Newsroom

«Η περίπτωση της χρεωκοπίας του Thomas Cook, είναι ένα ακόμα οικονομικό γεγονός το οποίο αποδεικνύει ότι ο Τουρισμός είναι ένα σύνθετο οικονομικό φαινόμενο και ότι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με την ανάλογη σοβαρότητα», τόνισε η Όλγα Κεφαλογιάννη σε παρέμβασή της στην κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου και της Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών για την κατάρρευση του Βρετανικού τουριστικού κολοσσού.

Η πρώην Υπουργός υπενθύμισε πως κατά τη διάρκεια των τελευταίων 4 και πλέον ετών, είχε υπογραμμίσει σε πάρα πολλές παρεμβάσεις της την αναγκαιότητα μίας νέας στρατηγικής για τον Ελληνικό Τουρισμό ασκώντας παράλληλα έντονη κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ. «Είχαμε επανειλημμένα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την εμμονή της κυβέρνησης στους αριθμούς. Την έλλειψη κεντρικής στρατηγικής για τον Τουρισμό.

Με κάθε ευκαιρία, καταγγέλλαμε με τεκμηρίωση τον ερασιτεχνισμό με τον οποίο διαχειριζόταν η κυβέρνηση και το Υπουργείο τα επιμέρους ζητήματα του τομέα, αδιαφορώντας για τις εξελίξεις στη διεθνή τουριστική αγορά. Γιατί το Υπουργείο Τουρισμού για πέντε σχεδόν χρόνια προτιμούσε να βασισθεί σε ένα παλαιό και σαθρό μοντέλο τουριστικής πολιτικής», είπε χαρακτηριστικά προσθέτοντας πως η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άκουγε τις σοβαρές φωνές του τουριστικού τομέα που και αυτές έκρουαν τον κώδωνα του κινδύνου ενώ εξαργύρωσε την προεργασία που είχε γίνει κατά την περίοδο 2012-2015 χωρίς να κάνει το επόμενο καθοριστικό βήμα.

Σύμφωνα με τη Βουλευτή Α’ Αθήνας της Νέας Δημοκρατίας τότε είχαν μπει οι βάσεις με τη νέα νομοθεσία για την απογείωση του Ελληνικού Τουρισμού ενώ είχε γίνει σοβαρή προσπάθεια στον τομέα του digital μάρκετινγκ και τις νέες τάσεις. «Μας ενδιέφερε εκτός από το άνοιγμα σε νέες αγορές, να βρούμε νέους τρόπους προσέγγισης των τμημάτων της αγοράς που είχαμε επιλέξει. Κοινά – στόχος, υψηλού εισοδήματος, υψηλών απαιτήσεων, που αποφασίζουν και μετακινούνται στους δικούς της ανεξάρτητους ρυθμούς.

Κάναμε σοβαρή προσπάθεια να περιορίσουμε την μονοκαλλιέργεια και την πλήρη εξάρτηση από συγκεκριμένους διαχειριστές πωλήσεων. Διευρύναμε το δίκτυό μας. Ενισχύσαμε την προσφορά μας. Παρακολουθούσαμε τις διακυμάνσεις της αγοράς σε πραγματικούς χρόνους» είπε επισημαίνοντας πως το Υπουργείο Τουρισμού κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, οικειοποιήθηκε τα αποτελέσματα της στρατηγικής της ΝΔ και άφησε τον τουρισμό στον αυτόματο πιλότο.

Σύμφωνα με την Όλγα Κεφαλογιάννη, δυστυχώς, δεν υπάρχουν μαγικές συνταγές για τη θεραπεία των συνεπειών της χρεοκοπίας του Thomas Cook ειδικά, όπως είπε, σε μία χρονική περίοδο που η οικονομική ύφεση έχει αφήσει τα σημάδια της τόσο στην Ελληνική Οικονομία, όσο και σε αυτή των ανταγωνιστών μας, αλλά και των χωρών-πηγών τουριστικών ροών προς τη Χώρα μας.

«Τα προηγούμενα χρόνια, υπήρχε χρόνος για την πρόβλεψη αλλά και για τη σύνθεση σχεδίου δράσης προκειμένου να θωρακισθεί ο κλάδος του τουρισμού», τόνισε εκφράζοντας την εκτίμηση πως η χρεοκοπία του Thomas Cook, είναι ένα γεγονός το οποίο θα αλλάξει τον χάρτη της τουριστικής αγοράς στην Ευρώπη.

Με αυτά τα δεδομένα η πρώην Υπουργός τόνισε πως η Ελλάδα θα πρέπει να είναι έτοιμη και να συμπλεύσει με την αλλαγή αυτή έτσι ώστε να επωφεληθεί, καθώς ,όπως είπε, η χρεωκοπία του Thomas Cook, παρά τις καταστροφικές της επιδράσεις στον ελληνικό τουρισμό και τις τουριστικές επιχειρήσεις, μπορεί να σηματοδοτήσει μία νέα αρχή για όλους. «Τα πρώτα μέτρα της κυβέρνησης είναι σαφώς προς τη θετική κατεύθυνση.

Δείχνουν αντανακλαστικά και κυρίως την διάθεση κατανόησης στο τι έγινε και πως πρέπει αυτό να αντιμετωπιστεί. Πρέπει να συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα στον τουριστικό τομέα. Να παρακολουθούμε τις επιπλοκές και να παρεμβαίνουμε. Σημάδια της χρεωκοπίας θα δούμε και στο επόμενο διάστημα και εκεί πρέπει να είμαστε έτοιμοι να σταθούμε στο πλευρό εργαζομένων και επιχειρηματιών του κλάδου. Τώρα όμως χρειάζεται το επόμενο καθοριστικό βήμα.

Να δούμε τη μεγάλη εικόνα. Να προσχωρήσουμε στην εκπόνηση ενός νέου εθνικού σχεδίου για τον τουρισμό. Να σχεδιάσουμε όλοι μαζί το νέο μοντέλο ανάπτυξης. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν με μεγάλη επιτυχία, καλούμαστε να το κάνουμε και τώρα», κατέληξε στην παρέμβασή της η Όλγα Κεφαλογιάννη.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV