιτικοί είτε διοικητικοί παράγοντες.

Ζούμε πρωτόγνωρες στιγμές. Μέχρι και αυτήν την ώρα, καμία παραίτηση, καμία συγνώμη, καμία ανάληψη ευθύνης για το πρόβλημα, μοναχικές διαδρομές και περιχαράκωση αντί για συνεργασία και οι πολίτες ταλανίζονται και αγανακτούν.

Το 2005 ως Γενικός Γραμματέας της Π.Ν.Αι. έδωσα μάχη συγκρουόμενος με τη γραφειοκρατία και ξεκόλλησε η υλοποίηση του φράγματος Γαδουρά. Το φράγμα κάποιοι το επισκέφθηκαν πρώτη φορά το τελευταίο χρονικό διάστημα, έκαναν δηλώσεις, φωτογραφήθηκαν, αλλά ξέχασαν να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Το φάσμα της λειψυδρίας επλανάτο πάνω από το νησί της Ρόδου εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα και όσοι θέλουν να παίζουν το ρόλο του πρωτεύθυνου πολίτη στην περιοχή, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η πρόγνωση, η πρόβλεψη, η προεργασία και η προετοιμασία είναι βασικοί κανόνες για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Γι’ αυτό δημιουργήθηκε το φράγμα Γαδουρά, γι’ αυτό είναι επιτακτική ανάγκη να λειτουργήσει. Επιτακτική ανάγκη είναι να αναζητηθούν ανενεργές και παραμελημένες γεωτρήσεις και υδάτινοι πόροι από την Κάλαθο να αξιοποιηθούν στο νησί που υπάρχουν και οι κάτοικοί του το έχουν ανάγκη. Τα στελέχη και η διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Ρ. να προσαρμοστούν τάχιστα στα νέα δεδομένα αλλά και στις ανάγκες. Περιφέρεια, Δήμος Ρόδου, Κυβέρνηση να συνεργαστούν. Να ευαισθητοποιηθούν και ενημερωθούν οι πολίτες, ώστε να μη γίνεται αλόγιστη χρήση νερού.

Το νερό είναι απαραίτητο για την ανθρώπινη ζωή και φυσικά για τον πρωτογενή τομέα. Οι κλιματικές συνθήκες αλλάζουν. Το πολύτιμο αγαθό του νερού -με βάση τα στατιστικά στοιχεία από τις βροχοπτώσεις των τελευταίων ετών- μειώνεται. Απαιτείται η δημιουργία υδάτινων ταμιευτήρων και για πόσιμο νερό αλλά και για στήριξη του πρωτογενή τομέα και είναι επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει και το φράγμα της Κρητινίας. Να αξιοποιήσουμε το θαλάσσιο περιβάλλον που έχουμε γύρω μας με αφαλατώσεις και να διεκδικήσουμε άμεσα χρηματοδοτήσεις από ειδικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τεχνογνωσία από ευρωπαϊκά πανεπιστήμια.

Eύχομαι το 6ο Τμήμα του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κάνει δεκτή την αίτηση ανάκλησης της Π.Ν.Αι. που αφορά τη διαχείριση του φράγματος Γαδουρά. Τα μέλη του να κατανοήσουν το πρόβλημα. Πάνω απ’ όλα υπάρχουν οι άνθρωποι και οι ανάγκες τους και η ανάγκη να προστατευτεί το φυσικό περιβάλλον και η τουριστική βιομηχανία της Ρόδου.

Προσωπικά είμαι στη διάθεση όποιου χρειάζεται τις απόψεις μου και τη δημιουργική μου διάθεση και αντιλαμβάνεται ότι επιβάλλεται να πρυτανεύσει η συνεργασία στον τόπο. Με λυπεί το γεγονός ότι σ’ αυτήν την κρίσιμη στιγμή δεν υπάρχει κάποιος που θα αναλάβει γενναία την πολιτική ευθύνη, αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η κοινωνία μας -κουρασμένη από τα πολλά προβλήματα της- δεν αντέχει να αναζητά καθημερινά το αυτονόητο αγαθό του νερού και να ζει στην αβεβαιότητα, επιβαρυνόμενη ακόμα περισσότερο.

Θυμίζω προς όλους το ρητό: Όταν παίρνει φωτιά το σπίτι μας, πρώτα τη σβήνουμε και μετά συλλαμβάνουμε τον εμπρηστή. Έτσι και στην περίπτωση της λειψυδρίας στη Ρόδο. Πρώτα αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα και μετά είναι εύκολο να επιρριφθούν οι ευθύνες.»

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας