Connect with us

Οδικές - Logistics

Καραμανλής: Το 2030 ένα στα τρία νέα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Την οπτική του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, ιδίως όσον αφορά στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατέθεσε ο κ. Κώστας Καραμανλής στο Υπουργικό Συμβούλιο, που συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών επισήμανε καταρχάς ότι ο τομέας των μεταφορών αντιπροσωπεύει περίπου το 1/3 της τελικής κατανάλωσης ενέργειας και ευθύνεται για το 30% περίπου των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Υπενθύμισε ότι η Ελλάδα υποστηρίζει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Καθώς και ότι ευρύτερος ευρωπαϊκός στόχος είναι μέχρι το 2050 ο τομέας των μεταφορών να μειώσει τις εκπομπές κατά 60% και η κυκλοφορία στις πόλεις να γίνεται με αποκλειστική χρήση μη συμβατικών οχημάτων.

Ο κ. Καραμανλής σημείωσε επίσης ότι το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα προδιαγράφει έναν φιλόδοξο στόχο και για το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών: Ένα στα τρία αυτοκίνητα, που θα τίθενται σε κυκλοφορία το 2030, να είναι ηλεκτρικά.

Τρεις είναι οι άξονες των υποχρεώσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ηλεκτροκίνηση:

· Πρώτον, στο διαγωνισμό που ετοιμάζεται για τα νέα λεωφορεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τον οποίο θα χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων μεγάλο μέρος των οχημάτων προβλέπεται να είναι ηλεκτροκίνητα.

Μάλιστα ανακοίνωσε ότι έχει προγραμματιστεί να τεθούν σε δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ηλεκτροκίνητα λεωφορεία τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο στο κέντρο της Αθήνας.

· Δεύτερον, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών βρίσκεται σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών ώστε να δοθούν κίνητρα για την ανανέωση του στόλου των ΙΧ αυτοκινήτων.

Σε συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Ανάπτυξης και Επενδύσεων θα διαμορφωθούν επίσης δράσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να ενθαρρυνθεί η αντικατάσταση των ΤΑΞΙ με ηλεκτροκίνητα οχήματα. Ειδικά για τα ΤΑΞΙ μπορεί να δοθεί επιδότηση, προκειμένου να παρασχεθούν κίνητρα για την αγορά νέου ηλεκτρικού οχήματος και την απόσυρση από την κυκλοφορία του παλαιού.

· Τρίτον, γίνεται προετοιμασία για τη δημιουργία των αναγκαίων υποδομών φόρτισης κατά μήκους των αυτοκινητοδρόμων.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης στην ελληνική επικράτεια, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αναλαμβάνει την κατάρτιση και τήρηση του Μητρώου Υποδομών και Φορέων Αγοράς Ηλεκτροκίνησης, ώστε να υπάρχει συνεχής χαρτογράφηση των δυνατοτήτων και των εμπλεκόμενων στα θέματα ηλεκτροκίνησης, αλλά και η δυνατότητα παροχής στοιχείων στα συναρμόδια Υπουργεία για την εποπτεία και τον έλεγχο της αγοράς.

Παράλληλα μέσω των Υπηρεσιών του Υπουργείου θα διαμορφωθεί το κατάλληλο πλαίσιο για την ταξινόμηση των ηλεκτρικών οχημάτων κάθε τύπου, καθώς η τεχνολογία θα εξελίσσεται, θα μεταβάλλεται και οι ανάγκες θα αυξάνονται, όπως για παράδειγμα τα σημεία φόρτισης, οι χώροι στάθμευσης κ.λ.π.

Το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προβεί επίσης σε ενέργειες για την προσαρμογή επαγγελμάτων στις νέες συνθήκες που δημιουργούνται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτό των συνεργείων αυτοκινήτων.

Σημειωτέον ότι το άρθρο 13 του νομοσχεδίου προβλέπει ότι εντός περιορισμένου χρονικού διαστήματος από την ψήφιση, οι Δήμοι Μητροπολιτικών Κέντρων, οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Ηπειρωτικοί Δήμοι, καθώς και οι Μεγάλοι και Μεσαίοι Νησιωτικοί Δήμοι, εκπονούν υποχρεωτικά αυτοτελή μελέτη χωροθέτησης και δημιουργίας θέσεων στάθμευσης και επαναφόρτισης, εντός των διοικητικών τους ορίων.

Αυτό αποτελεί αναγκαία και ικανή προϋπόθεση για την εύρυθμη και απρόσκοπτη είσοδο της ηλεκτροκίνησης στην καθημερινότητα των αστικών κέντρων.

image_pdfimage_print

Οδικές - Logistics

Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ε.Ε.ΣΥ.Μ.

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΕΕΣΥΜ Λογότυπο

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε την Δευτέρα 29 Ιουνίου το Διοικητικό Συμβούλιο του Ελληνικού Επιμελητηριακού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Μεταφορών (Ε.Ε.ΣΥ.Μ) μέσω τηλεδιάσκεψης, υπό την Προεδρεία του κ. Μιχάλη Αδαμαντιάδη.

Τη συνάντηση τιμήσαν με τη συμμετοχή τους ο κ. Ανδρέας Πολάκις, Γενικός Δ/ντής Μεταφορών και η κα. Ασπασία Γουρβέλου, Δ/ντρια Οδικών Εμπορευματικών Μεταφορών, του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, εκπροσωπώντας τον Υφυπουργό Μεταφορών κ. Ιωάννη Κεφαλογιάννη, καθώς και τα ειδικά προσκεκλημένα μέλη του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. κα Βασιλική Δανέλλη – Μυλωνά, Πρόεδρος ΙΟΑΣ «ΠΑΝΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ», και οι κ.κ. Σεραφείμ Κάπρος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου – Επιστημονικός Συνεργάτης Ε.Ε.ΣΥ.Μ., Βασίλειος Ζεϊμπέκης, Επίκουρος Καθηγητής Πανεπιστημίου Αιγαίου, και Γεώργιος Εμμανουλόπουλος, Τοπ. Μηχανικός – Συγκοινωνιολόγος.

Ο κ. Πολλάκις, μετέφερε το χαιρετισμό του κ. Υφυπουργού στο ΔΣ του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. και τη διαβεβαίωσή του Υπουργείου πως ακούει με προσοχή και λαμβάνει πάντα υπόψη του τις προτάσεις και παρατηρήσεις του Ε.Ε.ΣΥ.Μ. στα θέματα των μεταφορών, ως εξειδικευμένου φορέα μεταφορών πανελλήνιας εμβέλειας. Με αφορμή τα δυο πολύ σημαντικά θέματα της Ημερήσιας Διάταξης, Αστικές Εμπορευματικές Μεταφορές (City Logistics) και την ψηφιοποίηση των Μεταφορών, ενημέρωσε για τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες του Υπουργείου καθώς και τις σχετικές προκλήσεις και συμμετείχε ενεργά στις συζητήσεις.

Μεταξύ των θεμάτων που συζητήθηκαν ήταν οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης του Κορωνοιού στον κλάδο μεταφορών, συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και προγραμματισμός δράσεων του Συνδέσμου για την ανάπτυξη των Αστικών Εμπορευματικών Μεταφορών (City Logistics) και την ψηφιοποίηση των Χερσαίων Μεταφορών, την οδική ασφάλεια, θέματα Ακτοπλοΐας και Δικτύου Νησιωτικών Μεταφορών, ανάπτυξης λιμένων καθώς και η φετινή διοργάνωση του ετήσιου Βραβείου Μεταφορών Ε.Ε.ΣΥ.Μ. «Δ. Τσαμπούλας» .

Το ΔΣ έκανε ομόφωνα αποδεκτές σχετικές αιτήσεις και ενέγραψε στην δύναμη των μελών του τον Οργανισμό Λιμένος Ελευσίνας Α.Ε, την εταιρεία VTG Rail Logistics και τους κ.κ. Γεώργιο Βαγγέλα, Αναπ. Καθηγητή Πανεπιστημίου Αιγαίου και Σάββα Ασλανίδη, Επαγγελματία Μεταφορών, εξειδικευμένο στις αεροπορικές εμπορευματικές μεταφορές.

Υπενθυμίζεται πως η ιστορική απόφαση του Ε.Ε.ΣΥ.Μ., τον Σεπτέμβριο 2017, για εγγραφή στη δύναμη των μελών του σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και φυσικά πρόσωπα, με δικαίωμα ψήφου, άνοιξε το δρόμο για θεσμική διεύρυνση και συνέβαλε αποφασιστικά στην εγγραφή στην δύναμη των μελών του σε λιμένες, αυτοκινητοδρόμους, ναυτιλιακές και άλλες επιχειρήσεις φορείς και προσωπικότητες του κλάδου των μεταφορών και της εφοδιαστικής, που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή του, συμβάλλοντας στις συνολικές εθνικές προσπάθειες για την ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό των Ελληνικών Μεταφορικών Συστημάτων και υποδομών.

Σαν αποτέλεσμα, στο σημερινό ΔΣ συμμετέχουν όχι μόνο εκπρόσωποι των Ελληνικών Επιμελητηρίων, αλλά και εκπρόσωποι Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού Δικαίου, όπως Αυτοκινητιστές, Λιμένες, Αυτοκινητόδρομοι, Ακτοπλοΐα καθώς και προσωπικότητες του κλάδου των μεταφορών και της εφοδιαστικής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Οι πιο επικίνδυνοι δρόμοι στην Ελλάδα σύμφωνα με το ΙΟΑΣ – Δείτε χάρτη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Η Πρόεδρος του Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς», κυρία Βασιλική Δανέλλη-Μυλωνά, και στελέχη του ινστιτούτου, παρέδωσαν σήμερα στο Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών τους χάρτες επικινδυνότητας, με την Ελλάδα να τεκμηριώνει στους Ευρωπαϊκούς θεσμούς την τήρηση των υποχρεώσεών της.

Οι χάρτες που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του έργου SLAIN αφορούν στην πυκνότητα των συμβάντων και στο δείκτη επικινδυνότητας, που αποτελούν το συλλογικό και το ατομικό επίπεδο επικινδυνότητας των χρηστών της οδού.

Η επικινδυνότητα αναπαρίσταται με διαφορετικές χρωματικές αποχρώσεις (μαύρο-κόκκινο-πορτοκαλί-κίτρινο-πράσινο, από το υψηλότερο προς το χαμηλότερο επίπεδο επικινδυνότητας).

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε το χάρτη σε υψηλή ανάλυση

Όταν στο επόμενο χρονικό διάστημα, οι αρμόδιες Υπηρεσίες ορίσουν το βασικό (Primary) οδικό δίκτυο της Ελλάδας, σύμφωνα με την απαίτηση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2019/1936, στην αναθεωρημένη έκδοση των χαρτών θα συμπεριληφθεί το βασικό οδικό δίκτυο.

Με την υιοθέτηση των χαρτών από το Υπουργείο, η Ελλάδα είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις της Οδηγίας 2008/96 στην Ελλάδα (ΠΔ 104/2011) καθώς και της αναθεώρησης της 2019/1936.

To έργο SLAIN (Saving Lives Assessing and Improving TEN-T Road Network Safety), εκπονείται από το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς» σε συνεργασία με το διεθνή Οργανισμό EuroRAP και εταίρους από την Ιταλία, Ισπανία και Κροατία, και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Κοινότητα μέσω του Προγράμματος CEF (Connecting Europe Facility 2014-2020), με τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Το έργο έχει ως αντικείμενο την Οδική Ασφάλεια και ως αποτέλεσμα (μεταξύ άλλων) τη δημιουργία χάρτη κατάταξης επικινδυνότητας του Διευρωπαϊκού Οδικού Δικτύου της Ελλάδας. Η εν λόγω δράση είναι συμβατή με την οδηγία 2008/96 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (που έχει ενσωματωθεί στην Ελληνική Νομοθεσία με το ΠΔ 104/2011 (ΦΕΚ 237/Α/7-11-2011)) αλλά και με την αναθεώρησή της, όπου προβλέπεται η αξιολόγηση οδικής ασφάλειας οδικών δικτύων.

Η δημιουργία των χαρτών επικινδυνότητας και ο υπολογισμός των σχετικών δεικτών πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με τη διεθνή μεθοδολογία EuroRAP και αναφέρεται στο Διευρωπαϊκό Οδικό δίκτυο της 4ετίας 2014-2017 (με τα αντίστοιχα διαθέσιμα στοιχεία).

Η μεθοδολογία αυτή είναι πλήρως συμβατή και αποδεκτή από τη νέα Ευρωπαϊκή Οδηγία αλλά και άλλους διεθνείς οργανισμούς (WHO, World Bank). Δίνεται έτσι η δυνατότητα άμεσης σύγκρισης μεταξύ διαφορετικών χωρών, καθώς η ίδια μεθοδολογία εφαρμόζεται διεθνώς, σε περισσότερες από 100 χώρες μέχρι σήμερα. Στο τέλος του έργου (Μάρτιος 2021) θα πραγματοποιηθεί επικαιροποίηση του ίδιου χάρτη ώστε να περιλαμβάνει και πιο πρόσφατα στοιχεία που θα είναι τότε διαθέσιμα.

Ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών, κ. Νίκος Σταθόπουλος, εκπροσωπώντας τον Υπουργό Υποδομών & Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή, ευχαρίστησε την Πρόεδρο του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) «Πάνος Μυλωνάς» για την παράδοση των χαρτών και εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το έργο που συντελείται από τις Υπηρεσίες και τους συνεργάτες του Υπουργείου, για ένα θέμα το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για το στρατηγικό σχεδιασμό των υποδομών στη χώρα και για την ιεράρχηση των παρεμβάσεων σε επίπεδο Οδικής Ασφάλειας.»

Σύμφωνα με την κυρία Δανέλλη-Μυλωνά «η εποικοδομητική μας συνεργασία με τον Οργανισμό EuroRAP, ενεργό μέλος του οποίου είναι το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» από το 2010, και με τους εταίρους από άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και η αμέριστη υποστήριξη από το Υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών στο πλαίσιο του προγράμματος SLAIN, είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Η ενίσχυση της Οδικής Ασφάλειας στην Ελλάδα αποτελεί έργο πνοής συνεισφέροντας στην ενημέρωση και την προστασία της ζωής στους δρόμους. Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που σήμερα στη χώρα μας έχουμε ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων που συμβάλλει στις ασφαλείς μετακινήσεις όλων των χρηστών του δρόμου και στην ανάπτυξη του τόπου.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Οδικές - Logistics

Ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων σε όλη την ΕΕ με την εφαρμογή Galileo Green Lane

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Φορτηγά Οδικές Εμπορευματικές Μεταφορές

Αποσκοπώντας στη διαφύλαξη της κυκλοφορίας εμπορευμάτων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ο Οργανισμός του Ευρωπαϊκού GNSS (GSA) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τον Μάιο ένωσαν τις δυνάμεις τους και λάνσαραν την εφαρμογή Galileo Green Lane.

Η εφαρμογή αποτελεί βασικό εργαλείο της ΕΕ για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των οδηγών φορτηγών, καθώς έχει πάνω από 2.500 λήψεις από τις αρχές Μαΐου. Διευκολύνοντας τη ροή της κυκλοφορίας μέσω των συνόρων της ΕΕ, η εφαρμογή στηρίζει την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων στην εσωτερική αγορά, η οποία αποτελεί θεμελιώδη αρχή της ΕΕ.

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Επίτροπος αρμόδιος για την εσωτερική αγορά, δήλωσε σχετικά:

«Με την εφαρμογή Galileo Green Lane αποδεικνύουμε την αξία των διαστημικών τεχνολογιών και εφαρμογών για την παροχή καινοτόμων και απτών λύσεων, για παράδειγμα για την υποστήριξη της ελεύθερης ροής εμπορευμάτων σε όλη την ενιαία αγορά».

Η Επίτροπος Μεταφορών κ. Αντίνα Βαλεάν δήλωσε:

«Ενώ έκλειναν τα σύνορα και επίκειντο μέτρα περιορισμού, ανοίξαμε τις πράσινες λωρίδες και έτσι αποτρέψαμε την εκδήλωση κρίσης στην αλυσίδα εφοδιασμού. Τα κράτη μέλη ενστερνίστηκαν την ιδέα αυτή και την έθεσαν σε λειτουργία πολύ γρήγορα. Η εφαρμογή Galileo Green Lane είναι άμεσο αποτέλεσμα του συντονισμού των μεταφορών σε επίπεδο ΕΕ. Παροτρύνω τους εργαζομένους και τις επιχειρήσεις του τομέα των μεταφορών να κατεβάσουν την εφαρμογή και να τη χρησιμοποιούν».

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τις υπηρεσίες εντοπισμού θέσης του Galileo για την παρακολούθηση και διευκόλυνση της ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων. Η εφαρμογή απεικονίζει την κατάσταση στα σύνορα παρέχοντας στους οδηγούς και τις εθνικές αρχές πληροφορίες σχετικά με τη ροή της κυκλοφορίας και τους χρόνους αναμονής.

Η πρωτοβουλία βασίζεται στις οδηγίες για τις «πράσινες λωρίδες», τις οποίες παρουσίασε η Επιτροπή στις 23 Μαρτίου 2020, με σκοπό τη δημιουργία σημείων διέλευσης των συνόρων, ανοικτών σε όλα τα οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων κατά μήκος του Διευρωπαϊκού Δικτύου Μεταφορών (ΔΕΔ-Μ).

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ, ενώ μπορείτε να κατεβάσετε την εφαρμογή Galileo Green Lane εδώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα