Νίκος
Καραγιάννης

Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος του ΔΣ του ΚΟΤ Άγγελος Λοΐζου μια εβδομάδα πριν από τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική έκθεση στο Βερολίνο, φέτος οι κρατήσεις από τη Γερμανία αναμένονται να είναι γύρω στις 180,000, αυξημένες πέραν του 50% σε σχέση με πέρυσι. Όπως είπε «αυτό είναι πρόβλημα» λόγω της έλλειψης επαρκών κλινών.

Ο προβληματισμός συμπλήρωσε έγκειται στο γεγονός ότι έγιναν στοχευμένες προσπάθειες τα τελευταία 17 χρόνια, ειδικότερα για αύξηση του τουρισμού από τη Γερμανία, κάτι που όλοι επιθυμούσαν. « Τώρα που δημιουργήθηκε αυτή η ζήτηση έχουν έρθει οι συγκυρίες έτσι, που δεν θα μπορούμε να τους ικανοποιήσουμε», είπε.

Το πρόβλημα, πρόσθεσε, είναι ότι υπάρχουν οργανωτές ταξιδίων που θέλουν να δημιουργήσουν μια καινούρια κατάσταση στην Κύπρο, έχουν επενδύσει σε αεροπορικές θέσεις, έχουν κάνει τον προγραμματισμό τους, αλλά ίσως να μην μπορέσουμε να τους ικανοποιήσουμε. Κάτι τέτοιο, συμπλήρωσε θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη φήμη της Κύπρου ως τουριστικού προορισμού.

Οι επιλογές για διαχείριση της κατάστασης για φέτος δεν είναι πολλές, όπως επεσήμανε, αναφέροντας ότι το μόνο που θα μπορούσε να γίνει είναι κάποιες κινήσεις προς τους ξενοδόχους, ώστε να δώσουν προτεραιότητα στους οργανωμένους ταξιδιώτες παρά στους ατομικούς. Ωστόσο κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε, δεν θα ήταν καλό μακροχρόνια.

Ο κ. Λοΐζου τόνισε ότι ο ΚΟΤ θα είναι παρόν την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο, για να συζητήσει με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες τις πραγματικότητες και να δουν πως μπορούν να βρουν από κοινού λύσεις, μέσω καλύτερου προγραμματισμού ή ίσως καλύτερων συμφωνιών.

Ο ΚΟΤ συμπλήρωσε, δεν πανηγυρίζει μόνο για την αύξηση του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο τα τελευταία χρόνια, αλλά προβληματίζεται για τη συνέχεια, γιατί αν δεν υπάρξει σωστός προγραμματισμός και ρύθμιση όλων των ζητημάτων, αυτή η συνέχεια θα είναι προβληματική. Πρόεδρος ΚΟΤ: Το υφυπουργείο τουρισμού θα έπρεπε να δημιουργηθεί χθες.

Ο κ. Λοΐζου τόνισε παράλληλα την επιτακτική ανάγκη να υπάρχει ένα σώμα που να συντονίσει την όλη στρατηγική, τη μεταρρύθμιση και τον εκμοντερνισμό του τουρισμού στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι αυτό το σώμα θα έπρεπε να είχε δημιουργηθεί χθες. «Ο τουρισμός είναι ο πιο σοβαρός τομέας της οικονομίας μας και θα πρέπει να τύχει προσοχής.

Η λέξη υφυπουργείο είναι εξ` ανάγκης διότι δεν μπορεί να γίνει ένα υπουργείο ή υπερυπουργείο», ανέφερε. Κάποιοι, πρόσθεσε χλευάζουν και λένε ότι με τα όσα αναφέρονται στο νομοσχέδιο για τη δημιουργία υφυπουργείου τουρισμού, δημιουργείται ένα υπερυπουργείο. «Ναι αν πρέπει να είναι υπερυπουργείο, να είναι.

Γιατί να μην είναι; Ποιό είναι το πρόβλημα αυτών των ανθρώπων που δεν καταλαβαίνουν τη σημασία αυτού του θέματος που ονομάζεται τουρισμός», ανέφερε, προσθέτοντας ότι τα πράγματα δεν πρέπει να αφήνονται στην τύχη. Όπως είπε, χρειάζεται ένας προγραμματισμός τον οποίο πρέπει να κάνει ένα σώμα που να μπορεί να εφαρμόσει πολιτική σε διάφορους τομείς που άπτονται σήμερα άλλων αρχών ή υπουργείων, κάτι που δεν έχει τη δυνατότητα ο ΚΟΤ να κάνει σήμερα.

Μείωση 58% στις κρατήσεις Γερμανών τουριστών στην Τουρκία Εξάλλου σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters, οι κρατήσεις από Γερμανούς τουρίστες στην Τουρκία ήταν μειωμένες κατά 58% τον Ιανουάριο σε σχέση με πέρυσι, λόγω του κύματος βομβιστικών επιθέσεων που πλήττει τη χώρα. Σύμφωνα με στοιχεία της γερμανικής εταιρεία έρευνας αγοράς GfK, οι Γερμανοί τουρίστες στρέφονται κυρίως προς την Ελλάδα και την Αίγυπτο.

Στην Ελλάδα οι κρατήσεις τουριστών από τη Γερμανία για το καλοκαίρι είναι αυξημένες κατά 67% σε σχέση με πέρυσι, αντικαθιστώντας την Τουρκία ως τη δεύτερη χώρα προτίμησης των Γερμανών μετά τις Βαλεαρίδες νήσους. Ο τουρισμός, ο οποίος συνεισφέρει περίπου 28 δισεκατομμύρια ευρώ στο ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Τουρκίας κάθε χρόνο, έχει δεχτεί πλήγμα από τις επιθέσεις που αποδίδονται στο Ισλαμικό Κράτος και Κούρδους παραστρατιωτικούς.

Σύμφωνα με τη GfΚ οι κρατήσεις για την Αίγυπτο αυξήθηκαν κατά 91% σε σχέση με πέρυσι, αλλά είναι ακόμα 23% χαμηλότερες σε σχέση με τις κρατήσεις πριν από την εξέγερση του 2011. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της γερμανικής ένωσης ταξιδιωτικών πρακτόρων DRV, τα ξενοδοχεία στην Τουρκία αντιδρούν μειώνοντας τις τιμές τους ,ενώ το αντίθετο συμβαίνει στις μεγάλες αλυσίδες ξενοδοχείων στην Ισπανία και την Ελλάδα.

Η DRV αναμένει ότι οι δαπάνες των Γερμανών σε ταξιδιωτικές κρατήσεις θα είναι φέτος αυξημένες κατά 2% στα 59,8 δισ ευρώ, εξαιρουμένων των δαπανών κατά τη διάρκεια των διακοπών. Η Γερμανία είναι η τρίτη μεγαλύτερη τουριστική αγορά μετά την Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

 

Πηγή: sigmalive.com 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV