Νίκος
Καραγιάννης

Μία ακόμα σιδηροδρομική γραμμή, κάθετη στην προβλεπόμενη γραμμή υψηλών ταχυτήτων Θεσσαλονίκη-Καβάλα-Ξάνθη, δρομολογεί το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μέσω της ΕΡΓΟΣΕ. Πρόκειται για μία συνδετήρια γραμμή που θα ενώνει την Αμφίπολη με τη Νέα Ζίχνη και η οποία ουσιαστικά θα συνδέει τις Σέρρες και τον Προμαχώνα με την προγραμματιζόμενη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Αυτό προκύπτει από απάντηση του υπουργού Μεταφορών και Υποδομών Κώστα Καραμανλή σε ερώτηση του Κυριάκου Βελόπουλου. Ο νέος αυτός κλάδος της Ανατολικής Σιδηροδρομικής Εγνατίας, θα παίζει και το ρόλο διασύνδεσης της υφιστάμενης μονής γραμμής Θεσσαλονίκης-Αλεξανδρούπολης με τη νέα υπό σχεδιασμό γραμμή.

Επίσης ένας τρίτος σημαντικός παράγοντας είναι πως με αυτή τη συνδετήρια γραμμή, τα εμπορεύματα από το λιμάνι της Καβάλας θα φτάνουν γρήγορα στον Προμαχώνα και από εκεί σε Βουλγαρία, Ρουμανία και γενικότερα στην Ανατολική Ευρώπη.

Στην απάντηση του υπουργού αναφέρεται ακόμα ένα νέο έργο στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας το οποίο αφορά στην ηλεκτροκίνηση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκη-Σέρρες-Προμαχώνας.

Αναλυτικά η απάντηση του κ.Καραμανλή αναφέρει τα παρακάτω:

Σε απάντηση της παραπάνω σχετικής ερώτησης, παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τον κύριο βουλευτή ότι ο σχεδιασμός της Οργανισμός Σιδηροδρόμων Ελλάδας Ανώνυμης Εταιρείας (ΟΣΕ ΑΕ)σε ό,τι αφορά τη Σιδηροδρομική Εγνατία και το υφιστάμενο σιδηροδρομικό δίκτυο γίνεται εκ παραλλήλου δηλαδή ,η μελέτη και κατασκευή της Σιδηροδρομικής Εγνατίας έχει μακροπρόθεσμο χαρακτήρα, ενώ η αναβάθμιση του υφιστάμενου δικτύου έχει μεσοπρόθεσμο χαρακτήρα.

Η νέα σιδηροδρομική σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Αμφίπολη, την Καβάλα (εμπορικό λιμάνι «Φίλιππος») και τους Τοξότες αφορά γραμμή υψηλών ταχυτήτων, λόγω του ότι η μορφολογία του εδάφους όπου θα διέρχεται είναι κυρίως πεδινή.

Η νέα σιδηροδρομική γραμμή θα συνδέεται με την υφιστάμενη στους Τοξότες και έτσι η πόλη της Δράμας θα συνδέεται με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή. Αντίστοιχα για την πόλη των Σερρών θα δρομολογηθεί η μελέτη νέας σιδηροδρομικής γραμμής που θα συνδέει την Αμφίπολη με την Νέα Ζίχνη Σερρών.

Παράλληλα θα δρομολογηθεί η ανακαίνιση της υπάρχουσας γραμμής από την Νέα Ζίχνη μέχρι την πόλη των Σερρών και τελικά οι κάτοικοι των Σερρών θα συνδέονται με τη νέα σιδηροδρομική γραμμή.

Με τον τρόπο αυτό, τόσο οι κάτοικοι των Σερρών όσο και οι κάτοικοι της Δράμας θα έχουν τη δυνατότητα να εξυπηρετηθούν και με την υφιστάμενη γραμμή αλλά και με νέα σιδηροδρομική γραμμή υψηλών ταχυτήτων με καλύτερους δρομολογιακούς χρόνους. Επιπρόσθετα, για την αναβάθμιση της υφιστάμενης σιδηροδρομικής σύνδεσης Θεσσαλονίκη–Αλεξανδρούπολη, που εξυπηρετεί τους Νομούς Σερρών και Δράμας, η ΕΡΓΟΣΕ ΑΕ περιλαμβάνει στα προγραμματισμένα έργα της τρέχουσας Προγραμματικής Περιόδου την αναβάθμιση της γραμμής στο τμήμα Θεσσαλονίκη –Στρυμόνας -Προμαχώνας.

Η ΟΣΕ ΑΕ έχει ήδη εκπονήσει οριστικές μελέτες στα τμήματα Στρυμώνα –Σέρρες-και Δράμα –Παρανέστι –Σταυρούπολη με στόχο τη βελτίωση της χάραξης στα τμήματα αυτά, ενώ είναι σε εξέλιξη και μελέτες που αφορούν ορισμένα προβληματικά τμήματα της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής Θεσσαλονίκης–Σερρών–Δράμας-Τοξότες, με σκοπό την αναβάθμιση, ηλεκτροκίνηση και σηματοδότησή της, για την βελτίωση της ποιότητας των δρομολογιακών χρόνων και της ασφάλειας των σιδηροδρομικών μετακινήσεων των κατοίκων των περιοχών αυτών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV