Βαγγέλης
Θάνος

Σε τροχιά υλοποίησης εισέρχεται πλέον η μονάδα αντλησιοταμίευσης στην Αμφιλοχία. Μετά την ένταξη του έργου στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, στις 31/08 δόθηκε η εντολή από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για εκταμίευση της “πρώτης δόσης”, ύψους 100 εκατ. ευρώ, προς την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΑΝΤΛΗΣΙΟΤΑΜΙΕΥΣΗ Ι Μ.Α.Ε., θυγατρική της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή.

Στην ουσία ολοκληρώθηκαν με επιτυχία όλες οι διαδικασίες που έθεσαν το πρότζεκτ σε ράγες υλοποίησης. Η εκταμίευση της πρώτης δόσης σηματοδοτεί και την έναρξη της αντίστροφης μέτρησης για την έναρξη των εργασιών. Το έργο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025, όπως και όλα τα πρότζεκτ που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, εκτός και αν υπάρξει κάποια απόφαση για παράταση.

Το ποσό της ενίσχυσης του έργου ανέρχεται στα 250 εκατομμύρια ευρώ. Η επιχορήγηση αφορά μέρος του συνολικού προϋπολογισμού , ο οποίος  αγγίζει τα  550 εκατ. ευρώ.

Η διαδικασία χρηματοδότησης

Η αρχή της κοινοτικής χρηματοδότησης προς το έργο έγινε με την καταβολή της πρώτης δόσης των 100 εκατ. Ευρώ.
Στη συνέχεια, η διαδικασία χρηματοδότησης προβλέπει πως με την ολοκλήρωση του 50% του έργου, ο κύριος του έργου, θα λάβει τη δεύτερη δόση της ενίσχυσης, ίση με το 20% του συνολικού ποσού της επενδυτικής ενίσχυσης.

Στο 70% υλοποίησης της υποδομής θα πραγματοποιηθεί καταβολή ίση με το 30% του συνολικού ποσού της επενδυτικής ενίσχυσης.

Τέλος, αφού ολοκληρωθεί η κατασκευή θα καταβληθεί και το υπόλοιπο 10% της ενίσχυσης που έχει απομείνει.

Το ΥΠΕΝ θα έχει την τελική έγκριση για την εκταμίευση των ποσών της ενίσχυσης. Ενώ θα είναι υπεύθυνο και για την παρακολούθηση της πορείας του έργου. Γι αυτό το λόγο θα λαμβάνει αναφορές προόδου στο τέλος κάθε ημερολογιακού εξαμήνου, από την έναρξη κατασκευής του έργου μέχρι και τη θέση του σε εμπορική λειτουργία.

Αντικείμενο του έργου

Το Έργο περιλαμβάνει δύο εγκαταστάσεις αντλησιοταμίευσης στις τοποθεσίες Άγιος Γεώργιος και Πύργος, οι οποίες θα μοιράζονται την υπάρχουσα λίμνη Καστρακίου ως δεξαμενή χαμηλότερου υψομέτρου και θα διαθέτουν δύο σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 680 MW καθώς και αντλιοστάσια.

Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς της μονάδας θα φτάνει τα 680 MW σε παραγωγή και τα 730 MW σε άντληση, με την παραγωγή ενέργειας να φτάνει τα 816 GWh σε ετήσια βάση. Στη φάση της κατασκευής αναμένεται να δημιουργήσει περίπου 900 θέσεις εργασίας κατά την ενώ θα προκύψουν και 60 μόνιμες θέσεις κατά τη λειτουργική φάση.

Η μεγάλη διαφορά αυτής της μονάδας από τα συμβατικά υδροηλεκτρικά έργα είναι ότι το νερό που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, κατευθυνόμενο από τον πάνω ταμιευτήρα προς τον κάτω, μπορεί με τη βοήθεια στροβιλοαντλιών να αντληθεί ξανά στον πάνω ταμιευτήρα.

Η άντληση γίνεται με χρήση ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ, η οποία αποθηκεύεται έτσι ως υδροηλεκτρικό «απόθεμα» στον πάνω ταμιευτήρα και μπορεί να χρησιμοποιηθεί όποτε παρουσιαστεί ανάγκη.

Όταν η ζήτηση αυξάνει, τα αποθηκευμένα νερά ελευθερώνονται προς τον κάτω ταμιευτήρα και παράγουν ηλεκτρική ενέργεια προσφέροντας ευστάθεια στο σύστημα και αποτρέπουν την αύξηση των τιμών. Αυτό γίνεται πάλι και πάλι, συνεχώς, δίνοντας τον πιο απλό δυνατό ορισμό του τι σημαίνει κυκλική οικονομία και επαναφορτιζόμενη φυσική μπαταρία.

Θετικά πρόσημα για οικονομία και περιβάλλον

Η υλοποίηση τέτοιων έργων, όπως η μονάδα αντλησιοταμίευσης, στην Αμφιλοχία, δημιουργεί ένα κοκτέιλ από πλεονεκτήματα που αγγίζουν κάθε πτυχή, από τις τοπικές κοινωνίες μέχρι το περιβάλλον και την εθνική οικονομία. Σε πρώτο πλάνο βρίσκονται οι τοπικές κοινωνίες και οι κάτοικοι του ευρύτερου Δήμου στην Αμφιλοχία. Με την εκκίνηση της επένδυσης θα δουν την απασχόληση στην περιοχή τους να αυξάνεται σημαντικά.

Η ολοκλήρωση της μονάδας αναμένεται να προσδώσει άλλη αξία στον τόπο και παράπλευρες δραστηριότητες από τις λίμνες, τη βελτίωση του οδικού δικτύου και τη διευκόλυνση πρόσβασης στην περιοχή με οφέλη για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, τη μελισσοκομία, τη γεωργία, τη δασική διαχείριση και τη δασοπροστασία.

Η μονάδα αντλησιοταμίευσης θα ωφελήσει και το περιβάλλον καθώς θα συμβάλλει στην αειφορία και την επίτευξη των στόχων του Εθνικού Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα ( ΕΣΕΚ) για το 2030.

Τέλος, τέτοιες υποδομές είναι αυτές που αναμένεται να στηρίξουν το ενεργειακό σύστημα της χώρας με στόχο της πλήρη απομάκρυνση από τα ορυκτά καύσιμα.

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση αυτών των έργων αποτελούν μονόδρομο για την επίτευξη των στόχων που έχει θέσει η ΕΕ στα πλαίσια της Πράσινης Συμφωνίας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV