Μία πολλή ενδιαφέρουσα συνέντευξη έδωσε πριν από μερικές μέρες στην εφημερίδα “Ακαρνανικά Νέα” ο βουλευτής Λευκάδας Θανάσης Καββαδάς και μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στα απαραίτητα έργα υποδομής της περιοχής.
Για το θέμα του Αυτοκινητόδρομου Άκτιο-Αμβρακία είπε: “Πράγματι και οι δικές μου τελευταίες πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι το υπουργείο καταλήγει στην επιλογή της «σκούπας» και μάλιστα σύντομα, αφού εξαντλήθηκαν όλες οι προθεσμίες για τη συνέχιση των σημερινών εργολαβιών ή τη δυνατότητα υποκατάστασης κάποιων από αυτές με νέους εργολάβους.
Όμως ανεξάρτητα από αυτό, εκείνο που θα ήθελα να σχολιάσω είναι το γεγονός των μακροχρόνιων καθυστερήσεων για την ολοκλήρωση του έργου. Εκείνο που υποστήριξα από την αρχή που εκλέχτηκα βουλευτής, γιατί πιστεύω ότι οι οδικές υποδομές είναι το βασικό μέσο για την ανάπτυξη του τόπου μας, είναι ότι έπρεπε να εξαντληθούν όλα τα περιθώρια συνέχισης των υπαρχουσών εργολαβιών, ώστε να παραδοθούν πιο γρήγορα μεγάλα κομμάτια του νέου αυτοκινητοδρόμου και να γίνει η ζωή των οδηγών πιο ασφαλής. Αντί αυτού ακολουθήθηκε εδώ και τρία χρόνια μια πολιτική καθυστερήσεων με αποτέλεσμα να οδηγούμαστε στην επαναπροκήρυξη του εναπομείναντος έργου. Αυτό φυσικά θα σημαίνει ότι θα περάσουμε πάλι από τον κύκλο των προθεσμιών που τάσσει ο νόμος, την πιθανότητα εμπλοκών με ενστάσεις και δικαστικές διενέξεις και άρα την εκ νέου καθυστέρηση παράδοσης ενός πολύπαθου έργου. Και ξέρουμε όλοι ότι στην καλύτερη περίπτωση από τη στιγμή που προκηρύσσεται ένα έργο χρειάζεται πολλούς μήνες για να συμβασιοποιηθεί και να ξεκινήσουν οι εργασίες. Μιλάω για τον χρόνο της προκήρυξης, την κατακύρωση, το ελεγκτικό συνέδριο κλπ. Και επαναλαμβάνω χωρίς ενστάσεις, προσφυγές και δικαστήρια. Άρα ο στόχος που έχει βάλει το υπουργείο, όπως απάντησε σε ερώτησή μου, να παραδοθεί η παράκαμψη της Αμφιλοχίας το πρώτο εξάμηνο του 2019 είναι τουλάχιστον «αυταπάτη», όπως θα έλεγε και ο κ. Τσίπρας.
Βέβαια, θα πρέπει επίσης να επιστραφούν από τους υφιστάμενους εργολάβους οι προκαταβολές που έχει καταβάλλει το ελληνικό δημόσιο. Το ποσό ανέρχεται στο ύψος των 5.854.006 Ευρώ, σύμφωνα πάλι με απάντηση που έλαβα από τον υπουργό σε σχετική ερώτησή μου. Μιλάω βέβαια για διασφάλιση των συμφερόντων του δημοσίου, δηλαδή των χρημάτων του Έλληνα φορολογούμενου.
Στην ίδια απάντηση το υπουργείο παραδέχεται ότι δεν έγινε καμία ανάλυση μελέτης κόστους – οφέλους για το ποια επιλογή συμφέρει το ελληνικό δημόσιο, παρά ταύτα προχωρά η εργολαβία «σκούπα».
Ας είναι. Επιθυμούμε όλοι να τελειώσει το σίριαλ με την Αμβρακία και να αποκτήσουμε οι Λευκαδίτες, οι Αιτωλοακαρνάνες, οι Πρεβεζάνοι και όλοι όσοι επισκέπτονται την περιοχή, έναν σύγχρονο αυτοκινητόδρομο που θα μας εξυπηρετεί. Με πιο σύντομους χρόνους μετακίνησης και ασφάλεια.
Να σημειώσω τέλος πως από τη δική μου την πλευρά, ως βουλευτής της αντιπολίτευσης προσπάθησα και προσπαθώ με κάθε τρόπο, μέσα και έξω από τη Βουλή, να επανακινηθεί το έργο. Και να είστε βέβαιος ότι έτσι θα γίνει. Και μάλιστα αυτό που προσπαθώ με ερωτήσεις στη Βουλή αλλά και με προσωπικές μου παρεμβάσεις, είναι να δοθεί προτεραιότητα στην 4η εργολαβία, δηλαδή την παράκαμψη της Αμφιλοχίας και να δοθεί το κομμάτι αυτό πιο γρήγορα στην κυκλοφορία”.
Για το Νέο Νοσοκομείο Λευκάδας “Οι κτηριακές εγκαταστάσεις του νέου νοσοκομείου Λευκάδας, στην παρούσα φάση, είναι σχεδόν έτοιμες όπως και ο ξενοδοχειακός και ιατρικός εξοπλισμός. Ελπίζω και εύχομαι, ότι η ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου έργου, που θα δώσει άλλη διάσταση στις παρεχόμενες υπηρεσίας υγείας στους Λευκαδίτες αλλά και σε όλους τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής, δεν θα καθυστερήσει. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχω εκτιμώ ότι θα λειτουργήσει εντός του 2018. Αυτή τη στιγμή μένει να ολοκληρωθούν από το Δήμο τα συνοδά έργα, όπως των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, της αποχέτευσης και των όμβριων υδάτων, και εφόσον παραδοθούν τα έργα αυτά, θα υπάρξει μια 2μηνη δοκιμαστική περίοδος λειτουργίας. Καταλαβαίνετε, για να απαντήσω και στην ερώτησή σας, ότι αυτή τη στιγμή είναι φυσικό να παραμένουν οι μονάδες υγείας στο παλιό νοσοκομείο της πόλης. Πέραν όμως των εγκαταστάσεων, το βασικό ζητούμενο είναι η παράδοση του κτηρίου να συνοδευτεί και με την άρτια στελέχωση προσωπικού, ώστε να μπορούμε να μιλάμε για ουσιαστική αναβάθμιση της δημόσιας υγείας. Αυτός είναι και ο βασικός μου προβληματισμός για τον οποίο έχω καταθέσει ερώτηση στον υπουργό Υγείας, από τον Μάιο, και ακόμα περιμένω απάντηση, για το οργανόγραμμα και τις θέσεις όλων των ειδικοτήτων που προβλέπονται για την κάλυψη των αναγκών του νέου Νοσοκομείου και εάν σκοπεύει εγκαίρως να προκηρυχθούν οι απαιτούμενες θέσεις, που θα εξασφαλίζουν τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου. Μάλιστα με νέα ερώτησή μου προς τον υπουργό, ζήτησα να μεριμνήσει για την αποτελεσματική λειτουργία της μονάδας τεχνητού νεφρού στο νέο νοσοκομείο, την προμήθεια δεκαπέντε (15) νέων σύγχρονων μηχανημάτων και κλινών και τη διαμόρφωση των χώρων. Όλα αυτά πρέπει να προβλεφθούν και να υλοποιηθούν. Χωρίς επαρκές προσωπικό και σύγχρονο εξοπλισμό δεν έχει νόημα ένα νέο κτήριο”.
Για το θέμα της οδικής σύνδεσης Λευκάδας- Βόνιτσας:
Πρόκειται για άλλο ένα σημαντικό έργο με αναπτυξιακή διάσταση για τη Λευκάδα και φυσικά για την ευρύτερη περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, δεδομένης μάλιστα της ανάληψης της διαχείρισης του αεροδρομίου του Ακτίου από τη FRAPORT και της αναμενόμενης αύξησης της επιβατικής κίνησης. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο πρέπει να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα προκείμενου να μην κινδυνέψει η όλη κατασκευή του έργου βάσει του σχεδιασμού που υπάρχει, από τη στιγμή μάλιστα που έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το Ε.Π. «Δυτικής Ελλάδας 2014-2020». Μάλιστα για την ολοκλήρωση του σχετικού φακέλου είχα αρκετές φορές παρέμβει προσωπικά προς το υπουργείο και τις καθ΄ ύλην αρμόδιες αρχές όπως την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ώστε να μην εκπνεύσει η προθεσμία που έληγε τέλη Μαρτίου 2017 και να ενταχθεί το έργο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα.
Τον σκόπελο εκείνον τον περάσαμε. Πρόσφατα ενημερώθηκα ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διατυπώσει συγκεκριμένες αντιρρήσεις για τη σκοπιμότητα χρηματοδότησης και υλοποίησης τμήματος του οδικού έργου και συγκεκριμένα της σύνδεσης «Ακτίου-Αγ. Νικολάου». Για το λόγο αυτό πραγματοποίησα συνάντηση, με τον αρμόδιο Διευθυντή της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών του Υπ. Υποδομών, κ. Δημ. Τασιόπουλο, ο οποίος μου επιβεβαίωσε ότι πράγματι διατυπώθηκαν επιφυλάξεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ζήτησαν από το υπ. Υποδομών τη κοστολόγηση για αυτό το συγκεκριμένο τμήμα του έργου. Για το θέμα κατέθεσα και ερώτηση στον υπουργό. Πληροφορούμε ότι εάν υπάρξει πρόβλημα και η Ε.Ε επιμείνει στις ενστάσεις της, το έργο θα ενταχθεί στην εργολαβία «σκούπα» της Αμβρακίας. Εκτιμώ, ωστόσο ότι το έργο με τον ένα ή άλλο τρόπο θα προχωρήσει».
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας