Βαγγέλης
Θάνος

Το 2022 προβλέπεται να κατασκευαστούν και να συνδεθούν στο δικτυο σχεδόν 2.000 ΜW “πράσινης” ενέργειας.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος  και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, στα πλαίσια του πέμπτου Athens Investment Forum, με τίτλο: «Βιώσιμη ανάπτυξη και ψηφιακός μετασχηματισμός».

Σύμφωνα με τον υπουργό, μέχρι στιγμής στο ελληνικό δίκτυο υπάρχουν εγκατεστημένα περίπου 10 GW, που προέρχονται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Βάσει του νέου  αναθεωρημένου σχέδιου για το κλιμα και την ενέργεια, στόχος είναι η ισχύς των πράσινων έργων  να φτάσει τα 28 GW. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να εγκατασταθούν επιπλέον 18GW. Ανάμεσα στα νέα έργα περιλαμβάνονται και υποδομές αποθήκευσης περίπου 7 με 8 GW, όπως μπαταρίες και αντλησιοταμίευση.

Οπως ξεκαθάρισε ο υπουργός, οι αποφάσεις για την ενεργειακή μετάβαση όχι μόνο δεν επηρεάζονται από τις οικονομικές και διεθνείς συνθήκες που διαμορφώνονται αλλά γίνονται και πιο επιτακτικές.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο υπουργός υπάρχουν δύο κομβικές ημερομηνίες. Η πρώτη είναι το 2026 όπου υπάρχει ο στόχος οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να συμμετέχουν στο ηλεκτρικό μείγμα της χώρας με ποσοστό 60%. Η δεύτερη ημερομηνία είναι το 2030 , που τίθεται ο αυξημένος στόχος για συμμετοχή των ΑΠΕ κατά 80%.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον στοιχείο που ανέφερε ο υπουργός είναι πως, η Ελλάδα βρίσκεται στην 8η θέση των χωρών του πλανήτη στη συμμετοχή των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα.

Ηλεκτρικές διασυνδέσεις στα Βαλκάνια

Ακόμα ο κύριος Σκρέκας αναφέρθηκε και στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις που προωθεί η Ελλάδα στα Βαλκάνια. Έργα που θα επιτρέψουν τη μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ και θα αναβαθμίσουν τον ενεργειακό ρόλο της χώρας μας στην περιοχή.

Σε πέντε μήνες ολοκληρώνεται ο διπλασιασμός της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία. Ενώ μέχρι τέλος της δεκαετίας θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναβάθμισης των διασυνδέσεων με Ιταλία και Βόρεια Μακεδονία.
Στα σκαριά βρίσκεται και ο τριπλασιασμός στην ισχύ της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Ελλάδας με την Αλβανία.

Απλοποίηση διαδικασιών για net metering

Ο υπουργός ΠΕΝ ανέφερε πως η κυβέρνηση δρομολογεί ένα απλοποιημένο σχέδιο για τις αιτήσεις που αφορούν παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με το καθεστώς  του net metering.

Σύντομα θα προχωρήσει σε τεράστια απλοποίηση της διαδικασίας αιτήσεων φωτοβολταϊκών για όσους ιδιώτες ,όπως αγρότες και επιχειρηματίες , επιθυμούν να τεθούν σε πρόγραμμα αυτοπαραγωγής.

Για σχεδόν 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά θα υπάρχει μια πάρα πολύ εύκολη διαδικασία μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΔΕΔΔΗΕ, η οποία ήδη βρίσκεται σε λειτουργία.

Σύμφωνα με τον υπουργό , με αυτόν τον τρόπο θα εξαλειφθεί εντελώς η διαδικασία και σχεδόν σε 15 ημέρες θα μπορεί κάποιος να πάρει στα χέρια του την άδεια net metering, την οποία έχει αιτηθεί.

Φωτοβολταϊκά στη στέγη

Στο ίδιο συνέδριο βρέθηκε και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου. Η κυρία Σδούκου ανέφερε πως πολύ σύντομα (τέλη Νοεμβρίου) αναμένεται να προδημοσιευθεί ο οδηγός για το πρόγραμμα “φωτοβολταϊκά στη στέγη”.

Το ΥΠΕΝ αυτή την περίοδο εργάζεται ούτως ώστε να ολοκληρώσει τις προδιαγραφές του προγράμματος,  όπως τα κριτήρια συμμετοχής, τα ποσοστά επιδότησης και ο συνδυασμός με την αποθήκευση. Αφού ολοκληρωθούν τα διαδικαστικά θα βγει στη δημοσιότητα και ο οδηγός του προγράμματος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας