Newsroom

«Ελάτε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας γιατί αυτό που έρχεται στην περιοχή μετά την έγκριση της πρότασης του “White Dragon” από την αρμόδια επιτροπή της ΕΕ μας ξεπερνά όλους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης σε σημερινή διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Μία ημέρα μετά την έγκριση της πρότασης του «White Dragon» και των ανακοινώσεων του αντιπροέδρου της ΕΕ Φρανς Τίμερμανς και της αρμόδιας Επίτροπου για τις Μεταφορές Αντίνα Βαλεάν, για την αναθεώρηση των στόχων για το κλίμα, όπου προβλέπεται ακόμη μεγαλύτερη μείωση στο 55% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε δέκα χρόνια, σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990, ο κ. Κασαπίδης τόνισε ότι η Δυτική Μακεδονία «είχε την προνοητικότητα, μόνοι μας κόντρα στο ρεύμα της εποχής, να επενδύσουμε στο πρασίνισμα της Περιφερειάς μας με την επιλογή μας να επιλέξουμε το υδρογόνο ως το καύσιμο που μπορεί να μας οδηγήσει με ασφάλεια στην επόμενη ημέρα της απολιγνιτοποίησης».

Γιατί είναι σημαντικός ο Νοέμβριος

Ο κ. Κασαπίδης φάνηκε αισιόδοξος για την επόμενη ημέρα της περιοχής, δήλωσε ότι τον Νοέμβριο θα κριθεί οριστικά εάν η πρόταση του «White Dragon» θα εγκριθεί ως έχει και πρόσθεσε: «τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί το αναλυτικό τεχνικό δελτίο όπου θα περιγράφονται με αναλυτικό τρόπο όλες οι παρεμβάσεις, η ετοιμότητα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία για τις επενδύσεις και τις δράσεις που λέμε ότι θα κάνουμε έως το 2029».

Αν και ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός κι από άλλες ομάδες χωρών που έχουν καταθέσει αντίστοιχα πρότζεκτ, ο περιφερειάρχης Δ. Μακεδονίας φάνηκε αισιόδοξος ότι «η χρηματοδότηση των 8,5 δισ. ευρώ είναι ένας εφικτός στόχος να μείνει έως την τελική έγκριση».

Σύμφωνα με την πρόταση που έχει κατατεθεί, οι πρώτες επενδύσεις στο πράσινο υδρογόνο ξεκινούν το πρώτο εξάμηνο του 2022 και ολοκληρώνονται προς το τέλος του 2028.

Ο κ. Κασαπίδης δήλωσε ότι θα συστήσει άμεσα επιτροπή στην Περιφέρεια που θα ασχολείται με τα θέματα του υδρογόνου και κάλεσε τους νέους επιστήμονες, ανεξάρτητα της ειδικότητάς τους, να δηλώσουν συμμετοχή. Οι εφαρμογές του πράσινου υδρογόνου θα απλωθούν σε όλη την γκάμα της παραγωγής σημείωσε, επισημαίνοντας ότι «κανένας επιστήμονας δεν πρέπει να μείνει εκτός αυτής της προσπάθειας που θα μετασχηματίσει την Οικονομία της Δ. Μακεδονίας».

Ζήτησε δε, από τη νέα γενιά που σχεδιάζει τώρα τις σπουδές της να επιλέξει επιστημονικά αντικείμενα που συνδυάζουν τις εφαρμογές του πράσινου υδρογόνου στην καθημερινότητα και εφαρμογές που συνδέονται με το πράσινο περιβαλλοντικό αποτύπωμα της περιοχής.

«Είμαστε το πρώτο θέμα της συζήτησης στις Βρυξέλλες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κασαπίδης, υπογραμμίζοντας πως ποτέ άλλοτε η περιφέρεια της Δ. Μακεδονίας δεν βρισκόταν τόσο ψηλά στις συζητήσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV