Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

ΤΕΕ/ΚΜ: Τυχόν επαναδημοπράτηση στο Μετρό Θεσσαλονίκης θα φέρει καθυστέρηση 2-3 χρόνια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Η αποχώρηση της ανοδόχου κοινοπραξίας από το Μετρό Θεσσαλονίκης, θα βάλει σε νέες μεγάλες περιπέτειες το έργο της βασικής γραμμής, καθώς η διαδικασία της επαναδημοπράτησης και εγκατάστασης του νέου αναδόχου θα απαιτήσει στην καλύτερη περίπτωση μία διετία ή ρεαλιστικότερα ως και τρία χρόνια. Αυτό τονίζει στη Voria.gr ο πρόεδρος της Δ.Ε. του Τμήματος Κεντρικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Πάρις Μπίλλιας.
 
Στη παρούσα φάση, όλοι περιμένουν την επόμενη κίνηση του αναδόχου, μετά την πρώτη υπέρ αυτού απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου που έκρινε ότι έχει δικαίωμα να αποχωρήσει από το έργο σύμφωνα με την οριακή προθεσμία της σύμβασης.  
 
Βεβαίως η Αττικό Μετρό Α.Ε. έχει υποστηρίξει ότι επιθυμεί τη συνέχιση του έργου από τον εγκατεστημένο ανάδοχο(ΑΙΑSA) , αλλά πως είναι αναγκασμένη να προετοιμαστεί για να πάει σε νέα δημοπράτηση ίσως και σε διάστημα μικρότερο του χρόνου, πιθανώς και εντός έξι μηνών.  
 
Ωστόσο στην πραγματικότητα των μεγάλων δημοσίων έργων, αυτοί οι χρόνοι ρεκόρ δεν ισχύουν. Αν ο ανάδοχος, καταθέσει αίτημα διάλυσης της σύμβασης και δεν βρεθεί τρόπος συνεννόησης με την Αττικό Μετρό Α.Ε., για κάποιες από τις οικονομικές του διεκδικήσεις στη βάση έστω ορισμένων από τις αναμενόμενες αποφάσεις των Διαιτητικών Δικαστηρίων, τότε, σύμφωνα με τον κ.Μπίλλια, θα πρέπει να γίνουν τα εξής:
 
Επιμετρήσεις λεπτομερείς των εργασιών που έχουν εκτελεστεί. Παραλαβή του έργου που έχει κατασκευαστεί. Κατάρτιση του προϋπολογισμού για το υπόλοιπο του έργου. Αναζήτηση χρηματοδότησης γιατί είναι πολύ πιθανή η απένταξή του από το ΣΕΣ 2014-2020(είναι έργο γέφυρα από το ΕΣΠΑ και, πριν από αυτό, από το Γ΄ΚΠΣ). Δημοπράτηση, ανάδειξη προσωρινού αναδόχου, πιθανή κατάθεση ενστάσεων από τους υποψηφίους κ.ο.κ. Όλα αυτά, όπως εξήγησε ο κ.Μπίλλιας, δεν μπορούν να ολοκληρωθούν στο χρόνο ρεκόρ των 12 μηνών. Θα απαιτηθούν το λιγότερο δύο, ίσως και τρία χρόνια για την επανεκκίνηση του έργου, το οποίο, για να θυμηθούμε και λίγο την ιστορία του, είχε… επανεκκινηθεί μια φορά επί υφυπουργίας Μαγκριώτη και, για δεύτερη φορά, όταν ανέλαβε ΓΓ Δημοσίων Έργων ο νυν Γενικός, Στράτος Σιμόπουλος.
 
«Σε δύο στόχους πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες όσων εμπλέκονται στη διαχείριση του έργου. Πρώτος στόχος να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τον ανάδοχο, για την ικανοποίηση των οικονομικών αιτημάτων που θεωρούνται εύλογα καθώς μάλιστα θα ακολουθήσουν στο επόμενο διάστημα οι αποφάσεις των Διαιτητών.  Δεύτερος στόχος, να καταρτισθεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την ολοκλήρωση της βασικής γραμμής, ένα σφικτό χρονοδιάγραμμα», δήλωσε ο κ.Μπίλλιας.
 
Ένα άλλο θέμα που έθιξε ο κ. Μπίλλιας είναι αυτό της διοίκησης του έργου.
 
«Όταν μιλάμε για Μετρό, δεν αναφερόμαστε μόνο στη βασικό γραμμή, πρόκειται για τη σταδιακή ανάπτυξη ενός ολοκλήρου συστήματος.  Το Μετρό λοιπόν, θα πρέπει να προγραμματίζεται από την πόλη, να σχεδιάζεται και να ελέγχεται από τη Θεσσαλονίκη», σημείωσε, ενώ πρόσθεσε: «Το 2006, ο τότε αρμόδιος υπουργός είχε δεσμευτεί ότι αφού ολοκληρωνόταν από την Αττικό Μετρό Α. Ε., η μεταφορά τεχνογνωσίας στη Θεσσαλονίκη, η διοίκηση του έργου θα ερχόταν στη πόλη. Αυτό είναι αίτημα του ΤΕΕ/ΤΚΜ από τότε και ως σήμερα δεν έχει ικανοποιηθεί».
 
Ο κ. Μπίλλιας αναγνωρίζει ότι υπάρχουν δεσμεύσεις ως προς την ικανοποίηση του συγκεκριμένου αιτήματος των φορέων της πόλης, αφού το Μετρό χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και κύριος του έργου δεν μπορεί παρά να είναι η Αττικό Μετρό Α.Ε. που έλαβε το δάνειο.
 
Ωστόσο, θα μπορούσαν να γίνουν κινήσεις που θα διευκόλυναν διοικητικά και οργανωτικά. Μία θα ήταν, να αναλάβει Διευθύνουσα Υπηρεσία του Μετρό η Εγνατία Οδός Α.Ε. Άλλη θα ήταν η αναβάθμιση της Διεύθυνσης Μετρό Θεσσαλονίκης, με ενίσχυση του τομέα μελετών αλλά και της νομικής υπηρεσίας.
 
Μία τρίτη επιλογή θα ήταν η ίδρυση θυγατρικής εταιρείας της Αττικό Μετρό Α.Ε., της Μετρό Θεσσαλονίκης Α.Ε.
 
Στη παρούσα κρίσιμη φάση πάντως, που οι εξελίξεις πιέζουν και οι χρόνοι πιέζουν, η Αττικό Μετρό Α.Ε., όπως πληροφορείται η Voria.gr, βγάζει στον αέρα διαγωνισμό για την πρόσληψη, μέσω συμβούλου, μηχανικών που θα υποστηρίξουν τη Διεύθυνση Μετρό Θεσσαλονίκης.

ΑΝΝΥ ΚΑΡΟΛΙΔΟΥ-voria.gr

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Θεσσαλονίκη: Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο Σταθμό Μετρό «Βενιζέλου»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αποκατάσταση εργοταξίου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Για την εκτέλεση των εργασιών κατασκευής της εισόδου του σταθμού «Βενιζέλου» του μετρό επί της Πλατείας Καπνεργατών, είναι αναγκαία η εφαρμογή νέων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, ως εξής:

Την ερχόμενη Τετάρτη (22 Ιουλίου 2020) διακόπτεται η κυκλοφορία στο τμήμα της οδού Βενιζέλου από Ερμού έως Εγνατία.

Στο αποκλεισμένο τμήμα της οδού Βενιζέλου, καθώς και στις κάθετες οδούς που οδηγούν σε αυτό (Παπαδοπούλου και Σολωμού) θα υπάρχει πρόβλεψη για εξυπηρέτηση των παρόδιων επιχειρήσεων καθώς και για τις κινήσεις οχημάτων έκτακτης ανάγκης.

Η κίνηση των πεζών στο πεζοδρόμιο του αποκλεισμένου τμήματος της οδού Βενιζέλου θα διενεργείται απρόσκοπτα.

Η προβλεπόμενη διάρκεια των εργασιών είναι τουλάχιστον 12 μήνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ανάδοχος της Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Η ADT ΩΜΕΓΑ ΑΤΕ είναι η ανάδοχος εταιρεία που θα αναλάβει την εκπόνηση της πρώτης Μελέτης Ανάπτυξης Μετρό Θεσσαλονίκης (ΜΑΜΘ) για λογαριασμό της Αττικό Μετρό Α.Ε. Η διαγωνιστική διαδικασία ξεκίνησε πέρυσι τον Μάιο και πλέον η σύμβαση οδεύει για έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατόπιν προς υπογραφή.

Η εταιρεία αναλαμβάνει το έργο με οικονομική προσφορά 2εκατ.ευρώ με απρόβλεπτα (χωρίς ΦΠΑ). Στόχος είναι η ολοκλήρωση της μελέτης εντός του 2022, ένα χρόνο δηλαδή πριν παραδοθούν σε λειτουργία οι δύο πρώτες γραμμές του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στόχος της ΜΑΜΘ είναι η διερεύνηση και τεκμηρίωση των αναγκών σε νέα έργα Μετρό μετά την υλοποίηση της Βασικής Γραμμής Μετρό και της Επέκτασης προς Καλαμαριά, ώστε να διαμορφωθεί ένα Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό στην Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ενός επικαιροποιημένου Σχεδίου Μεταφορών για την πόλη.

Η μελέτη, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου της πόλης (ΟΣΕΘ), περιλαμβάνει το Πολεοδομικό Συγκρότημα Θεσσαλονίκης (Π.Σ.Θ.) και τη γύρω Περιαστική Ζώνη με συνολικό πληθυσμό περίπου 991.847 κατοίκων, ήτοι σχεδόν το 90% του συνολικού πληθυσμού της πόλης. Στα αντικείμενά της δε, περιλαμβάνονται

1)η αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης στη λειτουργία των μεταφορικών συστημάτων της Περιοχής Μελέτης και τα χαρακτηριστικά ή οι παράμετροι που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των συστημάτων αυτών,

2)η ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και η δημιουργία σχετικών Βάσεων Δεδομένων,

3)η διαμόρφωση εναλλακτικών σεναρίων δικτύων μεταφορικής υποδομής στο πλαίσιο του μεσομακροπρόθεσμου σχεδιασμού ανάπτυξης της Περιοχής Μελέτης και των μεταφορικών συστημάτων και

4)η ανάπτυξη Συγκοινωνιακού Μοντέλου για τη Θεσσαλονίκη, δηλαδή του μηχανισμού προσομοίωσης της συγκοινωνιακής λειτουργίας της Περιοχής Μελέτης και των στοιχείων που καθορίζουν την προσφορά και τη ζήτηση των μεταφορικών συστημάτων, ώστε να γίνει αξιολόγηση των εναλλακτικών σεναρίων των μεταφορικών δικτύων για την επιλογή του βέλτιστου Σχεδίου Ανάπτυξης Δικτύου Μετρό, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου Σχεδίου Μεταφορών.

Ο προϋπολογισμός του έργου, που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (και συγκεκριμένα από το έργο «Μελέτες νέων επεκτάσεων του Μετρό Αθήνας και του Μετρό Θεσσαλονίκης»), ανέρχεται σε 2,99 εκατ. ευρώ (χωρίς ΦΠΑ), εκ των οποίων 2,6 εκατ. αφορούν τη μελέτη κατηγορίας 10 (συγκοινωνιακών έργων) καθεαυτήν και οι υπόλοιπες 390.000 ευρώ τυχόν απρόβλεπτες δαπάνες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Μετρό Θεσσαλονίκης: Κατατέθηκε προσφυγή για τα αρχαία του σταθμού ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

μετρό θεσσαλονίκης

Όπως αναμενόταν, στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) προσέφυγαν εναντίον της κατά χώραν διατήρησης των αρχαιοτήτων στον Σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης, τη Δευτέρα 6 Ιουλίου 2020 από κοινού η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία.

Όπως αναφέρεται στη σχετική επιστολή, «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, μια περιβαλλοντική και πολιτισμική οργάνωση με 50 χρόνια προσφοράς και αγωνιστικής παρουσίας στον χώρο της πολιτιστικής κληρονομιάς και η Χριστιανική Αρχαιολογική Εταιρεία, ένα από τα αρχαιότερα και εγκυρότερα επιστημονικά σωματεία στην Ελλάδα, με έτος ίδρυσης το 1884, ενώνουμε τις δυνάμεις μας στον αγώνα για τη διάσωση της ακεραιότητας και της αυθεντικότητας των αρχαιοτήτων που αποκαλύφθηκαν στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης».

Από την πλευρά της η Αττικό Μετρό δεν σχολίασε την απόφαση και πηγές από το περιβάλλον της εταιρείας σημειώνουν πως παραμένουν προσηλωμένοι στους στόχους που έχουν τεθεί για την ολοκλήρωση του έργου και της γραμμής εν γένει το 2023.

Τα ευρήματα στο σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ έχουν αποτελέσει διαχρονικά πεδίο αντιπαράθεσης με χαμένη την ίδια την πόλη καθώς εξαιτίας αυτής της διαμάχης έχει καθυστερήσει σημαντικά η ολοκλήρωση της βασικής γραμμής του Μετρό Θεσσαλονίκης.

Στην επιστολή-ανακοίνωση της ΕΛΛΕΤ σημειώνεται πως “η Ελλάδα οφείλει να σέβεται και να τηρεί την ελληνική νομοθεσία και τις διεθνείς συμβάσεις, τις οποίες έχει προσυπογράψει και επικυρώσει με σχετικούς νόμους, όπως η συνθήκη της Βαλέτα (1992) που επιβάλλουν, εφόσον είναι εφικτόν, την in situ διατήρηση των αρχαιοτήτων».

Ασφυκτικοί οι χρόνοι

Θα πρέπει να επισημάνουμε πως σε αυτό το χρονικό πλαίσιο με ασφυκτικούς τους χρόνους για το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ είναι ιδιαίτερα κρίσιμη η απόφαση του ΣτΕ που θα καθορίσει τελικά και την τύχη του μεγαλύτερου συγκοινωνιακού έργου της Θεσσαλονίκης που πασχίζει από το 2006 να δημιουργήσει ένα πρώτο δίκτυο Μετρό.

Σύμφωνα με το τελευταίο προγραμματισμό, το 2023 -εφόσον δεν έχουμε περαιτέρω καθυστερήσεις με δικαστικές εμπλοκές-, θα λειτουργήσουν οι 13 σταθμοί της βασικής γραμμής και λίγους μήνες αργότερα επιπλέον 5 σταθμοί στην γραμμή Καλαμαριάς. Το Μετρό Θεσσαλονίκης έχει περάσει από μεγάλες περιπέτειες κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης κατασκευής του και το τελευταίο διάστημα έχει αποκτήσει και πάλι ρυθμό με την τοποθέτηση της επιδομής (που προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου), την έλευση επιπλέον συρμών (έχουν φτάσει μέχρι τώρα οκτώ) και την αρχιτεκτονική ολοκλήρωση των σταθμών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα