Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Ξεμπλοκάρουν τα μεγάλα έργα-Έτος των υποδομών το 2021

Δημοσιεύθηκε

στις

Για τα μεγάλα έργα, τα οποία ένα – ένα ξεμπλοκάρουν, την ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, τις πρωτοβουλίες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την Οδική Ασφάλεια, την οικονομία, αλλά και για τα ελληνοτουρκικά, μίλησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Πρώτο Θέμα» και τη δημοσιογράφο κ. Φώφη Γιωτάκη.

Τα μεγάλα έργα υποδομών

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, για τα μεγάλα έργα υποδομών της χώρας, ανέφερε:

«Παραλάβαμε όλα τα μεγάλα έργα μπλοκαρισμένα, με πολύπλοκα προβλήματα. Ξεμπλοκάρουμε το ένα έργο μετά το άλλο. Ενδεικτικά, Μετρό Θεσσαλονίκης: δώσαμε λύση, επιτέλους ενώθηκαν όλοι οι φορείς της πόλης, μας δικαίωσε το ΚΑΣ, πιστεύω ότι θα μας δικαιώσει και το ΣτΕ. Γραμμή 4 του Μετρό Αθήνας: μετά από χρόνια ο διαγωνισμός μπήκε στην τελική φάση, ενώ σύντομα ξεκινάνε τα πρώτα εργοτάξια για τις πρόδρομες εργασίες. Πάτρα-Πύργος: το έργο κινδύνευε σοβαρά να μη γίνει ποτέ πραγματικότητα, πετύχαμε την αλλαγή στάσης της Κομισιόν. Ε-65: στο Νότιο Τμήμα μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουμε φτιάξει το μισό έργο, ενώ στο Βόρειο Τμήμα, μετά από σχεδόν 10 χρόνια αβεβαιότητας, επιτέλους πήραμε το πράσινο φως από την Ε.Ε.

Δίπλα σε όλα αυτά, έχουμε και τη νέα γενιά έργων σε όλη τη χώρα. Ενώ είναι κοινό μυστικό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δεν άφησε πίσω της καμία ώριμη μελέτη».

Μάλιστα, ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι αυτήν τη στιγμή εξελίσσεται «το μεγαλύτερο πρόγραμμα έργων μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες και την περίοδο 2004-2009 που ξεκίνησαν οι νέοι αυτοκινητόδρομοι».

«Ανάταξη – ενίσχυση – ανανέωση για τις αστικές συγκοινωνίες»

Στο ερώτημα για το αν επηρέασε η υγειονομική κρίση τον σχεδιασμό του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ο Κώστας Καραμανλής είπε:

«Η αλήθεια είναι ότι η επιδημιολογική κρίση μεγέθυνε προβλήματα που προϋπήρχαν. Θυμηθείτε τι παραλάβαμε: στο χώρο των υποδομών, μεγάλα έργα βαλτωμένα, νέα έργα ανύπαρκτα. Και στο χώρο των μεταφορών, πλήρης διάλυση στις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας και Θεσσαλονίκης. Αυτά είχαμε ούτως ή άλλως να τα αντιμετωπίσουμε, πόσο μάλλον υπό τις επιτακτικές ανάγκες της πανδημίας. Κληθήκαμε, λοιπόν, να επουλώσουμε ανοιχτές πληγές του παρελθόντος».

Στη συνέχεια επισήμανε τις 4 βασικές κινήσεις του υπουργείου εν μέσω πανδημίας.

«Πρώτον: ακόμα και στο πρώτο lockdown, κρατήσαμε όσα εργοτάξια ήταν δυνατόν σε λειτουργία –με όλα τα αναγκαία υγειονομικά μέτρα βέβαια- για να μην νεκρώσει η αγορά.

Δεύτερον: Επιταχύναμε την εφαρμογή του σχεδίου μας για τις αστικές συγκοινωνίες, που αναπτύσσεται σε τρεις φάσεις: ανάταξη-ενίσχυση-ανανέωση. Έχουμε δρόμο όμως ακόμα. Όποιος χρησιμοποιεί ΜΜΜ ξέρει ότι η κατάσταση μέρα με τη μέρα είναι και καλύτερη.

Τρίτον: Λάβαμε και συνεχίζουμε να λαμβάνουμε μέτρα για τη στήριξη των αερομεταφορών. Ενός κλάδου κρίσιμου για την ελληνική οικονομία, που έχει πληγεί βάναυσα από την πανδημία. Στηρίζοντάς τον στηρίζουμε 12.000 εργαζομένους και τις οικογένειές τους.

Και τέταρτον: Ετοιμάσαμε ένα ολοκληρωμένο πλάνο έργων, άνω των 13,5 δισ., το οποίο μπορεί να δώσει τεράστια ώθηση στην ελληνική οικονομία την επόμενη μέρα. Μάλιστα, έγινε μια πολύ συστηματική δουλειά για την προετοιμασία ενός καταλόγου έργων που μπορούν να ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης. Το 2021 θα είναι το έτος των υποδομών».

Ακολούθως, σημείωσε τα έργα που προγραμματίζονται για την Αττική, όπως τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού, συνολικού προϋπολογισμού άνω των 2 δισ. ευρώ. «Μαζί με τη γραμμή 4 του Μετρό και τα νέα λεωφορεία θα αλλάξουν την καθημερινότητα των πολιτών, ενώ στηρίζουν εμπράκτως τις τεράστιες αναπτυξιακές προοπτικές της Αττικής. Η Αττική στο σχεδιασμό μας είναι ένα σημαντικό διαμετακομιστικό hub, αλλά και ο νέος μεγάλος τουριστικός πόλος της χώρας».

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ΜΜΜ

Όσον αφορά την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα Μέσα Μεταφοράς ο υπουργός είπε:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έκανε ούτε μία πρόσληψη, δεν αγόρασε ούτε ένα λεωφορείο, είχε μειώσει ακόμα και τις αγορές ανταλλακτικών… Διέλυσε τις αστικές συγκοινωνίες, στη Θεσσαλονίκη τις κρατικοποίησε κιόλας, ενώ αύξησε την τιμή του εισιτηρίου. Μας «κατηγορεί» τώρα, που μέσα σε 1,5 χρόνο δεν έχουμε διορθώσει όλα όσα διέλυσε επί 4,5 χρόνια… Και ναι, εγώ δεν θα σας πω ότι σήμερα είναι όλα τέλεια. Λάθη, παραλείψεις, αστοχίες υπάρχουν. Αλλά υπάρχει κι ένα σημαντικό καθημερινό έργο. Σας μιλώ και πάλι με δεδομένα: Σήμερα έχουμε κάθε μέρα 3.000 περισσότερα δρομολόγια λεωφορείων στους δρόμους της Αθήνας, σε σχέση με τον περασμένο Σεπτέμβριο. Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται 609 προσλήψεις σε ΣΤΑΣΥ και ΟΣΥ. Τον Ιούλιο του 19 παραλάβαμε σε κυκλοφορία 850 οχήματα, σήμερα είναι 1.225 και σύντομα θα ξεπεράσουν τα 1.400. Ακόμη μεγαλύτερη αύξηση στη Θεσσαλονίκη: παραλάβαμε 235 λεωφορεία , σήμερα έχουμε φτάσει 454 – σχεδόν διπλάσια. Αξιοποιούμε κάθε διαθέσιμο εργαλείο, χωρίς ιδεολογικές αγκυλώσεις: σύμπραξη με τα ΚΤΕΛ, leasing, ενώ ετοιμάζουμε και το νέο μεγάλο διαγωνισμό για προμήθεια 1.300 λεωφορείων. Στο μετρό οι μέσες χρονοαποστάσεις έχουν μειωθεί κατά 2,5 – 3’, οι συρμοί έχουν αυξηθεί σχεδόν κατά 20%, ενώ σώσαμε και τρεις νέους σταθμούς της επέκτασης προς Πειραιά σε κυκλοφορία. Στο τραμ άρχισε ξανά η κυκλοφορία στο Σύνταγμα και στο Φάληρο. Και βέβαια, μειώσαμε την τιμή του εισιτηρίου στο 1,20 ευρώ. Όμως το ξαναλέω: οι πολίτες αξίζουν περισσότερα. Αυτό προσπαθούμε. Αλλά όσα σας ανέφερα είναι η πραγματικότητα, όχι λόγια του αέρα».

«Προάγουμε την οδική ασφάλεια με πράξεις»

Επίσης μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Οδικής Ασφάλειας αλλά και τις κινήσεις που θα υποστηρίξουν αυτήν την πρωτοβουλία

«Ξεκινάμε μια οργανωμένη προσπάθεια να μειώσουμε τα τροχαία ατυχήματα στη χώρα μας. Η οδική ασφάλεια πρέπει να γίνει εθνικός μας στόχος. Το σχέδιό μας βασίζεται στο τετράπτυχο: ασφαλείς δρόμοι – υπεύθυνοι οδηγοί – κυκλοφοριακή παιδεία – δίκαιοι κανόνες για όλους. Για πρώτη φορά διαθέτουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο με δράσεις βήμα – βήμα σε κάθε επίπεδο. Και επειδή καλά είναι τα λόγια αλλά εδώ χρειάζεται ουσία, ξεκινήσαμε από το πιο φλέγον: τους δρόμους. Με ένα πρόγραμμα 7.000 παρεμβάσεων σε επικίνδυνα σημεία του οδικού δικτύου σε όλη τη χώρα».

«Ακόμη, με το νέο νομοσχέδιο για τις άδειες οδήγησης θεσπίζουμε ένα νέο σύστημα εκπαίδευσης και εξέτασης υποψήφιων οδηγών, με διαφάνεια και αδιάβλητο. Οι εξετάσεις πλέον θα καταγράφονται με κάμερα, ο εξεταστής θα κάθεται στη θέση του συνοδηγού και ο εκπαιδευτής στο πίσω κάθισμα. Βλέπετε ότι προάγουμε την οδική ασφάλεια με πράξεις. Γιατί είναι καιρός να τελειώνουμε με την επικίνδυνη ελληνική πραγματικότητα, πολλοί οδηγοί πρώτα να παίρνουν το δίπλωμα και μετά, στο δρόμο, να μαθαίνουν όπως-όπως να οδηγούν!»

Advertisement
 SINTECNO

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα