Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Κινητικότητα για την ολοκλήρωση του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο ΔΕΗ στη Μεσοχώρα

Εξελίξεις στο θέμα της επανεκκίνησης του έργου του Υδροηλεκτρικού Εργοστασίου της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα δρομολογεί η συνάντηση που είχε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός με τον πρόεδρο της ΔΕΗ Γιώργο Στάσση στην Αθήνα.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης επαναβεβαιώθηκε η ξεκάθαρη πρόθεση της ΔΕΗ να προχωρήσει στην ολοκλήρωση της κατασκευής και στη λειτουργία του έργου, που πρόκειται να αποφέρει κέρδος τόσο στην Επιχείρηση όσο και στην ελληνική οικονομία, περισσότερα από 30 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

Στο πλαίσιο αυτό, επικαιροποιήθηκε το χρονοδιάγραμμα των υπολειπόμενων εργασιών, ώστε όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές – ΔΕΗ, Υπουργείο Ενέργειας και Δήμος Πύλης- να προχωρήσουν με γρήγορες διαδικασίες τις ενέργειες που ανήκουν στο πεδίο αρμοδιότητας και ευθύνης τους.

«Αναζητάμε γρήγορες λύσεις» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης. « Οι νέοι περιβαλλοντικοί όροι απαιτούν πολλές και χρονοβόρες διαδικασίες. Στόχος μας, σε συνεργασία με τη νέα ηγεσία της ΔΕΗ, είναι να βρούμε τρόπο να πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται.

Ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε. Παράλληλα όμως απευθύνω έκκληση σε όλα τα εμπλεκόμενα Υπουργεία και το Δήμο Πύλης, να κάνουν γρήγορα όλες τις εργασίες που τους έχουν ανατεθεί και να μας δώσουν τις εγκρίσεις των όρων των απαιτούμενων μελετών.

Απαιτείται συνεργασία και συνέργεια όλων των υπηρεσιών αλλά και των κατοίκων της περιοχής, γιατί πρόκειται για ένα έργο εθνικής σημασίας με συμβολή στην ανάπτυξη και την εθνική οικονομία».

Τα οφέλη

Να σημειωθεί ότι το Υδροηλεκτρικό Εργοστάσιο της ΔΕΗ στη Μεσοχώρα είναι ένα έργο ολοκληρωμένο κατά 90%, για το οποίο το ελληνικό δημόσιο έχει δαπανήσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ. Χρειάζεται λίγα χρήματα για να ολοκληρωθεί, συγκριτικά με τη σημασία του έργου.

Η επένδυση που απαιτείται για την ολοκλήρωσή του, θα αποσβεστεί από τη ΔΕΗ μέσα στην επόμενη τριετία. Επιπλέον θα εναρμονίσει τη χώρα με τις στρατηγικές κατευθύνσεις της Ευρώπης 2020-2030 για μετάβαση από τον λιγνίτη στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές.

«Είναι το μοναδικό, πανελλαδικά, ώριμο και σχεδόν έτοιμο έργο, με θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα» επεσήμανε ο κ. Αγοραστός και πρόσθεσε: «Στέλνουμε το μήνυμα στην Ευρώπη ότι δεν ρυπαίνουμε το περιβάλλον και αποδίδουμε στον ελληνικό λαό ένα έργο λειτουργικό, εκεί που τα τελευταία δέκα χρόνια υπάρχει ένα έργο-φάντασμα».

image_pdfimage_print

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Παπαθανασίου: Τα ΕΛΠΕ θα κατασκευάσουν τον πρώτο σταθμό εφοδιασμού οχημάτων με υδρογόνο στην Ελλάδα

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γιάννης Παπαθανασίου ΕΛΠΕ

Τον στόχο ανάπτυξης χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών συνολικής ισχύος 600 MW (από 26 MW σήμερα)  ανέδειξε ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Γιάννης Παπαθανασίου -από τα οποία τα 300 MW είναι ήδη σε στάδιο ανάπτυξης- στο 24ο «Ενέργεια & Ανάπτυξη» του ΙΕΝΕ.

Ο κος Παπαθανασίου τόνισε ότι ο όμιλος προσυπογράφει τους στόχους του νέου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα που περιλαμβάνουν αύξηση της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 35% ως το 2030, κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων ως το 2028, κίνητρα για εξοικονόμηση ενέργειας, ηλεκτροκίνηση και αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας.

Αναφερόμενος δε στις έρευνες υδρογονανθράκων υπογράμμισε την δέσμευση του ομίλου για προστασία του περιβάλλοντος σε πλήρη εναρμόνιση με την νομοθεσία (όπως προβλέπεται και από τις συμβάσεις που έχουν υπογραφεί) και με αξιοποίηση των βέλτιστων πρακτικών τόσο στο στάδιο των ερευνών όσο και στο στάδιο εκμετάλλευσης πιθανών κοιτασμάτων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Σδούκου: Το «έξυπνο» μέλλον φέρνει νέες επενδύσεις και αναπτυξιακές προοπτικές

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ανεμογεννήτριες αιολικού πάρκου

Την ανάγκη για στροφή σε «έξυπνες» τεχνολογίες και υποδομές τόνισε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου από το βήμα του 24ου Εθνικού Συνεδρίου που διοργανώνει ο ΙΕΝΕ με τίτλο «Ενέργεια & Ανάπτυξη 2019».

Η κα Σδούκου αναφέρθηκε στην τάση συγκέντρωσης του παγκόσμιου πληθυσμού σε αστικά κέντρα, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τα 2/3 του πλανήτη να ζουν σε πόλεις, με ορίζοντα το 2050. Το γεγονός αυτό γεννά τεράστιες προκλήσεις και απαιτήσεις ανάπτυξης νέων υποδομών με επενδύσεις σε διαφόρων ειδών δίκτυα, όπως δίκτυα μεταφορών, ύδρευσης και αποχέτευσης, απορριμμάτων, φωτισμού και ενέργειας, θέρμανσης κτιρίων, τουριστικών υπηρεσιών, πληροφόρησης, ανοίγοντας έτσι μία τεράστια αγορά που με τη σειρά της θα δημιουργήσει νέες αναπτυξιακές προοπτικές και πολλές θέσεις εργασίας.

Η Γενική Γραμματέας εντόπισε την κινητήρια δύναμη αυτής της μετάβασης που ήδη συντελείται -με πιο έντονο βηματισμό στο εξωτερικό- στις υψηλές περιβαλλοντικές προδιαγραφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της «πράσινης ανάπτυξης», προσθέτοντας σε αυτό το πλαίσιο πως ο ρόλος των δικτύων στο νέο αυτό τοπίο είναι πλέον πρωταγωνιστικός.

«Έξυπνα δίκτυα»

«Και οι Διαχειριστές των Δικτύων Διανομής είναι οι βασικοί συντελεστές για τη μετάβαση στα εξελιγμένα συστήματα του μέλλοντος, στη δημιουργία έξυπνων υποδομών, έξυπνων πόλεων και νησιών» σημείωσε η κα Σδούκου, αναφερόμενη στις τεχνολογίες τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής που καθιστούν εφικτό τον αποδοτικό σχεδιασμό των δικτύων ώστε να μπορέσουν να ενσωματώσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την αυξημένη παραγωγή ΑΠΕ, την παροχή πληροφόρησης προς το κοινό για το κόστος της καταναλισκόμενης ενέργειας και την επιθυμητή «αποκέντρωση» της παραγωγής που πλέον θα γίνεται τοπικά και όχι κεντρικά, με στόχο την μείωση των απωλειών.

«Έξυπνα νησιά», υβριδικοί σταθμοί και διασυνδέσεις

Η κα Σδούκου δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην αναβάθμιση των ηλεκτρικών συστημάτων των ελληνικών νησιών μας και στα κρίσιμα έργα των διασυνδέσεων που δρομολογεί ο ΑΔΜΗΕ με 4 μεγάλα project που βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης: τις διασυνδέσεις των Κυκλάδων (Γ’ και Δ’  Φάση), τη «μεγάλη» Κρήτη, τη διασύνδεση των Δωδεκανήσων καθώς και τη διασύνδεση των νησιών του ΒΑ Αιγαίου.

Όπως είπε, στα νησιά που δεν θα διασυνδεθούν με το ηπειρωτικό σύστημα ως στόχο, θα αναπτυχθούν υβριδικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, δηλαδή μονάδες ΑΠΕ σε συνδυασμό με συστήματα αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας, όπως στην Ικαρία και την Τήλο που λειτουργούν ήδη στην Τήλο.

Η Γ.Γ. αναφερόμενη στο νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της ενεργειακή αγοράς που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στις Επιτροπές της Βουλής, υπογράμμισε ότι αφαιρέθηκε η υποχρέωση αναφοράς στις άδειες παραγωγής για υβριδικούς σταθμούς που εκδίδει η ΡΑΕ των τιμών αποζημίωσης των σταθμών αυτών, ρύθμιση που «ξεκολλάει 180-190 επενδυτικές προτάσεις για ανάπτυξη υβριδικών σταθμών στα νησιά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

MINOS: Το εμβληματικό ηλιοθερμικό project της Κρήτης με ελληνο-κινεζική σφραγίδα

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηλιοθερμικό Πάρκο

Σε πλήρη ωρίμανση βρίσκεται ένα ακόμη σημαντικό ενεργειακό έργο στην Κρήτη, επιβεβαιώνοντας και πάλι το αυξανόμενο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την αξιοποίηση του αξιόλογου δυναμικού που διαθέτει το νησί στο πεδίο των ΑΠΕ.

Ο λόγος για το εμβληματικό ηλιοθερμικό project MINOS, ισχύος 52 MW – που θα κατασκευαστεί για λογαριασμό της Nur Minos, θυγατρικής της βρετανικής Nur Energie – για το οποίο μάλιστα υπεγράφη μόλις τις προηγούμενες ημέρες σχετική συμφωνία στο Μέγαρο Μαξίμου, στα πλαίσια της πρόσφατης επίσκεψης του Κινέζου Προέδρου για την προαγωγή της διακρατικής συνεργασίας μεταξύ Κίνας και Ελλάδας.

Το περιεχόμενο της συμφωνίας για το εν λόγω έργο προβλέπει τη μεταφορά και χρήση προηγμένης κινεζικής τεχνολογίας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στην Κρήτη, με στόχο την ενίσχυση της ενεργειακής αυτάρκειας του νησιού. Πρόκειται για μία επένδυση συνολικού ύψους που ξεπερνά τα 250 εκατ. ευρώ, η οποία θα αναπτυχθεί στην περιοχή του Αθερινόλακκου του Δήμου Σητείας, πλησίον της υφιστάμενης μονάδας ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ, σε μία έκταση 1.700 στρεμμάτων. Η ετήσια παραγωγή ενέργειας από το εν λόγω έργο υπολογίζεται ότι θα περί τις 110 GWh καλύπτοντας έτσι 5-10% των ενεργειακών αναγκών του νησιού, αναλόγως της περιόδου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com οι κύριες εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το καλοκαίρι του 2020 και θα απαιτήσουν 2 χρόνια για την ολοκλήρωσή τους ενώ ένας ακόμη χρόνος θα χρειαστεί για το commissioning, δηλαδή τη φάση της δοκιμαστικής λειτουργίας.

Αδειοδοτήσεις

Το έργο είναι αδειοδοτικά ώριμο δεδομένου ότι έχει εξασφαλίσει όλες τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις. Πιο συγκεκριμένα, έχει ήδη λάβει άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ, διαθέτει εγκεκριμένη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, άδεια εγκατάστασης, με όλες τις επιμέρους υπηρεσίες (Δασαρχείο, Αρχαιολογική Υπηρεσία κ.ά.) να έχουν επίσης γνωμοδοτήσει θετικά.

Μόνη εκκρεμότητα αποτελεί για την ώρα η οικοδομική άδεια για το κυρίως έργο, η οποία θα εκδοθεί από την τοπική πολεοδομική υπηρεσία, μετά την κατάθεση των τελικών σχεδίων του έργου από τον εγχώριο εργολάβο της κοινοπραξίας που είναι η Prenecon. Σημειώνεται ότι η κατάθεση των σχεδίων είναι πλέον θέμα χρόνου εφόσον η σύμβαση Μελέτης-Προμήθειας-Κατασκευής (το λεγόμενο EPC) έχει πλέον υπογραφεί ανοίγοντας το δρόμο για την ολοκλήρωση και των τελευταίων γραφειοκρατικών διαδικασιών.

Η κοινοπραξία του έργου

Επικεφαλής της κοινοπραξίας που έχει συσταθεί για την κατασκευή του ηλιοθερμικού έργου είναι η κινεζική CGGC International, θυγατρική του κατασκευαστικού κολοσσού της Κίνας CEEC που έχει κατασκευάσει το εντυπωσιακό υδροηλεκτρικό έργο του Φράγματος των Τριών Ποταμών (3 Gorges Dam) στην επαρχία Χουπέι της Κεντρικής Κίνας, προϋπολογισμού 31,76 δισ. δολαρίων με εγκατεστημένη ισχύ που ξεπερνά τα 22 GW.

Ο πάροχος τεχνολογίας των ηλιακών συστημάτων (ηλιοστατών, συλλεκτών κ.ά.) είναι η επίσης κινεζική Supcon με τρίτο εταίρο του έργου την ελληνική Prenecon, μίας εταιρείας που δραστηριοποιείται έντονα στο χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ήδη από το 2005, η οποία και θα εκτελέσει όλες τις κατασκευαστικές εργασίες.

Η τεχνολογία των ηλιοθερμικών και η αποθήκευση ενέργειας

Η νέα ηλιοθερμική μονάδα που θα αποκτήσει η Κρήτη στηρίζεται στην Τεχνολογία Τηγμένου Άλατος, μέσω της οποίας παράγεται ατμός ο οποίος με τη σειρά του θέτει σε κίνηση γεννήτριες ηλεκτρισμού.

Το μεγάλο όμως «ατού» της μονάδας συνίσταται στο γεγονός ότι δύναται να αποθηκεύει ενέργεια εκμεταλλευόμενη την μεγάλη θερμοχωρητικότητα του ορυκτού άλατος μέσω της οποίας θα μπορεί να διοχετεύει ενέργεια στο δίκτυο για 5 ώρες μετά τη δύση του ηλίου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα