Newsroom

Πρωτοφανή -για τα τελευταία 70 χρόνια- μείωση της ζήτησης ενέργειας έχει προκαλέσει το παρατεταμένο lockdown λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, με μόνες ωφελημένες τις ΑΠΕ οι οποίες καταγράφουν αύξηση της παραγωγή τους εν μέσω της κρίσης.

Όπως επισημαίνεται σε έρευνα του Bloomberg, δεδομένου ότι οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο καταναλώνουν λιγότερο πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άνθρακα, η «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια κερδίζει έδαφος έχοντας μάλιστα ως αποτέλεσμα μια άνευ προηγουμένου μείωση στις παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα φέτος, της τάξης του 8%, σύμφωνα με εκτιμήσεις του International Energy Agency.

Οι ανανεώσιμες Πηγές σε πολλές χώρες έχουν την πρώτη προτεραιότητα να τροφοδοτούν ηλεκτρική ενέργεια στο δίκτυο, το οποίο σημαίνει ότι οι παραγωγοί ΑΠΕ μπορούν να πουλήσουν όλη την ισχύ που παράγουν έναντι της ηλεκτροπαραγωγής από ορυκτά καύσιμα, με τα φωτοβολταϊκά και τα αιολικά πάρκα να έχουν επίσης ευνοηθεί από τις καιρικές και κλιματικές συνθήκες αυτής της περιόδου.

Μάλιστα, σύμφωνα με την έρευνα του Bloomberg, με την αύξηση των ΑΠΕ φέτος, το προβάδισμα τους πρόκειται να επεκταθεί ακόμη περισσότερο τοποθετώντας τις πηγές χαμηλών εκπομπών άνθρακα (στις οποίες συνυπολογίζονται και τα πυρηνικά) στο 40% της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Οι προβλέψεις του IEA για τη ζήτηση ενέργειας είναι μελανές εφόσον υπολογίζει ότι κάθε μήνας σε καθεστώς lockdown -στην κλίμακα ισχύος που εφαρμόστηκε τον Απρίλιο- μειώνει την ετήσια ζήτηση ενέργειας κατά 1,5%, προειδοποιώντας ότι η ζήτηση είναι πιθανό να μειωθεί κατά 6% το 2020, μέγεθος 7 φορές μεγαλύτερο της πτώσης που σημειώθηκε κατά την οικονομική κρίση του 2008 και που σε απόλυτους αριθμούς θα είναι σαν να χάνεται η ενεργειακή ζήτηση της Ινδίας. Επιπλέον, οι πιο εύπορες χώρες αναμένεται να παρουσιάσουν απότομη πτώση, με τις ΗΠΑ να πέφτουν κατά 9% και την Ευρωπαϊκή Ένωση να υποχωρεί κατά 11%.

Η συγκυρία αυτή τη στιγμή είναι αρκετά δύσκολη για το πετρέλαιο με την παγκόσμια ζήτηση να είναι έτοιμη να μειωθεί κατά 9 εκατ. βαρέλια την ημέρα, φτάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2012, γεγονός άλλωστε που προκαλεί καθίζηση στις τιμές, όπως και στην περίπτωση των υγρών καυσίμων στη χώρα μας.

Το «σφυροκόπημα» των ορυκτών καυσίμων όμως δε σταματά εδώ καθώς η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα κατευθύνεται προς τη μεγαλύτερη πτώση από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο -περίπου 8%- με το μερίδιό του στο μείγμα ηλεκτρικής ενέργειας να έχει μειωθεί στις μεγάλες δυνάμεις όπως η Ινδία, η Κίνα, η Ευρώπη και οι ΗΠΑ, καθιστώντας κατά μία έννοια την πανδημία έναν ακόμη επιταχυντή της εν εξελίξει απανθρακοποίησης.

Στο μέτωπο του φυσικού αερίου υπήρξε μείωση ήδη από το πρώτο τρίμηνο ακόμη και πριν η πανδημία φτάσει στην Ευρώπη, κυρίως λόγω του γενικά ήπιου χειμώνα στο βόρειο ημισφαίριο. Τα lockdown και σε αυτή την περίπτωση επιταχύνουν αυτήν την πτώση, με την παγκόσμια ζήτηση να αναμένεται να μειωθεί κατά 5% φέτος, σε ένα ενεργειακό αγαθό που είχε επί 11 χρόνια μόνο ανοδική τροχιά.

 

Με πληροφορίες από: Bloomberg

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV