Νίκος
Καραγιάννης

Τρία μεγάλα οδικά έργα 240 εκατ.ευρώ, με την Παράκαμψη Χαλκίδας να ξεχωρίζει, εξήγγειλε εχθές κατά την επίσκεψη του στην Εύβοια ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής. Πρόκειται για την υλοποίηση έργων που εντάσσονται στην ευρύτερη δέσμη μέτρων της κυβέρνησης για την ανακούφιση αλλά και ανασυγκρότηση της Εύβοιας, μίας περιοχής που παρότι βρίσκεται μία ανάσα από την Αττική, σε επίπεδο υποδομών, συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πιο “φτωχές” της χώρας.

Τα τρία οδικά έργα έχουν μήκος 40χλμ που το Υπουργείο ΥΠΟΜΕ έχει προγραμματίσει για το αμέσως προσεχές διάστημα είναι η Παράκαμψη Χαλκίδας-Ψαχνών κόστους 150 εκατ.ευρώ, η Παράκαμψη Βασιλικών κόστους 45 εκατ.ευρώ και η Παράκαμψη Αμαρύνθου κόστους 50 εκατ.ευρώ. Με την υλοποίηση τους το οδικό δίκτυο του νησιού θα αναβαθμιστεί σημαντικά και θα αποτελέσει την αρχή για περαιτέρω παρεμβάσεις στο μέλλον.

Η Παράκαμψη Χαλκίδας

Ειδικότερα η Παράκαμψη Χαλκίδας είναι το πλέον πολυαναμενόμενο έργο για την περιοχή της Εύβοιας, καθώς με την υλοποίηση του αναβαθμίζεται η σύνδεση με τον αυτοκινητόδρομο Αθήνας-Θεσσαλονίκης ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται η πρόσβαση προς το βορρά και το νότο. Εντάσσεται στην κατηγορία των μεγάλων οδικών έργων νέας γενιάς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μαζί με τον ΒΟΑΚ, το Πάτρα-Πύργος και τον άξονα Άκτιο-Αμβρακία.
Το έργο αφορά στην κατασκευή ενός σύγχρονου οδικού άξονα με δύο λωρίδες ανά ρεύμα κυκλοφορίας που αυξάνει τα επίπεδα οδικής ασφάλειας και ταυτόχρονα αποσυμφορεί την πόλη της Χαλκίδας.

Η σύμβαση ανέρχεται στα 150,5 εκατ.ευρώ και περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος από την Υψηλή Γέφυρα της Χαλκίδας μέχρι και την Παράκαμψη Ψαχνών, μήκους περίπου 23 χλμ., καθώς και τη συνδετήρια αρτηρία Β-Ν. Εύβοιας λίγο πριν την παράκαμψη Βασιλικού, μήκους 2,3 χλμ.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του υπουργείου, η δημοπράτηση του έργου θα προχωρήσει άμεσα, μόλις ολοκληρωθούν οι ενέργειες που αφορούν στις αναγκαίες συμπληρωματικές απαλλοτριώσεις. Η χρηματοδότηση του έργου αναμένεται να καλυφθεί από την ΕΤΕπ.

Παράκαμψη Βασιλικών

Δεύτερο έργο είναι η Παράκαμψη Βασιλικών ένα έργο που είναι “φάντασμα” μιας και ενώ είχε δημοπρατηθεί το 2009 και η σύμβαση υπογράφηκε το 2010, η εργολαβία δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς δεν είχαν συντελεστεί οι απαραίτητες απαλλοτριώσεις. Το κόστος του έργου εκτιμάται περί τα 45 εκατ.ευρώ. Αφορά στην παράκαμψη της περιοχής των Βασιλικών μήκους 7,5 χλμ.

Το έργο σήμερα, έχει εγκεκριμένους περιβαλλοντικούς όρους και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των απαλλοτριώσεων, αλλά απαιτούνται οι οριστικές μελέτες των τεχνικών του έργου. Η δημοπράτηση εκτιμάται ότι θα λάβει χώρα το 2021.

Αυτή την εποχή το Υπουργείο προχωρά τη διαδικασία ανάθεσης των απαραίτητων συμβούλων, ώστε να ολοκληρωθούν οι μελέτες και να δημοπρατηθεί και αυτό το έργο στις αρχές του 2021.

Παράκαμψη Αμαρύνθου

Πρόκειται για ακόμα ένα “ταλαιπωρημένο” έργο μιας και η κατασκευή του συζητείται από το 2005. Κατά το παρελθόν, είχε προβλήματα ένταξης σε χρηματοδοτικά προγράμματα αλλά και ωρίμανσης. Το κόστος του έργου υπολογίζεται περί τα 39 εκατ. ευρώ και εκτιμάται πως θα είναι έτοιμο να προκηρυχθεί στις αρχές του 2021. Αφορά στην παράκαμψη της Αμαρύνθου μήκους 7 χλμ. περίπου.

Το έργο έχει ώριμες μελέτες, αλλά απαιτείται και η σύνταξης νέας Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, ώστε να εκδοθεί η απαραίτητη αδειοδότηση. Παράλληλα, θα πρέπει να επικαιροποιηθεί το Κτηματολόγιο και να κηρυχθούν οι απαλλοτριώσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV