Την ανάγκη να υπάρξει μια δίκαιη κατανομή των πόρων του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» μεταξύ των δήμων επεσήμανε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Δ. Παπαστεργίου στην συνεδρίαση του ΔΣ της ένωσης, όπου το θέμα της κατανομής βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης μεταξύ των αιρετών και του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στ. Πέτσα που πήρε μέρος στη συνεδρίαση.
Παρά το γεγονός ότι στο πρόγραμμα αυτό προβλέπονται πόροι ύψους 2,5 δις ευρώ, οι ανάγκες των δήμων είναι πολύ μεγάλες, αφού οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί ξεπερνούν ήδη τα 3 δις ευρώ, υπογράμμισε ο κ. Παπαστεργίου.
Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τα κριτήρια κατανομής που ορίστηκαν μετά την έκδοση της ΚΥΑ από το ΥΠ.ΕΣ., δημιούργησε εύλογη ανησυχία σε μεγάλο αριθμό δήμων. Η κατανομή αυτή φαίνεται ότι ευνοεί – σωστά – τους πολύ μικρούς Δήμους, αδικεί όμως τους μεσαίους και μεγάλους Δήμους της Περιφέρειας, συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ.
Το ζήτημα τέθηκε στον αναπληρωτή Υπουργό Σ. Πέτσα ο οποίος ανέφερε πως θα προβλεφθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, που θα ενισχύσουν την ευελιξία των δήμων. Ενώ επισήμανε πως πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να αξιοποιηθούν πόροι και από άλλα προγράμματα, προκειμένου να χρηματοδοτηθούν οι δήμοι για να εκτελέσουν έργα που έχουν ανάγκη.
5 διορθώσεις στην κατανομή των πόρων
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ αναγνώρισε ότι αυτή την στιγμή δεν μπορούν να γίνουν σημαντικές αλλαγές στο μοντέλο κατανομής των πόρων, παρά τις συζητήσεις που είχαν προηγηθεί.
Για το λόγο αυτό το Δ.Σ. αποφάσισε να ζητήσει πέντε συγκεκριμένες αλλαγές , που μπορούν να συμβάλλουν στην άμβλυνση των αδικιών που προκαλεί το περιεχόμενο της ΚΥΑ. Οι 5 αλλαγές αυτές αφορούν διορθώσεις στην κατανομή με βάση τα παρακάτω σημεία:
Να μην προσμετρηθούν οι πόροι που έχουν ήδη διατεθεί μέσω του ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ 1 στους πόρους του προγράμματος Α. Τρίτσης, ιδιαίτερα για έργα που αφορούν την ύδρευση και αποχέτευση.
Να μεταφερθεί και να χρηματοδοτηθεί μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης ένα ειδικό πρόγραμμα, που αφορά τους τομείς της Αγροτικής Ανάπτυξης και Οδοποιίας.
Να ζητηθεί η άμεση κινητοποίηση της ΕΕΤΑΑ και της ομάδας μηχανικών που πρέπει να δημιουργήσει, ώστε να στηριχθούν οι μικροί Δήμοι στην προσπάθειά τους να υλοποιήσουν τα έργα που θα προτείνουν για χρηματοδότηση από το Α. Τρίτσης.
Να «προηγηθούν οι πόροι του προγράμματος», δηλαδή οι Δήμοι να είναι αυτοί που θα κερδίζουν από τις εκπτώσεις των έργων.
Να μπουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στις εντάξεις των έργων των Δήμων, από την Επιτροπή Αξιολόγησης.
Δήλωση του Προέδρου της ΚΕΔΕ, Δημήτρη Παπαστεργίου:
«Πολλοί Δήμοι της χώρας είδαν με προβληματισμό την κατανομή του Αντ. Τρίτσης. Θα έπρεπε από την αρχή να επιλεγεί μία πιο δίκαιη κατανομή, με πληθυσμιακά και εκτατικά κριτήρια καθώς και άλλα όπως το τουριστικό ισοδύναμο, η ορεινότητα, η νησιωτικότητα. Δεν θέλουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ από Δήμους συνεπώς πρέπει άμεσα να ξεκινήσουμε, όμως η μη ισόρροπη κατανομή για μερίδα Δήμων, μας αφήνει και πάλι μία αίσθηση αδικίας, ειδικά για τους Δήμους της περιφέρειας.
Στο σημείο αυτό, η μόνη ρεαλιστική πρόταση που μπορεί να γίνει και η οποία δεν διορθώνει πλήρως την όλη ανισοκατανομή, είναι να μην αφαιρεθούν τα χρήματα των έργων του «Φιλόδημος 1».
Τα χρήματα που θα απαιτηθούν για να καλυφθεί η παραπάνω διαφορά, ας καλυφθούν από μία νέα συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων ή και από τους τόκους των χρημάτων του Πράσινου Ταμείου στο ΤΠΔ για τα επόμενα χρόνια ή μεταφορά ολόκληρων προτάσεων στο Ταμείο Ανάκαμψης».
Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας: Θα είμαστε ευέλικτοι για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που δημιούργησε η κατανομή του προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης»
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας επεσήμανε την ανάγκη της γρήγορης και όσο το δυνατόν μεγαλύτερης απορροφητικότητας των χρημάτων που προβλέπει το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» προκειμένου αφενός να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες των Δήμων, αφετέρου, να υπάρξει η καλή έξωθεν μαρτυρία προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ώστε να μπορεί η Κυβέρνηση σε δεύτερο χρόνο να ζητήσει επιπλέον χρήματα για να καλυφθούν πραγματικές ανάγκες των Δήμων. Αναφερόμενος στην ΚΥΑ που έθεσε τα πλαφόν κατανομής αναγνώρισε την απογοήτευση που δημιούργησε σε πολλούς Δήμους αλλά τόνισε ότι έχουν προβλεφθεί τρεις «βαλβίδες αποσυμπίεσης» που θα συμβάλουν στην αύξηση των πλαφόν που προβλέπει η ΚΥΑ.
Ειδικότερα διευκρίνισε ότι για τα έργα εκείνα του «Φιλόδημος Ι» που έχουν ήδη ενταχθεί στο Πρόγραμμα και συμβασιοποιηθεί, λαμβάνεται υπόψη το ποσό της σύμβασης και όχι το ποσό του προϋπολογισμού. Τόνισε, δε, ότι 42 περιπτώσεις έργων -τα οποία είτε δεν έχουν ενταχθεί στο «Αντώνης Τρίτσης», είτε δεν έχουν μεταφερθεί από το «Φιλόδημος Ι»- θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούνται, κανονικά, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Εσωτερικών, εκτός του πλαφόν.
Όσον αφορά στη δεύτερη «βαλβίδα αποσυμπίεσης», ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι στις 31 Μαΐου, που λήγει η προθεσμία υποβολής των προτάσεων από τους Δήμους, θα γίνει και η συνολική εκτίμηση του προϋπολογισμού, έτσι ώστε να φανεί εάν υπάρχει νέα δυνατότητα ανακατανομής στο πλαίσιο του Προγράμματος.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών αναφέρθηκε, επίσης, στη δυνατότητα μεταφοράς έργων σε άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, αξιοποιώντας τις συνέργειες που προσφέρονται και με άλλα Υπουργεία.
Παράλληλα, ο κ. Πέτσας υπογράμμισε ότι εφόσον τα έργα συμβασιοποιηθούν και μείνουν αδιάθετα κονδύλια, θα μπορεί να υπάρξει είτε μία οριζόντια αύξηση του πλαφόν, είτε νέες προσκλήσεις για εντάξεις έργων. Μάλιστα, αναφέρθηκε και στη δυνατότητα που δίνει η Κοινή Υπουργική Απόφαση για χρηματοδοτήσεις έργων που είναι λίγο πιο πάνω από το πλαφόν, ενώ σημείωσε ότι για Δήμους με πολύ συγκεκριμένα χαρακτηριστικά «όποιες ακραίες περιπτώσεις έχουν προκύψει, αυτές θα αντιμετωπιστούν».
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας δήλωσε: Όλα τα θέματα που σας απασχολούν θα τα βλέπουμε βήμα-βήμα μαζί. Είναι σημαντικό να επιταχύνουμε και να απορροφήσουμε κάθε ευρώ του προγράμματος. Να επιδείξουμε αποτελεσματικότητα ώστε να μπορούμε με την καλή μαρτυρία να διεκδικήσουμε περισσότερα χρήματα. Έχοντας δώσει τα διαπιστευτήριά μας και με τη βεβαιωμένη διάθεση του υπουργείου να εξαντλήσουμε τις βαλβίδες ασφαλείας που σας ανέφερα, όπου χρειαστεί θα προσπαθήσουμε να αυξήσουμε τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τους Δήμους. Τέλος διαβεβαιώνω ότι προβλήματα που υπάρχουν σε πολλούς Δήμους, έχουμε την ευελιξία και τη διάθεση να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα.
Χρονοδιάγραμμα και πόροι για το «Σχέδιο δράσης της Ελλάδας για την Κυκλική Οικονομία»
Το προτεινόμενο Σχέδιο Δράσης για την Κυκλική Οικονομία έρχεται να προωθήσει ένα νέο και βιώσιμο μοντέλο της εθνικής οικονομίας, αντικαθιστώντας το γραμμικό μοντέλο «παραγωγή-κατανάλωση- απόρριψη». Το μοντέλο της κυκλικής οικονομίας στοχεύει σε μια οικονομία με μηδενικά απόβλητα με χαρακτηριστικά την ανθεκτικότητα των προϊόντων, την αποδοτικότητα των πόρων, τα πράσινα επιχειρηματικά μοντέλα, τον οικολογικό σχεδιασμό προϊόντων, την καινοτομία στις αγορές ανακυκλωμένων υλικών, την ανάπτυξη αγορών δευτερογενών υλικών και προφανώς την αλλαγή των καταναλωτικών συνηθειών από πλευράς πολιτών .
Για να διαδραματίσει όμως σωστά τον ρόλο αυτό η Τ.Α. χρειάζεται το απαραίτητο ανθρώπινο δυναμικό και τους αναγκαίους οικονομικούς πόρους.
Το ΔΣ της ΚΕΔΕ επεσήμανε την ανάγκη ενός πολύ συγκεκριμένου επιχειρηματικού σχεδίου και χρονοδιαγράμματος διάθεσης των πόρων σε ανθρώπινο δυναμικό και οικονομικά μέσα προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας