Connect with us

Κεντρική Οδός - Ε65

Κεντρική Οδός Ε65:ο πιο ριγμένος δρόμος έχει κρυφούς “άσους” και είναι ευθέως ανταγωνιστικός σε ΠΑΘΕ και Ιόνια

Δημοσιεύθηκε

στις

Υπάρχουν τελικά πολύ ισχυροί οι λόγοι για να κατασκευαστεί και να ολοκληρωθεί ο νέος οδικός άξονας

Ο πιο ριγμένος αυτοκινητόδρομος από τους 4 που παραχωρήθηκαν αλλά «πάγωσε» η κατασκευή τους λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης είναι αυτός της Κεντρικής Οδού ή αν θέλετε ο Ε65.

Για την επανεκκίνηση των αυτών των οδικών αξόνων έχουν ειπωθεί πολλά και όλα δείχνουν ότι ο Ε65 βρίσκεται στην τελευταία 4η θέση των προτεραιοτήτων. Παρά το γεγονός πως πρόκειται για ένα δρόμο που αποτελεί νέα χάραξη, βρίσκεται στη σκιά των άλλων τριών αυτοκινητόδρομων καθώς του λείπουν, σύμφωνα με κάποιες απόψεις, τα στρατηγικά χαρακτηριστικά που έχουν οι άλλοι αυτοκινητόδρομοι.

-δεν συνδέει άμεσα δύο πολύ μεγάλες πόλεις της Ελλάδας (π.χ Πάτρα ή Θεσσαλονίκη)
-δεν περνά από λιμάνια ή αεροδρόμια μικρά ή μεγάλα
-δεν είναι στρατηγικά πάνω στον άξονα Αθήνα-Θεσσαλονίκη-Πάτρα
-δεν συνδυάζεται με σιδηροδρομική γραμμή
-οι περιοχές που περνά είναι σχετικά αραιοκατοικημένες

Οι απόψεις αυτές είναι όντως πραγματικές καθώς η Ολυμπία Οδός π.χ περνά από το μεγάλο λιμάνι της Πάτρας ενώ η Ιόνια Οδός έχει ως αρχή τη γέφυρα και τα λιμάνια του Ρίο-Αντίρριο και κατάληξη την πόλη των Ιωαννίνων ενώ ο Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου συνδέει τις δύο μεγαλύτερες πόλεις μας ενώ περνά από Λαμία, Λάρισα, Βόλο.

Αν εξεταστεί από αυτό το πρίσμα όντως δεν πλεονεκτεί αλλά υστερεί σε επιχειρήματα. Αυτό όμως ουσιαστικά δεν ισχύει γιατί η Κεντρική Οδός Ε65 έχει άλλα πολύ ενδιαφέροντα και στρατηγικά πλεονεκτήματα που με την κατασκευή του θα κάνει την Ηπειρωτική Ελλάδα προσβάσιμη από άκρη σε άκρη.

Ποια είναι τα μεγάλα πλεονεκτήματα του Ε65;
Λόγω της χάραξη του δημιουργεί ένα τρίτο κάθετο αυτοκινητόδρομο ενδιάμεσα στον ΠΑΘΕ και την Ιόνια Οδό. Αυτό δίνει το πλεονέκτημα της χρήσης του δρόμου ως κύριο αυτοκινητόδρομο για την Δυτική Μακεδονία και κατ` επέκταση τις χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας.

Θα βγάλει από την οδική απομόνωση και θα εντάξει στο δίκτυο αυτοκινητόδρομων της χώρας τις μεγάλες πόλεις της Θεσσαλίας. Καρδίτσα και Τρίκαλα θα είναι οι μεγάλοι κερδισμένοι ενώ δυνητικά κερδισμένη θα είναι και η Λάρισα.

Βάζει τις βάσεις για την μελλοντική σιδηροδρομική χάραξη Δομοκός- Καρδίτσα-Τρίκαλα- Κοζάνη που θα μπορούσε να αναπτυχθεί σε επιβατικό αλλά κυρίως σε εμπορικό διάδρομο προς την Ευρώπη παρακάμπτοντας την κορεσμένη γραμμή Αθήνα-Θεσσαλονίκη.

Θα έδινε ώθηση στο εμπόριο, τον τουρισμό, την αγροτική παραγωγή και τις επενδύσεις ενέργειας καθώς το ανατολικό τμήμα της Πίνδου αλλά και τα βουνά μεταξύ Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης για μεγάλα αιολικά πάρκα, μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Θα δημιουργούσε ανταγωνισμό ακόμα και στις τιμές των διοδίων καθώς λόγω της στρατηγικής της χάραξης θα «έκλεβε» οχήματα από τον ΠΑΘΕ και την Ιόνια Οδό. Ακόμα πιο σημαντικό θα μείωνε χρονοαποστάσεις και η απόσταση π.χ από την Λαμία έως την Κοζάνη θα ήταν σε μόλις 2 ώρες ενώ μέσω της Κεντρικής Οδού η Κοζάνη από την Αθήνα θα ήταν 4 ώρες, δύο ώρες λιγότερο από το σημερινό «γρήγορο» δρομολόγιο.

Αντίστοιχα παραδείγματα υπάρχουν και άλλα για την απόδειξη της ανταγωνιστικότητας του δρόμου αλλά το καλύτερο είναι πως κατά δύο ώρες γρηγορότερα στην Αθήνα θα μειωνόταν ένα ταξίδι από τα Σκόπια (μέσω Νίκης) και Αλβανία (μέσω Κρυσταλλοπηγής).

Τελικά λοιπόν είναι πολύ ισχυροί οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να συνεχίσει η κατασκευή του οδικού άξονα Λαμία-Καρδίτσα-Τρίκαλα-Καλαμπάκα-Εγνατία Οδός ή Κεντρική Οδός Ε65. Αν αυτό θα προχωρήσει και πως θα το μάθουμε τους αμέσως επόμενους μήνες.

Πηγή:ypodomes.com

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για την Κεντρική Οδό Ε65 πατώντας εδώ.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα