Connect with us

Οικονομία - Χρηματοδότηση

Καραμανλής: Δεν θα σταματήσουν τα έργα υποδομής από τις ανατιμήσεις- Ποιες παρεμβάσεις έγιναν

Δημοσιεύθηκε

στις

Καραμανλής Βουλή
Καραμανλής Βουλή. Πηγή: υπουργείο ΥΠΟΜΕ

Ο κ. Καραμανλής ενημέρωσε την Επιτροπή για την πορεία των έργων υποδομών και τις συνέπειες της ενεργειακής κρίσης και του πολέμου στην Ουκρανία στις τιμές των υλικών, θέμα για το οποίο ο Υφυπουργός Υποδομών, κ. Γιώργος Καραγιάννης, κατέθεσε τροπολογία την περασμένη εβδομάδα.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι ήδη το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε προβεί σε ενέργειες για τις αναθεωρήσεις των τιμών των υλικών και την προστασία του κλάδου των κατασκευών.

Ανέφερε ειδικότερα ότι:

Πρώτον, προχώρησε η έκδοση συντελεστών αναθεώρησης για τα πρώτα τρία τρίμηνα του 2021 για 495 εργασίες με υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο χαλκός, το PVC, το ξύλο, η άσφαλτος.

Δεύτερον, στις 2 Ιουνίου, δημοσιεύθηκε το ΦΕΚ με την Υπουργική Απόφαση για τους συντελεστές αναθεώρησης τιμών δημοσίων έργων και για το τέταρτο τρίμηνο του 2021.

«Με αυτήν προβαίνουμε σε μια επιπλέον, ρεαλιστική αναθεώρηση που πλησιάζει το 10%, έναντι των συντελεστών του τελευταίου τριμήνου του 2021», τόνισε ο κ. Καραμανλής, αναφέροντας ότι έχουν προστεθεί και άλλες 70 εργασίες, συνολικά δηλαδή έχουν εκδοθεί συντελεστές αναθεώρησης για 565 άρθρα εργασιών όλων των κατηγοριών έργων.

Τρίτον, με νομοθετική ρύθμιση – και αυτή είναι η ουσία της τροπολογίας που κατατέθηκε την προηγούμενη εβδομάδα – προβλέπεται η απολογιστική πληρωμή συγκεκριμένων μόνο υλικών ασφάλτου, PVC και πολυαιθυλενίου, για περιορισμένο μόνο χρόνο από την έναρξη ισχύος της ρύθμισης και με αναδρομική ισχύ από την 1η/1/2022. Ενώ για εργασίες που περιλαμβάνουν αυτά τα υλικά, δεν θα προβλέπεται δαπάνη αναθεώρησης.

Η συγκεκριμένη ρύθμιση κρίθηκε απαραίτητη, από τη στιγμή που οι ανατιμήσεις στις κατηγορίες αυτές είναι και οι μεγαλύτερες, σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

Επιπλέον, εισάγεται η δυνατότητα επιμήκυνσης των προθεσμιών εκτέλεσης των έργων έως έξι μήνες, για τις εργοληπτικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξήσεις των τιμών των υλικών.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι πρόβλημα λόγω των ανατιμήσεων στις πρώτες ύλες εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία δεν αντιμετωπίζουν μόνο οι μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και οι μικρότερες κατασκευαστικές εταιρείες, που δεν έχουν έργα της κεντρικής διοίκησης, αλλά των Δήμων και των Περιφερειών, κάτι που έχει αναγνωρίσει και η αντιπολίτευση.

Advertisement

Ανέφερε τέλος ότι θεσπίζεται πριμ ολοκλήρωσης, σε ποσοστό 5% του ανεκτέλεστου υπολοίπου κάθε σύμβασης.

Τόνισε όμως ότι θα πρέπει, βεβαίως, να ικανοποιούνται δύο αναγκαίες προϋποθέσεις: Αφενός η εμπρόθεσμη ολοκλήρωση των έργων σύμφωνα με τα ισχύοντα χρονοδιαγράμματά τους, κι αφετέρου η μη χρήση του δικαιώματος επιμήκυνσης του χρονοδιαγράμματος των 6 μηνών.

«Για να είναι λοιπόν σαφές σε όλους: Οι εργολήπτες ή παίρνουν παράταση και διακόπτουν για έξι μήνες, ή παίρνουν μπόνους 5% και ολοκληρώνουν στην ώρα τους», ξεκαθάρισε ο κ. Καραμανλής.

Στο σημείο αυτό, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απάντησε σε διάφορα «ευφάνταστα», που ακούστηκαν στη Βουλή, κατά την υποστήριξη της τροπολογίας την περασμένη εβδομάδα, ότι δήθεν η Κυβέρνηση δίνει σε εργολάβους «κάτι εκατομμύρια δώρο».

Σχολίασε ότι «ίσως κάποιοι στην αντιπολίτευση κρίνουν εξ ιδίων τα αλλότρια», ξεκαθαρίζοντας ότι οι κατηγορίες αυτές δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα, ενώ υπογράμμισε ότι το σημαντικό είναι να μη σταματήσουν τα έργα υποδομής που εκτελούνται.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε εξάλλου πως όλα τα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν παρέμβει στην αγορά, διότι έχει αυξηθεί το κόστος κατά 70% στην άσφαλτο και στο PVC. Τόνισε επίσης ότι οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης είναι πολύ σημαντικές, ειδικά για τα μικρά έργα, που πραγματοποιούνται σε Περιφέρειες και Δήμους.

Κλείνοντας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δήλωσε: «Δεν σταματάμε εδώ. Εάν δούμε ότι αυτή η κατάσταση θα συνεχιστεί, εδώ είμαστε, σε διάστημα δύο και τριών και τεσσάρων μηνών να συζητήσουμε -πάντα στο πλαίσιο των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουμε, γιατί κάθε παρέμβαση περνάει από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους- για να κάνουμε κι άλλες παρεμβάσεις». Εξέφρασε πάντως την πεποίθηση ότι οι παρεμβάσεις, που ήδη έχουν γίνει, έχουν δώσει τεράστια ανακούφιση σε όλο τον εργοληπτικό κόσμο, ώστε να μη σταματήσουν τα μεγάλα, αλλά και τα μικρότερα έργα υποδομής σε όλη τη χώρα.

Γιώργος Καραγιάννης: Ήμασταν και παραμένουμε δίπλα στην αγορά για να παρεμβαίνουμε στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών αρμόδιος για τις Υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης ανέφερε: «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οι υποδομές στηρίζουν τη συνολική ανάταση της οικονομίας, ανοίγουν νέες θέσεις εργασίας και αναβαθμίζουν την ποιότητα ζωής των πολιτών. Επίσης, αποτελούν μία σημαντική ευκαιρία να χτίσουμε, στη βάση της εμπιστοσύνης, τη σχέση Πολιτείας και πολιτών. Επομένως, κύριο μέλημά μας είναι να συνεχίζονται τα έργα απρόσκοπτα για να αποδοθούν στους μοναδικούς ιδιοκτήτες τους, τους πολίτες.

Στην κατεύθυνση αυτή και ήδη από τα τέλη του 2021, όταν η αγορά βρέθηκε αντιμέτωπη με κατακόρυφες αυξήσεις σε βασικές πρώτες ύλες, προχωρήσαμε άμεσα στην αναθεώρηση συντελεστών για μία σειρά υλικών. Στη συνέχεια και μέσα στη ζοφερή πραγματικότητα που δημιουργεί η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία υιοθετήσαμε νέα μέτρα, προϊόν μίας τίμιας συμφωνίας όλων των πλευρών, τα οποία αποτυπώνονται στη νομοθετική ρύθμιση που έχει ήδη ψηφίσει η Βουλή.

Καθώς οι ανατιμήσεις συνεχίζουν και τα προβλήματα παραμένουν, αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα στην ενεργοποίηση του Παρατηρητηρίου Τιμών και στην αναθεώρηση των συντελεστών του α’ τριμήνου 2022. Τα μέτρα και η μέριμνα αφορά όλους τους εργολήπτες, μεγαλύτερους και κυρίως μικρότερους, έργα σημαντικά για την καθημερινότητα των πολιτών και γι’ αυτό ήμασταν και παραμένουμε δίπλα στην αγορά για να παρεμβαίνουμε στο μέτρο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων μας».

Advertisement

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα