Connect with us

Μετρό Θεσσαλονίκης

Καραμανλής: “Κολοβό” το Μετρό Θεσσαλονίκης χωρίς το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Κολοβό θα ήταν το Μετρό Θεσσαλονίκης, αν λειτουργούσε χωρίς το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ. Αυτό τόνισε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, από το βήμα της Βουλής απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Μάλιστα σημείωσε πως πρόκειται ίσως για τον κεντρικότερο σταθμό της πόλης καθώς εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί 85.000 επιβάτες ημερησίως.

Μάλιστα όπως είπε η χώρα με την προηγούμενη κατάσταση θα κινδύνευε να φτάσει στο 2025 χωρίς το σταθμό και με την απειλή επιστροφής κονδυλίων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.  Σήμερα, υπάρχει όπως είπε νέο χρονοδιάγραμμα για τον Απρίλιο του 2023.

Επίσης σημείωσε ο Υπουργός ΥΠΟΜΕ,  για μια ακόμα φορά πως “εμείς δεν θα εγκαινιάσουμε μουσαμάδες, θα εγκαινιάσουμε Μετρό” ενώ υπογράμμισε ότι θα χρειαζόταν να κλείσει η γραμμή για περίπου 18 μήνες αν παραδιδόταν χωρίς το σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ.

Παρακάτω σας παραθέτουμε όλη την απάντηση του κ.Καραμανλή:

“Aς επανέλθουμε στον ορθό λόγο και στον ορθολογισμό. Ας πάρουμε, λοιπόν, τα ζητήματα με ηρεμία ένα-ένα, διότι με πρόσχημα τα αρχαία ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον επικαλείται πάρα πολλούς μύθους.

Πάμε, λοιπόν, να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα ακυρώνοντας έναν προς έναν όλους τους ισχυρισμούς του κυρίου Τριανταφυλλίδη και θα ζητήσω κι εγώ την ανοχή του χρόνου σας, κύριε Πρόεδρε.

Πρώτον, υποστηρίζετε ότι με τη λύση που προτείνουμε θα καθυστερήσει η ολοκλήρωση του μετρό. Ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Το έργο θα ολοκληρωθεί πολύ συντομότερα. Με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ το έργο ήταν άγνωστο -μιλάω για τον σταθμό Βενιζέλου- πότε θα τελειώσει.

Σας θυμίζω, κύριε Τριανταφυλλίδη -κι εγώ δεν αναφέρομαι τώρα σε ρεπορτάζ εφημερίδων- ότι ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ», αυτόν που εσείς διορίσατε, τον Απρίλιο δήλωσε ότι το έργο δεν θα έχει ολοκληρωθεί με τον σταθμό Βενιζέλου ούτε το 2024. Και μπορώ να σας καταθέσω, αν θέλετε, στα Πρακτικά τη δήλωσή του.

Επίσης, κύριε Τριανταφυλλίδη, θα καταθέσω και στα Πρακτικά την επιστολή του αναδόχου, με την οποία προειδοποιεί ότι το χρονοδιάγραμμα έχει τιναχθεί στον αέρα. Ξέρετε γιατί, κύριε Τριανταφυλλίδη; Διότι με ευθύνη της δικής σας Κυβέρνησης στη Διοίκηση της «ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ» δεν εκκρεμούν ούτε μια ούτε δυο μελέτες, εκκρεμούν τριακόσιες δυο μελέτες, τις οποίες δεν έχετε καταθέσει.

Αντιθέτως, εμείς τι λέμε; Εμείς λέμε ότι πρέπει να παραδοθεί το μετρό ολοκληρωμένο και με τον σταθμό Βενιζέλου κι αυτό θα γίνει τον Απρίλιο του 2023.

Δεύτερον, υποστηρίζετε κάτι το οποίο είναι πραγματικά πρωτάκουστο. Ακούστε τι λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Να παραδιδόταν, λέει, το μετρό χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου, για να μην καθυστερήσει ολόκληρο το έργο.

Κύριε Τριανταφυλλίδη, χωρίς τον σταθμό «Βενιζέλου» το μετρό είναι κολοβό. Πρόκειται για τον κεντρικότερο σταθμό του μετρό Θεσσαλονίκης. Εκτιμάται ότι θα εξυπηρετεί έξι χιλιάδες επτακόσιους πενήντα επιβάτες την ώρα αιχμής και ογδόντα πέντε χιλιάδες επιβάτες ημερησίως. Η επιβατική του κίνηση δεν είναι δυνατόν να μεταφερθεί στους άλλους σταθμούς.

Επίσης, για να το ξεκαθαρίσουμε αυτό, εάν παραδοθεί το μετρό Θεσσαλονίκης χωρίς τον σταθμό Βενιζέλου, θα έπρεπε να κλείσουν ξανά οι σταθμοί του κέντρου από έξι ως πιθανότητα δεκαοκτώ μήνες, δηλαδή σκέτη κοροϊδία.

Τρίτον, μας κατηγορείτε ότι θέτουμε σε κίνδυνο τα αρχαία. Αντιθέτως, η λύση της απόσπασης και της επανατοποθέτησης προστατεύει και διασφαλίζει τις αρχαιότητες. Το ΚΑΣ έχει συμφωνήσει δυο φορές με τον αρχικό σχεδιασμό. Η ίδια λύση έχει ακολουθηθεί από εσάς στην Αγία Σοφία.

(…) Μάλιστα, στον σταθμό Βενιζέλου η αντιμετώπιση των αρχαιοτήτων θα είναι ακόμη καλύτερη, μια που ο σχεδιασμός που προτείνουμε τώρα θα αναδείξει τα αρχαία και θα γίνουν αντιληπτά στον κύριο χώρο κατά το 90%-95%.

Τέταρτον, μας εγκαλείτε ότι με τη λύση που δίνουμε πάνε χαμένα όσα χρόνια έχουν γίνει. Αλήθεια, έχετε πάει στον Σταθμό Βενιζέλου, κύριε Τριανταφυλλίδη; Γιατί εγώ πήγα.

Αυτοί που μας καθυστερούν, λοιπόν, ότι δήθεν καθυστερούμε το έργο, είναι αυτοί που το καθυστέρησαν με τις προσφυγές τους το 2017 και απειλούν να κάνουν το ίδιο τώρα. Δεν έχει γίνει στον Σταθμό Βενιζέλου απολύτως τίποτε όσον αφορά την κατασκευή του Σταθμού. Έχετε κάνει την πλάκα. Κοροϊδεύετε τον κόσμο. Έχει γίνει μόνο η οροφή.

Πέμπτον, κατηγορείτε ότι αυξάνουμε το κόστος του έργου. Όχι μόνο δεν αυξάνεται, αλλά αντιθέτως μειώνεται. Μία μετριοπαθής εκτίμηση είναι ότι με τον τρόπο που προτείνατε εσείς τον Σταθμό Βενιζέλου, δηλαδή, με την in situ διαδικασία των αρχαιοτήτων, θα στοίχιζε τουλάχιστον 30 εκατομμύρια ακριβότερο.

Το χειρότερο: Μας λέτε ότι υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για το έργο. Εσείς καθυστερήσατε το έργο, διότι όταν το έργο δεν το τελειώσουμε μέχρι το 2025, κινδυνεύουμε να επιστρέψουμε το σύνολο της ευρωπαϊκής συνδρομής τριών προγραμματικών περιόδων. Και για να δείτε τον παραλογισμό αυτών που λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, ξέρετε πόσο έχει κοστίσει το έργο; Το κόστος των αρχαιολογικών ανασκαφών μέχρι σήμερα στη Θεσσαλονίκη; Έχει κοστίσει 135 εκατομμύρια ευρώ. Το Μουσείο της Ακρόπολης στοίχισε λιγότερα. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Το αστείο, λοιπόν, είναι ότι οι μελέτες που έχουν παρουσιαστεί –αυτές οι κολοβές και ελλιπέστατες μελέτες- δεν φέρνουν ούτε καν τη σφραγίδα του Αττικό Μετρό. Η Αττικό Μετρό αποφάσισε το 2017 η ανάθεση των μελετών να γίνει τον Μάρτιο του 2019. Από αυτό και μόνο βγάζει κάποιος τα συμπεράσματά του ότι αυτά που λέτε δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα.

Τώρα, όσον αφορά τις κατηγορίες που εκτοξεύετε και έχουν να κάνουν με την αύξηση του κόστους, η δική σας Κυβέρνηση έδωσε 200 εκατομμύρια στον ανάδοχο μετά από τις διαιτησίες, κύριε Τριανταφυλλίδη. Το Μετρό έχει κοστίσει αυτή τη στιγμή πάνω από 1 δισεκατομμύριο και ακόμη δεν έχει τελειώσει.

(…) Το να λέτε ότι θα ήταν έτοιμο το Μετρό το 2020, είναι από τα μεγαλύτερα πολιτικά ψεύδη που έχουν ακουστεί. Επομένως, το πρόβλημά σας είναι ότι πρέπει να συγκρουστείτε με την πραγματικότητα. Εμείς, κύριε Τριανταφυλλίδη, δεν θα εγκαινιάσουμε μουσαμάδες, δεν είμαστε πολιτικοί απατεώνες. Εμείς θα εγκαινιάσουμε Μετρό. Αυτά που κάνατε εσείς, θα τα ζήλευαν και οι προπαγανδιστές των πιο ολοκληρωματικών καθεστώτων και αυτό αποδεικνύει ποια είναι η πολιτική σας κουλτούρα και ποιος πραγματικά κοροϊδεύει τους πολίτες της Θεσσαλονίκης τα τελευταία πέντε χρόνια”.

image_pdfimage_print

Μετρό Θεσσαλονίκης

Προχωρούν οι μελέτες για την επέκταση του Μετρό Θεσσαλονίκης στο Αεροδρόμιο Μακεδονία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Μπορεί τα έργα για τη βασική γραμμή και την επέκταση προς Καλαμαριά του Μετρό Θεσσαλονίκης να είναι σε πολύ προχωρημένο στάδιο και να έχει δοθεί μεγάλη σημασία από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και την Αττικό Μετρό για την ολοκλήρωση τους, παράλληλα όμως προχωρά και ο σχεδιασμός για τις επόμενες επεκτάσεις του συστήματος. Εκτός από την επέκταση προς τα δυτικά που προηγείται μιας και θα εξυπηρετεί πολυπληθείς περιοχές, στο προσκήνιο βρίσκεται και η επέκταση προς το Αεροδρόμιο Μακεδονία.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρώτος διαγωνισμός για τις τοπογραφικές μελέτες προχωρά και υπάρχει προσωρινός ανάδοχος. Η διάρκεια της σύμβασης έχει οριστεί σε 12 μήνες και στόχος είναι μέχρι τις αρχές Φθινοπώρου ο διαγωνισμός να υπογραφεί. Οι τοπογραφικές μελέτες αφορούν τοπογραφικές αποτυπώσεις για την επέκταση που θα έχει μήκος 6χλμ και 4 νέους σταθμούς. Η εκτιμώμενη αξία είναι 254.150 ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ) ενώ ο ανάδοχος έδωσε προσφορά για   55.785 ευρώ. Η χρηματοδότηση της μελέτης θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Μία στρατηγική επέκταση

Ο διαγωνισμός αυτός αποτελεί την αρχή από μία σειρά διαγωνισμών μελετών που στόχο θα έχουν την ωρίμανση του έργου μέχρι το 2022 προκειμένου να μπορέσει να δημοπρατηθεί.  Ταυτόχρονα τρέχει ακόμα ένας διαγωνισμός για τις γεωλογικές και γεωτεχνικές έρευνες και μελέτες. Αντικείμενο της Σύμβασης είναι η εκτέλεση γεωλογικών και γεωτεχνικών ερευνών και μελετών, προκειμένου να διερευνηθεί το υπέδαφος στην περιοχή της επέκτασης του Μετρό Θεσσαλονίκης προς το Αεροδρόμιο «Μακεδονία» και στην περιοχή της Επέκτασης του Αμαξοστασίου Πυλαίας.

Αυτή είναι η αρχή για την ωρίμανση του έργου που θα φέρει το Μετρό στο Αεροδρόμιο Μακεδονία, μία πρακτική που εφαρμόζουν όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης. Να διευκρινίσουμε πως πρόκειται για την επέκταση της Γραμμής 2 του Μετρό που ξεκινά από τον Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμο, φτάνει στο σταθμο Πατρικίου, συνεχίζει προς Καλαμαριά και από εκεί ξεκινώντας από τον τερματικό σταθμό ΜΙΚΡΑ κινείται υπέργεια πάνω σε γέφυρα για περίπου 5,5 χιλιόμετρα. Ενδιάμεσοι σταθμοί είναι οι: ΣΧΟΛΗ ΠΟΛΕΜΟΥ, ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ, ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΣΧΟΛΗ και τερματικός θα είναι ο σταθμός ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

Το Μετρό θα πάει υπέργεια στο Αεροδρόμιο

Όπως φαίνεται έχει προκριθεί η λύση της υπέργειας γραμμής. Με τον όρο “υπέργεια γραμμή” εννοούμε μία γέφυρα στην οποία θα κινείται το Μετρό και θα υπάρχουν οι σταθμοί του. Οι συρμοί του Μετρό μετά την ΜΙΚΡΑ θα αναδύονται στην επιφάνεια (όπως αντίστοιχα γίνεται στην Αθήνα στη γραμμή προς Αεροδρόμιο μετά το σταθμό ΔΟΥΚΙΣΣΗΣ ΠΛΑΚΕΝΤΙΑΣ) και στη συνέχεια θα συνεχίζουν πάνω στην ειδικά διαμορφωμένη γέφυρα η οποία θα καταλήγει στο “Μακεδονία”.

Στην περίπτωση της υπέργειας γραμμής αποφεύγονται τα προβλήματα ενός υπόγειου έργου (ύπαρξη αρχαιολογικών, υπόγειων ρεμάτων, γεωλογικά ή άλλα θέματα) και οι απαλλοτριώσεις ενός επίγειου έργου (δηλαδή στην επιφάνεια του δρόμου όπου θα απαιτούνταν πολλά εκατομμύρια για μια διπλή γραμμή με μεγάλο πλάτος η οποία εκτός των άλλων θα απαιτούσε πολλά και ακριβά συνοδευτικά έργα όπως ανισοπεδοποιήσεις σε διασταυρώσεις με οδικές αρτηρίες).

Παράδειγμα υπέργειας “αεροδρομιακής” γραμμής Μετρό έχουμε στην Κοπεγχάγη από το “αδελφό” σύστημα Μετρό που υπάρχει και εκεί και το οποίο έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό. Αυτό που μένει να δούμε είναι πως θα χρηματοδοτηθεί η συγκεκριμένη επέκταση που ουσιαστικά κλείνει τα έργα στα ανατολικά της πόλης.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

[VIDEO] Η εξέλιξη των έργων στο Μετρό Θεσσαλονίκης – Πώς θα είναι οι αποβάθρες

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τα εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης επισκέφθηκε χθες, Τετάρτη 24 Ιουνίου 2020, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό, κο Ταχιάο, και το Διευθύνοντα Σύμβουλο, κο Κουρέτα.

Συγκεκριμένα επισκέφθηκε τα εργοτάξια στους σταθμούς Βενιζέλου και Αγία Σοφία ενώ επιθεώρησε και την ολοκληρωμένη σήραγγα από τους σταθμούς Αγία Σοφία έως Ανάληψη.

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Μετρό Θεσσαλονίκης

Τα έργα του Μετρό Θεσσαλονίκης επιθεώρησε ο Γ. Καραγιάννης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργοτάξια του Μετρό Θεσσαλονίκης επισκέφτηκε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης συνοδευόμενος από τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό ΑΕ, κ. Νίκο Ταχιάο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Αττικό Μετρό ΑΕ, κ. Νίκο Κουρέτα.

Η επίσκεψή ξεκίνησε από το σταθμό Βενιζέλου όπου ο Γενικός Γραμματέας ενημερώθηκε για τις εργασίες που συντελούνται από τον κ. Ιωάννη Κανονίδη, Προϊστάμενο Εφορείας Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης. Στη συνέχεια μετέβη στον υπό κατασκευή σταθμό Αγίας Σοφίας και στο επίπεδο της αποβάθρας επιβιβάστηκε σε ειδικό βαγονέτο του Μετρό προκειμένου να επιθεωρήσει την εξέλιξη των εργασιών στις σήραγγες και το έργο της σιδηροδρομικής επιδομής στους σταθμούς Σιντριβάνι/Έκθεση, Πανεπιστήμιο, Παπάφη, Ευκλείδη, Φλέμινγκ και Ανάληψη. Κατά τη διάρκεια της διαδρομής ο διευθύνων σύμβουλος της Αττικό Μετρό ΑΕ κ. Νίκος Κουρέτας τόνισε πως: «Στόχος της εταιρείας είναι η ολοκλήρωση της επιδομής ως το τέλος του καλοκαιριού.»

Μετά την ολοκλήρωση της επιθεώρησης ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης δήλωσε ικανοποιημένος από την εξέλιξη των εργασιών: «Σήμερα επισκέφθηκα τους υπό κατασκευή σταθμούς του Μετρό Θεσσαλονίκης όπου οι εργασίες εξελίσσονται σε ικανοποιητικούς ρυθμούς και σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχουμε θέσει.»

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα