Καραμανλής ομιλία Θεσσαλονίκη
Νίκος
Καραγιάννης

Πρωταγωνίστρια θα γίνει η Θεσσαλονίκη μέσα από τα μεγάλα έργα  τα οποία είτε προχωρούν, είτε σχεδιάζονται. Το ερχόμενο Φθινόπωρο θα δημοπρατηθούν ως έργα-ΣΔΙΤ δύο μεγάλα οδικά έργα που είναι ιδιαίτερα σημαντικά για τη Μακεδονία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Στα πλαίσια της επίσκεψης του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της ανακοίνωσης της αναβάθμισης των αξόνων Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Αμφίπολη-Δράμα, ο υπουργός ΥΠΟΜΕ σημείωσε πως αυτά τα έργα, αποτελούν μέρος ενός συνολικού σχεδίου για τη Μακεδονία.

Το σχέδιο αυτό -όπως είπε- έχει δύο ξεκάθαρους, συγκεκριμένους στόχους:

Την ανάπτυξη μιας και η Θεσσαλονίκη και η Κεντρική Μακεδονία γίνεται το επίκεντρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης με σύγχρονες υποδομές που να βοηθούν να αναδείξει τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα.

Ο δεύτερος στόχος είναι καλύτερη καθημερινότητα. «Προβλήματα τόσων ετών δεν λύνονται από τη μια μέρα στην άλλη, όμως οφείλουμε να δουλέψουμε για να γίνει πιο ανθρώπινη η καθημερινή ζωή των πολιτών. Ιδίως σε τέτοια δύσκολη συγκυρία. Και αυτό κάνουμε. Θέλω εξαρχής να ξεκαθαρίσω κάτι. Το πιο εύκολο για μια κυβέρνηση, για έναν Υπουργό, είναι να εξαγγέλλει έργα. Στα λόγια. Χωρίς να υπάρχει τίποτα συγκεκριμένο από πίσω. Όμως δεν είναι αυτή η δική μας νοοτροπία» είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καραμανλής.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕ υπογράμμισε ότι τα δύο έργα Θεσσαλονίκη-Έδεσσα και Δράμα-Αμφίπολη έχουν συγκεκριμένο σχέδιο για την υλοποίησή τους, χρονοδιάγραμμα και πλάνο με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους και χωρίς διόδια. Τα δύο έργα, θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ με προγραμματισμό το καλοκαίρι να περάσουν από τη Διϋπουργική ΣΔΙΤ και το φθινόπωρο να προκηρυχθεί η πρώτη φάση των διαγωνισμών.

Συνολικά μέσω της ΣΔΙΤο Ιδιωτικός Φορέας Σύμπραξης θα έχει την ευθύνη για τη λειτουργία και τη συντήρησή τους για 27 χρόνια. Όπως επεσήμανε ο κ.Καραμανλής με αυτό τον τρόπο «θα έχουμε δρόμους καλοσυντηρημένους, φωτισμένους και με υψηλά στάνταρντς λειτουργίας και ασφαλείας, τα οποία θα διασφαλίζονται με πολύ αυστηρό έλεγχο».

Μειώνονται οι χρόνοι, αυξάνεται η ταχύτητα και η ασφάλεια

Με την ολοκλήρωση των έργων θα έχουμε συντομότερα και ταχύτερα ταξίδια. Ενδεικτικά, εκτιμάται ότι η εξοικονόμηση χρόνου μπορεί να φτάσει τα 10’ για τη διαδρομή Θεσσαλονίκη – Έδεσσα και τα 30’ στον οδικό άξονα Δράμα – Αμφίπολη.

Ακόμα πιο σημαντικό: ασφαλέστερα ταξίδια. Η τυπική διατομή σύγχρονου αυτοκινητοδρόμου, η παράκαμψη αστικών και ημιαστικών περιοχών και η βελτίωση των λειτουργικών χαρακτηριστικών των οδικών αξόνων, είναι δεδομένο ότι θα μειώσουν σημαντικά και τον αριθμό και τη σοβαρότητα των τροχαίων ατυχημάτων.
πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο για τα ζητήματα οδικής ασφάλειας.

Επίσης, κάτι πολύ σημαντικό για κάθε οδηγό: εξοικονόμηση κόστους λειτουργίας οχημάτων. Ο μικρότερος χρόνος ταξιδιού και τα καλύτερα λειτουργικά χαρακτηριστικά του δρόμου, σημαίνουν μείωση κατανάλωσης καυσίμων και μικρότερη φθορά του οχήματος.

Τέλος με την κατασκευή των δρόμων θα επέλθει αύξηση της απασχόλησης. Σπουδαίο και για την οικονομία αλλά και για την κοινωνική μας συνοχή. Αύξηση τόσο σε τοπικό, όσο και σε περιφερειακό επίπεδο. Από την άμεση, αλλά και από την έμμεση απασχόληση, κατά την περίοδο κατασκευής, που προβλέπεται να είναι τριετής και λειτουργίας των νέων τμημάτων των οδικών αξόνων.

Ο υπουργός ΥΠΟΜΕ πιστεύει πως με αυτά τα έργα ενισχύεται ο ρόλος της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας μας στην ευρύτερη περιοχή. Τα έργα αυτά όπως είπε αποτελούν αναπόσπαστα κομμάτια ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για τη Μακεδονία, με επίκεντρο τη Θεσσαλονίκη.

Τα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης

Αυτά είναι: το Μετρό της Θεσσαλονίκης. Ο κ.Καραμανλής τόνισε πως η δόθηκε η μόνη λύση που εξασφαλίζει και Μετρό και αρχαία και πως το έργο έχει μπει πλέον στην τελική ευθεία. «Δεσμευτήκαμε ότι θα κάνουμε Μετρό –και θα το κάνουμε» είπε εμφατικά.

Flyover: θα λύσει οριστικά το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Ολοκληρώνεται η Α’ Φάση της Προεπιλογής και μέσα στο Μάιο θα ολοκληρωθεί η πρόσκληση της Β’ Φάσης του διαγωνισμού.

ΟΑΣΘ: Διπλασιάστηκαν σχεδόν τα λεωφορεία που κυκλοφορούν στους δρόμους της πόλης, συνεργαζόμενοι με τα ΚΤΕΛ και με μία νέα διαδικασία με τα leasing.

«Σκεφτείτε λοιπόν την πόλη σε λίγα χρόνια, με το Μετρό σε λειτουργία, πολύ περισσότερα, σύγχρονα λεωφορεία στους δρόμους και το flyover στην κυκλοφορία. Μια άλλη πόλη, μια άλλη καθημερινότητα» ανέφερε ο υπουργός.

Έκανε επίσης αναφορά στην αναβάθμιση του Αεροδρομίου Μακεδονία, τη σύνδεση του 6ου προβλήτα με τον ΠΑΘΕ και την Εγνατία οδό, τα οδικά έργα Θέρμη-Γαλάτιστα και Μουδανιά-Ποτίδαια.

Τα νέα έργα

Τον Ιούνιο θα δημοπρατηθούν τα αντιπλημμυρικά στην περιοχή της Λαχαναγοράς και η αποχέτευση ομβρίων υδάτων στο νότιο τμήμα του Δήμου Καλαμαριάς. Τέλος έχουμε και το έργο-ΣΔΙΤ 17 νέων, σύγχρονων, βιοκλιματικών σχολείων στην Κεντρική Μακεδονία και την οδική σύνδεση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου στο Φίλυρο. Οι μελέτες ολοκληρώθηκαν και έχει εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV