Νίκος
Καραγιάννης

Ριζικές τομές στο νόμο για τις δημόσιες συμβάσεις για να ξεκολλήσουν τα δημόσια έργα ετοιμάζει το υπουργείο Υποδομών σε συνεργασία με τους φορείς του κλάδου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, στόχος είναι όλες οι βελτιωτικές ρυθμίσεις να περάσουν στη Βουλή τέλη Μαϊου-αρχές καλοκαιριού και να ξεκινήσει ο “απεγκλωβισμός” των έργων. Σχεδόν από την πρώτη μέρα της υπουργείας του, ο Κώστας Καραμανλής κάνει λόγο για αυτές τις αλλαγές, καθώς έχει διαπιστωθεί μεγάλη δυσχέρεια τόσο στην ολοκλήρωση των διαγωνισμών, όσο και στην εκτέλεση των έργων.

Όπως μαθαίνει το ypodomes, εξετάζονται δύο βασικές σημαντικές τομές. Η πρώτη είναι η καταπολέμηση των μεγάλων εκπτώσεων που έχει αναδειχθεί ως το νούμερο ένα πρόβλημα του κατασκευαστικού κλάδου. Εδώ εξετάζεται η εισαγωγή στην βαθμολογία των συμμετεχόντων, ποιοτικών και οικονομικών κριτηρίων που να διασφαλίζει την ικανότητα του υποψήφιου αναδόχου στην ανάληψη του έργου.

Έτσι πιστεύεται, ότι θα αποθαρρύνονται όσοι σήμερα μέσω του συστήματος μειοδοσίας, ωθούνται σε μεγάλες εκπτώσεις για να αναλάβουν ένα έργο και στην εκτέλεση του αδυνατούν να το ολοκληρώσουν. Το ίδιο εξετάζεται και για τις μελέτες που σήμερα οι εκπτώσεις έχουν ξεφύγει από κάθε όριο, με ποσοστά που φτάνουν ακόμα και το 90%.

Η δεύτερη σημαντική τομή, είναι να υπάρξει ιδιωτική επίβλεψη στα έργα που θα εξασφαλίζει την αποδοτικότερη συνεργασία αναθέτουσας αρχής και αναδόχου και οι εργασίες θα προοδεύουν γρηγορότερα. Όπως αναφέρουν στο ypodomes.com, πηγές κοντά στο θέμα, σήμερα υπάρχει εμφανής έλλειψη στελεχών στις αναθέτουσες αρχές με αποτέλεσμα, πολλές φορές ακόμα και αν ένα έργο δεν έχει άλλα προβλήματα, να κολλάει από την δυσχέρεια στην επίβλεψη και κατ`επέκταση την απορρόφηση κονδυλίων (Ευρωπαϊκών πολλές φορές), αλλά και την πληρωμή των αναδόχων που με τη σειρά του φέρνει “πάγωμα” στις εργασίες.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΑΠΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ

Συνολικότερα, ο στόχος των βελτιώσεων στον ν.4412/2016 για τις δημόσιες συμβάσεις είναι να υπάρξει απλοποίηση της διαδικασίας ανάθεσης, ενίσχυση της διαφάνειας, να συνδεθεί ο χρόνος περαίωσης των έργων με τις εγγυήσεις και να υπάρξουν αλλαγές στη διαδικασία εκτέλεσης των έργων με βάση εντοπισμένα προβλήματα.

Μέχρι τώρα έχουν υπάρξει 4 συνολικά συναντήσεις φορέων και υπουργείου Υποδομών-Μεταφορών. Οι δύο ήταν τηλεσυσκέψεις και οι άλλες δύο στο υπουργείο και ετοιμάζονται και τουλάχιστον άλλες δύο για να συγκεκριμενοποιηθούν οι στοχευόμενες παρεμβάσεις.

Οι φορείς από την πλευρά τους ζητούν να ανανεωθούν τα μητρώα των τεχνικών επιχειρήσεων του υπουργείου ΥΠΟΜΕ, ώστε αυτοί που καλούνται στους δημόσιους διαγωνισμούς να πληρούν τα κριτήρια σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις εξελίξεις της αγοράς.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας