Νίκος
Καραγιάννης

Κινητικότητα παρουσιάζει ο διαγωνισμός για τα 650 ηλεκτρικά λεωφορεία καθώς σύμφωνα με πληροφορίες, “κληρώνει” τις αμέσως επόμενες ημέρες ο ανάδοχος για την προμήθεια των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων που θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα “κλείδωσε” όπως αναμενόταν και η IVECO τα λεωφορεία φυσικού αερίου ενώ προχωρούν και οι άλλοι δύο διαγωνισμοί.

Το σημαντικότερο νέο στο πεδίο του διαγωνισμού του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, είναι πως μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακηρυχθεί ο προσωρινός ανάδοχος στο τμήμα των 250 ηλεκτρικών λεωφορείων. Οι δύο διεκδικήτριες εταιρείες είναι η η ισπανική IRIZAR και η κινεζική YUTONG BUS.

Θα είναι τα πρώτα ηλεκτρικά λεωφορεία που θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους των δύο μεγάλων ελληνικών πόλεων. Βέβαια για να ακριβολογούμε η Αθήνα διαθέτει εδώ και δεκαετίες ηλεκτροκίνητα λεωφορεία καθώς τα τρόλεϊ κινούνται με τη χρήση του ηλεκτρισμού, απλά αυτή τη φορά θα είναι “απαλλαγμένα” από τη σύνδεση με τα ηλεκτροφόρα καλώδια.

Πρόκειται για το σημαντικό και πιο υψηλό κοστολογικά, τμήμα του διαγωνισμού καθώς ο προϋπολογισμός του εκτιμάται σε 154,62 εκατ. ευρώ. Τα λεωφορεία θα έχουν αυτονομία 180 χιλιομέτρων και θα είναι κλασικά δωδεκάμετρα. Την IRIZAR εκπροσωπεί στην Ελλάδα ο όμιλος Σαρακάκης ενώ την YUTONG ο όμιλος Κοπελούζος.

Το άλλο σημαντικό νέο είναι πως έχουμε επίσημα τον πρώτο προσωρινό ανάδοχο στον πολλαπλό διαγωνισμό καθώς η IVECO ανακηρύχθηκε προσωρινός ανάδοχος για τα 100 λεωφορεία συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VΙ.

Τα λεωφορεία θα είναι αρθρωτα 18 μέτρων και το κόστος τους έχει προϋπολογιστεί σε 53,32 εκατ. ευρώ. Την IVECO εκπροσωπεί στην Ελλάδα η Π.Κοντέλλης ΑΕ.

Προχωρούν και τα άλλα δύο τμήματα

Εξελίξεις όμως θα έχουμε και στα άλλα δύο τμήματα του πολλαπλού διαγωνισμού του υπουργείου ΥΠΟΜΕ προμήθειας 650 λεωφορείων. Σύμφωνα με πληροφορίες επίκειται το πρακτικό της τεχνικής αξιολόγησης για αυτά τα δύο τμήματα. Εφόσον δεν έχουμε προσφυγές θα ανακηρυχθούν οι προσωρινοί ανάδοχοι μέχρι τον Μάρτιο.

Το ένα αφορά στην προμήθεια 200 απλών αστικών λεωφορείων 12 μέτρων συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG) EURO VI ύψους 73,16 εκατ. ευρώ. Εδώ συμμετέχουν οι IVECO και η ITA. Ενδιαφέρον θα έχει να δούμε αν η πολυεθνική Ιταλική εταιρεία κάνει το δύο στα δύο ή αν η επίσης Ιταλική ΙΤΑ αποσπάσει το συμβόλαιο αυτό.

To ίδιο και για τα επιπλέον 100 απλά ηλεκτρικά αστικά οχήματα 12 μέτρων ελάχιστης αυτονομίας 135 χλμ. ύψους 56,26 εκατ. ευρώ. Συμμετέχουν οι IVECO, BYD, IRIZAR, VAN HOOL. Την κινεζική BYD εκπροσωπεί η Π.ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕΒΕ ενώ την βελγική VAN HOOL η εταιρεία Αφοι Δημόκα.

Να θυμίσουμε πως από τον περασμένο Μάιο, ακυρώθηκε το τμήμα του διαγωνισμού για 100 απλά αστικά λεωφορεία 12 μέτρων υβριδικής τεχνολογίας καθώς δεν κατατέθηκε καμία προσφορά. Ο προϋπολογισμός αυτού του τμήματος ήταν 46,12 εκατ. ευρώ.

Ερώτημα οι συμβασιοποιήσεις

Οι διαγωνισμοί προχωρούν αλλά όπως φαίνεται πριν τις εκλογές δύσκολα θα έχουμε υπογραφές για τις συμβάσεις για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία και τα 100 φυσικού αερίου που έχουν προχωρήσει.

Για να γίνει εφικτό, θα πρέπει να τρέξουν οι προσυμβατικές διαδικασίες, δηλαδή να σταλούν οι συμβάσεις στο Ελεγκτικό Συνέδριο και να εγκριθούν σε χρόνο ρεκόρ και να παρουσιαστούν χωρίς χρονοτριβή στη Βουλή. Οι χρόνοι είναι ασφυκτικοί αλλά οι πιθανότητες υπάρχουν.

Για τα άλλα δύο τμήματα, δηλαδή τα 200 δωδεκάμετρα φυσικού αερίου και τα άλλα 100 αρθρωτά ηλεκτρικά ο χρόνος πρακτικά δεν επαρκεί για να κλείσουν προεκλογικά οι διαγωνισμοί και να υπογραφούν οι συμβάσεις.

Η προμήθεια των οχημάτων θα γίνει εντός 520-580 ημερών και αυτό σημαίνει πως συνολικά τα 650 λεωφορεία θα έχουν παραδοθεί σε διάστημα 1,5 έτους δηλαδή περίπου μέχρι το τέλος του 2024.

Η χρηματοδότηση θα προέλθει από δύο πηγές, το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης. Στο δεύτερο, πριν από περίπου 6 μήνες εντάχθηκε η χρηματοδότηση για τα 250 ηλεκτρικά λεωφορεία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV