Τις δυνατότητες ανάδειξης του Ιατρικού Τουρισμού σε ένα δυναμικό τμήμα της τουριστικής βιομηχανίας της Ελλάδας, με στόχο την αντιμετώπιση του προβλήματος της εποχικότητας και την επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου ανέδειξε η κ. Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την ομιλία της στο Europe Medical Tourism & Global Healthcare Congress που διεξάγεται στην Αθήνα.
Η κ. Κεφαλογιάννη έκανε απολογισμό των δράσεων που ανέλαβε, από τη θέση της Υπουργού Τουρισμού την περίοδο 2012 – 2015, για την ενίσχυση του συγκεκριμένου τομέα ενώ υπογράμμισε την ανάγκη συμπράξεων μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα προκειμένου τα οφέλη από την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού να διαχυθούν σε όλη την οικονομία.
«Ο ιατρικός τουρισμός συνιστά ένα από τα πιο ελκυστικά αλλά, ταυτόχρονα, απαιτητικά πεδία τουριστικών υπηρεσιών, με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης» επεσήμανε η κ. Κεφαλογιάννη, υπογραμμίζοντας πως «η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου συνολικής εμπειρίας για τον επισκέπτη είναι, τελικά, η αναγκαία προϋπόθεση για κάθε χώρα που έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη νέα αγορά».
Ακολουθούν εκτενή αποσπάσματα από την ομιλία της κας Κεφαλογιάννη:
«Κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως Υπουργός Τουρισμού, την περίοδο 2012–2015, εργαστήκαμε εντατικά για μία συγκροτημένη εθνική στρατηγική σχετικά με τον Τουρισμό και πετύχαμε να καταγράψουμε σημαντικά έσοδα για την ελληνική οικονομία –με τον τουρισμό να λειτουργεί ως ατμομηχανή ανάπτυξης– αλλά και να αποκαταστήσουμε την διεθνή εικόνα της Ελλάδας.
Σημαντικό μέρος της στρατηγικής μας υπήρξε ο εμπλουτισμός του εθνικού τουριστικού προϊόντος, με την ανάπτυξη νέων υπηρεσιών που θα απαντούσαν στο ζήτημα της εποχικότητας και θα συνέβαλλαν στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.
Ο ιατρικός τουρισμός συνιστά ένα από τα πιο ελκυστικά αλλά, ταυτόχρονα, απαιτητικά πεδία τουριστικών υπηρεσιών, με ισχυρές προοπτικές ανάπτυξης. Σε αυτό πλαίσιο, οι συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα είναι κρίσιμες για την διάχυση του οφέλους σε όλους τους σχετιζόμενους τομείς.
Από την πλευρά του κράτους, ειδικά εις ότι αφορά τους τομείς του Ιατρικού Τουρισμού και της Ευεξίας, αξιολογήσαμε ότι δεν απαιτείτο η διαμόρφωση ενός ειδικού θεσμικού πλαισίου. Παρόλα αυτά, η προσοχή μας ήταν στραμμένη στην εξασφάλιση αυτού που στη διεθνή αγορά ονομάζεται «εξασφάλιση υψηλού επιπέδου συνολικής εμπειρίας» για τον επισκέπτη. Με αυτή την επιδίωξη, το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας υιοθέτησαν, το 2013, ένα ήπιο θεσμικό πλαίσιο, το οποίο προέβλεπε ότι κάθε πάροχος υπηρεσιών ιατρικού τουρισμού θα έπρεπε προηγουμένως να πιστοποιηθεί.
Η διαμόρφωση μιας παγκόσμιας αγοράς υγείας δημιουργεί προκλήσεις αλλά και αναδεικνύει τα πλεονεκτήματα κάθε χώρας. Στη νέα αυτή εποχή της επανάστασης των θεραπευτικών και κλινικών δοκιμών, των γονιδιακών θεραπειών, της παροχής εξ αποστάσεως υπηρεσιών υγείας και της ανάγκης προστασίας των προσωπικών δεδομένων, οι διεθνείς συνεργασίες είναι αναγκαίες για την επίτευξη θετικών αποτελεσμάτων. Την ίδια στιγμή, αυτές οι δράσεις θα πρέπει να ελέγχονται σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Εάν θέλουμε ο Ιατρικός Τουρισμός να αναπτυχθεί παγκοσμίως, η ύπαρξη μεγάλων δικτύων και ισχυρών συνεργασιών είναι προαπαιτούμενο. Όμως, η εξασφάλιση υψηλού επιπέδου συνολικής εμπειρίας για τον επισκέπτη είναι, τελικά, η αναγκαία προϋπόθεση για κάθε χώρα που έχει ως στόχο να πρωταγωνιστήσει σε αυτή τη νέα αγορά».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας