Connect with us

Λοιπά Έργα

Κοιλάδα Αχελώου: «Στήθηκαν τα θεμέλια» για την αποκατάσταση της Ιστορικής Γέφυρας Κοράκου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Με μία προγραμματική σύμβαση κλειδώνει η μεγάλη περιβαλλοντική, πολιτιστική αλλά και ουσιώδης παρέμβαση για την αποκατάσταση της ιστορικής Γέφυρας Κοράκου στην περιοχή της Κοιλάδας του Αχελώου, των παρακείμενων κτιρίων και των οδικών προσβάσεων σε αυτή. Πρόκειται για μία γέφυρα με μοναδική ιστορική και αρχιτεκτονική αξία η οποία για δεκαετίες είχε μείνει στο περιθώριο οδηγώντας σε μαρασμό ολόκληρη την περιοχή.

Με απόφαση του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, προχωρά σύμβαση «πολιτισμικής ανάπτυξης» με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, την Περιφέρεια Ηπείρου, την Περιφέρεια Θεσσαλίας, τον Δήμο Γεωργίου Καραϊσκάκη Νομού Άρτας, τον Δήμο Αργιθέας Νομού Καρδίτσας, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος – Τμήμα Ηπείρου και Τμήμα Κεντρικής & Δυτικής Θεσσαλίας για τα έργα αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου στον ποταμό Αχελώο, αποκατάσταση των παρακείμενων κτηρίων τελωνείων και των προσβάσεών τους, και διαμόρφωση περιβάλλοντα χώρου.

Η κίνηση αυτή έρχεται ως συνέχεια της επίσκεψης του κ.Σπίρτζη στην Κοιλάδα του Αχελώου τον περασμένο Οκτώβριο όπου είχε εξαγγείλει την υλοποίηση του, ενώ σειρά από κορυφαίες προσωπικότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως ο νυν Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι, αλλά και προκατοχός του Μάρτιν Σούλτς,, η πρώην Πρόεδρος της Επιτροπής Πολιτισμού του ΕΚ Σίλβια Κόστα, η Ευρωπαία Επίτροπος αρμόδια για την Περιφερειακή Ανάπτυξη Κορίνα Κρέτσου, που πρόσφατα επισκέφτηκε την περιοχή και είδε από κοντά τα απομεινάρια της γέφυρας, ο ευρωβουλευτής Γιώργος Γραμματικάκης, ο Μανώλης Γλέζος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κώστας Αγοραστός. ο Ευρωπαίος Επίτροπος κ.Στυλιάνιδης και πολλοί άλλοι έχουν ταχθεί υπέρ στην αποκατάστασης και ανάδειξης του γεφυριού και ολόκληρης της περιοχής σε πόλο πολιτισμού.

Το κόστος έχει εκτιμηθεί σε 16,5εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ). Φορέας Υλοποίησης του έργου θα είναι το Υπουργείο Υποδομών (Διεύθυνση Οδικών Υποδομών) και η χρηματοδότηση θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2019 ενώ θα επιδιωχθεί μελλοντικά και η συγχρηματοδότηση του από πόρους του ΕΣΠΑ.

Για να γίνει εφικτή η υλοποίηση του έργου απαιτείται η συνεργασία των παραπάνω φορέων καθώς θεωρείται ως ένα δύσκολο και ιδιαίτερο έργο γιατί βρίσκεται σε μία απομονωμένη, δύσβατη περιοχή. Η αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου θα αναδείξει ολόκληρη την περιοχή και θα λειτουργήσει ως μαγνήτης για την μετατροπή της Κοιλάδας του Αχελώου ως τόπου ήπιας τουριστικής ανάπτυξης με έμφαση το περιβάλλον και τις δυνατότητες που δίνει.

Η αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου και των παρακείμενων κτιρίων ήταν μία απαίτηση των φορέων της περιοχής και  καίριος παράγοντας που οδήγησε στην απόφαση αυτή είναι το στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης που με τις συνεχείς προσπάθειες του έφερε στο προσκήνιο την ανάπτυξη μίας από τις ομορφότερες περιοχές της χώρας που όμως παρέμεναν εγκαταλελλειμενες για χρόνια.

Όπως δήλωσε στο ypodomes.com o κ.Κοσσυβάκης «Ήταν ένα όραμά και γίνεται πραγματικότητα. Ένα άπιαστο όνειρο που σήμερα παίρνει σάρκα και οστά. Αυτό όμως δεν έγινε από μόνο του, αλλά μετά από συνεχή επίμονη προσπάθεια. Συστρατευθήκαμε όλοι μας ανιδιοτελώς με μοναδικό γνώμονα τη προσφορά στον τόπο των γονιών μας που μας γέννησαν και μας μεγάλωσαν με στερήσεις και φτώχεια. Ήταν μια προσπάθεια επίμονη και κουραστική η οποία όμως έφερε αποτέλεσματα. Ευχαριστούμε θέρμα τον Υπουργό Υποδομών κ.Χρήστο Σπίρτζη, που έσκυψε και αγκάλιασε την προσπάθεια αυτή, με την αποφαση του αυτή, η αποκατάσταση της Γέφυρας Κοράκου και της περιοχής αμετάκλητα οδεύει προς υλοποίηση. Εμείς από την πλευρά μας θα είμαστε συμμέτοχοι στην γρήγορη ωρίμανση των έργων και θα βοηθήσουμε όσους όλους από σήμερα εμπλέκονται σε αυτό. Η προσπάθεια μας θα ολοκληρωθεί όταν εγκαινιαστεί και μπορέσουμε για πρώτη φορά να διαβούμε τη Γέφυρα Κοράκου, αποκατεστημένη στα μάτια τα δικά μας και των προγόνων μας».

Στο ίδιο στοίχημα συστρατεύθηκαν τόσο η Περιφερειακή Ενότητα Άρτας με τον Αντιπεριφερειάρχη Βασίλη Ψαθά όσο και τοπικοί φορείς, πρωτοστατούντος της αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας με το δραστήριο Πρόεδρο της Χρήστο Καπέρωνη που υποστήριξαν με θέρμη την προσπάθεια να έρθει στην επιφάνεια το θέμα και να κινηθούν οι διαδικασίες για την προώθηση του.

ΤΑ ΕΠΟΜΕΝΑ ΒΗΜΑΤΑ
Αυτό που είναι το πλέον σημαντικό είναι η συνεργασία των φορέων για την ωρίμανση του έργου. Αυτό σημαίνει πως πρέπει να ξεκινήσουν άμεσα οι μελέτες με κύριο άξονα την ιστορική Γέφυρα Κοράκου, των παρακείμενων κτιρίων αλλά και τις προσβάσεις σε αυτά, να τρέξει η περιβαλλοντική αδειοδότηση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και την Περιφέρεια Ηπείρου, να ετοιμαστούν τα τεύχη δημοπράτησης και τελικά να φτάσουμε στη δημοπράτηση που θα μας οδηγήσει στην υλοποίηση αυτού του κρίσιμου για την περιοχή έργου.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΓΕΦΥΡΑ ΚΟΡΑΚΟΥ
Το γεφύρι του Κοράκου στον ποταμό Αχελώο ήταν το μεγαλύτερο μονότοξο, λιθόκτιστο γεφύρι των Βαλκανίων και είναι στενά συνδεδεμένο με την ιστορία και την εξελικτική πορεία του τόπου και ειδικότερα με τα χωριά του Δήμου Καραϊσκάκη του Νομού Άρτας και του Δήμου Αργιθέας του Νομού Καρδίτσας. Παράλληλα, εμπεριέχει ιδιαίτερη ιστορική αξία και αξία μνήμης, καθώς, εκτός της καθοριστικής του συμβολής στην επιβίωση των όλων των οικισμών της ευρύτερης περιοχής, συνδέεται με σημαντικά ιστορικά γεγονότα και σημαντικές καμπές της ιστορίας του τόπου.

Το τόξο της γέφυρας Κοράκου είχε άνοιγμα περίπου 46m και ύψος (στο κέντρο) περίπου 24m. Το συνολικό μήκος της ήταν περίπου 62 m και το πλάτος της στην κορυφή περίπου 2 μέτρα. Ήταν λιθόκτιστο και εδραζόταν σε δύο λιθόκτιστα τοξωτά βάθρα, εκατέρωθεν του ποταμού.

Κατασκευάσθηκε την περίοδο 1515 έως 1540 από τοπικούς τεχνίτες, με πελεκητά, πλακοειδή τεμάχια ασβεστόλιθου και ακανόνιστους λίθους για την εσωτερική πλήρωση, κονίαμα με άσβεστο και τοπικά αδρανή.

Κατά τη διάρκεια του εμφύλιου πολέμου, τον Μάρτιο του 1949, η γέφυρα Κοράκου ανατινάχθηκε και το μεγαλύτερο μέρος της κατέρρευσε. Τα εναπομείναντα τμήματα των βάθρων παρασύρθηκαν το 2015 από μεγάλη πλημμύρα του ποταμού Αχελώου και σήμερα στέκουν κάποια ελάχιστα στις δύο άκρες.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Υπεγράφη η σύμβαση εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης της Αμμουδάρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Το κτίριο που στεγάζεται το Δημαρχείο στο Μαλεβίζι

Τη σύμβαση εκπόνησης της πολεοδομικής μελέτης της Αμμουδάρας (Π.Ε. 29), αρχικού προϋπολογισμού 668.753,53 ευρώ, υπέγραψε ο Δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης.

Πρόκειται για την μελέτη που περιλαμβάνει την Πολεοδομική Ενότητα της Αμμουδάρας, με όρια από τον βορά το Κρητικό πέλαγος, από τον νότο την λ. Α. Παπανδρέου, ανατολικά τον Ξηροπόταμο στα σύνορα με τον Δήμο Ηρακλείου και δυτικά τον Αλμυρό ποταμό. Στην περιοχή υπάρχει έντονη τουριστική ανάπτυξη με πολλές ξενοδοχειακές μονάδες και τουριστικά καταλύματα, οικείες και επιχειρήσεις.

Αντικείμενο της μελέτης είναι η κτηματογραφική αποτύπωση, οι γεωλογικές έρευνες, η περιβαλλοντική και η πολεοδομική μελέτη της περιοχής, ενώ μετά και από αυτή την έγκριση, ανοίγει ο δρόμος για την υπογραφή της σχετικής σύμβασης με τον ανάδοχο.

Σε δηλώσεις του ο Κώστας Μαμουλάκης ανέφερε: «Μια ακόμη πολεοδομική μελέτη, ξεκινάει στην περιοχή μας, καλύπτοντας μια τεράστια περιοχή και δίνοντας λύση σε ένα από τα σοβαρότερα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε. Είναι γνωστή η σπουδαιότητα κάθε πολεοδομικής μελέτης και είμαι πραγματικά υπερήφανος που πλέον το Μαλεβίζι έχει δρομολογήσει με μια σειρά μελετών, τις λύσεις σε αυτό το πρόβλημα. Γι’ αυτό και αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε όλους τους συνεργάτες μου, αιρετούς και υπηρεσιακούς, για το εξαιρετικό αποτέλεσμα».

Παρών στην υπογραφή της σύμβασης ήταν οι Αντιδήμαρχοι Άρης Σαλούστρος, Θανάσης Κύρκος και Δράκος Μαρής, καθώς και στελέχη της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Μαλεβιζίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Πιερρακάκης: «Πυξίδα» μας η απλοποίηση και η βελτίωση της ζωής των πολιτών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κινητό τηλέφωνο 112

«Το σύστημα “112” θα είναι διαθέσιμο στην ολότητά του στο τέλος του τρέχοντος έτους», τόνισε ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα «Παραπολιτικά».

Ο υπουργός υπογράμμισε επίσης πως «πυξίδα» της κυβέρνησης όσον αφορά την ψηφιακή πολιτική είναι γίνει η ζωή των πολιτών ευκολότερη και καλύτερη.

Όσον αφορά το «112», εξήγησε ότι «η βασική υποδομή του συστήματος είναι ήδη λειτουργική, ωστόσο υπάρχουν ακόμη εκκρεμότητες, οι οποίες απαιτούν σειρά ενεργειών από τη μεριά μας. Ένα τέτοιο παράδειγμα αφορά τη δυνατότητα των μηνυμάτων ειδοποίησης CBS να εμφανίζονται σε όλες τις συσκευές».

Ο κ. Πιερρακάκης ανέφερε ότι «σε συνεργασία με τους τηλεπικοινωνιακούς παρόχους, αναπτύξαμε μέσα σε λίγες εβδομάδες, τη λεγόμενη “ενδιάμεση λύση”, που αφορά τη δυνατότητα αποστολής SMS σε συγκεκριμένες γεωγραφικές περιοχές».

Ωστόσο, τονίζει ο υπουργός, αυτό είναι το πρώτο βήμα. «Σε ό,τι αφορά το πλήρες σύστημα “112”, να τονίσουμε ότι θα έχει δυνατότητα ενημέρωσης των πολιτών σε πολύ μικρότερες γεωγραφικές περιοχές, πολύ πιο στοχευμένα και γρήγορα. Αυτή θα είναι η “εξερχόμενη διάσταση” του “112”».

Εξάλλου ο υπουργός επανέλαβε ότι δεν προκύπτει κάποιο κόστος για το κράτος ή για τους πολίτες από την αποστολή των μηνυμάτων αυτών.

Σε ερώτηση για τη γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά το συγκεκριμένο κλάδο, ο κ. Πιερρακάκης είπε: «Από την πρώτη κιόλας ημέρα τονίσαμε πως δεν έχουμε έρθει με την παραμικρή διάθεση ρεβανσισμού. Προφανώς έχουμε σημαντικές αποκλίσεις από την προηγούμενη κυβέρνηση σε σχέση με το πώς αντιλαμβανόμαστε την ψηφιακή στρατηγική της χώρας. Η δομή του νέου υπουργείου αποτελεί μια πρώτη τέτοια απόκλιση». Ωστόσο ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «σε ό,τι αφορά τα ψηφιακά έργα που βρήκαμε σε εξέλιξη, θέλω να τονίσω ότι οι όποιες παρεμβάσεις μας θα είναι στην κατεύθυνση βελτιστοποιήσεων και όχι ακύρωσης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Πιερρακάκης είπε πως η Ελλάδα δεν πρέπει να αντιγράψει άλλα κράτη αλλά να αναπτύξει το δικό της διακριτό μοντέλο. «Εμείς», εξήγησε ο υπουργός «έχουμε μια μεγάλη και δυσλειτουργική γραφειοκρατία η οποία πρέπει ταυτόχρονα να απλοποιηθεί και να ψηφιοποιηθεί και αυτό μας κάνει να μοιάζουμε περισσότερο με περιπτώσεις κρατών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά η Εσθονία, η οποία δομήθηκε εξ αρχής ψηφιακά».

Καταλήγοντας ο υπουργός δήλωσε πως «”πυξίδα” μας είναι το να κάνουμε τη ζωή των πολιτών απλούστερη και καλύτερη».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Χανιά: Συμβάσεις 2,79 εκατ. ευρώ υπέγραψε ο Αρναουτάκης για αποκαταστάσεις καταστροφών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογράφηκαν από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη συμβάσεις για οκτώ σημαντικά έργα προϋπολογισμού 2.790.000 ευρώ που αφορούν την αποκατάσταση των υποδομών οι οποίες καταστράφηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου Χειμώνα στην ΠΕ Χανίων.

Συγκεκριμένα οι συμβάσεις αφορούν τα παρακάτω έργα:

– Το πρώτο έργο αφορά το τμήμα Βρύσες-Ασκύφου-Χώρα Σφακίων καθώς και το τμήμα Ίμβρος-Ασφένδου-Καλλικράτης, έργο προϋπολογισμού 600.000 ευρώ που υλοποιείται στην περιοχή του Δήμου Σφακίων.

– Το δεύτερο έργο αφορά την άμεση αποκατάσταση προσβασιμότητας στο δρόμο Δρομόνερο-Κακόπετρος-Μεσαύλια και στους συνδεόμενους δρόμους με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ.

– Το τρίτο έργο αφορά την άμεση αποκατάσταση προσβασιμότητας στο δρόμο Μεγάλα Χωράφια-Νέο Χωριό-Φρές-Βρύσες και στους συνδεόμενους δρόμους προϋπολογισμού 200.000 ευρώ.

– Το τέταρτο έργο περιλαμβάνει την αποκατάσταση της προσβασιμότητας στο δρόμο Χλιαρό-Λαγγός-Νέα Ρούματα και στους συνδεόμενους δρόμους προϋπολογισμού 600.000 ευρώ.

– Το πέμπτο έργο αφορά την αποκατάσταση στο δρόμο Μάλεμε-Ντερές-Νέα Ρούματα και στους συνδεόμενους δρόμους με προϋπολογισμό 500.000 ευρώ.

– Το έκτο έργο αφορά την αναβάθμιση και βελτίωση κατά τμήματα της επαρχιακής οδού Χανίων-Αλικιανού και αφορά το τμήμα της δεύτερης φάσης του δρόμου Χανιά-Αλικιανός με προϋπολογισμό 245.000 ευρώ.

Στα παραπάνω έργα προστίθενται συμπληρωματικές συμβάσεις σε προγραμματισμένα έργα συνολικού προϋπολογισμού 400.000, για την συντήρηση του επαρχιακού οδικού δικτύου της ΠΕ Χανίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα