Νίκος
Καραγιάννης

Κατεδάφιση τετραγώνων και αναδιάταξη της πόλης σε κεντρικά σημεία της πόλης όπως το Παγκράτι, τα Πατήσια, οι Αμπελόκηποι και η Κυψέλη είναι η πρόταση του υπουργείου Περιβάλλοντος για τα «γερασμένα» ακίνητα της Αθήνας.

Η πρόταση αυτή έχει ως στόχο το “άνοιγμα” κοινόχρηστων χώρων πρασίνου που θα βελτιώσουν ταυτόχρονα την γενικότερη εικόνα της πόλης. Οι παρεμβάσεις αφορούν παλιά κτίρια (πιθανότατα των δεκαετιών 50-70) τα οποία δεν έχουν ενσωματώσει τον αντισεισμικό κανονισμό και είναι ενεργοβόρα.

Τώρα το δύσκολο αυτού του εγχειρήματος είναι το οικονομικό και κοινωνικό κόστος. Από τη μία θα πρέπει να δωθούν κίνητρα για να φύγουν οι ιδιοκτήτες και η πολυιδιοκτησία των ελληνικών πολυκατοικιών το κάνει περίπλοκο εξαρχής και αυτό που προτείνεται είναι να δοθούν οικονομικά κίνητρα που να φτάνουν μέχρι και 50% πάνω από την αντικειμενική τους αξία.

Είναι προφανές ότι μία τέτοια διαδικασία είναι μία σημαντική κίνηση για να “ξαλαφρώσει” η Αθήνα από το τσιμέντο και να αυξήσει τους χώρους πρασίνου αλλά είναι βέβαιο ότι τα κονδύλια που χρειάζονται είναι τεράστια με δεδομένη την συνεχώς αυξανόμενη πλεόν τιμή των ακινήτων σε αυτές τις περιοχές.

Επίσης το πολυιδιοκτησιακό καθεστώς εξασφαλίζε μία μακρόχρονη διαδικασία με άγνωστα αποτελέσματα καθώς θα πρέπει να γίνει καθολική απομάκρυνση όλων των ιδιοκτητών. Εδώ οι δικαστικές μάχες είναι επίσης δεδομένες και ελλοχεύει ο κίνδυνος να δούμε το παράδειγμα των απαλλοτριώσεων που έπληξαν τα έργα να επαναλαμβάνεται.

Εξίσου αόριστο είναι και το αποτέλεσμα. Αν δεν γίνει ένας συνολικός σχεδιασμός για το πως θέλουμε να είναι η πόλη σε 10-20 χρόνια από σήμερα και βάση ενός στρατηγικού πλάνου να κινηθούμε για να επιτευχθεί τελικά το αποτέλεσμα μπορεί να φέρει απλά κάποιες πλατείες δυναμικής τετραγώνου και τίποτα περισσότερο.

Η συζήτηση και η πρόταση έχει μεγάλη αξία στη βάση του τι θέλουμε να κάνουμε με την Αθήνα. Κατεδαφίσεις, αναπλάσεις, νέες χρήσεις και οριοθετήσεις χρήσεων μπορούν να αλλάξουν την Αθήνα που μπορεί να αποκτήσει και πάλι το χαρακτήρα που της αξίζει και μία αίγλη αρκεί να σκεφτούμε με πιο ευρεία οπτική.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV