Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Κίνδυνος να μείνει η Ελλάδα εκτός του “παιχνιδιού” του φυσικού αερίου στην Ευρώπη

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Μέχρι τον Οκτώβριο η απόφαση της Ελληνικής κυβέρνησης για τον αγωγό που θα υποστηρίξει

Περιθώριο μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο έχει να αποφασίσει η Ελληνική Κυβέρνηση για τη στάση που θα κρατήσει απέναντι στο σχέδιο του αγωγού Trans Adriatic Pipeline, του μοναδικού πλέον αγωγού του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, ο οποίος διέρχεται απλό το ελληνικό έδαφος.

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της εταιρείας του αγωγού (συμμετέχουν Statoil, EGL, E.ON και πρόκειται να εισέλθουν η ΒΡ και η ιταλική ENEL), τα στενά χρονικά περιθώρια θέτει η κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το κοίτασμα Σαχ Ντενίζ στην Κασπία, προκειμένου στη συνέχεια να επιλέξει μεταξύ του ΤΑΡ και του ανταγωνιστικού σχεδίου Nabucco για τη μεταφορά του αερίου της στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, μιλώντας με ΄Ελληνες δημοσιογράφους τα στελέχη του ΤΑΡ Ρίκαρ Σκούφιας και Μίκαελ Χόφμαν, τόνιζαν ότι η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ για την επιλογή του αγωγού θέτει απαράβατο όρο αυτός να έχει εξασφαλισμένη την πολιτική στήριξη, από τις Κυβερνήσεις των κρατών τα οποία διασχίζει.

Όπως δε εξήγησαν, η προϋπόθεση αυτή τίθεται για τον απλούστατο λόγο ότι παρόμοια έργα με βαρύνουσα γεωπολιτική σημασία, δεν μπορούν να υλοποιηθούν, χωρίς πολιτική στήριξη, καθώς απαιτούνται διακρατικές συμφωνίες κλπ.

Στην περίπτωση των αγωγών του Νότιου Διαδρόμου, επισημαίνουν ότι ο μεν Nabucco έχει την πολιτική στήριξη των Κυβερνήσεων της Βουλγαρίας, Ρουμανίας, Ουγγαρίας Αυστρίας, αλλά και της ΕΕ. Σε ό,τι αφορά τoν ΤΑΡ, το σχέδιο έχει εξασφαλίσει την στήριξη της Αλβανίας, τα εδάφη της οποίας διασχίζει μετά την Ελλάδα, της Ιταλίας, η οποία αν και μέχρι πρόσφατα στήριζε τον Ελληνοιταλικό αγωγό, τώρα από τα πράγματα στηρίζει τον ΤΑΡ, ενώ αδιευκρίνιστη παραμένει η στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ρίκαρ Σκούφιας, επικεφαλής του γραφείου του ΤΑΡ στην Αθήνα, εάν για οποιοδήποτε λόγο η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ δεν προκρίνει τον ΤΑΡ, τότε η Ελλάδα μένει οριστικά έξω από το παιχνίδι των αγωγών μεταφοράς του αέριου της Κασπίας στην Ευρώπη.

Ο ίδιος επισήμανε, ότι το σχέδιο του ΤΑΡ σε σύγκριση με τον Νabucco στη νέα εκδοχή του («Νabucco West» ή «μικρός Νabucco»), έχει συγκριτικά πλεονεκτήματα από άποψη οικονομική (μικρότερο κόστος κατασκευής), εμπορική και τεχνική (βρίσκεται σε απείρως πιο προχωρημένο στάδιο από άποψη προετοιμασίας, αδειοδοτήσεων κλπ). Αυτό που λείπει, για την ώρα τουλάχιστον, από τον ΤΑΡ, είναι η πολιτική στήριξη από την Ελληνική Κυβέρνηση.

Σε ερωτήσεις για το πώς αντιμετωπίζει η εταιρεία του αγωγού, τους όρους που ανεπισήμως θέτει η Ελληνική Κυβέρνηση για να προσφέρει στήριξη, δηλαδή εξασφάλιση ωφελειών και συμμετοχή Ελληνικής εταιρείας, οι εκπρόσωποι του ΤΑΡ επισημαίνουν ότι η κατασκευή του αγωγού σε ελληνικό έδαφος, θα αποτελέσει τη μεγαλύτερη άμεση ξένη επένδυση άνω του 1 δισ. ευρώ για τα 500 χιλιόμετρα μεταξύ Κομοτηνής και Καστοριάς.

Σημαντική θα είναι η ενίσχυση της εγχώριας βιομηχανίας κατασκευής σωλήνων (πληροφορίες αναφέρουν ότι για την προμήθεια αξίας άνω των 500 εκατομμυρίων ευρώ, γίνονται συζητήσεις με ελληνική εταιρεία θυγατρική μεγάλου ομίλου), ενώ θα προσφερθεί απασχόληση σε χιλιάδες εργαζόμενους από τις περιοχές που θα διέλθει ο αγωγός.

Επίσης, με την κατασκευή του αγωγού θα αποκτήσουν πρόσβαση στο αέριο και περιοχές της χώρας που βρίσκονται εκτός προγραμματισμού (Δυτική Μακεδονία, Ήπειρος).

Σε ό,τι αφορά στη συμμετοχή ελληνικών εταιρειών στο σχήμα, και ειδικότερα της προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΠΑ, ο κ. Σκούφιας τόνισε ότι εδώ και 2 χρόνια ο ΤΑΡ εμμένει στο ότι είναι ανοιχτός σε συνεργασίες. Ειδικότερα για τη ΔΕΠΑ τονίζει ότι εφ΄όσον η, κρατική ακόμη, εταιρεία θέλει τη συνεργασία, μπορεί να απευθυνθεί στους μετόχους του ΤΑΡ. Συμπλήρωσε δε με νόημα ότι δεν είναι η ΔΕΠΑ η μόνη ενεργειακή εταιρεία που θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΤΑΡ, αφήνοντας να εννοηθεί ότι και άλλοι παίκτες είναι καλοδεχούμενοι.

Ακόμη σε ερωτήσεις για το κατά πόσο ο ΤΑΡ θα διευκολύνει την τροφοδοσία της χώρας με επιπλέον ποσότητες αερίου, οι άνθρωποι του ΤΑΡ απαντούν ότι οπωσδήποτε η κατασκευή ενός αγωγού, προσφέρει, στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται, πρόσβαση στο φυσικό αέριο. Ωστόσο το ποιος θα αγοράσει το αέριο και σε ποιες ποσότητες, είναι θέμα εμπορικό που αφορά τους πωλητές του αερίου, δηλαδή τις εταιρείες της κοινοπραξίας του Σαχ Ντενίζ. «Εμείς, ο ΤΑΡ, είμαστε αυτοί που μεταφέρουμε το αέριο και όχι αυτοί που το πουλάμε ή το αγοράζουμε», είπαν χαρακτηριστικά. Το ίδιο είπαν ότι ισχύει και για πιθανή χρήση του Ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, μέσω του οποίου θα μπορεί να τροφοδοτείται η Βουλγαρία από το Ελληνικό δίκτυο.

Ακόμη, σε ερωτήσεις για το πώς απαντά ο ΤΑΡ σε αναφορές για ενδεχόμενα γεωπολιτικά προβλήματα που προκαλεί ο ΤΑΡ, ο κ. Χόφμαν είπε ότι η αντιμετώπιση των γεωπολιτικών θεμάτων είναι αρμοδιότητα των κυβερνήσεων και όχι εταιρειών.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το φυσικό αέριο και τους αγωγούς στην Ελλάδα πατώντας εδώ.
 

Πηγή:www.euro2day.gr

image_pdfimage_print

Φυσικό Αέριο-LPG

Η ΕΔΑ Αττικής επενδύει 150 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξή της

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο ΕΔΑ Αττικής

Ο κ. Πιέρρος Χατζηγιάννης, Εκτελεστικός Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΔΑ Αττικής, επιβεβαίωσε την ετοιμότητα της Εταιρείας να προσφέρει σε κάθε γωνιά της Αττικής φιλική προς το περιβάλλον και «έξυπνη» ενέργεια, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Smart Cities Conference 2020, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη 17 Σεπτεμβρίου και στο οποίο η Εταιρία Διανομής Αερίου Αττικής συμμετείχε ως Χρυσός Χορηγός.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηγιάννη, το φυσικό αέριο διαδραματίζει, πέρα από κάθε αμφιβολία, κομβικό ρόλο στη μετάβαση προς την καθαρή ενέργεια, γι’ αυτό και η σημασία του τα επόμενα χρόνια θα αναβαθμίζεται διαρκώς. Νέες τεχνολογίες που επιτρέπουν την πιο αποτελεσματική χρήση του, αξιοποιούνται ήδη στο σχεδιασμό των έξυπνων πόλεων του μέλλοντος. Προς αυτή την κατεύθυνση, κινείται το αναπτυξιακό πλάνο της ΕΔΑ Αττικής για την επόμενη πενταετία:

• Με τα νέα, έξυπνα δίκτυα που κατασκευάζει
• Με τους ευφυείς μετρητές που εγκαθιστά
• Με την ανάπτυξη ολοκληρωμένου και ασφαλούς δικτύου επικοινωνίας
• Με την επένδυση στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών και των υπηρεσιών της

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Χατζηγιάννης, «η ενέργεια του αύριο δεν θα είναι μόνο φιλική προς το περιβάλλον, αλλά και «έξυπνη». Η ΕΔΑ Αττικής είναι έτοιμη να την παρέχει, υλοποιώντας ήδη ένα μεγαλόπνοο Πρόγραμμα Ανάπτυξης, ώστε να φτάσει το φυσικό αέριο σε κάθε νοικοκυριό και σε κάθε επιχείρηση της Αττικής».

Ψηφιακός μετασχηματισμός υψηλού επιπέδου

Επιπλέον, εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Χατζηγιάννης και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των λειτουργιών και των υπηρεσιών της Εταιρείας που απώτερο στόχο έχουν την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου και ασφαλούς Δικτύου Επικοινωνίας.

«Εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη του έξυπνου δικτύου και των έξυπνων μετρητών, εξασφαλίζουμε την απομακρυσμένη και αποτελεσματική διαχείριση των δικτύων διανομής και τη συγκέντρωση στοιχείων σε πραγματικό χρόνο. Στοιχεία που επιτρέπουν τη βελτίωση της επιχειρησιακής λειτουργίας των δικτύων μας, αλλά και την καλύτερη εξυπηρέτηση των καταναλωτών, δια μέσου ενός μηχανισμού συνεχούς ανάλυσης των μοτίβων της χρήσης του φυσικού αερίου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η ΕΔΑ Αττικής, όπως τόνισε ο κ. Χατζηγιάννης, έχει ήδη ξεκινήσει τις διαδικασίες για την αναβάθμιση των πληροφοριακών και επικοινωνιακών της συστημάτων και το σχεδιασμό ψηφιακών εφαρμογών-εργαλείων, οι οποίες διευκολύνουν τόσο τους Παρόχους φυσικού αερίου και τους εν γένει επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, όσο και τους τελικούς καταναλωτές.

Παράλληλα, όλα τα νέα δίκτυα που κατασκευάζει η ΕΔΑ Αττικής είναι τελευταίας τεχνολογίας, τηρώντας πολύ υψηλές προδιαγραφές ασφάλειας και παρέχοντας τη δυνατότητα άμεσης επέμβασης για τη συντήρησή τους. Με αυτό τον τρόπο διασφαλίζεται τόσο η ομαλή λειτουργία του δικτύου, όσο και η βιωσιμότητα και οικονομική απόδοση των επενδύσεων.

Επιπλέον, το έξυπνο δίκτυο χρησιμοποιεί τεχνολογίες πληροφοριακών και επικοινωνιακών συστημάτων για τη συλλογή πληροφοριών που σχετίζονται με τη συμπεριφορά των παρόχων και των καταναλωτών φυσικού αερίου. Κατά συνέπεια, επιτρέπει την ορθολογικότερη χρήση του φυσικού αερίου και την εξοικονόμηση ενέργειας, καθώς και υψηλά επίπεδα ασφάλειας.

Όπως επισήμανε ο κ. Χατζηγιάννης, με τις μεγάλες επενδύσεις που συστηματικά υλοποιεί η ΕΔΑ Αττικής σε υποδομές νέας γενιάς και σε καινοτόμες τεχνολογίες, συμβάλλει ουσιαστικά στην ενεργειακή ασφάλεια της Αττικής, καθώς και ευρύτερα στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Σημειώθηκε επίσης, ότι η ΕΔΑ Αττικής, δίνει μεγάλη έμφαση σε καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής στους παρακάτω τομείς:

• πληροφοριακά συστήματα, όπως το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών με τους Χρήστες,
• smart metering, με νέους Έξυπνους Μετρητές, τελευταίας τεχνολογίας,
• ενσωμάτωση τεχνολογιών ελέγχου δικτύων άμεσης επέμβασης
Μάλιστα, στο πλαίσιο του νέου business plan, η Εταιρεία δρομολογεί τη συστηματική αντικατάσταση των παραδοσιακών μετρητών με σύγχρονους, ευφυείς μετρητές.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης για την περίοδο 2020 – 2024, που ξεπερνά σε επενδύσεις τα 150 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει:

• την επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 690 χιλιόμετρα
• την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου από χυτοσίδηρο

• την υλοποίηση έργων διασφάλισης της αδιάλειπτης τροφοδοσίας και της ακεραιότητας του δικτύου,
• την πύκνωση των συνδέσεων και παροχών στο ενεργό δίκτυο
• και τέλος τη μελέτη για την τροφοδοσία για πρώτη φορά απομακρυσμένων περιοχών της Αττικής με χρήση σταθμών CNG, σπάζοντας την ενεργειακή τους απομόνωση.

Κίνητρα για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης, αναφέρθηκε και στα κίνητρα που προσφέρει η Εταιρεία για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου, όπως προγράμματα επιδότησης της εγκατάστασης θέρμανσης, ενώ στους άμεσους στόχους της συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση της χρήσης του καυσίμου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με την παροχή κινήτρων για χρήση φυσικού αερίου πέραν της θέρμανσης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Αυξήθηκαν οι εισαγωγές και οι εξαγωγές φυσικού αερίου κατά το 2019

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Αγωγός φυσικού αερίου

Αύξηση της εισαγωγής και της εξαγωγής των ποσοτήτων του φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου και εξόδου του ΕΣΜΦΑ αντίστοιχα σε ετήσια βάση για το 2019  κατέγραψε νέα μελέτη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ). Πιο συγκεκριμένα:

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ ΑΕ), το συνολικό μήκος των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου ανήλθε σε 1.466 χιλιόμετρα. Ειδικότερα, 512 χιλιόμετρα αφορούσαν στον κεντρικό αγωγό μεταφοράς αερίου υψηλής πίεσης και 954 χιλιόμετρα στους αγωγούς τροφοδοσίας των διαφόρων περιοχών της Χώρας. Το μήκος του δικτύου
    δεν παρουσίασε μεταβολή σε σχέση με το 2018.
  • Οι δαπάνες συντήρησης των υποδομών μεταφοράς φυσικού αερίου ανήλθαν το 2019 σε 2.795 χιλ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 20,1% σε σχέση με το 2018, όπου οι αντίστοιχες δαπάνες ανήλθαν σε 2.328 χιλ. ευρώ, οι δε επενδύσεις σε νέες υποδομές ανήλθαν σε 27.672 χιλ. ευρώ το 2019, παρουσιάζοντας μείωση 38,5% σε σύγκριση με τις αντίστοιχες επενδύσεις του 2018, οι οποίες ανήλθαν σε 44.976 χιλ. ευρώ.
  • Αναφορικά με τις συνολικές εισαχθείσες ποσότητες (παραλαβές) φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ), κατά το έτος 2019 παρατηρήθηκε αύξηση 23,4% σε σχέση με το 2018. Ομοίως, αύξηση κατά 23,9% παρουσίασαν οι συνολικές εξαχθείσες ποσότητες (παραδόσεις) φυσικού αερίου από τα σημεία εξόδου του ΕΣΜΦΑ,το 2019 σε σύγκριση με το 2018.
  • Το μεταφορικό έργο κατά το 2019 ανήλθε σε 1.217 εκατομμύρια τονοχιλιόμετρα (Mtkm), παρουσιάζοντας αύξηση 2,4% σε σχέση με το 2018, που ήταν 1.188,5 εκατομμύρια τονοχιλιόμετρα (Mtkm).
  • Κατά το 2019 σε σύγκριση με το 2018 παρατηρήθηκε αύξηση του ποσοστού εισαγωγών φυσικού αερίου στα σημεία εισόδου ως προς την τεχνική δυναμικότητά τους, από 45,1% σε 47,6%. Αύξηση από 19,4% σε 23,0%, σημειώθηκε και στο ποσοστό παραδόσεων φυσικού αερίου στα σημεία εξόδου ως προς την τεχνική δυναμικότητά τους

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Φυσικό Αέριο-LPG

Τροφοδοσία απομακρυσμένων περιοχών της Αττικής με Συμπιεσμένο Φυσικό Αέριο

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο ΕΔΑ Αττικής

Μελέτη για την τροφοδοσία για πρώτη φορά απομακρυσμένων περιοχών της Αττικής με χρήση σταθμών Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG), περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής για την περίοδο 2020 – 2024, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΔΑ Αττικής, Πιέρρος Χατζηγιάννης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Smart Cities Conference 2020, που πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά χθες Πέμπτη.

Το πρόγραμμα προβλέπει επενδύσεις άνω των 150 εκατ. ευρώ μεταξύ άλλων για την επέκταση του δικτύου χαμηλής και μέσης πίεσης κατά 690 χιλιόμετρα, την αντικατάσταση του παλαιού δικτύου από χυτοσίδηρο, την υλοποίηση έργων διασφάλισης της αδιάλειπτης τροφοδοσίας και της ακεραιότητας του δικτύου και την πύκνωση των συνδέσεων και παροχών στο ενεργό δίκτυο.

Σημείωσε επίσης ότι η ΕΔΑ Αττικής, δίνει μεγάλη έμφαση σε καινοτόμες τεχνολογίες αιχμής σε τομείς όπως:

• πληροφοριακά συστήματα, όπως το Ηλεκτρονικό Σύστημα Ανταλλαγής Πληροφοριών με τους Χρήστες,

• smart metering, με νέους Έξυπνους Μετρητές, τελευταίας τεχνολογίας,

• ενσωμάτωση τεχνολογιών ελέγχου δικτύων άμεσης επέμβασης

Τέλος, ο κ. Χατζηγιάννης, αναφέρθηκε και στα κίνητρα που προσφέρει η Εταιρεία για την επέκταση της χρήσης του φυσικού αερίου, όπως προγράμματα επιδότησης της εγκατάστασης θέρμανσης, ενώ στους άμεσους στόχους της συμπεριλαμβάνεται η διεύρυνση της χρήσης του καυσίμου καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, με την παροχή κινήτρων για χρήση φυσικού αερίου πέραν της θέρμανσης.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα