Νίκος
Καραγιάννης

Ομάδα εργασίας συγκροτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον «Κάθετο Διάδρομο» φυσικού αερίου, που είναι υπό ανάπτυξη και θα συμπεριλαμβάνει και την χώρα μας μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB. Ο IGB με συνολικό μήκος 180 χλμ. περίπου θα εκτείνεται από την ευρύτερη περιοχή της Κομοτηνής στη Βόρεια Ελλάδα μέχρι τη Στάρα Ζαγόρα στο νότιο τμήμα της Βουλγαρίας και  έχει εκτιμώμενο κόστος κατασκευής τα 240 εκατ. ευρώ. Ο IGB προβλέπεται να συνδεθεί και με τον διαδριατικό αγωγό TAP, ο οποίος αποτελεί άλλο ένα ενεργειακό έργο προτεραιότητας για την Ε.Ε. του οποίου η κατασκευή βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Ο «Κάθετος Διάδρομος» που καταλήγει στο ελληνικό σύστημα φυσικού αερίου, αφορά επίσης την Ουγγαρία και τη Ρουμανία και αναμένεται να μεταφέρει 3-5 δισ. κ.μ. αερίου σε ετήσια βάση, ανάλογα και με τις ανάγκες της αγοράς. Υπενθυμίζεται ότι τον προηγούμενο Ιούλιο, υπογράφηκε στο Βουκουρέστι Μνημόνιο Κατανόησης μεταξύ ΔΕΣΦΑ, Bulgartransgaz (Βουλγαρία), Transgaz (Ρουμανία), FGSZ (Ουγγαρία) και της κοινοπραξίας ICGB AD σχετικά με την ολοκλήρωση του νέου διαδρόμου.

Τη σημαντικότητα των εν λόγω projects έχουν καταδείξει ήδη από 2014 τα «stress tests» της Κομισιόν, τα οποία εντόπισαν πόσο ευάλωτη είναι η ενεργειακή αγορά της Νοτιανατολικής Ευρώπης, λόγω έλλειψης πολλαπλών επιλογών προμήθειας, σε σχέση με τη Δυτική, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να καταβάλλουν, διαχρονικά, υψηλότερες τιμές για φυσικό αέριο.

Για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, η Επιτροπή δρομολόγησε την πρωτοβουλία CESEC (Central and South Eastern Europe Gas Connectivity) το 2015, με στόχο να διασφαλίσει ότι όλες οι χώρες της Κεντρικής και Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Αυστρία, Βουλγαρία, Κροατία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Ιταλία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία) θα έχουν πρόσβαση σε ένα πιο «πλουραλιστικό» μείγμα ενεργειακών πηγών μέσω και της ενίσχυσης των διασυνδετήριων υποδομών τους.  

Η πλήρης ενεργοποίηση του «Κάθετου Διαδρόμου» θα διασφαλίσει περαιτέρω την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας αλλά και της ευρύτερης περιοχής εφόσον θα παρέχει επιπλέον εναλλακτικές για την εισαγωγή φυσικού αερίου, οι οποίες μάλιστα σύντομα θα ενισχυθούν, με την αναβάθμιση του Τερματικού Σταθμού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας, την ολοκλήρωση του, στρατηγικής σημασίας, αγωγού TAP καθώς και άλλων κρίσιμων ενεργειακών έργων που τρέχουν αυτή τη στιγμή στη χώρα.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV