Connect with us

Τραμ Αθήνας

Κλείνει για 4 μήνες η γραμμή του Τραμ στο Φάληρο, το καλοκαίρι η επέκταση προς Πειραιά

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τουλάχιστον τέσσερις μήνες  θα κλείσει η γραμμή του Τραμ στο Φάληρο, λόγω των έργων ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου. Με έγγραφο που εστάλη από την Περιφέρεια Αττικής στη ΣΤΑΣΥ, γνωστοποίησε ότι προτίθεται να ξεκινήσει τις απαραίτητες εργασίες μετακίνησης του τροχιόδρομου από τις 17 Φεβρουαρίου και για χρονικό διάστημα 4 μηνών.

Στο υπουργείο Υποδομών αλλά και στη ΣΤΑΣΥ υπάρχει μία αναμονή για την τήρηση αυτής της ημερομηνίας καθώς είναι η τρίτη μετάθεση στην ημερομηνία εκκίνησης των εργασιών. Μέχρι και πριν λίγες εβδομάδες γίνονταν λόγος για εκκίνηση στις αρχές Ιανουαρίου. Με την ολοκλήρωση των έργων οι γραμμές θα μετακινηθούν και θα ανυψωθούν ελαφρώς. Είναι μία περίπλοκη διαδικασία που επίσης αφορά και τις γραμμές ηλεκτροκίνησης.

Όπως γίνεται αντιληπτό, τα έργα αυτά, όπως σας έχει αναφέρει τόσο σε πρόσφατα όσο και σε παλαιότερα άρθρα το ypodomes.com πως αυτό συμπαρασύρει και την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ από το Νέο Φάληρο μέχρι το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά.

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια είναι σε αρκετά προχωρημένο στάδιο και υπάρχει μία λίστα με τελικές διορθώσεις με το πέρας των οποίων η επέκταση μπορεί να δοθεί σε εμπορική λειτουργία το αμέσως επόμενο διάστημα.

Λόγω όμως των έργων μετακίνησης των γραμμών στο Φάληρο, η λειτουργία της επέκτασης μετατίθεται οριστικά για το ερχόμενο καλοκαίρι, με την ελπίδα η διάρκεια των έργων να μην “ξεχειλώσει”. Με τα σημερινά δεδομένα η επέκταση θα μπορέσει να λειτουργήσει μέχρι το τέλος Ιουλίου.

ΟΙ ΑΠΡΟΣΕΚΤΟΙ ΟΔΗΓΟΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ

Με μεγάλες δυσκολίες εκτελούνται την ίδια στιγμή τα δοκιμαστικά δρομολόγια της επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά. Όπως αναφέρουν πηγές από τη ΣΤΑΣΥ στο ypodomes.com, σημειώνονται πολύ συχνά φαινόμενα σταθμευμένων οχημάτων είτε πάνω στις γραμμές, είτε πολύ κοντά σε αυτές με αποτέλεσμα να υπάρχουν μεγάλες αναμονές μέχρι να μετακινηθούν αυτά τα οχήματα.

Επίσης συχνό είναι και το φαινόμενο μικρο-συγκρούσεων οχημάτων και συρμών Τραμ στην νέα διαδρομή. Οι οδηγοί δεν είναι ακόμα συνηθισμένοι στην παραλληλη παρουσία μέσα στην κυκλοφορία των Τραμ και έτσι τα μικρο-ατυχήματα ειναι καθημερινά. Όπως φαίνεται, η συμβίωση με το Τραμ θα είναι δύσκολη το πρώτο διάστημα και θα χρειαστεί η παρουσία της Τροχαίας για μπορούν να καταγράφονται και να μετακινούνται εγκαίρως τα οχήματα που σταθμεύουν -φυσικά παράνομα- πάνω στις γραμμές του Τραμ.

ΜΙΚΡΑΙΝΕΙ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΤΟ ΔΙΚΤΥΟ- ΤΑ ΝΕΑ ΤΡΑΜ

Μετά το κόψιμο από τον Οκτώβριο του 2018 του τμήματος Νέος Κόσμος-Σύνταγμα, το δίκτυο του Τραμ θα χρειαστεί να μικρύνει έστω προσωρινά λόγω των έργων στο Φάληρο. Το …ακρωτηριασμένο δίκτυο θα περιλαμβάνει για 4 μήνες δρομολόγια από το Παλαιό Φάληρο (στάση Μπάτης) προς Νέο Κόσμο και Βούλα και από Νέο Κόσμο προς Βούλα.

Αν και παράδοξο κατά κάποιο τρόπο, αυτό βολεύει προς το παρόν μέχρι να αρχίσουν να παραδίδονται οι νέοι πορτοκαλί συρμοί Τραμ (με την υπογραφή της Alstom και το μοντέλο Citadis), από το καλοκαίρι και μέχρι τις αρχές του 2021. Συνολικά θα παραληφθούν 25 νέοι συρμοί που θα ενισχύσουν σημαντικά τον στόλο της ΣΤΑΣΥ.

Με την επανασύνδεση των περιοχών του κέντρου, του Φαλήρου και της επέκτασης μέχρι τον Πειραιά (με 5,5 νέα χιλιόμετρα) μέχρι το τέλος του επόμενου καλοκαιριού οι ανάγκες για περισσότερα Τραμ θα είναι επιτακτική και ο νέος μεγαλύτερος στόλος θα μπορεί να εξυπηρετεί με καλύτερες συχνότητες και με πολύ πιο μοντέρνο τροχαίο υλικό.

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004 όταν και ήλθε η πρώτη γενιά από την Ιταλία και την Ansaldobreda. Η σύμβαση υπεγράφη στις 27 Ιουλίου 2018 και έχει διάρκεια προμήθειας 32 μήνες με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Τα πρώτα Τραμ αναμένονται το καλοκαίρι και σταδιακά μέχρι τον Μάρτιο του 2021 θα έχουν παραληφθεί όλοι.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα