Νίκος
Καραγιάννης

Κόκκινο στη γραμμή Τραμ, πράσινο σε Μετρο δίνει ο Δήμαρχος Περάματος καθώς σύμφωνα με δημοσίευση στην προσωπική του ιστοσελίδα glagoudakis.gr κάνει γνωστή την επιθυμία του Δήμου για κάτι τέτοιο. Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει από τη διενέργεια των τοπογραφικών μελετών αλλά και τη συνάντηση του με συγκοινωνιολόγους ο Δήμαρχος της πόλης Γιάννης Λαγουδάκηςς,  κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το Τραμ θα δημιουργούσε περισσότερα προβλήματα από αυτά που θα έλυνε. Μάλιστα όπως αναφέρει πίεσε ώστε οι τοπογραφικές μελέτες που γίνονται από τις αρχές του 2017 για την επέκταση του Τραμ να μετατραπούν σε αντίστοιχες για το Μετρό ως παρακλάδι της Γραμμής 3 (που ως γνωστόν επεκτείνεται μέχρι το Δημοτικό Θέατρο).

Στη συνέχεια ακολούθησε συνάντηση με την Αττικό Μετρό από όπου ..βγήκε από το συρτάρι μία παλαιότερη πρόταση για γραμμή Μετρό Πέραμα-Θησείο και πλέον ο Δήμος περιμένει επίσημες ανακοινώσεις από την πολιτική ηγεσία.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΕΠΕΚΤΑΣΗ ΤΟΥ ΤΡΑΜ ΠΡΟΣ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ-ΠΕΡΑΜΑ
Η επέκταση προς Κερατσίνι-Πέραμα προέβλεπε κατασκευή διπλής γραμμής μήκους 8,9 χλμ, μερικώς υπογειοποιημένης, καθώς και 17 στάσεων (8 διπλής κατεύθυνσης, 8 μονής και ένας τερματικός σταθμός) που θα συνέδεε το λιμάνι του Πειραιά με το Κερατσίνι και το Πέραμα.

Η διαδρομή της επέκτασης του Τραμ προς Κερατσίνι και Πέραμα προέβλεπε σε γενικές γραμμές να ακολουθήσει την προϋπάρχουσα χάραξη του παλιού τροχιοδρόμου Περάματος, την τελευταία δηλαδή από τις παλιές γραμμές του Τραμ που καταργήθηκε το 1977 με τα οχήματα να κινούνται σε αποκλειστικό διάδρομο.

Όσον αφορά τη σύνδεση με το Πέραμα, η γραμμή του Τραμ προέβλεπε να διασταυρώνεται με την οδό Αγίου Όρους, την πλατεία Ταμπουρίων (πλατεία Λαού), και μέσω της Αυξεντίου Παλληκαρίδη να καταλήγει στην λεωφόρο Δημοκρατίας (στο ύψος της Ιχθυόσκαλας). Η γραμμή θα συνέχιζε στο δεξιό ρεύμα της λεωφόρου Δημοκρατίας, μέχρι και το ύψος των διυλιστηρίων. Από εκεί θα ξεκινούσε μία κυκλική διαδρομή μέσω της λεωφόρου Ειρήνης. Ενώ η διαδρομή προς Πέραμα θα γινόταν μέσω της λεωφόρου Ειρήνης, η διαδρομή προς Πειραιά θα γινόταν μέσω της λεωφόρου Δημοκρατίας. Οι δύο κατευθύνσεις κίνησης θα συναντούνταν επί της λεωφόρου Δημοκρατίας, μετά την οδό Βάρναλη. Το τέρμα της γραμμής θα ήταν στο ύψος του λιμεναρχείου Περάματος.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ
Κάπου εδώ όμως έχουμε και τα προβλήματα καθώς η υπό μελέτη επέκταση του Τραμ προς Κερατσίνι-Πέραμα έχει μια σχετική ωριμότητα καθώς οι τοπογραφικές μελέτες έχουν ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2017, ενώ η Περιφέρεια έχει δεσμεύσει ποσό 90εκατ.ευρώ για αυτό το σκοπό. Το κόστος της εκτιμάται σε περίπου 180εκατ.ευρώ γεγονός που αφήνει διάπλατα ανοιχτή τη μεγάλη πιθανότητα το έργο να μπορέσει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση και να οδεύσει σχετικά σύντομα σε υλοποίηση.

Αν τελικά υπερισχύσει η απόφαση για διακοπή της μελέτης επέκτασης Τραμ και πάμε σε μία λύση Μετρό, που ομολογουμένως είναι ένα πιο αποδοτικό και γρήγορο μέσο, άμεσα περνάμε σε ένα πλήθος προβλημάτων τα οποία ενδέχεται να έχουν το κίνδυνο το Κερατσίνι και το Πέραμα να μείνουν χωρίς μέσο σταθερής τροχιάς για πολλά χρόνια ακόμα. Γιατί όμως;

Το πρώτο μεγάλο θέμα είναι πως πρέπει από την αρχή να γίνουν μελέτες, πράγμα που θα στοιχίσει τουλάχιστον 2 χρόνια. Το επόμενο πρόβλημα, οι χωροθετήσεις των σταθμών, απαιτούν απαλλοτριώσεις που ειδικά στην περίπτωση του Κερατσινίου όπου έχουμε πολλή πυκνή δόμηση, θα κοστίσουν σε χρόνο και σε χρήμα. Από την άλλη για να φτάσει το Μετρό στο πορθμείο του Περάματος που σε συνδυασμό με την όχι και τόσο μεγάλη πυκνότητα πληθυσμού, θα σημάνει γεωμετρική αύξηση του κόστους χωρίς όμως αντίστοιχα την αναμενόμενη εμπορική απόδοση του. Εννέα χιλιόμετρα υπόγειου Μετρό θα μπορούσαν να κοστίσουν σχεδόν 1δισ.ευρώ (σκεφτείτε ότι για τη Γραμμή 4 με 13χλμ και 15 σταθμούς το κόστος είναι 1,8δισ.ευρώ). Δηλαδή ένα έργο που ως επέκταση Τραμ κοστίζει 180εκατ.ευρώ το κόστος του ως έργο Μετρό θα πενταπλασιαστεί.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα όμως είναι ακριβώς η χρηματοδότηση. Ακόμα και αν αύριο είχαμε μελετητική ωριμότητα για μία πιθανή επέκταση Μετρό προς Κερατσίνι και Πέραμα δεν θα είχαμε χρηματοδότηση καθώς έχουμε σειρά από επεκτάσεις του Μετρό που περιμένουν στην ουρά για υλοποίηση. Ποιες είναι;

Οι επεκτάσεις της Γραμμής 4 προς Μαρούσι, Λυκόβρυση, Περισσό και Άνω Ηλιούπολη και οι επεκτάσεις της Γραμμής 2 προς Ίλιον. Αυτά τα έργα έχουν πολλή πιο προχωρημένη μελετητική ωριμότητα και κοστίζουν περίπου 2 δισ.ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι μία υποθετική επέκταση του Μετρό προς Κερατσίνι-Πέραμα θα έπρεπε να περιμένει “στην ουρά” μέχρι να βρεθεί η πηγή χρηματοδότησης που αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά χρόνια. Να θυμίσουμε ότι μόνο για το πρώτο τμήμα της Γραμμής 4 που εξαγγέλθηκε για πρώτη φορά το 2005, η χρηματοδότηση βρέθηκε 10 χρόνια μετά και το έργο δεν θα είναι έτοιμο πριν το 2027. Δηλαδή 22 χρόνια μετά την πρώτη εξαγγελία στην πιο αισιόδοξη πρόβλεψη του.

Βέβαια, δεν υπάρχει κάποιος που να μην προτιμά την λύση του Μετρό, ως πιο γρήγορο αποδοτικό μέσο αλλά τα παραπάνω προβλήματα ίσως τελικά αποδειχθούν μεγάλο ανάχωμα για μία προοπτική ύπαρξης γραμμής Μετρό από το κέντρο του Πειραιά μέχρι το πορθμείο του Περάματος.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV