Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

ΚΕΔΕ: Πρέπει να τρέξουν οι διαδικασίες για το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου συμμετείχε στη διαδικτυακή ημερίδα που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Τοπικής Αυτοδιοίκησης και η ΚΕΔΕ με θέμα: Οι Δήμοι ως φορείς συνοχής και ανθεκτικότητας στο Ταμείο Ανάκαμψης και στο νέο ΕΣΠΑ.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Δημήτρης Παπαστεργίου αναφέρθηκε στην ανάγκη επίσπευσης όσον αφορά την αποσαφήνιση των διαδικασιών που αφορούν το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την επιτάχυνση στους ρυθμούς υλοποίησης, ώστε οι Δήμοι να μπορέσουν να απορροφήσουν πόρους και να εκμεταλλευτούν την μοναδική αυτή ευκαιρία για την Ελλάδα και τις τοπικές μας κοινωνίες.

Ο κ. Παπαστεργίου επισήμανε τις ανησυχίες της ΚΕΔΕ για τη συνεχιζόμενη έλλειψη παροχής τεχνικής βοήθειας προς τους Δήμους, κάνοντας λόγο για ευθύνη της ΕΕΤΑΑ, την οποία κάλεσε να βγει από την εσωστρέφειά της και να προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να βοηθηθούν ουσιαστικά οι Δήμοι.

Επισημαίνοντας ότι εκκρεμεί η συνάντηση που έχει ζητήσει η ΚΕΔΕ από τον Πρωθυπουργό για το θέμα του ρόλου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο σχεδιασμό του νέου ΕΣΠΑ αλλά και στην υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ο κ. Παπαστεργίου τόνισε τον σημαντικό ρόλο του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που με το Επιστημονικό και Διοικητικό του Συμβούλιο συμβάλει με θέσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις και μελέτες, στην αποτελεσματική προώθηση και υλοποίηση των πρωτοβουλιών της ΚΕΔΕ και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:

«Η προσεχής χρονική περίοδος έχει πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον κι αξία, γιατί έχουμε μπροστά μας τη μεγάλη ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ που αρχίζει να σχηματοποιείται. Ήρθε η ώρα να δούμε και να ξεκαθαρίσουμε τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε αυτά τα προγράμματα.

Για το λόγο αυτό άλλωστε έχουμε ζητήσει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη. Τονίζουμε την ανάγκη να κερδίσουμε χρόνο και να μην χάσουμε πόρους, κι αυτό θα γίνει αν τα Υπουργεία συγκεκριμενοποιήσουν τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν. Χρειάζονται αποσαφηνίσεις: πώς θα τρέξουν αυτά τα έργα, για παράδειγμα θα χρειαστεί να φτιάξουμε έναν φάκελο ο κάθε Δήμος και αν ναι, πού θα καταθέσουμε με τις προτάσεις μας; Σε υφιστάμενες διαχειριστικές αρχές ή θα δημιουργηθεί κάποια νέα δομή;
Όλα αυτά καλό θα είναι να ξεκαθαριστούν και μάλιστα πολύ σύντομα.

Πρέπει να καθοριστούν ουσιώδη ζητήματα για το Ταμείο Ανάκαμψης

Η αίσθηση που έχω είναι το Ταμείο Ανάκαμψης σχεδιάστηκε με πολλή προσοχή αλλά ακόμη υπάρχουν ουσιώδη πράγματα που δεν έχουν καθοριστεί και θα πρέπει να επιμείνουμε ότι την ώρα αυτή πρέπει να στηριχτεί ακόμη περισσότερο η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Έχουμε την ευκαιρία να υλοποιήσουμε σημαντικά έργα και παρεμβάσεις που θα έχουν μόνιμο αποτύπωμα στις τοπικές κοινωνίες και θα λύσουν προβλήματα.

Οι Δήμοι να συμμετέχουν ουσιαστικά στο νέο ΕΣΠΑ

Όσον αφορά το νέο ΕΣΠΑ, επιμένουμε ότι οι Δήμοι θα πρέπει να έχουν ουσιαστική συμμετοχή σε όλα τα στάδια υλοποίησης του. Να μην είμαστε ξανά στο ίδιο έργο θεατές, να τρέχουν δηλ. οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ χωρίς τη δική μας συμμετοχή, ούτε καν στη φάση της διαβούλευσης – ενημέρωσης για τον χρονοπρογραμματισμό. Μαθαίναμε για τις προσκλήσεις από τα ΜΜΕ και τρέχουμε μετά χωρίς τεχνική βοήθεια να προλάβουμε.

Δεν τρέφω αυταπάτες ότι θα φτιαχτούν ξαφνικά, ειδικά για μας διαχειριστικές αρχές. Υπάρχουν όμως υφιστάμενες διαχειριστικές αρχές με τις οποίες μπορούμε να συνεργαστούμε απευθείας, σε συγκεκριμένα, διακριτά κομμάτια του ΕΣΠΑ που ούτως ή άλλως αφορούν μόνο τους Δήμους – κυρίως στον στόχο πολιτικής 5 για θέματα smart cities και ΟΧΕ, οι οποίες σε αυτό το ΕΣΠΑ δεν πήγαν καθόλου καλά.

Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να έχουμε τεχνική βοήθεια. Και τεχνική βοήθεια στο μοντέλο της ΕΕΤΑΑ των 45 ή 50 μηχανικών στην Αθήνα δεν πρόκειται να δουλέψει».

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα