Μαρίνα
Ξυπνητού

Στη διάθεση του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκονται τις τελευταίες ημέρες οι τεχνικές και οικονομικές προσφορές που κατέθεσαν τα τέσσερα σχήματα για τους έξυπνους μετρητές που «πέρασαν» στο δεύτερο στάδιο του διαγωνισμού για την προμήθεια και εγκατάσταση συνολικά 7,3 εκατ. τεμαχίων χαμηλής τάσης.

Από τη διαδικασία υποβολής των τεχνικοοικονομικών προσφορών θα αποκλειστεί ένα από τα τέσσερα σχήματα και τα υπόλοιπα τρία θα είναι και οι νικητές του διαγωνισμού καθώς θα έχουν εξασφαλισμένο αντικείμενο εγκατάστασης μετρητών.

Όπως εξηγούν πηγές στο ypodomes.com, «τα σχήματα που θα προκριθούν στην πορεία του διαγωνισμού θα υποβάλουν ξεχωριστά για κάθε παρτίδα μετρητών οικονομικές προσφορές και από το πόσο ανταγωνιστική οικονομική προσφορά θα υποβάλουν, θα εξαρτηθεί και ο αριθμός των μετρητών που θα κληθούν να εγκαταστήσουν».

Το έργο θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2030, η τοποθέτηση τους θα γίνεται σταδιακά και περιλαμβάνει συνολικά την εγκατάσταση 5,2 εκατ. μονοφασικών και 2,1 εκατ. τριφασικών «έξυπνων» μετρητών σε πελάτες χαμηλής τάσης.

Οι τέσσερις εταιρίες που έχουν προκριθεί και κατέθεσαν τεχνοοικονομική προσφορά είναι:
-Η ισπανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας κατασκευής μετρητών ItronSpain SLU, από κοινού με την επίσης ισπανική ZIV Aplicaciones y Tecnologia SL.
-Η ρουμανική θυγατρική της αμερικανικής εταιρίας παραγωγής μετρητών ElsterRometrics SRL (μέλος του διεθνούς ομίλου Honeywell), μαζί με τις Intracom SA TelecomSolutions και ElsterGmbh.
-Η σλοβενική εταιρία κατασκευής μετρητών Iskraemecod.d., από κοινού με την γαλλική OracleFrance SAS.
-Η ελληνική Protasis AE, από κοινού με την γαλλική Sagemcom Energy &Telecom SAS.

Το έργο

Το ύψος του έργου για τους έξυπνους μετρητές είναι περί στα 1,2 δις. ευρώ και προβλέπει την αντικατάσταση των σημερινών «ρολογιών» με σύγχρονα έξυπνα συστήματα μέτρησης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ, οι νέοι μετρητές θα έχουν πολλαπλά οφέλη. Ουσιαστικά, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή μέσω των «έξυπνων» μετρητών θα αλλάξει ριζικά όλα όσα ισχύουν σήμερα, για τον τρόπο μέτρησης της κατανάλωσης ρεύματος.

Ειδικότερα, μειώνονται οι χρόνοι διακοπών ηλεκτροδότησης, λόγω καλύτερης εποπτείας του δικτύου από το ΔΕΔΔΗΕ.

Παράλληλα, μειώνεται το λειτουργικό κόστος για την καταμέτρηση, την αποκοπή και την επανασύνδεση, αφού η ανάγνωση των μετρήσεων, η αποκοπή και επανασύνδεση γίνονται εξ’ αποστάσεως.

Εξίσου σημαντικό πλεονέκτημα είναι και η δυνατότητα μείωσης των ρευματοκλοπών, οι οποίες παρουσιάζουν έξαρση τα τελευταία χρόνια. Τόσο η μείωση του λειτουργικού κόστους, όσο και η μείωση της επιβάρυνσης της αξίας ρεύματος λόγω μείωσης των ρευματοκλοπών θα έχουν άμεση επίδραση στα τιμολόγια, ενώ καταργούνται και οι «έναντι» λογαριασμοί.

Για τους καταναλωτές, με την πρόσβαση στα στοιχεία των τωρινών και προηγούμενων μετρήσεων μέσω οικιακής οθόνης ή του διαδικτύου, παρέχεται η δυνατότητα για καλύτερη διαχείριση των φορτίων του και εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV