Connect with us

Αναπλάσεις Αθήνας

Κλείνει σταδιακά το κέντρο της Αθήνας για τα αυτοκίνητα – Ξεκινά ο “Μεγάλος Περίπατος”

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

H μεγαλύτερη αστική παρέμβαση στην Αθήνα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 μπαίνει σε ράγες από την Πέμπτη 10 Ιουνίου.

Η πιλοτική εφαρμογή του Μεγάλου Περιπάτου της Αθήνας, ξεκινά από το Δήμο Αθηναίων από την Ηρώδου Αττικού και την Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας που πεζοδρομούνται.

Στους δύο δρόμους θα μπορούν να εισέρχονται από τις 6 το πρωί της Πέμπτης:

Λεωφόρος Βασιλίσσης Όλγας
-Μέσα Μαζικής Μεταφοράς
-Οχήματα Ατόμων με Αναπηρία
-Οχήματα προς τους χώρους στάθμευσης του Ζαππείου και του -Ομίλου Αντισφαίρισης Αθηνών
-Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς
-Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών στους χώρους του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών
-Οχήματα τροφοδοσίας του Ζαππείου και στον Όμιλο Αντισφαίρισης Αθηνών
-Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης
-Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για την εξυπηρέτηση της συγκεκριμένης περιοχής

Οδός Ηρώδου Αττικού
-Οχήματα μονίμων κατοίκων (Μόνιμοι κάτοικοι που έχουν κάρτα στάθμευσης στη Ζώνη 1. Μόνιμοι κάτοικοι για τη χρήση ιδιωτικού χώρου στάθμευσης)
-Oχήματα Ατόμων με Αναπηρία
-Ταξί για επιβίβαση και αποβίβαση επιβατών εντός των περιοχών
-Ηλεκτροκίνητα μέσα μεταφοράς
-Οχήματα τροφοδοσίας Καταστημάτων
-Οχήματα ταχυμεταφορών και διανομών καταστημάτων εστίασης
-Οχήματα Δημόσιων Υπηρεσιών για τις ανάγκες της περιοχής
-Οχήματα Έκτακτης Ανάγκης
-Οχήματα Οργανισμών Δικτύων Κοινής Ωφέλειας για ανάγκες της συγκεκριμένης περιοχής

Διευκρινίζεται ότι στις προαναφερόμενες περιοχές τα στελέχη της Δημοτικής Αστυνομίας θα βρίσκονται σε όλα τα σημεία ενδιαφέροντος, ώστε να ενημερώνουν τους διερχόμενους οδηγούς αλλά και τους πεζούς.

Σε αυτή την πρώτη “δοκιμαστική” φάση θα επιχειρηθεί να αποκωδικοποιηθεί η αντίδραση των πολιτών απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που επιχειρεί να αλλάξει τις μεταφορές στο κέντρο και να δώσει ζωτικό χώρο στον πεζό και το ποδήλατο.

Ταυτόχρονα, περιορίζεται η πρόσβαση στα οχήματα σε ιστορικούς δρόμους, δημιουργώντας τις συνθήκες για μια μελλοντική μεγάλη πεζοδρόμηση της Αθήνας και απόδοση της στους πολίτες και όχι στα αυτοκίνητα.

Στη συνέχεια και βάσει του προγράμματος του Δήμου Αθηναίων, σύμφωνα και με τις εξαγγελίες του Δημάρχου της, Κώστα Μπακογιάννη, οι παρεμβάσεις θα συνεχιστούν στην περιοχή του Συντάγματος και της “κρίσιμης” οδού Πανεπιστημίου, του άξονα που συνδέει το κέντρο με τα Πατήσια και τα βόρεια προάστια.

Ποιοί άλλοι δρόμοι κλείνουν τις επόμενες εβδομάδες

Οι πιλοτικές παρεμβάσεις θα συνεχιστούν με το ιστορικό εμπορικό τρίγωνο και τις οδούς Αθηνάς και Ερμού τις πρώτες μέρες του Ιουλίου.

Οι δρόμοι που θα κλείσουν για τα οχήματα είναι:

Αθηνάς, Ερμού, Μητροπόλεως, Αιόλου, Όλγας, Ηρώδου Αττικού, Σίνα και Ρήγα Φεραίου. Το εμπορικό τρίγωνο που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αθηνάς – Σταδίου και το τμήμα της οδού Ερμού από την οδό Αθηνάς έως την οδό Αγ. Ασωμάτων και η Πλάκα που περικλείεται από τις οδούς Μητροπόλεως – Ερμού – Αγίων Ασωμάτων – Αποστόλου Παύλου – Διονυσίου Αρεοπαγίτου – Λεωφόρο Βασιλίσσης Αμαλίας – Φιλελλήνων.

Επίσης θα επεκταθούν τα πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου και στην κάτω πλευρά της πλατείας Συντάγματος με αντίστοιχη μείωση των λωρίδων κυκλοφορίας.

Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, «για όλες τις φάσεις των παρεμβάσεων και κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, θα γίνονται εγκαίρως ανακοινώσεις από τον Δήμο Αθηναίων που θα απαντούν στα ερωτήματα κατοίκων και επισκεπτών της Αθήνας».

«Ο πιλοτικός χαρακτήρας των ρυθμίσεων δίνει την δυνατότητα το επόμενο διάστημα να γίνουν όποιες αλλαγές κριθούν σκόπιμες προκειμένου το αποτέλεσμα να είναι το αρτιότερο τόσο για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους όσο και για τους επισκέπτες της πόλης.

Η εξέλιξη όλων των αλλαγών θα είναι σταδιακή ώστε οι Αθηναίες και οι Αθηναίοι αλλά και οι επισκέπτες της πρωτεύουσας να απολαμβάνουν τις σημαντικές βελτιώσεις που φέρνει στη ζωή τους ο Μεγάλος Περίπατος αλλά και να εξοικειώνονται με τον καλύτερο τρόπο στις παρεμβάσεις που έχουν σχεδιαστεί.

Για τον λόγο αυτό άλλωστε το πρώτο διάστημα της εφαρμογής των πιλοτικών ρυθμίσεων η Δημοτική Αστυνομία θα προχωρά σε συστάσεις και οδηγίες στους οδηγούς», καταλήγει η ανακοίνωση.

32 ερωτήσεις – απαντήσεις για το Μεγάλο Περίπατο – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε από σήμερα

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps