Connect with us

Ύδρευση - Αποχέτευση

Καταγγελία ΣΑΤΕ για διαγωνισμό αποχέτευσης με φωτογραφικούς όρους στην Αιγιαλεία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αποχετευτικό έργο

Την αντίδραση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) προκάλεσαν οι όροι του διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Αιγιάλειας για το έργο «Εσωτερικά ∆ίκτυα Αποχέτευσης Λυµάτων Παραλιακών Οικισµών Αιγιαλείας». Ο σύνδεσμος, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλο διαμαρτύρεται για φωτογραφικούς όρους στην προκήρυξη και ζητά την απαλοιφή τους, όπως επίσης τροποποίηση της βαθμολόγησης συγκεκριμένων κριτηρίων.

Μάλιστα στην επιστολή ο ΣΑΤΕ κάνει λόγο για κατ`εξακολούθηση προσπάθεια διενέργειας φωτογραφικών διαγωνισμών καθώς όπως διαπιστώνει “ήδη από το 2017 είχατε επιχειρήσει να δημοπρατήσετε με παρόμοιο τρόπο το έργο ενώνοντας πολλούς μικρούς οικισμούς σε ένα ενιαίο έργο αντί να αξιοποιήσετε σταδιακά και με άνεση τις χρηματοδοτήσεις που είχατε στη διάθεσή σας. Μη λοιπόν επικαλεστείτε τον «επείγοντα» χαρακτήρα του έργου διότι τουλάχιστον η τριετής καθυστέρηση καθώς και οι τυχόν προσφυγές ή ενστάσεις στην παρούσα φάση θα οφείλονται αποκλειστικά στην ακατανόητη εμμονή της Υπηρεσίας σας σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα όρια της νομιμότητας”.

ΤΟ …ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΑΡΘΡΟ

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΑΤΕ αντιδρά στο Άρθρο 22.∆. της προκήρυξης που αναφέρεται πως: «Λόγω της φύσης του συγκεκριμένου έργου οι οικονομικοί φορείς απαιτείται κατά την τελευταία 10ετία: i) να έχουν εκτελέσει ένα (1) τουλάχιστον υδραυλικό έργο αποχέτευσης ακαθάρτων μεελάχιστο ποσό σύμβασης 16.000.000 ευρώ (περαιωμένο με προσκόμιση βεβαίωσης καλής εκτέλεσης) Εκάστη των ανωτέρω προϋποθέσεων αρκεί να καλύπτεται από έναν τουλάχιστον οικονομικό φορέα που συμμετέχει στην ένωση οικονομικών φορέων».

Σχολιάζοντας το παραπάνω άρθρο ο ΣΑΤΕ ρωτά “Από πότε αλήθεια τα έργα Εσωτερικών ∆ικτύων Αποχέτευσης Οικισμών αποτελούν έργα ειδικής φύσης; Και μάλιστα απαιτείται εμπειρία 16.000.000 ευρώ σε μία και μόνη σύμβαση. ∆όξα τω Θεώ στην Αιγιάλεια, Αχαΐα και όλη τη ∆υτική Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες οικισμοί. Σε πόσους από αυτούς τους οικισμούς δημοπρατήθηκαν έργα ∆ικτύων Αποχέτευσης με παρόμοιο όρο”;

Μάλιστα στο κείμενο του ΣΑΤΕ υπάρχει σαφής αιχμή για φωτογραφικό διαγωνισμό καθώς αναρωτιέται “πόσες περίπου ελληνικές εταιρείες καλύπτουν τον όρο αυτό; Μία, δύο, τρεις…. δέκα; Γνωρίζουν ότι αποκλείουν με τον όρο αυτό όλες τις εταιρείες της Περιφέρειάς σας αλλά και των γειτονικών Περιφερειών; Γνωρίζουν ότι αποκλείουν όλες ή σχεδόν όλες τις εταιρείες 6ης και 7ης τάξης”;

Επίσης κάνει γνωστο πως η μεγάλη μείωση του αριθμού των διαγωνιζομένων μπορεί να επιφέρει μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής, γεγονός που συνδυαζόμενο με τον αποκλεισμό όλων των Περιφερειακών Εταιρειών θα επιφέρει δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα τόσο για τον ∆ήμο όσο και για την τοπική οικονομία;

“Ο συγκριμένος όρος είναι ο ορισμός του «φωτογραφικού όρου»” λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει λέγοντας πως πέραν του συγκεκριμένου όρου υπάρχουν διαμαρτυρίες για την δυνατότητα υποκειμενικής βαθμολόγησης στα κριτήρια Κ3 και Κ4 οι οποίες εν μέρει είναι βάσιμες.

ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΤΕ

Ο ΣΑΤΕ ζητά να απαλειφθεί πλήρως ο προαναφερθείς όρος του άρθρου 22.∆. (γ) και να διορθωθούν οι όροι βαθμολόγησης των κριτηρίων Κ3 και Κ4 ώστε να είναι πλήρως αντικειμενικοί (π.χ. να απαλειφθεί η έννοια «ανάπτυξη σεναρίου από τον προσφέροντα» που προβλέπει το παράρτημα 1 και όσον αφορά τα έμπειρα στελέχη της Ομάδας ∆ιοίκησης να διασφαλιστεί η δέσμευσή τους για το συγκεκριμένο έργο.

Επίσης υποστηρίζει πως πρέπει να διενεργηθεί δημόσια κλήρωση μεταξύ των εκπροσώπων που θα προταθούν από τις πέντε Εργοληπτικές Οργανώσεις αφού αυτές κληθούν από εσάς, προκειμένου να συγκροτηθεί νόμιμα η Επιτροπή ∆ιαγωνισμού.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα αποχέτευσης πανελλαδικά. Όπως σας είχε ενημερώσει πρόσφατα με ρεπορτάζ του  το ypodomes.com, αφορά στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων σε οικισμούς της Αιγιαλεία και των αντλιοστασιών τους. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 41,83εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 33,74εκατ.ευρώ).

Η δημοπρατηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαϊου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 22 του ίδιου μήνα. Η διάρκεια των έργων είναι για 76 μήνες, 28 εκ των οποίων αφορά την ολοκλήρωση του έργου. Οι υπόλοιποι 48 μήνες αφορούν τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου και των αντλιοστασίων.

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», με το ποσό των 22,8εκατ.ευρώ και από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος Ι», με το ποσό των 5εκατ.ευρώ.

image_pdfimage_print

Ύδρευση - Αποχέτευση

ΕΥΑΘ: Ξεκινούν αποχετευτικά έργα από το Λιμάνι ως το Αγγελοχώρι

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΑΡαβυσσός

Σημαντικά έργα αναβάθμισης του αποχετευτικού δικτύου της Θεσσαλονίκης στο παραλιακό της μέτωπο, από το Λιμάνι μέχρι και το Αγγελοχώρι, ξεκινά το επόμενο διάστημα η ΕΥΑΘ.

Τα έργα, προϋπολογισμού 4,4 εκατ. ευρώ, θα διαρκέσουν δύο χρόνια και περιλαμβάνουν αντικαταστάσεις παλιού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού με νέο, τελευταίας τεχνολογίας, αντικατάσταση αγωγών πίεσης σε αντλιοστάσιο εντός του Λιμένα, βελτιστοποίηση της λειτουργίας του αντλιοστασίου στον Φοίνικα, όπως και αντικατάσταση περίπου 2.500 μέτρων στον αγωγό που καταλήγει στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων «Αίνεια», στο Αγγελοχώρι.

Επίσης, προβλέπεται κατασκευή παραλιακού αποχετευτικού αγωγού 1.330 μέτρων, όπως και μικρότερων επιμέρους αγωγών στην περιοχή από την οδό Λύτρα και σε όλο περίπου το μήκος της Μ. Αλεξάνδρου προς τα ανατολικά. Στο πλαίσιο του ίδιου υποέργου, θα κατασκευαστεί και αγωγός αποχέτευσης ομβρίων σε συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

«Αναβαθμίζουμε τις υποδομές μας αντικαθιστώντας τεχνολογίες και υλικά δεκαετιών με τα πλέον σύγχρονα στον σχεδιασμό και τη λειτουργία των αστικών δικτύων αποχέτευσης. Με την αναβάθμιση αυτή αποσκοπούμε σε σημαντική μείωση των αστοχιών και βλαβών και κυρίως σε εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε αγαστή συνεργασία με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, συνεισφέρουμε στο έργο κατασκευής του αγωγού αποχέτευσης ομβρίων του παραλιακού μετώπου που υλοποιεί η Περιφέρεια, με γνώμονα τη μικρότερη δυνατή ταλαιπωρία των συμπολιτών μας – επισκεπτών της Νέας Παραλίας. Στόχος μας παραμένει η υλοποίηση του αναπτυξιακού μας προγράμματος, που προβλέπει βελτίωση των υποδομών, μείωση του ενεργειακού κόστους, εξοικονόμηση πόρων και τελικά προστασία του περιβάλλοντος», επισήμανε σχετικά ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΥΑΘ Α.Ε., Άνθιμος Αμανατίδης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Σε δημοπράτηση το Φράγμα Χαβρία, το 1ο έργο-ΣΔΙΤ ύδρευσης στην Ελλάδα

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Φράγμα Αμαρίου

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για το Φράγμα Χαβρία στη Χαλκιδική, που αποτελεί το πρώτο έργο ΣΔΙΤ για φράγμα και γενικότερα στον τομέα της ύδρευσης στην Ελλάδα. Αναθέτουσα αρχή είναι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της  Διεύθυνσης Έργων Ύδρευσης, Αποχέτευσης και Επεξεργασίας Λυμάτων.

Το αρχικά εκτιμώμενο κόστος του έργου ξεπερνά τα 105,89 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 85,4 εκατ.ευρώ). Η χρηματοδότηση του έργου θα είναι 100% ιδιωτική χωρίς κάποια ενίσχυση από το ΕΣΠΑ.

Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί σε 3 φάσεις. Η Α’ φάση αφορά την εκδήλωση ενδιαφέροντος, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου 2020.

Στην Β1 φάση, θα διεξαχθεί ανταγωνιστικός διάλογος που θα οριστικοποιήσει το αντικείμενο του έργου και άλλες παραμέτρους (και θα αδειοδοτηθεί περιβαλλοντικά).

Στη Β2 φάση, θα κατατεθούν οι δεσμευτικές τεχνικές και οικονομικές προσφορές από τις οποίες θα προκύψει ο ανάδοχος του έργου.

Η διάρκεια του έργου είνα 30 χρόνια (360 μήνες) εκ των οποίων τα τρία χρόνια θα αφορούν στην κατασκευή του Φράγματος, των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού και των απαραίτητων δικτύων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει και η πρόβλεψη για τη δυνατότητα της αναθέτουσας αρχής να βάλει επιπρόσθετους ειδικούς όρους εκτέλεσης της σύμβασης, οι οποίοι θα αναφέρονται:

1) στον αριθμό ή το ποσοστό ανά κατηγορία ειδικότητας των ανέργων ή/και προσώπων, που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, που προσλαμβάνονται για την εκτέλεση της σύμβασης σύμπραξης, και

2) στις περιβαλλοντικές επιδόσεις του έργου.

Λίγα λόγια για το έργο

Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, ο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία και συντήρηση τού φράγματος Χαβρία Χαλκιδικής, των εγκαταστάσεων επεξεργασίας νερού (Ε.Ε.Ν.) και των εξωτερικών δικτύων ύδρευσης – Α’ φάση. Συνοπτικά ο Ι.Φ.Σ.:

1) θα εκπονήσει τις μελέτες, που είναι απαραίτητες για τον κατασκευαστικό σχεδιασμό του έργου, με βάση τους ισχύοντες περιβαλλοντικούς όρους, και θα μεριμνήσει και επισπεύσει για τη λήψη όλων των απαραίτητων αδειών·

2) θα κατασκευάσει το σύνολο του αντικειμένου των μελετών του κατασκευαστικού σχεδιασμού, με στόχο την πλήρη λειτουργική απόδοση και ετοιμότητα του έργου·

3) θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του έργου, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της σύμβασης σύμπραξης, τις προδιαγραφές απόδοσης και το εγκεκριμένο από την αναθέτουσα αρχή σχέδιο λειτουργίας και συντήρησης, το οποίο θα καταρτιστεί από τον Ι.Φ.Σ.·

4) θα επιστρέψει το έργο στο ελληνικό Δημόσιο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στη σύμβαση, στο τέλος της συμβατικής περιόδου, με αντάλλαγμα την καταβολή πληρωμών διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας.

Ειδικότερα, το αντικείμενο της σύμβασης σύμπραξης αφορά στην κατασκευή των εξής υποδομών:

1) του φράγματος Χαβρία και των συνοδών τεχνικών έργων·

2) των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Νερού (Ε.Ε.Ν.), δυναμικότητας 55.000 m3/ημέρα, και

3) εξωτερικών δικτύων συνολικού μήκους 62 km, δεξαμενών και αντλιοστασίων.

Στο πλαίσιο της σύμπραξης, ο Ι.Φ.Σ. θα αναλάβει την ευθύνη χρηματοδότησης του έργου, ενώ η αναθέτουσα αρχή, καθ’ όλη τη διάρκεια τής σύμπραξης, θα καταβάλλει ετήσιες πληρωμές (πληρωμές διαθεσιμότητας), σύμφωνα με τον σχετικό μηχανισμό πληρωμών, που θα περιλαμβάνεται στη σύμβαση σύμπραξης και θα στηρίζεται σε προδιαγραφές ποιότητας, απόδοσης και αποτελεσμάτων (εν προκειμένω, ιδίως, όσον αφορά στη λειτουργική διαθεσιμότητα του έργου, με συγκεκριμένο ποιοτικό επίπεδο αποτελεσμάτων, ήτοι τις προδιαγραφές απόδοσης της σύμβασης σύμπραξης).

Πληρωμές διαθεσιμότητας δεν θα καταβάλλονται έως ότου το έργο και οι σχετικές υπηρεσίες πληρούν τις προδιαγραφές διαθεσιμότητας της σύμβασης σύμπραξης, όπως αυτό θα πιστοποιηθεί από ανεξάρτητο ελεγκτή. Επίσης, στις πληρωμές διαθεσιμότητας θα επιβάλλονται απομειώσεις, σε περίπτωση που οι επιδόσεις του έργου αποκλίνουν από τις τεθείσες προδιαγραφές απόδοσης της σύμβασης σύμπραξης.

Επισημαίνεται ότι η διαχείριση του έργου Σ.Δ.Ι.Τ. από τον Ι.Φ.Σ. ξεκινά από το έργο κεφαλής (φράγμα) έως και τις δεξαμενές των οικισμών. Η ποσοτική διανομή του διυλισμένου ύδατος στις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α. και η τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδρευσης προς τις κατά τόπους Δ.Ε.Υ.Α., θα γίνεται από τον φορέα διαχείρισης, ο οποίος προβλέπεται να προταθεί και εν συνεχεία να συσταθεί, βάσει ειδικής μελέτης. Η διάρκεια κατασκευής του τεχνικού έργου ενδεικτικά εκτιμάται σε τρία (3) χρόνια, κατ’ ανώτατο όριο.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ύδρευση - Αποχέτευση

Θεσσαλία: «Καμπανάκι» για απώλεια κοινοτικών κονδυλίων σε αποχετευτικό έργο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Έργα αποχέτευσης

Επιστολή απέστειλε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών Μαγνησίας, Δημήτριος Γεωργαδάκης, εφιστώντας τον κίνδυνο απώλειας χρηματοδότησης για ενταγμένο στο ΕΣΠΑ αποχετευτικό έργο (με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 7,5 εκατ. ευρώ), καλώντας παράλληλα τους αρμόδιους φορείς να προβούν στις απαραίτητες κινήσεις.

Αναλυτικά, το κείμενο της επιστολής:

Οι επαγγελματίες της περιοχής μέσω του Συλλόγου Τουριστικής Ανάπτυξης Καλών Νερών Μαγνησίας εκφράζουν την αγανάκτησή τους για την κωλυσιεργία και την διαφαινόμενη ​ακύρωση του μεγαλύτερου περιβαλλοντικού έργου υποδομής στην ιστορία της περιοχής μας, προϋπολογισμού 7,5 εκ. ευρώ το οποίο, έχοντας ​ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΗ ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, έχει παγώσει εδώ και δύο χρόνια, ένα βήμα μόλις πριν την υλοποίηση.

Για άγνωστους λόγους και χωρίς προφανή αιτία, καθώς έχει ξεπεράσει όλα τα απαιτούμενα στάδια, το έργο ​«ΔΙΚΤΥΟ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ ΑΚΑΘΑΡΤΩΝ, ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΗΣ ΕΚΡΟΗΣ ΤΟΥ ΟΙΚΙΣΜΟΥ ΚΑΛΩΝ ΝΕΡΩΝ Δ.Ε. ΜΗΛΕΩΝ ΔΗΜΟΥ ΝΟΤΙΟΥ ΠΗΛΙΟΥ» (​ΑΔΑ​: 6Ζ7Ε7ΛΡ​-​Β3Ι​) μετά από χρόνια μελετών και διαβουλεύσεων, ένω ​εντάχθηκε στο «ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ 2014-2020» με ευρωπαϊκούς πόρους, βαλτώνει στα συρτάρια των αρμοδίων απο τις ​31/05/2018​,​ αν και έτοιμο για δημοπράτηση​.

Η πρόσφατη ενημέρωση που έφτασε στον Σύλλογό μας αναφέρει πως ο Δήμαρχος Νοτίου Πηλίου κ. Μιχάλης Μιτζικός και η παρούσα δημοτική αρχή εξετάζει άλλες, πολύπλοκες λύσεις σχετικά την περιοχή τοποθέτησης της μονάδας επεξεργασίας λυμάτων, κάτι που προϋποθέτει νέες μελέτες, έξοδα για τον δήμο, άγνωστα χρονοδιαγράμματα και αποτέλεσμα την τελική απένταξη του έργου από το ΕΣΠΑ. Οι προθέσεις του Περιφερειάρχη κ. Αγοραστού δεν είναι γνωστές αλλά η σιωπή του είναι εκκωφαντική, παρόλο που το έργο έχει την υπογραφή του.

Το άκρως απαραίτητο αυτό έργο θα ήταν «ανάσα» για τον τόπο μας. Είχε προσδιορισμένο χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και με βάση το αρχικές εκτιμήσεις θα παραδίδονταν τους προσεχείς μήνες. Αντ’ αυτού η συζήτηση κινείται γύρω από πιθανή τροποποίηση του έργου βασιζόμενη σε μικροπολιτικά συμφέροντα.

Το μεγαλύτερο θερινό τουριστικό θέρετρο του Πηλίου με τους χιλιάδες επισκέπτες και τους πάνω από 100 επαγγελματίες του τουρισμού, χωλαίνει απο το πρόβλημα της διάθεσης των αποβλήτων, με αποτέλεσμα την περιβαλλοντική επιβάρυνση καθώς και την οικονομική πληγή επαγγελματιών και κατοίκων.

Στις ιδιαίτερα δύσκολες συγκυρίες που αντιμετωπίζουμε, δεν επιτρέπεται να πετάμε στον κάλαθο των αχρήστων τέτοιες ευκαιρίες για την επίλυση των βασικών προβλημάτων του τόπου, και ιδιαιτέρως, ΧΩΡΙΣ ΑΙΤΙΑ.

Καλούμε τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, Περιφέρεια) να ενεργοποιηθούν ώστε να πραγματοποιηθεί η άμεση δημοπράτηση του έργου και να εγκατασταθεί ο ανάδοχος για την εκτέλεσή του.

Η παρούσα επιστολή θα κοινοποιηθεί σε όλους όσους πιστεύουμε πως μπορούν να βοηθήσουν τον τόπο μας. Παρακαλούμε θερμά όσους διαθέτουν την βούληση να επικοινωνήσουν με τους υπεύθυνους για απαντήσεις μήπως και σώσουμε την τελευταία στιγμή το ​ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΡΓΟ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ​.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα