Νίκος
Καραγιάννης

Κλιμακώνεται ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες να εξελίσσονται σε καυτό μέτωπο των συγκρούσεων μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον. Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης των δύο πλευρών βρίσκονται αυτήν τη στιγμή οι τηλεπικοινωνίες, με το ρήγμα ανάμεσα τους να βαθαίνει μετά από το “μπλόκο” της Google στην κινεζική Huawei.

Η αμερικανική εταιρεία απέκλεισε τον κινεζικό όμιλο από τις μελλοντικές αναβαθμίσεις του λειτουργικού συστήματος Android. Ο αποκλεισμός θα έχει ως αποτέλεσμα τα νέα smartphones της κινεζικής εταιρείας να χάσουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημοφιλείς εφαρμογές της Google, όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube και το Google Maps. H Huawei θα μπορεί να χρησιμοποιεί μεν το Android, ωστόσο, οι χρήστες της δεν θα μπορούν να έχουν στη διάθεση τους τις αναβαθμίσεις ασφαλείας και την τεχνική υποστήριξη του λειτουργικού συστήματος.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, οι υφιστάμενοι κάτοχοι κινητών Huawei θα μπορούν να χρησιμοποιούν και να “κατεβάζουν” αναβαθμίσεις των εφαρμογών της Google μέσω του Google Play. Ωστόσο, με το που η αμερικανική εταιρεία λανσάρει τη νέα έκδοση του Android, την οποία έχει στα σκαριά, η Huawei δεν θα επιτρέπεται να προσφέρει την αναβάθμιση στις συσκευές της. Την ίδια στιγμή και άλλοι αμερικανικοί κολοσσοί, όπως η Intel και η Qualcomm, κόβουν τις εμπορικές τους συναλλαγές με τη Huawei.

Οι δύο πλευρές

Το “μπλόκο” του αμερικανικού κολοσσού τεχνολογίας στην κινεζική τηλεπικοινωνιακή εταιρεία ήρθε ως συνέχεια της απόφασης της κυβέρνησης Ντόναλντ Τραμπ να προσθέσει – την προηγούμενη εβδομάδα – τη Huawei στον κατάλογο των εταιρειών με τις οποίες οι αμερικανικές εταιρείες δεν μπορούν να συναλλάσσονται, εκτός κι έχουν ειδική άδεια. Η Google, συμμορφούμενη με τα νέα δεδομένα, αναστέλλει τις συναλλαγές της με την κινεζική εταιρεία, οι οποίες απαιτούν τη μεταφορά υλικού, λογισμικού και τεχνικών υπηρεσιών, πέρα από εκείνες που είναι διαθέσιμες μέσω ανοιχτού λογισμικού. Ωστόσο, εφαρμογές και υπηρεσίες, όπως το Google Play, το Gmail, το Chrome, το YouTube, τα Google Maps. δεν καλύπτονται, καθώς απαιτούν εμπορική συμφωνία με τη Google.

“Συμμορφωνόμαστε με το διάταγμα και εξετάζουμε τις επιπτώσεις”, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας. Επισήμως, η Google δεν έκανε γνωστές τις λεπτομέρειες της απόφασης της, οι οποίες βρίσκονται υπό συζήτηση. Από την πλευρά της, η Huawei, σύμφωνα με email στελέχους της, το οποίο εστάλη σε διεθνές ειδησεογραφικό μέσο, φέρεται να σχολίασε ότι δεν θα σταματήσει να προσφέρει υποστήριξη ασφάλειας στα Android smartphones.

“Η Huawei θα συνεχίσει να προσφέρει αναβαθμίσεις ασφαλείας και υπηρεσίες after-sales σε όλα τα υφιστάμενα προϊόντα smartphone και tablet Huawei και Honor, καλύπτοντας αυτά που έχουν πουληθεί και που είναι παγκοσμίως σε απόθεμα”, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Huawei στο εν λόγω email. Ωστόσο, στο email της η Huawei δεν διευκρινίζει τι θα γίνει με τα νέα smartphones που θα παραχθούν και δεν θα έχουν πρόσβαση στις δημοφιλείς υπηρεσίες της Google, όπως το gmail, το YouTube και το Chrome, εκτός κι αν εξασφαλίσει ειδική άδεια.

Προεκτάσεις

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις οι διεθνείς αναλυτές επεσήμαναν ότι αφενός η κίνηση της Google θα επιβραδύνει την εκτός Κίνας ανάπτυξη της Huawei, υποσκάπτοντας τη φιλοδοξία της να κατακτήσει την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγορά smartphones το 2020. Από την άλλη, η απόφαση της Google αναμένεται να επιταχύνει τα πλάνα της Huawei για ένα δικό της λειτουργικό σύστημα και ένα δικό της οικοσύστημα κινητών εφαρμογών. “Θα συνεχίσουμε να χτίζουμε ένα ασφαλές και βιώσιμο λειτουργικό οικοσύστημα, προκειμένου να παράσχουμε την καλύτερη εμπειρία για όλους τους χρήστες παγκοσμίως”, σημειώνει η εταιρεία στο email, που επικαλούνται τα διεθνή μέσα.

Πόλεμος και για το 5G

“Ψυχρή” περίοδο διέρχονται οι σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας και σε ό,τι αφορά τα δίκτυα νέας γενιάς, 5G. Ήδη, οι ΗΠΑ έχουν προχωρήσει σε κινήσεις για περιορισμό των δραστηριοτήτων της κινεζικής Huawei επί αμερικανικού εδάφους, με τον κινεζικό κολοσσό να προσφεύγει κατά της απόφασης. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο πλευρές έχει ξεσπάσει ήδη από το 2018, με τη Huawei να βρίσκεται στο μικροσκόπιο των αμερικανικών Αρχών, οι οποίες της καταλογίζουν απόπειρα κατασκοπείας για λογαριασμό του Πεκίνου με όχημα τα δίκτυα 5G.

Η Ε.Ε., από την πλευρά της, υπό την αυξανόμενη οικονομική ισχύ και πολιτική επιρροή της Κίνας, επανεξετάζει τις σχέσεις της με τη χώρα σε μια σειρά από τομείς, με τις ψηφιακές υποδομές ζωτικής σημασίας να είναι μεταξύ αυτών. Σε αυτό το μήκος κύματος, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει να αντιμετωπιστούν οι ψηφιακές κινεζικές απειλές κατά την εγκατάσταση δικτύων 5G, εκφράζοντας βαθιά ανησυχία για το θέμα.

Η Ευρώπη ανησυχεί για το κατά πόσο η τεχνολογία 5G μπορεί να έχει “παραθυράκια”, τα οποία θα παρέχουν στους Κινέζους κατασκευαστές, αλλά και στις κρατικές Αρχές, μη εξουσιοδοτημένη πρόσβαση σε ιδιωτικά και προσωπικά στοιχεία, καθώς και στις τηλεπικοινωνίες στην Ε.Ε.

“Η αύξηση της τεχνολογικής παρουσίας της Κίνας στην Ε.Ε. δημιουργεί σοβαρές απειλές για την ασφάλεια, οι οποίες απαιτούν την ανάληψη επείγουσας δράσης σε επίπεδο Ε.Ε.”, αναφέρει σχέδιο ψηφίσματος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Οι ευρωπαϊκές εταιρείες

Εν μέσω των διασταυρούμενων πυρών Πεκίνου – Ουάσιγκτον βρίσκονται οι ευρωπαϊκές εταιρείες. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιοποίησε χθες το Ευρωπαϊκό-Κινεζικό Εμπορικό Επιμελητήριο, στην οποία συμμετείχαν 585 εταιρείες, ο εμπορικός πόλεμος συγκαταλέγεται στις κύριες πηγές ανησυχίας των Ευρωπαίων στην Κίνα (23%), μετά από την επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας (45%) και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας (27%).

Αν και η έρευνα διενεργήθηκε τον Ιανουάριο, πριν την κλιμάκωση της έντασης με την εκατέρωθεν επιβολή υψηλότερων τελωνειακών δασμών, ήδη από τον Ιανουάριο, το ένα τέταρτο των ευρωπαϊκών εταιρειών, που είναι εγκατεστημένες στην Κίνα, επισήμαινε ότι πλήττεται από την αύξηση των δασμών.

 

Πηγή: sepe.gr

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV