Νίκος
Καραγιάννης

Την επιτυχή ολοκλήρωση των δύσκολων διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής σε χθεσινή τηλεδιάσκεψη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, στην οποία έλαβε μέρος επίσης η αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου και ο δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης.

Όπως ενημέρωσε ο υπουργός, σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΒΕΠ, δώδεκα σημεία της σύμβασης είναι υπό αναθεώρηση γεγονός που θα οδηγήσει στο να προχωρήσει το Θριάσιο Εμπορευματικό Κέντρο, γνωστότερο ως Θριάσιο Ι. Στόχος είναι η αναθεωρημένη σύμβαση να περάσει  προς έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο, να κυρωθεί εκ νέου από τη Βουλή και να υπογραφεί το Φθινόπωρο ώστε να ξεκινήσει το εμβληματικό έργο.

Να θυμίσουμε πως η σύμβαση για το ΘΕΚ μεταξύ της ΓΑΙΑΟΣΕ και του σχήματος ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ-Goldair έχει υπογραφεί από το 2018 αλλά δεν έχει εγκριθεί ακόμα από την Κομισιόν με αποτέλεσμα το μεγαλόπνοο έργο να μην μπορεί να ξεκινήσει τα έργα των 120 εκατ. ευρώ που έχει αναλάβει η Μυτιληναίος.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης που αφορούσαν την τροχιά υλοποίησης των έργων που σχετίζονται με τους σχεδιασμούς για το Θριάσιο Ι και ΙΙ, σύμφωνα με ανάρτηση του επιμελητηρίου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, εξετάστηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την εφοδιαστική αλυσίδα, τις σχετικές υποδομές, αλλά και τις αναγκαίες παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν ώστε να επέλθει επικαιροποίηση σε ορισμένες εξ αυτών που κρίνεται αναγκαίο λόγω των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει για την εφοδιαστική μετά την πανδημία.

Ο κ. Καραμανλής, αναφέρει η ανάρτηση του ΕΒΕΠ, τόνισε ότι βασική προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη του εμπορευματικού κέντρου του Πειραιά για να ακολουθήσουν η ανάπτυξη των άλλων που είναι στους σχεδιασμούς σε συνάρτηση με την βελτίωση των ταχυτήτων των σιδηροδρόμων.

Το ΕΒΕΠ

Το Ε.Β.Ε.Π. με τη συνδρομή των επιστημονικών του συμβούλων απέστειλε υπόμνημα με προτάσεις για την συγκοινωνιακή, κυκλοφοριακή και βιοκλιματική αναβάθμιση όλης της περιοχής καθώς και την αξιοποίηση των ακινήτων της ΓΑΙΑΟΣΕ στο λιμάνι του Πειραιά και του πρώην εργοστασίου του ΟΣΕ στη Λεύκα.

Το υπόμνημα περιλαμβάνει επίσης προτάσεις για την ανάπτυξη των «last mile logistics», τη δημιουργία «park & ride», την «Ιπποδάμεια» αγορά τροφίμων, τη θαλάσσια σύνδεση Πειραιά με Ελληνικό, την ανάπλαση της περιοχής Παπαστράτου, τον κόμβο Σκαραμαγκά, και τη προνομιακή πολεοδομική μεταχείριση όλων των παραγωγικών, εφοδιαστικών και εξαγωγικών δραστηριοτήτων.

«Καιροί ου μενετοί» τόνισε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης, σημειώνοντας την αναγκαιότητα τήρησης των χρονοδιαγραμμάτων που αφορούν στα συγκοινωνιακά και άλλα έργα υποδομής, τα οποία αναφέρονται στη Περιφέρεια του Πειραιά και της Δυτικής Αττικής, υπενθυμίζοντας την σημασία τους τόσο για το Πειραϊκό επιχειρείν, όσο και για τον τουρισμό, μεγάλο μέρος του οποίου μέσω του Πειραιά, κατευθύνεται στην νησιωτική Ελλάδα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV