Connect with us

Περιβαλλοντικά έργα

Δύο συμμετοχές στον διαγωνισμό των 130 εκατ. ευρώ για το «Πράσινο Εργοστάσιο» στα Άνω Λιόσια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ιμάντες

Κατατέθηκαν και εν συνεχεία αποσφραγίστηκαν το προηγούμενο διάστημα οι αιτήσεις συμμετοχής για το σημαντικό περιβαλλοντικό έργο που αφορά στην αναβάθμιση και λειτουργία του ΕΜΑ Άνω Λιοσίων αλλά και τη μετατροπή αυτού σε «Πράσινο Εργοστάσιο».

Όπως προέκυψε, κατά την έκτακτη εκτελεστική επιτροπή που συνήλθε στις 30/4 με θέμα την έγκριση 1Α και 1Β πρακτικών διεξαγωγής του εν λόγω διαγωνισμού, κατατέθηκαν εμπρόθεσμα στο 2 αιτήσεις συμμετοχής από τους παρακάτω διαγωνιζόμενους:

1. Ένωση Οικονομικών Φορέων με την επωνυμία «ΕΝΩΣΗ ΕΤΑΙΡΙΩΝ ΗΛΕΚΤΩΡ Α.Ε. – W.A.T.T. A.E. – ENVIROPLAN – ΑΡΣΗ Α.Ε.»,

2. Της εταιρείας ΘΑΛΗΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ Α.Ε. (με δ.τ.« THALIS E.S. S.A.»)

Υπενθυμίζεται ότι η παραπάνω διαδικασία για την κατάθεση των προσφορών πέρασε από απανωτές παρατάσεις εφόσον η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής είχε οριστεί αρχικά για τις 23/01, εν συνεχεία παρατάθηκε για τις 28/2 και μετά εκ νέου για τις 16/3.

Εν τέλει, ο φορέας υλοποίησης του περιβαλλοντικού έργου, ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), αποδέχτηκε ομόφωνα στα μέσα Μαρτίου, τον ορισμό νέας καταληκτικής ημερομηνίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής (με εκτίμηση για επιπλέον παράταση λόγω των εκτάκτων συνθηκών που είχε δημιουργήσει η πάνδημία) για τις 27/3/2020, με ημερομηνία αποσφράγισής τους στις 2/4/2020, το οποίο και συνέβη.

Το έργο

Το αντικείμενο της σύμβασης είναι η μετατροπή του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (Ε.Μ.Α. Άνω Λιοσίων) σε «Πράσινο Εργοστάσιο», ώστε σταδιακά και εντός της πρώτης φάσης υλοποίησης της παρούσας σύμβασης (περίοδος μεταβατικής λειτουργίας), και χωρίς να διακοπεί η ομαλή λειτουργία του (γεγονός που θα δημιουργούσε σοβαρά προβλήματα στη νυχτερινή αποκομιδή των αποβλήτων του λεκανοπεδίου και ιδιαίτερα του Δήμου Αθηναίων), να μπορεί να δέχεται και επεξεργάζεται 300.000 τόνους/έτος σύμμεικτα-υπολειμματικά σύμμεικτα και προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 104 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 128,96 εκατ. ευρώ).

Όπως ορίζεται και στην περιγραφή της σύμβασης, τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα, σύμφωνα με το υφιστάμενο ΠΕ.Σ.Δ.Α., θα είναι έως 100.000 τόνοι/έτος. Στις ποσότητες αυτές δεν περιλαμβάνονται και ποσότητες πράσινων αποβλήτων–κλαδεμάτων, τα οποία θα προσκομίζονται από τους Δήμους, θα διαχειρίζονται στον χώρο του Ε.Μ.Α. και θα αξιοποιούνται εκτός Ο.Ε.Δ.Α., με ευθύνη του αναδόχου ατελώς, κατά τα ειδικώς οριζόμενα στα συμβατικά κείμενα.

image_pdfimage_print

Περιβαλλοντικά έργα

Αττική: Υπογραφές για σημαντικό αντιπλημμυρικό έργο στην Ν. Ιωνία με 2,2 εκατ. ευρώ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αντιπλημμυρικό έργο στη λεωφόρο Αθηνών

Στην υπογραφή της σύμβασης που προβλέπει την κατασκευή του έργου «Αντιπλημμυρικής Προστασίας Δήμου Ν. Ιωνίας – Κατασκευή δικτύου αποχέτευσης ομβρίων στην Περιοχή Περισσού», προχώρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης.

Το έργο είναι συνολικού κόστους 2.247.353.,80 ευρώ και ο ανάδοχος είναι υποχρεωμένος να το ολοκληρώσει σε διάστημα 24 μηνών από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Ο Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης με αφορμή την υπογραφή της σχετικής σύμβασης επισημαίνει:

«Προτεραιότητά μας είναι η υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων σε όλη την Αττική. Πράττουμε ό,τι είναι αναγκαίο για την καλύτερη προάσπιση της ασφάλειας των κατοίκων της Ν. Ιωνίας και συνολικά των πολιτών της Αττικής.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα καθήκοντα Περιφερειάρχη ζήτησα από τους Δημάρχους της Αττικής στις προτεραιότητές τους να τεθούν έργα που αφορούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση και στην υλοποίηση έργων απορροής ομβρίων υδάτων».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Οι νέες υποδομές που μεταμορφώνουν το τοπίο διαχείρισης απορριμμάτων στην Κρήτη

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων εσωτερικός χώρος

Μία νέα πραγματικότητα αναδύεται όσον αφορά τη διαχείριση απορριμμάτων στην Κρήτη, με τη δρομολόγηση 2 κομβικών έργων, συνδυασμένου προϋπολογισμού που αγγίζει τα 90 εκατ. ευρώ σε Αμάρι και Χερσόνησο και που υπόσχονται να βελτιώσουν σημαντικά την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι 2 νέες Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων που θα έχουν συνδυασμένη δυναμικότητα 108 χιλ. τόνων/ετησίως, θα κατασκευαστούν στο Αμάρι Ρεθύμνου και στη Χερσόνησο Ηρακλείου εξυπηρετώντας αντίστοιχα περιοχές του δυτικού και ανατολικού τμήματος του νησιού.

Οι παραπάνω Μονάδες, θα συμπληρωθούν με αυτές των Αρχανών, της Σητείας, της Ιεράπετρας, των Χανίων και του Ηρακλείου, ολοκληρώνοντας πλήρως το σχεδιασμό για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε ένα νησί με ιδιαίτερα υψηλές τουριστικές ροές για πολλούς μήνες το χρόνο.

Τι συμβαίνει όμως στα μέτωπα των δύο σημαντικών περιβαλλοντικών υποδομών που αποκτά το νησί;

Στο μέτωπο της μονάδας του Αμαρίου, η οποία υπογράφηκε τον Οκτώβριο του 2019, με ανάδοχο την «Θαλής Περιβαλλοντικές Υπηρεσίες ΑΕ», έχει κόστος 31,2 εκατ. ευρώ ενώ η πενταετής λειτουργία της θα κοστίσει περί τα 12 εκατ. ευρώ.

Η κατασκευαστική φάση έχει εκκινήσει και αυτή την περίοδο, όπως διαβάσατε σε πρόσφατο ρεπορτάζ του ypodomes.com, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι απαιτητικές -λόγω αναγλύφου της περιοχής- χωματουργικές εργασίες για τη διαμόρφωση της λεκάνης του  ΧΥΤΥ, η οποία σταδιακά ολοκληρώνεται.

Την ίδια στιγμή, «τρέχουν» όλες οι απαιτούμενες αδειοδοτικές διαδικασίες που θα επιτρέψουν την έκδοση της οικοδομικής άδειας προκειμένου να ενεργοποιηθούν τα αμιγώς κτιριακά έργα, τα οποία, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσουν να ξεκινήσουν το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους.

Αντίστοιχα, προχωρούν οι διαδικασίες για τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Χερσονήσου στην Κρήτη -αν και δεν έχει εκκινήσει κατασκευαστικά- με τον διαγωνισμό να βρίσκεται σε εξέλιξη και πιο συγκεκριμένα στο α’ στάδιο της Β΄Φάσης, κατά το οποίο ο φορέας υλοποίησης -ο ΦΟΔΣΑ Βόρειας Πεδιάδος Α.Ε ΟΤΑ- πρόκειται να αποστείλει πρόσκληση προς τους 4 συμμετέχοντες να καταθέσουν τις τεχνικές τους προτάσεις, επί των οποίων θα διεξαχθεί μετέπειτα ο ανταγωνιστικός διάλογος.

Το εν λόγω έργο προκηρύχθηκε στις αρχές Μαρτίου 2019 στα πλαίσια ενός διαγωνισμού που καλύπτει το σύνολο των εργασιών κατασκευής, συντήρησης, τεχνικής διαχείρισης, δοκιμαστικής λειτουργίας της νέας Μονάδας, μηχανικής διαλογής σύμμεικτων αστικών αποβλήτων (Α.Σ.Α.) και κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος.

Κατά την προηγούμενη φάση του διαγωνισμού «πέρασαν» και οι 4 εταιρείες που είχαν εκδηλώσει αρχικά ενδιαφέρον, ακολούθησαν προδικαστικές προσφυγές κατά τις οποίες ωστόσο δεν αποκλείστηκε κανείς από τους συμμετέχοντες.

Ο ανταγωνιστικός διάλογος που θα ακολουθήσει μετέπειτα πρόκειται να οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου, αφήνοντας για το τέλος το κρίσιμο βήμα των οικονομικών προσφορών που θα κρίνει τον ανάδοχο του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, ύψους 57,3 εκατ. ευρώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιβαλλοντικά έργα

Υπογραφές για τις υπηρεσίες Τεχνικού Συμβούλου στα έργα του ΣΔΙΤ απορριμμάτων Πελοποννήσου

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ιμάντες

Συνάφθηκε η σύμβαση για το έργο παροχής υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου στο σημαντικό περιβαλλοντικό έργο ΣΔΙΤ για την ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Πιο συγκεκριμένα, η παρούσα σύμβαση, που υπογράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, αφορά στην παροχή υπηρεσιών Τεχνικού Συμβούλου, για την υποστήριξη της Περιφέρειας Πελοποννήσου στην υλοποίηση του σημαντικού περιβαλλοντικού έργου, το οποίο προβλέπει την κατασκευή 3 επιμέρους μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων σε Αρκαδία, Λακωνία και Μεσσηνία.

Όπως περιγράφεται και στη σύμβαση, αντικείμενο του τεχνικού συμβούλου είναι η παροχή όλων των απαραίτητων τεχνικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών προς τον εργοδότη του έργου, κατά τη διάρκεια κατασκευής αλλά και δοκιμαστικής λειτουργίας του.

Το έργο ανέλαβε η ένωση των εταιρειών: VM&A Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., Ε.Π.Τ.Α. Α.Ε. και Concept Σύμβουλοι Μηχανικοί Α.Ε., έναντι τιμήματος  1,3 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 1,61 εκατ. ευρώ).

Υπενθυμίζεται ότι το εν λόγω έργο συνιστά μέχρι και σήμερα το μεγαλύτερο ΣΔΙΤ διαχείρισης απορριμμάτων που υπογράφηκε στη χώρα και αναμένεται να εισέλθει σύντομα σε τροχιά υλοποίησης.

Στο αντικείμενο του έργου, με ανάδοχο την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, περιλαμβάνεται η κατασκευή 3 Μονάδων Επεξεργασίας (με ΧΥΤΥ) στις τοποθεσίες Παλιοχούνη Αρκαδίας (Δήμος Τρίπολης), Σκάλα Λακωνίας (Δήμος Ευρώτα) και Καλλιρόη Μεσσηνίας (Δήμος Οιχαλίας), 2 Σταθμών Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε Νέα Κίο (Αργολίδα) και Σπαθοβούνι (Κορινθία) με την επιφύλαξη δημιουργίας περισσότερων σταθμών μελλοντικά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων καθώς και της μεταφοράς από τους 2 Σταθμούς Μεταφόρτωσης στις ΜΕΑ.

Η ετήσια δυναμικότητα των μονάδων που θα κατασκευαστούν, θα ανέρχεται σε 200.000 τόνους. Υπενθυμίζεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 168 εκατ. ευρώ ενώ τη χρηματοδοτική συμβολή του ΕΣΠΑ σε 66 εκατ. ευρώ. Δεδομένου ότι η κατασκευαστική φάση εκκινήσει εντός του τρέχοντος καλοκαιριού, τα έργα υπολογίζεται ότι θα μπορούσαν να έχουν ολοκληρωθεί  στα μέσα του 2022.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα