Νίκος
Καραγιάννης

Την αντίδραση του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιριών (ΣΑΤΕ) προκάλεσαν οι όροι του διαγωνισμού που προκήρυξε ο Δήμος Αιγιάλειας για το έργο «Εσωτερικά ∆ίκτυα Αποχέτευσης Λυµάτων Παραλιακών Οικισµών Αιγιαλείας». Ο σύνδεσμος, σε επιστολή που απέστειλε προς τον Δήμαρχο Αιγιάλειας Δ. Καλογερόπουλο διαμαρτύρεται για φωτογραφικούς όρους στην προκήρυξη και ζητά την απαλοιφή τους, όπως επίσης τροποποίηση της βαθμολόγησης συγκεκριμένων κριτηρίων.

Μάλιστα στην επιστολή ο ΣΑΤΕ κάνει λόγο για κατ`εξακολούθηση προσπάθεια διενέργειας φωτογραφικών διαγωνισμών καθώς όπως διαπιστώνει “ήδη από το 2017 είχατε επιχειρήσει να δημοπρατήσετε με παρόμοιο τρόπο το έργο ενώνοντας πολλούς μικρούς οικισμούς σε ένα ενιαίο έργο αντί να αξιοποιήσετε σταδιακά και με άνεση τις χρηματοδοτήσεις που είχατε στη διάθεσή σας. Μη λοιπόν επικαλεστείτε τον «επείγοντα» χαρακτήρα του έργου διότι τουλάχιστον η τριετής καθυστέρηση καθώς και οι τυχόν προσφυγές ή ενστάσεις στην παρούσα φάση θα οφείλονται αποκλειστικά στην ακατανόητη εμμονή της Υπηρεσίας σας σε συγκεκριμένες διαδικασίες στα όρια της νομιμότητας”.

ΤΟ …ΑΜΑΡΤΩΛΟ ΑΡΘΡΟ

Πιο συγκεκριμένα ο ΣΑΤΕ αντιδρά στο Άρθρο 22.∆. της προκήρυξης που αναφέρεται πως: «Λόγω της φύσης του συγκεκριμένου έργου οι οικονομικοί φορείς απαιτείται κατά την τελευταία 10ετία: i) να έχουν εκτελέσει ένα (1) τουλάχιστον υδραυλικό έργο αποχέτευσης ακαθάρτων μεελάχιστο ποσό σύμβασης 16.000.000 ευρώ (περαιωμένο με προσκόμιση βεβαίωσης καλής εκτέλεσης) Εκάστη των ανωτέρω προϋποθέσεων αρκεί να καλύπτεται από έναν τουλάχιστον οικονομικό φορέα που συμμετέχει στην ένωση οικονομικών φορέων».

Σχολιάζοντας το παραπάνω άρθρο ο ΣΑΤΕ ρωτά “Από πότε αλήθεια τα έργα Εσωτερικών ∆ικτύων Αποχέτευσης Οικισμών αποτελούν έργα ειδικής φύσης; Και μάλιστα απαιτείται εμπειρία 16.000.000 ευρώ σε μία και μόνη σύμβαση. ∆όξα τω Θεώ στην Αιγιάλεια, Αχαΐα και όλη τη ∆υτική Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες οικισμοί. Σε πόσους από αυτούς τους οικισμούς δημοπρατήθηκαν έργα ∆ικτύων Αποχέτευσης με παρόμοιο όρο”;

Μάλιστα στο κείμενο του ΣΑΤΕ υπάρχει σαφής αιχμή για φωτογραφικό διαγωνισμό καθώς αναρωτιέται “πόσες περίπου ελληνικές εταιρείες καλύπτουν τον όρο αυτό; Μία, δύο, τρεις…. δέκα; Γνωρίζουν ότι αποκλείουν με τον όρο αυτό όλες τις εταιρείες της Περιφέρειάς σας αλλά και των γειτονικών Περιφερειών; Γνωρίζουν ότι αποκλείουν όλες ή σχεδόν όλες τις εταιρείες 6ης και 7ης τάξης”;

Επίσης κάνει γνωστο πως η μεγάλη μείωση του αριθμού των διαγωνιζομένων μπορεί να επιφέρει μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής, γεγονός που συνδυαζόμενο με τον αποκλεισμό όλων των Περιφερειακών Εταιρειών θα επιφέρει δυσμενή οικονομικά αποτελέσματα τόσο για τον ∆ήμο όσο και για την τοπική οικονομία;

“Ο συγκριμένος όρος είναι ο ορισμός του «φωτογραφικού όρου»” λέει χαρακτηριστικά και συνεχίζει λέγοντας πως πέραν του συγκεκριμένου όρου υπάρχουν διαμαρτυρίες για την δυνατότητα υποκειμενικής βαθμολόγησης στα κριτήρια Κ3 και Κ4 οι οποίες εν μέρει είναι βάσιμες.

ΤΙ ΖΗΤΑ Ο ΣΑΤΕ

Ο ΣΑΤΕ ζητά να απαλειφθεί πλήρως ο προαναφερθείς όρος του άρθρου 22.∆. (γ) και να διορθωθούν οι όροι βαθμολόγησης των κριτηρίων Κ3 και Κ4 ώστε να είναι πλήρως αντικειμενικοί (π.χ. να απαλειφθεί η έννοια «ανάπτυξη σεναρίου από τον προσφέροντα» που προβλέπει το παράρτημα 1 και όσον αφορά τα έμπειρα στελέχη της Ομάδας ∆ιοίκησης να διασφαλιστεί η δέσμευσή τους για το συγκεκριμένο έργο.

Επίσης υποστηρίζει πως πρέπει να διενεργηθεί δημόσια κλήρωση μεταξύ των εκπροσώπων που θα προταθούν από τις πέντε Εργοληπτικές Οργανώσεις αφού αυτές κληθούν από εσάς, προκειμένου να συγκροτηθεί νόμιμα η Επιτροπή ∆ιαγωνισμού.

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΕΡΓΟ

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα έργα αποχέτευσης πανελλαδικά. Όπως σας είχε ενημερώσει πρόσφατα με ρεπορτάζ του  το ypodomes.com, αφορά στην κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση εσωτερικών δικτύων αποχέτευσης λυμάτων σε οικισμούς της Αιγιαλεία και των αντλιοστασιών τους. Αναθέτουσα Αρχή του έργου είναι η ΔΕΥΑ Αιγιαλείας. Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 41,83εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 33,74εκατ.ευρώ).

Η δημοπρατηση του έργου θα πραγματοποιηθεί στις 18 Μαϊου και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 22 του ίδιου μήνα. Η διάρκεια των έργων είναι για 76 μήνες, 28 εκ των οποίων αφορά την ολοκλήρωση του έργου. Οι υπόλοιποι 48 μήνες αφορούν τη λειτουργία και συντήρηση του δικτύου και των αντλιοστασίων.

Το έργο χρηματοδοτείται μέσω του Ε.Π. «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014 – 2020», με το ποσό των 22,8εκατ.ευρώ και από το Υπουργείο Εσωτερικών, μέσω του Προγράμματος «Φιλόδημος Ι», με το ποσό των 5εκατ.ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV