Connect with us

Κύπρος

Kαταλυτικό το φυσικό αέριο στην ΑΟΖ για την επανένωση της Κύπρου

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Άσος στο μανίκι για την Κύπρο μπορεί να αποδειχθεί το φυσικό αέριο τόσο για την επίλυση του Κυπριακού όσο και για την οικονομική ευημερία

Σημαντικό κίνητρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θεωρούνται τα αποθέματα φυσικού αερίου που εντοπίστηκαν στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Ειδικότερα, όπως προ καιρού ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Νεοκλής Συλικιώτης, η εμπορική εκμετάλλευση των αποθεμάτων φυσικού αερίου θα λειτουργήσει καταλυτικά για την επανένωση.

Σύμφωνα με το euractiv.com, κατά την ομιλία του στο πλαίσιο εκδηλώσεων για την Κυπριακή προεδρία της ΕΕ, ο κ. Συλικιώτης ανέφερε ότι μια από της προτεραιότητες της προεδρίας θα είναι η ασφάλεια των ενεργειακού εφοδιασμού.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν τα αποθέματα που εντοπίστηκαν θα βοηθήσουν τη Λευκωσία να «αποπληρώσει τα χρέη της από το πακέτο στήριξης», ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου τόνισε την ευρωπαϊκή διάσταση του ενεργειακού θησαυρού που ανακαλύφθηκε στην Κύπρο.

«Η ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο μας δίνει τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε μια νέα πηγή ενέργειας στην ΕΕ», δήλωσε ο κ. Συλικιώτης.

«Φιλοδοξούμε ότι η Κύπρος θα καταστεί περιφερειακός ενεργειακός κόμβος και ότι μέσω της Κύπρου θα δημιουργηθεί ένας νέος ενεργειακός διάδρομος για την ενδυνάμωση της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη», προσέθεσε.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον
Υπάρχει μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον και ότι ήδη ξένοι επενδυτές τον έχουν προσεγγίσει ζητώντας να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα υδρογονανθράκων. Άλλοι επίσης έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για τον τερματικό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Σημειώνεται ότι το αέριο από το οικόπεδο 12 θα μεταφέρεται στην Κύπρο με υποθαλάσσιο αγωγό και η Λευκωσία βρίσκεται σε συζητήσεις με την αμερικανική Noble Energy για το έργο.
Παράλληλα η Λευκωσία ερευνά με την ΕΕ την προοπτική αγωγών για τη μεταφορά αερίου από τρίτες χώρες, όπως το Ισραήλ, μέσω Κύπρου.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κύπρο πατώντας εδώ

image_pdfimage_print

Κύπρος

ΤΕΡΝΑ: Παραδόθηκε η πρώτη φάση ανάπτυξης της Μαρίνας Αγ. Νάπας στην Κύπρο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μαρίνα Αγίας Νάπας

Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε., 100% θυγατρική του Ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ανακοινώνει την επιτυχή εμπρόθεσμη ολοκλήρωση και παράδοση της πρώτης φάσης της πολυτελούς ανάπτυξης «Ayia Napa Marina» στην Κύπρο. Το έργο έχει συνολικό προϋπολογισμό 250 εκατ. ευρώ και αποτελείται από δύο φάσεις κατασκευής. Η ΤΕΡΝΑ Α.Ε. είναι ανάδοχος για την κατασκευή και των δύο φάσεων.

H πρώτη φάση, που ολοκληρώθηκε, συνολικού προϋπολογισμού περίπου 80 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει το σύνολο των λιμενικών εγκαταστάσεων και υποδομών, τα βασικά κτίρια λειτουργίας, την εσωτερική οδοποιία και τις Η/Μ εγκαταστάσεις της μαρίνας. Σημειώνεται ότι στην κατασκευή της πρώτης φάσης συμμετείχε η τεχνική εταιρεία Χριστόφορος Δ. Κωνσταντινίδης Α.Ε. ως κύριος και αναγνωρισμένος υπεργολάβος των λιμενικών έργων.

Πιο αναλυτικά, η μαρίνα, δυναμικότητας 600 θέσεων ελλιμενισμού, έχει βάθος από 4,5 έως 6 μέτρα και μπορεί να φιλοξενήσει σκάφη μήκους έως και 65 μέτρα. Στην ξηρά μπορούν να αποθηκευτούν σκάφη μήκους μέχρι 10 μέτρα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο φύλαξης τεσσάρων επιπέδων (Dry Stack). Για όλα τα σκάφη, μήκους έως 30 μέτρα, δίνεται η δυνατότητα πλαγιοδέτησης (finger style berthing) με παροχή όλων των υπηρεσιών.

Στα βασικά στοιχεία των λιμενικών υποδομών συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων:

– Ο προσήνεμος κυματοθραύστης

– Ο κρηπιδότοιχος από προκατασκευασμένους τεχνητούς ογκόλιθους (Τ.Ο.)

– Η επίχωση για τη δημιουργία της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, όπου θεμελιώνονται τα έργα της Β’ φάσης

– Η εκβάθυνση της λιμενολεκάνης της μαρίνας

– Ο υπήνεμος μώλος

– Η τεχνητή παραλία στο δυτικό σύνορο της μαρίνας

Υπενθυμίζεται ότι, η δεύτερη φάση του έργου που είναι σε εξέλιξη και υλοποιείται επίσης από την ΤΕΡΝΑ, περιλαμβάνει την κατασκευή δύο πολυώροφων κτιρίων (high rise), συγκροτήματος πολυτελών κατοικιών και εμπορικής ζώνης. Συγκεκριμένα, κατασκευάζονται δύο πύργοι, ύψους περίπου 115 μέτρων και συνολικής επιφάνειας 28.000 τ.μ. και 30.000 τ.μ. αντίστοιχα, που θα στεγάσουν πολυτελή διαμερίσματα, συγκρότημα κατοικιών που θα αποτελείται από 29 επαύλεις συνολικής επιφάνειας 16.500 τ.μ. περίπου, καθώς και εμπορικό κέντρο συνολικής έκτασης πλέον των 8.000 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην καρδιά της μαρίνας και θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πολυτελή εμπορικά καταστήματα, χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας, τριώροφο υπέργειο parking και χώρο εκδηλώσεων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΕΝΕΡΓΕΙΑ / ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων στα ανοικτά των κυπριακών ακτών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υδρογονάνθρακες Πλατφόρμα

Ένα δεύτερο τουρκικό πλοίο γεωτρήσεων, για το οποίο η Τουρκία έχει ανακοινώσει πως θα αρχίσει γεωτρήσεις για πετρέλαιο και φυσικό αέριο αυτή την εβδομάδα κοντά στην Κύπρο, έφθασε σήμερα στα ανοικτά της βορειοανατολικής ακτής του νησιού, σύμφωνα με τα δεδομένα του ιστότοπου για την ναυσιπλοΐα Refinitiv Eikon.

Τον περασμένο μήνα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προειδοποίησαν την Τουρκία να τερματίσει τις γεωτρήσεις για αέριο σε διαφιλονικούμενα ύδατα γύρω από το νησί διότι διαφορετικά η ΕΕ θα αναλάβει δράση εναντίον της.

Σε μια κίνηση που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω ένταση με την Κύπρο σχετικά με τα δικαιώματα έρευνας, ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε, όπως μετέδωσε το Σάββατο το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, πως το «Γιαβούζ» θα αρχίσει τις γεωτρήσεις μέσα σε μια εβδομάδα.

Το «Γιαβούζ» βρισκόταν στο νότιο τουρκικο λιμάνι της Μερσίνης για να κάνει τις τελικές δοκιμές και να ανεφοδιαστεί πριν αναχωρήσει χθες, Κυριακή, για την Κύπρο. Τα δεδομένα του ναυτιλιακού ιστότοπου δείχνουν πως έφθασε στη διάρκεια της νύκτας στα ανοικτά των ακτών της Καρπασίας.

Η Τουρκία έχει ήδη ένα πλοίο γεωτρήσεων, το «Φατίχ», στα ανοικτά της δυτικής ακτής της Κύπρου και η Κύπρος εξέδωσε τον Ιούνιο εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμά του.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Κύπρος

Εθνική Πανγαία: Πλειοψηφική συμμετοχή στις εταιρείες Aphrodite Hills Resort και Aphrodite Springs

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Πλειοψηφική συμμετοχή (60%) απέκτησε η Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ στις εταιρείες Aphrodite Hills Resort Limited και Aphrodite Springs Public Limited στην Πάφο της Κύπρου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

To Aphrodite Hills Resort εκτείνεται σε έκταση γης 234 εκταρίων με βλάστηση που καλύπτει το μεγαλύτερο ποσοστό ολόκληρης της έκτασης. Όπως τονίζεται σε ανακοίνωση, διαθέτει το μοναδικό πιστοποιημένο PGA National Cyprus γήπεδο γκολφ, 500 χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα, το οποίο και είναι ο πυρήνας του πολυβραβευμένου θέρετρου στην Πάφο με επιλογές διαμονής και δραστηριοτήτων που ξεχώρισαν σε όλη την Ευρώπη.

«Eίμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με αυτή την επένδυση στο κορυφαίο golfresort της Μεσογείου που μόλις ολοκληρώσαμε σε συνεργασία με την Coller Capita l και την Invel Real Estate. Η αξία του project ως προς το realestate ξεπερνά αυτή τη στιγμή τα 100 εκατ. ευρώ, ενώ είναι εξαιρετικές οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης, με εκτιμώμενο κόστος development άνω των 300 εκατ. ευρώ σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα» ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Πανγαία, Αριστοτέλης Καρυτινός.

H Aphrodite Springs εκτείνεται σε 150 εκτάρια γης, όμορης με το Aphrodite Hills Resort και είναι αδειοδοτημένη για την ανάπτυξη γηπέδου γκολφ και 125,000 τ.μ. κατοικιών και ακινήτων συμπληρωματικών χρήσεων. Η συνολική επένδυση της Πανγαία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, ανήλθε σε 31,8 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μια στρατηγική, μακροπρόθεσμη επένδυση στην οποία η Πανγαία συμμετέχει μαζί με την Invel Real Estate και το βρετανικό fund Coller Capital(που μέσω της invel Real Estate συμμετέχει ήδη και στο μετοχικό κεφάλαιο της Πανγαία).

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτες



δημοφιλη θεματα