Newsroom

Μια σειρά από σημαντικά και επίκαιρα θέματα αλλά και έργα προγραμματισμού απασχόλησαν την συνάντηση που πραγματοποίησε η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου με τους Δημάρχους Αργοστολίου Θεόφιλο Μιχαλάτο, Σάμης Γεράσιμο Μονιά και Ληξουρίου Γιώργο Κατσιβέλη κατά την διάρκεια της επίσκεψής της στην Κεφαλονιά.

Στη συνάντηση συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Υποδομών και Τεχνικών Έργων Μανωλης Ορφανουδάκης, Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, και Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης της Υπαίθρου Σωτήρης Κουρής.

Η Περιφερειάρχης ενημερώθηκε και αντάλλαξε απόψεις για τα έργα που εκτελούνται και προγραμματίζονται από την Περιφέρεια Ιονίων Νήσων ή σε συνεργασία με τους Δήμους, αλλά και εν γένει για την συνεργασία της Περιφέρειας με τους Δήμους της Κεφαλονιάς σε θέματα αναπτυξιακά που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ ή δημόσιους πόρους.

Συζητήθηκε, επίσης, η πορεία της πρότασης στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” που έχει υποβάλει η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων για την επισκευή γηπέδων και η χρηματοδότηση αναβάθμισης του ανοιχτού γηπέδου Αργοστολίου με τον Δήμο Αργοστολίου.

Αργοστόλι

Επίσης, εξετάστηκε δυνατότητα χρηματοδότησης του Δήμου Αργοστολίου μέσω προγραμματικής σύμβασης για διάνοιξη οδού της πόλεως του Αργοστολίου στα όρια με το περιαστικό δάσος της πόλης στην περιοχή του Αγίου Αθανασίου για λόγους πυροπροστασίας.

Συζητήθηκε η προτεραιότητα που πρέπει να δοθεί για τις κατεδαφίσεις των ετοιμόρροπων κτηρίων από τους σεισμούς του 2014, αφού επιτέλους διεκπεραιώθηκαν οι χρόνιες εκκρεμότητες.

Επιπλέον ενημέρωση υπήρξε για την πορεία των σχολικών μονάδων του Δήμου (υπό ανέγερση και κατασκευή) και την συνεργασία με την ΚΤΥΠ για την παράδοση των απαραίτητων μελετών.

Κρίσιμο θέμα συζήτησης και προγραμματισμού ήταν η επίμονη προσπάθεια της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων συνδράμοντας την Διεύθυνση Δασών, η οποία Περιφέρεια ανέλαβε με την διαδικασία της διαπραγμάτευσης την ανάθεση των εργασιών για την αντιμετώπιση των αναγκών κοπής, περισυλλογής και απομάκρυνσης πεσμένων δέντρων από τον μεσογειακό κυκλώνα “Ιανός”, στις θέσεις “Μύλος Πετρία” και “Γύρος Λάσσης” στον Δήμο Αργοστολίου ΠΕ Κεφαλληνίας, προϋπολογισμού 151.676,80 ευρώ. Η διαδικασία της ανάθεσης βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης και αναμένεται εντός των επόμενων ημερών η υπογραφή της σύμβασης με τον ανάδοχο.

Ληξούρι

Αναφορικά με τον Δήμο Ληξουρίου στη συνάντηση τέθηκαν επι τάπητος η πορεία της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης (ΟΧΕ) Παλικής και το χρονοδιάγραμμα των έργων και των δράσεων που έχουν ήδη ξεκινήσει καθώς και ο βαθμός ωριμότητας αυτών που ακολουθούν. Όσον αφορά στα έργα που θα προκριθούν αυτά είναι το Θέατρο Ληξουρίου και η οδοποιία. Επίσης, τα έργα που αφορούν στην Παλική και θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια για αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσε ο ΙΑΝΟΣ.

Αναφορά έγινε στις προτάσεις έργων που συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” και αφορούν στην Παλική, όπως και οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που συνδιοργανώνονται απο την Περιφέρεια και τον Δήμο Ληξουρίου.

Κατόπιν αιτήματος του Δήμου Σάμης μέσω δύο διαβαθμιδικών συμβάσεων συνεργασίας, η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων έχει ενισχύσει τον Δήμο Σάμης και ειδικότερα την Διευθύνουσα Υπηρεσία του για την υλοποίηση μελετών και την εκτέλεση έργων που είναι απαραίτητα να υλοποιηθούν για την αποκατάσταση των ζημιών από τον Μεσογειακό Κυκλώνα ΙΑΝΟ. Στο πλαίσιο της ως άνω συνεργασίας η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων είναι θετική να συμβάλει εκ νέου με υπάλληλο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Π.Ε. Κεφαλληνίας στο αίτημα του Δημάρχου Σάμης για σύναψη νέας διαβαθμιδικής συνεργασίας για την εκτέλεση του έργου αποκατάσταση τοιχίων αντιστήριξης Δήμου Σάμης που υπέστησαν ζημίες από τον ΙΑΝΟ.

Η Περιφερειάρχης ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι εκτός από την τεχνική υποστήριξη που θα τους προσφέρει η ΜΟΔ ΑΕ σε έργα ΕΣΠΑ, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο από την τεχνική βοήθεια του ΕΣΠΑ την ωρίμανση μελετών.

“Εργαζόμαστε για το σήμερα με πολλές αντιξοότητες αλλά προετοιμάζουμε και ευνοϊκές συνθήκες για το αυριο. Πρέπει να έχουμε έτοιμες στοχευμένες μελέτες για κάθε τομέα ανάπτυξης”, δήλωσε η Ρόδη Κράτσα – Τσαγκαροπούλου.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας με την Επικεφαλής Επιτελικής ομάδας ΕΣΠΑ του Υπουργείο Ναυτιλίας Αθηνά Φωκά όπου συζητήθηκε η πορεία του έργου για τον αντιπλημμυρικό αγωγό της Αγίας Ευφημίας, η αποκατάσταση του λιμανιού στις Φρίκες Ιθάκης και η δυνατότητα αναβάθμισης του Λιμένα Πεσσάδας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV