Connect with us

Οδικές - Logistics

Κεφαλογιάννης: Ετοιμάζουμε νέο Στρατηγικό Σχέδιο για την Οδική Ασφάλεια

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση κινδύνου Οδική Ασφάλεια

Ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης απάντησε σήμερα, 18 Οκτωβρίου 2019, στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ κ. Βασίλη Κεγκέρογλου με θέμα: «Προτεραιότητα στην οδική ασφάλεια και δημιουργία Παρατηρητηρίου οδικής ασφάλειας Κρήτης»

Κατά την πρωτολογία του ο υφυπουργός Υποδομών Μεταφορών κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι το Υπουργείο προχωρά στην κατάρτιση ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για την οδική ασφάλεια που θα αφορά στην περίοδο 2021 – 2030 στο πλαίσιο επίτευξης του στόχου να μειωθούν κατά 50% τα ατυχήματα:

(…) Πληροφοριακά να σας πω ότι για τα έτη 2011-2020 το Υπουργείο, σε συνεργασία με το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, έχει κάνει ένα στρατηγικό σχέδιο για την οδική ασφάλεια, το οποίο αφορά τις δράσεις και τη βελτίωση των δεικτών.

(…) Πέραν αυτού, όμως, να σας πληροφορήσω ότι αυτή τη στιγμή ούτως ή άλλως υπάρχει μια συνεργασία για την κατάρτιση και ενός νέου στρατηγικού σχεδίου για το 2021 μέχρι το 2030. Και όπως πολύ καλά ίσως γνωρίζετε, ο ευρωπαϊκός στόχος που έχει τεθεί για τα κράτη-μέλη είναι να υπάρχει μια μείωση των ατυχημάτων κατά 50% τόσο των θανατηφόρων όσο και των ατυχημάτων τα οποία προκαλούν σοβαρούς τραυματισμούς.

Βεβαίως, αυτή τη στιγμή η χώρα μας, σε συνεργασία με τις αρμόδιες επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προετοιμάζει τώρα το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για τα έτη 2021 και 2030.
Βασικό εργαλείο για την επίτευξη του ευρωπαϊκού στόχου είναι η παρακολούθηση και η υιοθέτηση των βασικών δεικτών απόδοσης που σχετίζονται με την οδική ασφάλεια. Άρα, στο πλαίσιο αυτό αντιλαμβάνεστε ότι ως Υπουργείο, ως ελληνική Κυβέρνηση, προτιθέμεθα και σε περιφερειακό, αλλά και σε εθνικό επίπεδο να συνεργαστούμε με οποιονδήποτε φορέα ή υπηρεσία, προκειμένου να παρακολουθούμε και τις αποδόσεις των στόχων που θα τεθούν στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο.

Κατά τη δευτερολογία του, ο κ. Κεφαλογιάννης μίλησε για τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, όπως η μείωση του ΦΠΑ στα κράνη, ενώ έκανε ειδική αναφορά στην Κρήτη.

«Αυτή τη στιγμή τυπικά δεν υπάρχει κάποιο κενό, από τη στιγμή που υπάρχει το στρατηγικό σχέδιο που αφορά τα έτη 2011 και 2020. Είναι θετικό ότι υπάρχει αυτό το σχέδιο και είναι επίσης εξίσου θετικό το γεγονός ότι ενόψει και των επόμενων ετών, 2021 μέχρι το 2030, αυτή τη στιγμή καταρτίζεται το αντίστοιχο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την οδική ασφάλεια.

(…) Νομίζω ότι έχετε δίκιο όσον αφορά την ανάλυσή σας σχετικά με το παράδειγμα της μοτοσυκλέτας και με το γεγονός ότι η χώρα μας, δυστυχώς, αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην πρώτη θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε θανατηφόρα ατυχήματα.
Το γεγονός ότι δυστυχώς οι οδηγοί δεν φοράνε κράνος είναι μία από τις βασικές αιτίες που σχετίζεται με τα θανατηφόρα ατυχήματα στις μοτοσικλέτες.

Θυμίζω ότι, ως μία κυρίως συμβολική κίνηση, ένα από τα πρώτα θέματα τα οποία αντιμετώπισε η Κυβέρνηση είναι η εξαγγελία για τη μείωση του ΦΠΑ στο κράνος, ακριβώς για να περάσουμε το μήνυμα ότι ως Κυβέρνηση στο συγκεκριμένο ζήτημα δίνουμε το μήνυμα ότι θα πρέπει να προχωρήσουμε και στην αγορά κράνους, στο να φοράμε κράνος και γενικότερα και να έχουμε μία συνείδηση, η οποία συνάδει με βάση τους στόχους του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου.

Ξέρετε πολύ καλά, επίσης, ότι όσες υποδομές και αν κατασκευάσουμε, όσες παρεμβάσεις και να κάνουμε στα οδικά δίκτυα, αν δεν αντιμετωπίσουμε το θέμα της συνειδήσεως της οδηγικής συμπεριφοράς, δυστυχώς θα εξακολουθούμε να θρηνούμε θύματα στους δρόμους.

Θα σας πως κι ένα άλλο στοιχείο χαρακτηριστικό. Ίσως ένα μεγάλο ποσοστό, που πλησιάζει και το 40%, των θανατηφόρων ατυχημάτων που γίνονται στον βόρειο οδικό άξονα γίνονται στα σημεία τα οποία είναι κλειστός αυτοκινητόδρομος και όχι εκεί όπου δεν υπάρχει το διαχωριστικό. Τι σημαίνει αυτό; Η αυξημένη ταχύτητα, η ενδεχομένως αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ πέραν των ορίων και γενικότερα η μη χρήση ζώνης ή κράνους είναι από τις βασικές αιτίες.

Συμφωνώ, λοιπόν, για να μην κάνουμε θεωρητικές συζητήσεις, ότι θα πρέπει αυτό να γίνεται συντονισμένα. Και σας είπα και προηγουμένως, επειδή εκτιμώ το έργο που κάνει το συγκεκριμένο Ινστιτούτο στο Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, πως είναι στις προθέσεις μας να εμπλακεί στις όποιες διαδικασίες γίνουν. Όταν θα είμαστε έτοιμοι, θα σας πούμε και συγκεκριμένες δράσεις. Και να είστε βέβαιος ότι το συγκεκριμένο Ινστιτούτο θα είναι μέσα στους φορείς που θα περιλαμβάνονται σε αυτό.»

image_pdfimage_print

Οδικές - Logistics

Η Τράπεζα Πειραιώς χρηματοδοτεί μέσω του ev-loan την αγορά ηλεκτρικών οχημάτων

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο σε φόρτιση
Η Τράπεζα Πειραιώς, σταθερή στη δέσμευσή της να συμβάλλει στη μέγιστη δυνατή εναρμόνιση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) και τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, εντάσσει στο πλαίσιο των «πράσινων» χρηματοδοτικών εργαλείων που έχει αναπτύξει, το προϊόν ëv-loan.

Μέσω αυτού του εξειδικευμένου προγράμματος χρηματοδότησης υποστηρίζεται η αγορά ηλεκτρικού αυτοκινήτου με στόχο την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα.

Η πρόσφατη ψήφιση του νομοσχεδίου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, οι σχετικές εξαγγελίες για την εφαρμογή περαιτέρω κινήτρων από το αρμόδιο υπουργείο και ο στόχος που έχει τεθεί σε εθνικό επίπεδο, το ένα στα τρία καινούργια αυτοκίνητα το 2030 να είναι ηλεκτρικό, δημιουργεί τις προϋποθέσεις ανάπτυξης της σχετικής αγοράς. Το ηλεκτρικό αυτοκίνητο αποτελεί πλέον μια νέα και συμφέρουσα επιλογή για το ελληνικό αγοραστικό κοινό.

Με το ëv-loan της Τράπεζας Πειραιώς, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποκτήσουν ηλεκτροκίνητα επιβατηγά αυτοκίνητα, με ευνοϊκή τιμολόγηση και προνομιακούς όρους χορήγησης. Οι πελάτες που επιθυμούν να διερευνήσουν αυτή τη νέα δυνατότητα χρηματοδότησης για την αγορά του ηλεκτρικού αυτοκινήτου μπορούν να ενημερωθούν, τόσο ηλεκτρονικά μέσα από την ιστοσελίδα της Τράπεζας Πειραιώς, όσο και να απευθυνθούν σε ένα από τα καταστήματα του Δικτύου.

Η δημιουργία και διάθεση του ëv-loan συμβαδίζει με τη δέσμευση της Τράπεζας Πειραιώς για την ενσωμάτωση των Αρχών  της Υπεύθυνης Τραπεζικής στο σύνολο των χρηματοδοτήσεων της, δίνοντας έμφαση στην προστασία του περιβάλλοντος και στην στήριξη της κοινωνίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Χορήγηση Δελτίων Στάθμευσης σε ΙΧ αυτοκίνητα γονέων ή παιδιών ΑμεΑ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέα, Ειδήσεις

Λύση σε ένα πρόβλημα που επηρέαζε την καθημερινότητα πολλών ΑμεΑ δίνει με απόφαση του ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Ειδικότερα, επιτρέπεται πλέον η χορήγηση Δελτίων Στάθμευσης για ΑμεΑ και στις περιπτώσεις που το ΙΧ αυτοκίνητο δεν ανήκει στο φυσικό πρόσωπο που δικαιούται την άδεια, αλλά στους γονείς του ή στα παιδιά του.

Με τον τρόπο αυτό διορθώνεται μία αδικία που υπήρχε, καθώς ανήλικα ΑμεΑ ή ενήλικες ανίκανοι προς δικαιοπραξία, ενώ είχαν άμεση ανάγκη για κατοχή άδειας στάθμευσης, δεν μπορούσαν να την αποκτήσουν. Και αυτό διότι το ΙΧ αυτοκίνητο που χρησιμοποιούν για τις μετακινήσεις τους δεν είναι ιδιοκτησία τους, αλλά ανήκει για παράδειγμα στους γονείς ή τα παιδιά τους. Μέχρι σήμερα, ο γονέας ανήλικου ΑμεΑ έπρεπε για παράδειγμα να μεταβιβάσει στο παιδί του το ΙΧ αυτοκίνητο, για να λάβει το Δελτίο Στάθμευσης που δικαιούται, με όλα τα γραφειοκρατικά προβλήματα που αυτό συνεπαγόταν.

Με την απόφαση του κ. Καραμανλή, οι δικαιούχοι ΑμεΑ λαμβάνουν το Δελτίο Στάθμευσης και εφόσον το ΙΧ αυτοκίνητο ανήκει στους γονείς ή τα παιδιά τους.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δεσμεύτηκε ότι το μέτρο αυτό είναι μια πρώτη ανακούφιση για πολλές κατηγορίες συνανθρώπων μας που είναι απαραίτητη η υπηρεσία αυτή.

Συγχρόνως δήλωσε ότι το Υπουργείο εξετάζει παρεμβάσεις για την πρόληψη των παραγόντων που οδηγούν σε κοινωνικό αποκλεισμό ή στον αποκλεισμό από αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και ότι θα ανακοινωθεί άμεσα η σχετική σειρά μέτρων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Ο γόρδιος δεσμός του Θριάσιου Εμπορευματικού Κέντρου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποθήκη logistics στον ΟΛΠ

Tέσσερα χρόνια έχουν περάσει από τότε που η κοινοπραξία της ΘEK A.E. (ETBA BIΠE-Goldair) ανακηρύχθηκε οριστικός ανάδοχος στο διαγωνισμό για το Eμπορευματικό Kέντρο Θριασίου. Aπό το 2016, όμως, φτάσαμε «αισίως» στο 2020 και δεν έχει μετακινηθεί ούτε πέτρα.

Kι αυτό γιατί επί έναν χρόνο και πλέον η DG Comp «επεξεργάζεται» τη σύμβαση παραχώρησης, που κατά την ατυχή επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης, πρώτα εγκρίθηκε από τη Bουλή και κατόπιν ζητήθηκε το «πράσινο» των Bρυξελλών. Eάν σε αυτό προσθέσουμε και την επίσης ατυχή τακτική της τότε αξιωματικής αντιπολίτευσης, -και νυν κυβέρνησης-, να ξιφουλκήσει με κάθε τρόπο κατά της σύμβασης, γίνεται αντιληπτή η «καχυποψία» της Eυρωπαϊκής Eπιτροπής Aνταγωνισμού.

Προκαλεί εντύπωση, όμως, η εμμονή της DG Comp που εξακολουθεί να «αναζητεί» την πιθανότητα να υποκρύπτονται στην υπόθεση κρατικές ενισχύσεις, όταν μετά το καταλυτικό πλήγμα της πανδημίας έχει σχεδόν απελευθερωθεί η άμεση κρατική χρηματοδοτική στήριξη από τις μεγάλες χώρες προς τους ιδιωτικούς ευρωπαϊκούς κολοσσούς, όπως για παράδειγμα οι αεροπορικές εταιρίες.

Δηλαδή, την ώρα που η Lufthansa ενισχύεται με 9 δισ. ευρώ από τη γερμανική κυβέρνηση, ακόμη ψάχνουν «κρατικές ενισχύσεις» στην υπόθεση του Θριασίου. Bάζοντας παράλληλα στο τραπέζι όλες σχεδόν τις προβλέψεις της σύμβασης, από το τίμημα και τις εγγυήσεις του Δημοσίου μέχρι τους όρους δόμησης…

ΠAPATAΣH ΣTHN ΠAPATAΣH

Tο πρόβλημα όμως εντοπίζεται και στην ελληνική πλευρά, καθώς η ΓAIAOΣE, που είναι η καθ ύλην αρμόδια να απαντά στα διαδοχικά «ερωτήματα» της DG Comp, δεν επιδεικνύει την απαραίτητη ταχύτητα και ευελιξία.

Έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ στα τέλη Iουνίου ήταν όλα έτοιμα για την κατάθεση των ζητούμενων εγγράφων και αφού ολοκληρώθηκε και η AMK της επενδυτικής κοινοπραξίας (βρισκόταν σε εκκρεμότητα), ζητήθηκε από ελληνικής πλευράς νέα παράταση έξι μηνών.

Kαι αυτό προκειμένου να απαντηθούν από τη ΓAIAOΣE τα μέχρι τότε ερωτήματα της DG Comp. Στο μεταξύ, όμως, προέκυψαν και νέα ερωτήματα καθώς η καθυστέρηση στις απαντήσεις δημιουργεί από μόνη της απορίες. Tο αποτέλεσμα είναι ότι με αυτό τον τρόπο τροφοδοτείται ένας φαύλος κύκλος, χωρίς να διαφαίνεται στον ορίζοντα η προοπτική ολοκλήρωσης.

Tην ίδια ώρα, όμως, η Eλλάδα απειλείται με την επιστροφή κοινοτικών κονδυλίων ύψους 225 εκ. ευρώ για τα έργα που έχουν γίνει στο Θριάσιο II. O διαγωνισμός για το οποίο κηρύχθηκε πρόσφατα άγονος καθώς κανείς από τους τρεις υποψήφιους δεν κατέθεσε προσφορά. Ήδη όμως από την πέμπτη έκθεση μεταμνημονιακής εποπτείας έχει ηχήσει το «καμπανάκι» με την Kομισιόν να δηλώνει ότι έχει ξεκινήσει τη διαδικασία επιστροφής των ποσών που αντιστοιχούν στην κοινοτική χρηματοδότηση, καθώς η Eλλάδα δεν τήρησε τη δέσμευσή της για την έγκαιρη παραχώρηση της διαχείρισης της έκτασης σε ιδιώτες. Aυτή η δέσμευση προέβλεπε υποχρέωση λειτουργίας του Θριασίου μέχρι το Mάρτιο του 2019…

ΣTON «AEPA»

Mε αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να σταθεί, όπως είναι λογικό, ο οποιοσδήποτε επιχειρησιακός σχεδιασμός για την πρώτη και μεγαλύτερη επένδυση ύψους 160 εκ. ευρώ στον ανερχόμενο κλάδο των logistics.

Kαι τούτο γιατί δεν υπάρχει καμία «ορατότητα» σχετικά με το εάν και το πότε θα δοθεί το «πράσινο φως» στο project. Έτσι, όπως τονίζουν παράγοντες της αγοράς, το έργο κινδυνεύει να «καεί» πριν καν ξεκινήσει. Γιατί παρά το υψηλό ενδιαφέρον από ισχυρούς παίκτες να τοποθετηθούν σε αυτό, μετά τις διαρκείς αναβολές και το κλίμα αβεβαιότητας, αρχίζουν και αναζητούν εναλλακτικές λύσεις.

Άλλωστε, την ίδια περίοδο που μετράει ο «χαμένος χρόνος» για το Θριάσιο, αναπτύσσονται άλλες κοντινές περιοχές, όπως αυτή του Aσπροπύργου, που σε μόλις έναν χρόνο απέκτησε 120.000 τ.μ. νέων αποθηκευτικών χώρων, δηλαδή τη μισή από τη δυναμικότητα του Θριασίου. Mε άλλα λόγια, η αγορά δεν περιμένει και τα «κενά» καλύπτονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

O ΔIΠΛOΣ KINΔYNOΣ

Bρισκόμαστε, λοιπόν, μπροστά σε διπλό κίνδυνο. Aφενός η χώρα να υποχρεωθεί σε επιστροφή πολλών εκατομμυρίων, αφετέρου να τιναχτεί στον αέρα η επένδυση της ΘEK. Kαι αν συμβεί αυτό, τότε με τις ήδη δυσμενέστερες συνθήκες λόγω της πανδημίας, αλλά και με την «τραυματική εμπειρία» του παρόντος διαγωνισμού, είναι απίθανο να υπάρξει σύντομα νέος, πόσω μάλλον ενδιαφερόμενοι επενδυτές.

Έτσι, το «πολύφερνο» Θριάσιο I κινδυνεύει να παραμείνει αναξιοποίητο, όπως το γειτονικό μεγάλο οικόπεδο του OΣE (Θριάσιο II) που από τη δεκαετία του ’70 γίνονται ανεπιτυχείς προσπάθειες αξιοποίησής του.

Πηγή: dealnews.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα