Connect with us

Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης

Κεγκέρογλου: Σκοπιμότητες κρύβει η δημοπράτηση του ΒΟΑΚ

Δημοσιεύθηκε

στις

Μετασεισμούς σημειώνει η διπλή δημοπράτηση του ΒΟΑΚ από το Υπουργείο Υποδομών και οι αντιδράσεις βουλευτών κομμάτων της αντιπολίτευσης είναι άμεσες. Με επιστολή του ο γραμματέας της Κ.Ο. Δημοκρατικής Συμπαράταξης ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ και Βουλευτής Ηρακλείου, κ. Βασίλης Κεγκέρογλου, απέστειλε στον κ. Αρναουτάκη μιλάει για σκοπιμότητες και προτείνει διαφορετική αντιμετώπιση του ΒΟΑΚ. Η επιστολή προς τον Περιφερειάρχη αναφέρει τα παρακάτω:

“Κύριε Περιφερειάρχη,

Ευχαριστώ για την πρόσκληση να συμμετέχω στην σημερινή συνάντηση για τον ΒΟΑΚ αλλά λόγω προγραμματισμένων υποχρεώσεων στην Αθήνα, μου είναι αδύνατο να παρευρεθώ.

Με την ευκαιρία όμως της επικοινωνίας θα ήθελα να εκθέσω τα παρακάτω:

Είναι πραγματικότητα ότι ο βόρειος άξονας Κρήτης όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε ένα αργό έως πολύ αργό ρυθμό υλοποίησης ως αυτοκινητόδρομος με τέσσερα ίχνη κυρίως λόγω του γεγονότος ότι η προτεραιότητα και το βάρος είχε δοθεί στους μεγάλους άξονες της ηπειρωτικής χώρας.

Ανεξάρτητα του ότι αυτό δεν ήταν σωστό, μετά την δρομολόγηση και την ολοκλήρωση των αξόνων της ηπειρωτικής χώρας, ήταν παραπάνω από εφικτό να χρηματοδοτηθεί από τους υπάρχοντες πόρους ΕΣΠΑ και δημοσίου η κατασκευή του ΒΟΑ Κρήτης.

Το Υπουργείο Υποδομών όμως από το 2015 ροκανίζει το χρόνο προκειμένου όπως υποστηρίζει να επιλέξει μέθοδο αλλά στην ουσία τριάμισι (3,5) χρόνια τώρα:

Δεν έχει δημοπρατηθεί κανένα νέο τμήμα του ΒΟΑΚ, ακυρώθηκαν δημοπρατημένα τμήματα όπως το Πάνορμο – Εξάντης και ότι υλοποιείται όπως το Γούβες-Χερσόνησος έχει δρομολογηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση.
-Δεν έχει προχωρήσει αποτελεσματικά καμία νέα μελέτη.
-Όλα τα διαθέσιμα χρήματα 700 περίπου εκατομ.€ με τροπολογίες του κ. Σπίρτζη πήγαν στους εργολάβους και παραχωρησιούχους άλλων οδικών αξόνων. (ΟΛΥΜΠΙΑ ΟΔΟΣ: 214εκ.€, ΙΟΝΙΑ ΟΔΟΣ: 174 εκ.€, Ε65 : 67,5 εκ.€, ΜΩΡΕΑΣ: 79,5 εκ. €, ΛΟΙΠΟΙ : 145 εκ.€, ΣΎΝΟΛΟ: 680εκ.€)

Στην συνέντευξη και τη συνάντηση που προκάλεσε ο Κ. Σπίρτζης την Κυριακή 17/6 προσκάλεσε μόνο τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που ψηφίζουν τις τροπολογίες του για να δώσει τα χρήματα αλλού) προφανώς για να μην μας δώσει την δυνατότητα να του θέσουμε ερωτήματα. Σημειώνω ότι τριάμισι χρόνια τώρα δεν έχει υπάρξει καμία συνάντηση που να έχουμε κληθεί.

Η πρόταση μας για τον ΒΟΑΚ: Συγκεκριμένα: Πρέπει να αφορά όλο το μήκος του, από τον Κίσσαμο μέχρι την Σητεία και όχι μόνο. Χρειάζεται ταυτόχρονα και η κατασκευή των συνδέσεων με όλους τους άξονες που έχουν ενταχτεί στα διευρωπαϊκά δίκτυα.

Πιστεύω ακράδαντα ότι με την πρόταση που έχετε διατυπώσει δημόσια με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση και ρήτρα διαθεσιμότητας αλλά και τις άλλες προτάσεις που εμείς έχουμε επεξεργαστεί με την μεγαλύτερη δυνατή χρηματοδότηση, από ΕΣΠΑ και εθνικούς πόρους, την οποία η Ελληνική Δημοκρατία οφείλει στην Κρήτη, μπορεί να κατασκευαστεί ο βόρειος οδικός άξονας χωρίς να επιβαρυνθούν οι Κρητικοί και χωρίς να αυξηθεί το κόστος λειτουργίας επιχειρήσεων και δραστηριοτήτων.

Άλλωστε ο νησιωτικός χαραχτήρας της Κρήτης θα πρέπει να είναι απαγορευτικός σε κάθε σκέψη για επιβολή διοδίων. Τέλος, επισημαίνω ότι το γεγονός της κατάτμησης του έργου εμπεριέχει τις σκοπιμότητες του κ. Σπίρτζη να κατασκευάσει μόνο το τμήμα που θα επιβάλλει διόδια και θα αποτελέσει κερδοφόρα επιχείρηση για αυτούς με τους οποίους ήδη συζητά.

Είμαι στη διάθεση της Περιφέρειας για οποιαδήποτε ενέργεια συμβάλλει στην δρομολόγηση του έργου”.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement
ΑΚΤΩΡ - Εθνική Πινακοθήκη

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα