Μαρίνα
Ξυπνητού

Μέχρι την εκπνοή του έτους – εκτός απροόπτου – εκτιμάται πως θα εκδοθεί τελικά η Κοινή Υπουργική Απόφαση μέσω της οποίας θα μπει σε τροχιά υλοποίησης ο σχεδιασμός για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Επί της ουσίας, η ΚΥΑ θα επικυρώνει την Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων – η οποία έχει πάρει ήδη τις απαραίτητες εγκρίσεις.

Σε αυτή την φάση, η ΕΔΕΥΕΠ προτεραιοποιεί τη διενέργεια μελέτης για τον εντοπισμό των λιμανιών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων.

Για αρχές του 2025, υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μαζί με την ΕΔΕΥΕΠ προγραμματίζουν τη σύσταση του οχήματος ειδικού σκοπού που θα τρέξει τους διαγωνισμούς για τα απαραίτητα δεδομένα.

Από τις μετρήσεις που θα προκύψουν από τις ανεμολογικές και ωκεανογραφικές μελέτες, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να διαμορφώσουν τις προσφορές τους.

Τα δεδομένα που θα συλλεχθούν, θα μπορούν σε δεύτερο χρόνο να χορηγούνται σε τρίτους ενδιαφερομένους, κατόπιν καταβολής ανταλλάγματος, το οποίο θα συναρτάται με τη συμμετοχή στο κόστος συλλογής των δεδομένων, τον χρόνο εκδήλωσης ενδιαφέροντος εκ μέρους τους, καθώς και την επιλογή τους στην ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

Όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, για την καλύτερη προετοιμασία του SPV, η ΕΔΕΥΕΠ έχει προχωρήσει ήδη σε μια σειρά προκαταρκτικές μελέτες με το ένα σκέλος να αφορά την στρατηγική των μετρήσεων σχετικά με μετεωρολογικές και ωκεανογραφικές συνθήκες και το έτερο να αφορά τις γεωφυσικές και γεωτεχνικές μελέτες.

Που θα γίνουν τα πρώτα αιολικά πάρκα

Η αρχή αναμένεται να γίνει με το οικόπεδο «Κρήτη 1».

Αναλυτικότερα, ο σχεδιασμός προβλέπει ότι πέρα από το οικόπεδο «Κρήτη 1» (απέναντι από τη Σητεία, σε απόσταση 9 χλμ. από τα όρια του αρχαιολογικού χώρου Ζάκρου), υπεράκτια θα γίνουν σε Γυάρο (με τη χωροθέτηση να γίνεται δυτικά του νησιού, προς την Κέα), ανοικτά των Αγ. Αποστόλων στην Εύβοια (Δ. Κύμης – Αλιβερίου), στο Βόρειο Πατραϊκό (ανάμεσα στο Αντίρριο και το Ακρωτήριο Αράξου), στη Ρόδο (νότια από το Πρασονήσι) και στη Δονούσα.

Ο στόχος για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα είναι 1.900 MW το 2030 και 6.200 MW το 2035.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το αρχικό χρονοδιάγραμμα καθυστέρησε γιατί στα τέλη καλοκαιριού το υπουργείο Πολιτισμού είχε βάλει προσωρινό φρένο στο οικόπεδο «Κρήτη 1», τη θαλάσσια περιοχή ΥΑΠ Κρήτη 2α και 2β και τη Γυάρο.

Δεδομένου ότι όλο το προηγούμενο διάστημα έγιναν οι σχετικές τροποποιήσεις, ο σχεδιασμός μπορεί πια να τρέξει και πλέον στόχος είναι ο πρώτος διαγωνισμός να προκηρυχθεί το 2027.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας