Connect with us

Επικαιρότητα

Κωδικός Θεσσαλονίκη: Τα μεγάλα έργα σε Μετρό, Αεροδρόμιο και Λιμάνι και η ανάγκη για νέα γενιά μεγάλων έργων

Δημοσιεύθηκε

στις

Μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη στο χώρο των έργων αυτόματα σου έρχεται στο μυαλό το Μετρό. Το έργο θρύλος για την πόλη που έχει ταλαιπωρήσει όσο λίγα έργα στη χώρα, κυριαρχεί στην ατζέντα και τώρα με την έναρξη σε λίγες μέρες της νεας ΔΕΘ, πάλι θα παίξει κυρίαρχο ρόλο στις συζητήσεις.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης είναι αλήθεια ότι μετά από πολλά χρόνια εσωστρέφειας επιτέλους αλλάζει και κάνει βήματα, αν όχι άλματα. Τα έργα του Μετρό προχωρούν, έργα έχουμε στο Αεροδρόμιο οσονούπω και στο λιμάνι.

Τα αποτελέσματα αυτών των μεγάλων επενδύσεων όχι μόνο δεν πρέπει να θεωρηθεί ως αρκετά για την εικόνα της “νέας” Θεσσαλονίκης του 2021 αλλά χρειάζεται να μπει γρήγορα στο προσκήνιο η νέα γενιά έργων που θα συνεχίσει να δίνει δυναμική Μητρόπολης την πόλη.

Σήμερα υπό κατασκευή έχουμε 2 γραμμές Μετρό με συνολικά 18 σταθμούς που θα τεθούν σε λειτουργία σταδιακά από το τέλος του 2020 μέχρι το 2022. Στο ιδιωτικό πλέον -κάτω από τα φτερά της Fraport Greece- Αεροδρόμιο Μακεδονία τα έργα αναβάθμισης στον διάδρομο προσαπογείωσης 10-28, ο νέος αεροσταθμός και η ανακαίνιση του υπάρχοντος μεταμορφώνουν την εικόνα του και σταδιακά από το 2019 μέχρι το 2021 το “Μακεδονία” θα είναι πλέον ένα σύγχρονο Μητροπολιτικό Αεροδρόμιο για όλη την Κεντρική Μακεδονία.

Στο λιμάνι περιμένουμε επίσης την μεγάλη επένδυση για την επέκταση του Προβλήτα 6 και την οδική και σιδηροδρομική σύνδεση με τα δίκτυα της χώρας. Αυτές οι επενδύσεις αναμένεται να ξεκινήσουν σταδιακά από το 2019 και να ολοκληρωθούν μέχρι το 2022-2023 διπλασιάζοντας το capacity για εμποευματοκιβώτια του λιμανιού ενώ γίνεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει η πόλη προορισμός κρουαζιέρας αλλά και να προστεθούν περισσότερα ακτοπλοϊκά δρομολόγια.

Τέλος έχουμε την ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής που θα επιτευχθεί τους επόμενους μήνες αλλά και τα έργα του Δήμου Θεσσαλονίκης που βήμα-βήμα εκμοντερνίζουν την πόλη.

Η ΝΕΑ ΓΕΝΙΑ ΕΡΓΩΝ
Αυτή είναι η εικόνα όπως έχει δημιουργηθεί σήμερα. Η ανάγκη για πλέγμα νέων έργων δεν βλέπουμε ακόμα να έχει τεθεί επί τάπητος αλλά σχέδια υπάρχουν, μόνο που πρέπει να μετουσιωθούν σε πράξη. Αυτό που είναι εμφανές είναι πως τα έργα του Μετρό είναι μόνο η αρχή για μία σειρά νέων μεγάλων συγκοινωνιακών έργων που θα βοηθήσουν την πόλη να περάσει από την εποχή του “ΟΑΣΘ” στην εποχή των μέσων σταθερής τροχιάς.

Έργα που το κόστος τους ξεπερνά τα 2,3δισ.ευρώ είτε είναι σε μελλοντική τροχιά υλοποίησης είναι προγραμματίζονται ή προτείνονται. Καταρχάς έχουμε την μεγάλη επέκταση προς δυσμάς που αφορά την κατασκευή μίας κυκλικής γραμμής που θα ξεκινά από το Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό και θα αγκαλιάζει τις δυτικές συνοικίες (Αμπελόκηποι, Μενεμένη, Εύοσμο, Κορδελιό, Ευκαρπία, Σταυρούπολη) και θα “ξανακουμπώνει” στον Ν.Σ.Σταθμό. Από την Αττικό Μετρό έχει ήδη εξαγγελθεί η δημοπράτηση των πρόδρομων εργασιών για τη μεγάλη αυτή επέκταση.

Επίσης έχουμε την υπέργεια επέκταση της Γραμμής Καλαμαριάς που θα φτάσει επιτέλους μέχρι το Αεροδρόμιο Μακεδονία συνδέοντας την πόλη. Αυτά τα έργα υπολογίζεται πως θα κοστίσουν περίπου 1,3δισ.ευρώ.

Το δεύτερο μεγάλο συγκοινωνιακό έργο που έχει προταθεί πολλάκις είναι ένα δίκτυο Τραμ κόστους 500εκατ.ευρώ που θα ενώσει τις βόρειο-ανατολικές περιοχές που δεν θα διαθέτουν Μετρό δημιουργώντας ένα σύμπλεγμα δύο μέσων. Η πρόταση μέχρι σήμερα δεν έχει “περπατήσει” είναι όμως μάλλον καιρός να μπει στα μελλοντικά πλάνα του συστήματος μεταφορών της πόλης.

Το τρίτο συγκοινωνιακό έργο είναι η δημιουργία του λεγόμενου “Δυτικού Προαστιακού” που με την εκμετάλλευση παλιών σιδηροδρομικών γραμμών και τη δημιουργία νέων θα δημιουργήσει ένα πλέγμα γραμμών που θα συνδέονται επίσης με το Μετρό. Εδώ δεν έχουμε τάξη μεγέθους αλλά μιλάμε σίγουρα θα ένα κόστος που θα ξεπερνά τα 150εκατ.ευρώ συνυπολογίζοντας την δημιουργία στάσεων, κτιρίων, αναπλάσεων των περιοχών που θα περνά κ.α.

Ένα έργο που μπήκε στον πάγο λόγω της κρίσης είναι η περίφημη “Εξωτερική Περιφερειακή” Θεσσαλονίκης, ένα μεγάλο οδικό δαχτυλίδι που θα παρακάμπτει όχι μόνο την πόλη αλλά όλο το Μητροπολιτικό συγκρότημα με ευεργετικές επιδράσεις στην διαμπερή κίνηση προς ανατολικά και Χαλκιδική αλλά και παράλληλα δημιουργώντας μία “Αττική Οδό” για τη Θεσσαλονίκη.

Έχουμε ένα μεγάλο πλάνο ανάπλασης του παράκτιου μετώπου που δεν αφορά το κέντρο αλλά την ευρύτερη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα στην ανατολική του πλευρά που εφόσον ευοδωθεί θα μεταμορφώσει σε έκταση 40χλμ ριζικά την όχι και τόσο κολακευτική εικόνα που έχει η περιοχή περιλαμβάνοντας οκτώ μεγάλες παρεμβάσεις.

Τέλος ένα μικρό σχέδιο που μπήκε στον πάγο είναι το περίφημο “τελεφερίκ” που θα ένωνε το παραλιακό μέτωπ της πόλης με το περιαστικό δάσος καθώς και της Άνω Πόλης με το ιστορικό κέντρο

, έργο εκτιμώμενου κόστους 12εκατ.ευρώ. Το έργο δεν προχώρησε λόγω χρηματοδότησης αλλά θα μπορούσε κάλλιστα να συμβάλλει στην γρήγορη μεταφορά από την Άνω Πόλη στο κέντρο και να μετατραπεί σε ένα σημαντικό τουριστικό σημείο όπως αντίστοιχα έχει γίνει στη Βαρκελώνη.

Σε αυτά δεν έχουμε προσθέσει τυχόν άλλες επενδύσεις σε δημοτικά έργα ή ιδιωτικά έργα όπως εκείνο της ανάπτυξης mall πάνω από το Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης ή τουριστικές επενδύσεις κ.α.

Σε αυτή τη δεδομένη χρονική στιγμή όπου προγραμματίζεται το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι μία χρυσή ευκαιρία η πόλη να διεκδικήσει τα κονδύλια αυτά για να μπορέσει μέχρι το τέλος της επόμενης δεκαετίας να έχει ολοκληρώσει τη μεταμόρφωση της από μεγαλούπολη σε Μητρόπολη και να δημιουργήσει τις συνθήκες εκείνες που θα συνεχίσουν να παρουσιάζουν την Θεσσαλονίκη ως μία “ανθρώπινη” πόλη που όμως τα τελευταία 10 χρόνια έχει θαμπώσει επικίνδυνα.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα