Καλημέρα στο 2024 με ακόμα μεγαλύτερες προσδοκίες για την αύξηση του κλάδου των κατασκευών, των εσόδων και φυσικά των κερδών για τις μεγάλες κατασκευαστικές της χώρας. Η χρονιά που μόλις ξεκίνησε έχει δημιουργήσει μεγάλες προσδοκίες από την γεωμετρική αύξηση της παραγωγής έργων σε υψηλή κλίμακα. Το γενικότερο κλίμα “ευφορίας” που καταγράφεται από παράγοντες της αγοράς εκτιμάται πως θα συνεχίσει και φέτος καθώς από το 2022 και μετά τα ανεκτέλεστα των Ομίλων σπάνε το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.
Περιμένοντας τα τελικά οικονομικά αποτελέσματα του 2023, οι μεγάλοι των κατασκευών ήδη κατά το πρώτο εννιάμηνο του 2023 έχουν δημιουργήσει νέα ιστορικά ρεκόρ με το συνολικό τους ανεκτέλεστο να διαμορφώνεται πλέον σε πάνω από 17 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα που έχουν ανακοινωθεί για κάθε έναν από τους ομίλους, συνολικά έχουν ανεκτέλεστο 17,1 δισ. ευρώ.
Σε επίπεδο πάντα ανεκτέλεστου εννιαμήνου, ο Όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ έπιασε τα 5,5 δισ. ευρώ, ο Όμιλος INTRAKAT 5 δισ. ευρώ, η Μυτιληναίος 3,4 δισ. ευρώ, η ΑΒΑΞ 3,2 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά με την ολοκλήρωση του οικονομικού έτους εκτιμάται ότι θα αυξηθούν ελαφρώς προς τα 17,5 δισ. ευρώ. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στα αποτελέσματα των ομίλων συνυπολογίζονται και τα έργα προς υπογραφή και όχι μόνο αυτά που είναι συμβασιοποιημένα.
Η αύξηση του 2023 – Η πρόβλεψη για το 2024
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι πως σε σχέση με το 2022 έχουμε σε επίπεδο εννεαμήνου μια σωρευτική αύξηση περίπου 7 δισ. ευρώ αλλά αυτό έχει να κάνει με τον συνυπολογισμό και των προς υπογραφή έργων οπότε αυτή η σύγκριση δεν είναι δόκιμη. Σε κάθε περίπτωση όμως η αύξηση στο ανεκτέλεστο των Ομίλων είναι σημαντική και εκτιμάται πως θα συνεχιστεί. Αυτή η αυξητική τάση συνέβη σε μια περίοδο που είναι γεμάτη από έργα υπό δημοπράτηση. Τα έργα αυτά με την μελλοντική συμβασιοποίηση τους θα προσφέρουν νέα αύξηση στα παραπάνω στατιστικά. Μέσα στο 2024 περιμένουμε για παράδειγμα, την υπογραφή για το Vouliagmenis Hall (ΑΒΑΞ-Rizzani), πιθανόν του ΒΟΑΚ που ακόμα δεν έχει ανάδοχο, της επέκτασης της Λ.Κύμης (ΤΕΡΝΑ-ΑΚΤΩΡ-ΙΝΤΡΑΚΑΤ) κ.α.
Επίσης μέσα στο 2024 περιμένουμε να υπογραφούν και άλλα μεγάλα έργα όπως τα οδικά Ιωάννινα-Κακαβιά (ΑΒΑΞ), Μακρακώμη-Τυμφρηστός, οι συμβάσεις παραχώρησης της Αττικής Οδού και της Εγνατίας Οδού, της επέκτασης του προβλήτα 6 στον ΟΛΘ, της παραχώρησης του αεροδρομίου Καλαμάτας, κ.α. Σύμφωνα με εκτιμήσεις προχωρήσουν όλα τα παραπάνω θα έχουμε υπογραφές έργων που θα αγγίξουν σε επίπεδο κατασκευστικού αντικειμένου τα 2,5 δισ. ευρώ.
Παράλληλα όμως θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και υπογραφές συμβάσεων των ομίλων σε άλλες δραστηριότητες (ιδιωτικά κτιριακά έργα, σε άλλα πεδία της οικονομίας όπως η ενέργεια και υπογραφές σε άλλες χώρες), για να δούμε πως το 2024 είναι μια χρονιά πολύ υψηλών προσδοκιών.
Οι εκτιμήσεις που βγαίνουν από την ίδια την αγορά είναι πως κινούμαστε πλέον φέτος στο να σπάσει το φράγμα των 19 δισ. ευρώ σε επίπεδο ανεκτέλεστου κατασκευών για τους μεγάλους ομίλους. Για παράδειγμα, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αναμένει υπογραφές συμβάσεων 4 δισ. ευρώ (λόγω των συμβάσεων για Αττική Οδό-Εγνατία Οδό), ενώ η ΑΒΑΞ και η INTRAKAT αναμένουν πρόσθεση έργων 1 δισ. ευρω. ευρώ η κάθε μια. Τις ίδιες θετικές προοπτικές καταγράφουν και οι άλλοι μεγάλοι όμιλοι.
Ο ρόλος των ΣΔΙΤ και του Ελληνικού
Μέσα στο 2024 πέρα από τα αναφερθέντα έργα, θα ωριμάσουν και άλλοι διαγωνισμοί, οι συμβάσεις των οποίων όμως θα πραγματοποιηθούν μετά τις εθνικές εκλογές, δηλαδή μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη των ανεκτέλεστων των εταιρειών θα παίξει αν κάποιοι από τους πολλούς διαγωνισμούς ΣΔΙΤ μπορέσουν να υπογραφούν.
Σήμερα είναι σε διαγωνιστική διαδικασία σχεδόν 40 έργα με τη μέθοδο της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα. Κάποια από αυτά ενδέχεται να τα δούμε να ολοκληρώνονται, ωστόσο είναι γεγονός πως γενικά οι διαγωνισμοί ΣΔΙΤ δεν διακρίνονται για την ταχύτητα τους. Υπάρχουν διαγωνισμοί που έχουν ξεκινήσει ακόμα και από το 2000 (όπως οι φοιτητικές εστίες σε Κρήτη, Θράκη, Θεσσαλία) που δεν έχουν φτάσει στο σημείο της συμβασιοποίησης.
Τον δικό του ρόλο στις επιδόσεις της φετινής χρονιάς στις εταιρείας 7ης τάξης, θα παίξει και η προώθηση των έργων στο Ελληνικό. Από το καζίνο, μέχρι τους Πύργους, τις ανοιχτές υποδομές και τα Malls, το Ελληνικό θα δώσει επιπρόσθετο και πολύ σημαντικό ανεκτέλεστο στις μεγάλες ελληνικές εταιρείες.
Ο πήχης έχει τεθεί πολύ ψηλά για τα πολυάριθμα projects της Lamda καθώς περνά σιγά-σιγά στην ωρίμανση των έργων της Α` φάσης και θέλει να τα δει να υλοποιούνται.
Στους κινδύνους του 2024 για τους BIG 5 είναι το αυξημένο κόστος ενέργειας, οι τιμές πρώτων υλών που εξακολουθούν να κινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα αλλά και η έλλειψη προσωπικού σε όλα τα επίπεδα της κατασκευής που τείνει να γίνει το κυρίαρχο πρόβλημα. Επίσης σε αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε την χρηματοδότηση η οποία αυτή την περίοδο δεν είναι σε ιδανικά επίπεδα και δημιουργεί και αυτή με τη σειρά της προκλήσεις για τον κλάδο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας