Connect with us

ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Κοινή συνάντηση των έργων REFORM και E-SMARTEC στη Θεσσαλονίκη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Λευκός Πύργος και παράλιο μέτωπο Θεσσαλονίκης

Το Ηλεκτρονικό Κέντρο Υποστήριξης ΣΒΑΚ και του ηλεκτρονικού τόπου δημόσιας συζήτησης (φόρουμ) που υλοποιούνται στο πλαίσιο του έργου REFORM, καθώς και το πρώτο εργαστήριο συμμετοχικού σχεδιασμού των ΣΒΑΚ στο πλαίσιο του έργου e-smartec, παρουσιάζουν η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2019, στις 10.00 π.μ., στη Θεσσαλονίκη, στις εγκαταστάσεις του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ (6ο χλμ. Χαριλάου Θέρμης).

Το έργο REFORM, το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Interreg Europe 2014-2020, στοχεύει στην ενίσχυση του ρόλου της Περιφέρειας στο σχεδιασμό και υλοποίηση των ΣΒΑΚ, μέσω σχέσεων συνεργασίας και συναλληλίας με τους Δήμους της επικράτειάς της, οι οποίες αναπτύσσονται βάσει των καθορισμένων αρμοδιοτήτων, κοινών συμφωνιών, καθώς και με την υλοποίηση κοινών δράσεων.

Αποτέλεσμα των δράσεων που πραγματοποιήθηκαν στις προηγούμενες συναντήσεις, αποτελεί η δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης ΣΒΑΚ, με το οποίο θα επιτευχθεί η συνεχής ενημέρωση των τεχνικών υπηρεσιών των Δήμων για τον ορθό σχεδιασμό των ΣΒΑΚ και η ανταλλαγή γνώσεων και καλών πρακτικών μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για την υλοποίηση των ΣΒΑΚ πρόσφατα δημοσιεύτηκαν και είναι προσβάσιμες μέσα από την ιστοσελίδα του ELTIS.

Το έργο REFORM, με εκπρόσωπο τον επιστημονικό συντονιστή του (ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ), συνέβαλε στη συγγραφή των προδιαγραφών αυτών, συμπεριλαμβάνοντας μέσα στις προδιαγραφές για τις μητροπολιτικές περιοχές καλές πρακτικές του REFORM, τρεις από τις οποίες προέρχονται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και είναι διαθέσιμες εδώ.

Οι καλές πρακτικές αυτές, καθώς και η δημιουργία του Κέντρου Υποστήριξης, παρουσιάστηκαν με μεγάλη επιτυχία σε διεθνή συνέδρια για τη βιώσιμη κινητικότητα, όπως το συνέδριο “SUMP Conference” στο Groningen, το “CIVITAS Conference” στο Γκρατς (Αυστρία), το “Polis conference” στο Μάντσεστερ και στις Βρυξέλλες κ.ά. Η ανταλλαγή εμπειριών στο πλαίσιο των παραπάνω διαδικασιών παρείχε χρήσιμα συμπεράσματα για την περαιτέρω καθοδήγηση των ελληνικών ΣΒΑΚ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν αναλυτικά μέσα από το Κέντρο Υποστήριξης τις νέες ευρωπαϊκές προδιαγραφές για τα ΣΒΑΚ, χρήσιμο υλικό που μπορούν να χρησιμοποιήσουν σε κάθε στάδιο της ανάπτυξης τους ενώ θα συζητηθούν τυχών απορίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά την υλοποίηση των τοπικών ΣΒΑΚ.

Επιπλέον οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν να συμμετέχετε στο πρώτο εργαστήριο του προσφάτως εγκεκριμένου έργου e-smartec του προγράμματος Interreg Europe 2014-2020, στο οποίο συνεχίζεται η συνεργασίας IMET/EKETA (επικεφαλής εταίρος) με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και με το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Κεντρικής Μακεδονίας.

Το εν λόγω εργαστήριο στοχεύει στην ενίσχυση της συμμετοχικής συνιστώσας των ΣΒΑΚ, η οποία και κρίθηκε από την έως τώρα πορεία (ευρωπαϊκή και ελληνική εμπειρία) ως βασικός κορμός για την επιτυχή ανάπτυξη και υλοποίηση των σχεδίων κινητικότητας.

Συγκεκριμένα, στο πρώτο εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στοχευμένη συζήτηση για την ανάδειξη καλών πρακτικών οι οποίες έχουν υλοποιηθεί από Δήμους της Περιφέρειας ή άλλους φορείς και αφορούν στην αλληλεπίδραση με τους πολίτες, στη συνεργασία πολιτών & φορέων με τη δημοτική τους αρχή κατά την υλοποίηση αλλά και την παρακολούθηση των ΣΒΑΚ, στη συμμετοχή και αξιοποίηση της κοινής γνώμης και στην επίτευξη πραγματικής αλλαγής στη συμπεριφορά του μετακινούμενου προς την ενεργή μετακίνηση (ποδήλατο, περπάτημα) και σε μέσα φιλικά προς το περιβάλλον (ΔΣ, ηλεκτροκίνηση).

Παράλληλα, με αφορμή τις Ημέρες Ανοιχτών Θυρών 2019 του ΙΜΕΤ/ΕΚΕΤΑ, που πραγματοποιούνται στις 25 και τις 26 Νοεμβρίου, όσοι το επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του και να ενημερωθούν για την έρευνα που πραγματοποιείται από το Ινστιτούτο Βιώσιμης Κινητικότητας και Δικτύων Μεταφορών, τα αποτελέσματα αυτής καθώς και να δουν από κοντά τον ερευνητικό εξοπλισμό που διαθέτει.

“Πιστεύουμε ότι η συμμετοχή σας στην εκδήλωση θα συμβάλει σημαντικά στην ενίσχυση της προσπάθειας όλων των εμπλεκόμενων φορέων για τη διαμόρφωση και υλοποίηση Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που θα καλύπτουν τις ανάγκες των πολιτών και των επιχειρήσεων και ταυτόχρονα θα εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα διαβίωσης”, τονίζουν οι εκπρόσωποι της διοργάνωσης.

image_pdfimage_print

Αναπλάσεις Αθήνας

Δήμος Αθηναίων: Με τη συμμετοχή επιστημόνων και φορέων η διαβούλευση για τον Μεγάλο Περίπατο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Με διευρυμένη σύνθεση πραγματοποιήθηκε χθες η τρίτη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο, υπό την προεδρία του Δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.

Η Διαπαραταξιακή Επιτροπή συστάθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Αθήνας και σε αυτήν συμμετέχουν εκτός από τους εκπροσώπους δημοτικών παρατάξεων, επιστήμονες εγνωσμένου κύρους (αρχιτέκτονες, πολιτικοί μηχανικοί, πολεοδόμοι, συγκοινωνιολόγοι κ.ά.) που με την πολύτιμη γνώση και την μεγάλη εμπειρία τους συμβάλουν καθοριστικά στην διαδικασία της Διαβούλευσης για τον Μεγάλο Περίπατο.

Αντικείμενο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής είναι:

– Η παρακολούθηση και συνεχής αξιολόγηση της εξέλιξης του πιλοτικού έργου με τις ήπιες παρεμβάσεις που γίνονται σε αυτή τη φάση κι έχουν προσωρινό χαρακτήρα.

– Η οργάνωση της διαβούλευσης με τους επιστημονικούς και κοινωνικούς φορείς που με τις προτάσεις τους συμβάλουν καθοριστικά στην επίτευξη του αρτιότερου αποτελέσματος.

– Η εισήγηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα οριστικά και μόνιμα έργα και τις παρεμβάσεις που θα πάρουν τη θέση των σημερινών προσωρινών μετά το διάστημα της πιλοτικής διαδικασίας.

Στην χθεσινή πολύωρη συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής Επιτροπής Διαβούλευσης κατέθεσαν τις απόψεις τους τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων για τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που σχετίζονται με την καθημερινότητα οδηγών και πεζών στην πόλη. Επίσης με την μελετητική ομάδα Ειδικού Χωρικού Σχεδίου συζητήθηκε εκτενώς το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο που είναι στο τελικό στάδιο εκπόνησης.

Στην Διαπαραταξιακή Επιτροπή Διαβούλευσης μετέχουν εκτός από τον Δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, ο Βασίλης Αξιώτης, αντιδήμαρχος Αστικών Υποδομών & Σχεδίου Πόλεως, η Δέσποινα Αλεβιζάκη, δημοτική σύμβουλος από τον συνδυασμό «Ανοιχτή Πόλη του Νάσου Ηλιόπουλου, ο Γιώργος Μπρούλιας, δημοτικός σύμβουλος από τον συνδυασμό «Αθήνα Είσαι Εσύ» του Παύλου Γερουλάνου, ο Στέλιος Λάμπρου, δημοτικός Σύμβουλος με τον συνδυασμό «Λαϊκή Συσπείρωση» του Νίκου Σοφιανού και ο Αλέξανδρος Τσιατσιάμης, γενικός γραμματέας του Δήμου Αθηναίων.

Οι επιστήμονες που με την καθοριστική συμβολή τους εξελίσσονται οι εργασίες της Διαπαραταξιακής Επιτροπής είναι οι εξής:

Γιώργος Γιαννής, Καθηγητής ΕΜΠ, συγκοινωνιολόγος

Μάρω Ευαγγελίδου, πολεοδόμος-χωροτάκτης

Μαρία Καλαντζοπούλου, πολεοδόμος-χωροτάκτης-συγκοινωνιολόγος

Θωμάς Μαλούτας, Καθηγητής Κοινωνικής Γεωγραφίας, Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο

Γιώργος Πανέτσος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Πατρών – Πρόεδρος Τμήματος Αρχιτεκτόνων

Γιώργος Πατρίκιος, Επ. Καθηγητής Αρχιτεκτονικής-Πολεοδομίας, ΔΠΘ

Κωνσταντίνος Σερράος, Καθηγητής ΕΜΠ – Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Τομέας Πολεοδομίας και Χωροταξίας

Δήμητρα Σιάτιτσα, αρχιτέκτονας πολεοδόμος

Παναγιώτης Τουρνικιώτης Καθηγητής ΕΜΠ – Κοσμήτορας Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών

Η επόμενη, τέταρτη κατά σειρά συνεδρίαση της Διαπαραταξιακής θα γίνει την Πέμπτη 9 Ιουλίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Ήπειρος: Στο ΕΣΠΑ με 13,4 εκατ. ευρώ αποχετευτικά έργα στο Δήμο Αρταίων

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποχετευτικό έργο

Στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ήπειρος 2014-2020 εντάσσεται με απόφαση του Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλ. Καχριμάνη, το έργο «Αποχέτευση ακαθάρτων οικισμών Δήμου Αρταίων», συνολικής δημόσιας δαπάνης 13.411.142 ευρώ.

H πράξη αφορά στην κατασκευή των εσωτερικών δικτύων και των αντλιοστασίων αποχέτευσης ακαθάρτων των οικισμών Βλαχέρνας, Γραμμενίτσας, Ελεούσας, Γλυκορρίζου, Λιμίνης και Αγίας Τριάδας Κεραματών του Δήμου Αρταίων, καθώς και των αγωγών μεταφοράς του συνόλου των λυμάτων των οικισμών στην υφιστάμενη Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (Ε.Ε.Λ.) της πόλης της Άρτας.

Το εν λόγω δίκτυο θα είναι συνολικού μήκους 40.918,00 μ. εκ των οποίων τα 26.880,00 μ. αφορούν δίκτυο βαρύτητας και τα 14.038 μ. δίκτυο κατάθλιψης. Επίσης, θα κατασκευαστούν δέκα αντλιοστάσια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Τα νέα σποτ για το restart του ελληνικού τουρισμού (video)

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Η ταινία Greek Summer State Of Mind αποτέλεσε το πρώτο video της καμπάνιας του 2020 για τον ελληνικό τουρισμό, με στόχευση το διεθνές κοινό.

Τώρα, δημιουργήθηκε και η ελληνική εκδοχή της ταινίας με στόχο την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, με το μήνυμα “Μένουμε ασφαλείς, Απολαμβάνουμε Ελλάδα”. Απολαύστε την!

Δείτε τα video

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα