Connect with us

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Καραμανλής: Ξεκίνησε ο διαγωνισμός για το flyover της Θεσσαλονίκης

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

flyover

Ξεκίνησε η πρώτη φάση του διαγωνισμού για την αναβάθμιση της Ανατολικής Περιφερειακής της Θεσσαλονίκης (Flyover), μέσα σε λιγότερο από τρεις μήνες από την παρουσίαση του σχεδίου για το ιδιαίτερα σημαντικό αυτό έργο.

Συγκεκριμένα, υπεγράφη σήμερα από τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, η έγκριση των τευχών για την πρόσκληση της πρώτης φάσης της προεπιλογής των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό. Η πρόσκληση δημοσιεύθηκε στη Διαύγεια και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 4-6 μήνες.

Η Β’ φάση του διαγωνισμού προβλέπεται να ξεκινήσει αμέσως μετά, με την κατάθεση των προσφορών, και να ολοκληρωθεί εντός του 2021, ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Πρόκειται για ένα «δρόμο πάνω από το δρόμο», τη μεγαλύτερη εναέρια οδό στην Ελλάδα, με συνολικό μήκος έργου 13 χιλιόμετρα, που περιλαμβάνει την κατασκευή μιας Υπερυψωμένης Ταχείας Λεωφόρου, μήκους περίπου 9,5 χιλιομέτρων, τέσσερα εκ των οποίων σε συνεχή γέφυρα, καθώς και 9 ανισόπεδους κόμβους και 3 νέες σήραγγες. Ο νέος δρόμος θα αποτελείται από τέσσερις λωρίδες, δύο -συν τη λωρίδα έκτακτης ανάγκης (ΛΕΑ)- ανά κατεύθυνση.Το εκτιμώμενο κόστος υλοποίησης του έργου είναι 370 εκ. ευρώ.

«Το Flyover, αυτός ο αυτοκινητόδρομος – στολίδι, που όμοιος του δεν θα υπάρχει πουθενά αλλού στην Ελλάδα, αποτελεί έναν από τους τρεις άξονες του σχεδίου μας για τη συμπρωτεύουσα, μαζί με το Μετρό Θεσσαλονίκης και την αντιμετώπιση του προβλήματος του ΟΑΣΘ» τόνισε ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπογράμμισε ότι πρόκειται για έναν οδικό άξονα υψηλών προδιαγραφών που θα έχει σημαντικά οφέλη για την πόλη της Θεσσαλονίκης και για όλη την ευρύτερη περιοχή, σε όλα τα επίπεδα. Τέλος στη συμφόρηση της Περιφερειακής Οδού, πιο γρήγορες και κυρίως ασφαλείς μετακινήσεις, απόλυτος σεβασμός στο περιβάλλον, πιο εύκολη πρόσβαση από τη μία άκρη της πόλης στην άλλη αλλά και από και προς γειτονικές πόλεις και κρίσιμους προορισμούς.

«Σήμερα ο δείκτης θνησιμότητας στην Ανατολική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης είναι 12 φορές μεγαλύτερος σε σχέση με την Αττική Οδό στην Αθήνα και ο δείκτης τραυματισμών σχεδόν 14 φορές μεγαλύτερος. Ο νέος αυτοκινητόδρομος λοιπόν δεν θα βελτιώσει απλώς την καθημερινή ζωή στη Θεσσαλονίκη, αλλά και θα σώσει ζωές», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Έχω πει πολλές φορές ότι στη Θεσσαλονίκη χρωστάμε, όλες οι κυβερνήσεις. Και ήρθε η ώρα να ξεπληρώσουμε σιγά σιγά αυτό το χρέος».

image_pdfimage_print

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Ξεκινούν εργασίες στο οδικό δίκτυο της Θεσσαλονίκης

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Έργα οδοποιίας αυτοκινητοδρόμου

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες καθαρισμού, κοπής πρασίνου και τοποθέτησης μεταλλικών στηθαίων ασφαλείας, κατά μήκος της Περιφερειακής Oδού, στην κεντρική διαχωριστική νησίδα, στην κατεύθυνση προς δυτικά.

Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να υλοποιηθούν από τη Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020 έως και την Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2020, ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 9.30 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Στις 19 Νοεμβρίου η εκδήλωση ενδιαφέροντος για το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σε δημοπράτηση βγήκε επίσημα το μεγαλύτερο οδικό έργο-ΣΔΙΤ της χώρας, το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης. Το αντικείμενο του έργου είναι η αναβάθμιση της ανατολικής πλευράς της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης σε μήκος 13χλμ με τη δημιουργίας ενός ανισόπεδου άξονα που θα εδράζεται σε γέφυρες. Θα ξεκινά από τον Α/Κ Κ5 (στο ύψος του Παπαγεωργίου) και θα καταλήγει στον Α/Κ Κ10 (Κωνσταντινουπολίτικα).

Παράλληλα θα ανακατασκευαστεί η υφιστάμενη οδός στο σύνολο του εύρους του καταστρώματός της, της διαπλάτυνσης κατά μία λωρίδα κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. στο τμήμα τής Περιφερειακής από τον Α/Κ Κ10 έως Α/Κ Κ12. Τέλος θα βελτιωθούν τα λειτουργικά και γεωμετρικά χαρακτηριστικά της υφιστάμενης (ανατολικής πλευράς) της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για ένα από τα εντυπωσιακότερα νέα έργα που υλοποιεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών που είναι και η Αναθέτουσα Αρχή και ένα έργο-σημαία για τη Θεσσαλονίκη.

Πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός ΥΠΟΜΕ, Κώστας Καραμανλής, είχε προαναγγείλει την έναρξη του διαγωνισμού στα πλαίσια του Thessaloniki Helexpo Forum. Το κόστος του έργου εκτιμήθηκε σε 462 εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 373,2 εκατ.ευρώ), ξεπερνώντας -χρηματικά- τα αντίστοιχα έργα-ΣΔΙΤ για το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη και τον άξονα Καλαμάτα-Πύλος-Μεθώνη.

Η ημερομηνία εκδήλωσης ενδιαφέροντος ορίστηκε η 19η Νοεμβρίου 2020 και αναμένεται να συγκεντρώσει ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον τόσο από εγχώριους όσο και απο διεθνείς ομίλους.

Ο διαγωνισμός, όπως όλες οι αντίστοιχες ΣΔΙΤ, αποτελείται από τρεις φάσεις. Η πρώτη είναι με την εκδήλωση ενδιαφέροντος (ή αλλιώς η προεπιλογή), στη συνέχεια είναι η Β`φάση που όμως χωρίζεται σε δύο υποτμήματα. Η Β`1 Φάση είναι ο διάλογος στον οποίο θα συμμετέχουν οι ενδιαφέρομενοι επενδυτές, το υπουργείο Υποδομών και η τοπική κοινωνία. Από εκεί θα προκύψει επακριβώς το φυσικό αντικείμενο του έργου, θα εκπονηθούν οι μελέτες και θα ληφθούν οι εγκρίσεις τους (με κορυφαία την περιβαλλοντική μελέτη).

Στην Β`2 φάση, οι εναπομείναντες επενδυτές θα υποβάλλουν την δεσμευτική τους προσφορά και από εκεί θα προκύψει ο ανάδοχος της ΣΔΙΤ. Η διάρκεια της ορίστηκε σε 30 χρόνια (360 μήνες). Στο διάστημα αυτό συμπεριλαμβάνεται και η κατασκευή του έργου που θα απαιτήσει περίπου 4 έτη.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Αφορά σε σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου ο ιδιωτικός φορέας σύμπραξης (Ι.Φ.Σ.) θα υλοποιήσει τη μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση της αναβάθμισης της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, από τον Α/Κ Κ5 (Νοσοκομείο Παπαγεωργίου) έως τον Α/Κ Κ12 (σύνδεση με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης – Μουδανιών), με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (flyover), και θα αναλάβει τη λειτουργία και συντήρηση του συνόλου της Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης, από τον Α/Κ Κ16 (σύνδεση με Π.Α.Θ.Ε.) έως τον Α/Κ Κ12.

Ο Ι.Φ.Σ. θα αναλάβει με αντάλλαγμα πληρωμές διαθεσιμότητας, κατά την περίοδο λειτουργίας του έργου, τα ακόλουθα:

α) την εκπόνηση του συνόλου των απαιτούμενων μελετών και ερευνών, για την κατασκευή του έργου της υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (flyover) και την αναβάθμιση τής Α.ΕΣ.Π.Ο.Θ., με βάση τις προμελέτες του έργου, τον οριστικό σχεδιασμό του έργου που θα προκύψει κατά τη διαδικασία ανάθεσης και την περιβαλλοντική αδειοδότησή του, με βάση τις προβλέψεις και επιταγές τής με αριθμό πρωτ. ΥΠ.ΕΝ/ ΔΙΠΑ/63738/3819/2.7.2020 (ΑΔΑ:62ΠΓ4653Π8-ΕΥΧ) απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, για την κατασκευή και λειτουργία των έργων κυκλοφοριακής αναβάθμισης της Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης στο τμήμα Α’·

β) την κατασκευή του συνόλου των εργασιών, οι οποίες προβλέπονται στις μελέτες του κατασκευαστικού σχεδιασμού του έργου·

γ) τη χρηματοδότηση του έργου, όπως θα προκύψει βάσει του οριστικού σχεδιασμού, και

δ) τη συντήρηση και λειτουργία του οδικού έργου, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Περιφερειακής Οδού, όπως αυτό θα προβλέπεται στον οριστικό σχεδιασμό, για όλη τη διάρκεια της σύμπραξης, καθώς και κατά τυχόν ενάσκηση από τον δημόσιο Φορέα του σχετικού δικαιώματος προαίρεσης αυτού, την κατασκευή επί μέρους οδικών τμημάτων και κόμβων εντός του ρυμοτομικού σχεδίου της Πυλαίας.

Αναλυτικά

Το κατασκευαστικό έργο αφορά στην αναβάθμιση / κατασκευή της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.), συνολικού μήκους 13 km. Ειδικότερα: Το τμήμα από Α/Κ Κ5 έως την περιοχή του Νοσοκομείου «Γένεσις», με μήκος 9,5 km, προβλέπεται να αναβαθμιστεί με την προσθήκη υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ.) και το τμήμα «Γένεσις» – Α/Κ Κ12, μήκους 3,5 km, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 1 λωρίδα ανά κατεύθυνση (8, από 6 λωρίδες συνολικά). Η αναβάθμιση της Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Θεσσαλονίκης (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.) προβλέπεται μέσω:

Τμήμα 1: Της κατασκευής υπερυψωμένης ταχείας λεωφόρου (Υ.Τ.Λ. / επίπεδο +1) 2+2 λωρίδων κυκλοφορίας, στη ζώνη διέλευσης τής υφιστάμενης Ανατολικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού (Α.ΕΣ.ΠΕΡ.) στο τμήμα της από τον Α/Κ Κ5 (περιοχή σύνδεσης Α.ΕΣ.ΠΕΡ. με οδικό τμήμα που συνδέει τον Α/Κ ΤΙΤΑΝ της Εξωτερικής Περιφερειακής με την ΑΕΣΠΕΡ) έως την περιοχή του Α/Κ Κ10 (μετά από το υφιστάμενο κλειστό τεχνικό cut & cover, στο ύψος του Νοσοκομείου «Γένεσις»).

Επίσης σε συνδυασμό με ανακατασκευή της υφιστάμενης Περιφερειακής Οδού (επίπεδο 0), στο σύνολο του εύρους του καταστρώματός της [νέος τάπητας με ικανή επίκλιση, 3 λωρίδες ικανού πλάτους ανά κατεύθυνση, νέα νησίδα, νέες πλευρικές διαμορφώσεις, προσθήκη Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης (Λ.Ε.Α.) / πλατυσμάτων έκτακτης στάθμευσης].

Η αναβάθμιση τού ως άνω τμήματος του έργου (flyover) θα γίνει με:

α) την προσθήκη δύο (2) λωρίδων κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. ανά κατεύθυνση, χωροθετημένων σε ανεξάρτητο κυκλοφοριακά διάδρομο, παράλληλο με την Α.ΕΣ.ΠΕΡ.·

β) τη βελτίωση των γεωμετρικών χαρακτηριστικών κατά κύριο λόγο της διατομής (αποκατάσταση πλάτους λωρίδων κυκλοφορίας, προσθήκη Λ.Ε.Α.), αλλά και της οριζοντιογραφίας (σε προβληματικές θέσεις) της υφιστάμενης Α.ΕΣ.ΠΕΡ.·

γ) την κατάλληλη διευθέτηση τής παροχέτευσης του φόρτου από τα δυτικά (Δ.ΕΣ.ΠΕΡ., Τιτάν) και από τα ανατολικά (Γένεσις) προς το αναβαθμισμένο έργο (Α.ΕΣ.ΠΕΡ. και Υ.Τ.Λ.), και των εισόδων και εξόδων κατά μήκος της Α.ΕΣ.ΠΕΡ. και της Υ.Τ.Λ..

Τμήμα 2: Της διαπλάτυνσης κατά 1 λωρίδα κυκλοφορίας και Λ.Ε.Α. στο τμήμα της Α.ΕΣ.ΠΕΡ., από Α/Κ Κ10 («Γένεσις») έως Α/Κ Κ12 (κόμβος σύνδεσης Α.ΕΣ.ΠΕΡ. με την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης – Μουδανιών).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Σκεπτικισμός για το έργο-φάντασμα της υποθαλάσσιας αρτηρίας Θεσσαλονίκης, στα 160 εκατ.ευρώ ο λογαριασμός

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Υποθαλάσσια Ζεύξη Σαλαμίνα-Πέραμα

«Το να δώσουμε 160 εκ. ευρώ ως αποζημίωση για ένα έργο που ναυάγησε και στο τέλος να μην πάρουμε τίποτα είναι ένα ζήτημα μεγάλο σε μια περίοδο, που η Ελλάδα έχει ταλαιπωρηθεί οικονομικά πάρα πολύ», δήλωσε στο Radio north 98 και την εκπομπή “Βόρειος Αντίκτυπος” ο αντιπεριφερειάρχης Υποδομών Κεντρικής Μακεδονίας κ. Πάρις Μπίλλιας σχολιάζοντας τις πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας (voria.gr), για την αποζημίωση-μαμούθ που καλείται να καταβάλλει το Ελληνικό Δημόσιο στον τότε ανάδοχο του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας, για την ματαίωση του έργου.

Σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να ενεργοποιηθεί εκ νέου το σχέδιο υλοποίησης του έργου της υποθαλάσσιας αρτηρίας προκειμένου να μην πέσουν… στον βυθό του Θερμαϊκού τα 160 εκατομμύρια χωρίς αποτέλεσμα, ο κ. Μπίλλιας, σημείωσε: «Πρέπει να το δούμε με αρκετό σκεπτικισμό, να δούμε τις δυνατότητες που υπάρχουν, να δούμε τη σκοπιμότητα του έργου, να δούμε το εφικτόν και την οικονομική βιωσιμότητά του, γιατί από τότε που σχεδιάστηκε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει αρκετά τα δεδομένα στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Είναι δύσκολο να τοποθετηθεί κάποιος υπέρ ή κατά, χωρίς να προηγηθεί μια σοβαρή εξέταση όλων των παραπάνω.»

Αναφερόμενος στα μεγάλα έργα της πόλης στάθηκε στο Flyover. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα ξεκινήσει η δημοπράτηση. Είναι ένα έργο που θα αναβαθμίσει την κυκλοφοριακή ικανότητα της περιφερειακής οδού και θα αυξήσει την οδική ασφάλεια». Κληθείς να σχολιάσει την δυσπιστία των πολιτών απέναντι στην ολοκλήρωση μεγάλων έργων εμφανίστηκε αισιόδοξος: «Αυτό το έργο, έτσι όπως έχει σχεδιαστεί, νομίζω ότι έχει τις μικρότερες οχλήσεις γι αυτό και, προς το παρόν, δεν υπάρχουν αντιδράσεις. Είναι ένα έργο που μπορεί εύκολα να κατασκευαστεί. Δεν θα υπάρχουν διόδια, συνεπώς είναι δυνατόν μέχρι το 2025 να έχει παραδοθεί»

Ο κ. Μπίλλιας εξέφρασε την αισιοδοξία του και για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, παρά τις δικαστικές εμπλοκές που υπάρχουν για τον σταθμό Βενιζέλου: «Το 2023 νομίζω ότι είναι εφικτό να ολοκληρωθεί η βασική γραμμή του Μετρό και μετά από πέντε – έξι μήνες να παραδοθεί και η επέκταση της Καλαμαριάς», ενώ την ολοκλήρωση της δυτικής επέκτασης του Μετρό την τοποθέτησε χρονικά το 2030, αν οι διαδικασίες κινηθούν χωρίς καθυστερήσεις.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα