Νίκος
Καραγιάννης

Στις καινοτομίες που προωθεί το νομοσχέδιο «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής» αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, στη Βουλή.

Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο έχει ως γνώμονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και προσθέτει και άλλο ένα όπλο στη φαρέτρα του θεσμικού πλαισίου για την παραγωγή δημοσίων έργων.

Υπενθύμισε ότι η Νέα Δημοκρατία είχε παρουσιάσει ως αξιωματική αντιπολίτευση τις βασικές αρχές που διέπουν το νομοσχέδιο. «Επομένως δεν φέρνουμε κάτι που μπορεί να εκπλήξει κανέναν. Η διαφορά μεταξύ Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι εμείς δεν λέμε άλλα προεκλογικά και άλλα μετεκλογικά. Εφαρμόζουμε το πρόγραμμά μας, διότι είμαστε μία παράταξη που έχουμε συνέπεια μεταξύ λόγων και πράξεων», τόνισε.

Στο αν και κατά πόσο ακολουθεί το νομοσχέδιο το ευρωπαϊκό δίκαιο, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έρθει σε επαφή με την Κομισιόν.

Σημείωσε επίσης ότι ο ανάδοχος θα επιλέγεται με τη διαδικασία του δημοσίου διαγωνισμού.

Όσον αφορά στο ΤΑΙΠΕΔ, ο κ. Καραμανλής ξεκαθάρισε καταρχάς ότι η πρόβλεψη αυτή αφορά μόνο όσους κάνουν Στρατηγικές Συμβάσεις, αποτελεί ακόμα μία διαδικασία θεσμικής παρέμβασης, που έρχεται να ενδυναμώσει το κομμάτι το επενδύσεων στην χώρα, καθώς επιτρέπει στο ΤΑΙΠΕΔ να βοηθά εκείνους τους φορείς που δεν έχουν θεσμική επάρκεια.

«Είναι πραγματικά τραγικό να ακούμε τέτοιου είδους κριτική και μάλιστα προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλάει για εξαιρέσεις!», σχολίασε.

«Οι κύριοι αυτοί που φωνάζουνε, θα μας απαντήσουν πότε κατάργησαν το ΤΑΙΠΕΔ; Και δεν μας απαντάνε γιατί και το Υπερταμείο ήταν δικό τους δημιούργημα. Μιλάνε οι κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ για ξεπούλημα. Υπάρχει λοιπόν και ένα όριο στην πολιτική αντιπαράθεση», πρόσθεσε.

Σχολίασε δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «ένα ακόμη παράδειγμα της αφόρητης υποκρισίας της δήθεν αριστεράς», ενώ αντιπαρέβαλε στη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης τη στάση του ΚΚΕ, με το οποίο τόνισε ότι διαφωνεί, αλλά είναι σταθερό στις απόψεις του.

«Με αυτό το νομοσχέδιο αναγνωρίζουμε τις παθογένειες που υπήρχαν στο Ελληνικό Δημόσιο. Λέμε ότι θέλουμε τη συμβολή του ιδιωτικού τομέα, αλλά θέλουμε και ένα ρόλο του δημοσίου να εγκρίνει, να ελέγχει και να επιβλέπει αυτά τα έργα», τόνισε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε: «Καλούμε λοιπόν τους ιδιώτες να συνδράμουν σε αυτή τη διαδικασία. Είναι λυπηρό το 2022 να γίνεται σε μία χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή η κουβέντα περί ιδιωτών εναντίον δημοσίου. Αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί σε όλες τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών υπενθύμισε ότι και το 2004 – 2009 η τότε κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφάρμοσε για πρώτη φορά το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης. Τότε υπήρξαν αντιδράσεις, αλλά στη συνέχεια το μοντέλο των συμβάσεων παραχώρησης το εφάρμοσαν όλες οι Κυβερνήσεις. «Τελικά ο ΣΥΡΙΖΑ και τις συμβάσεις παραχώρησης δέχτηκε και – αν και εφόσον – ξαναέρθει στην εξουσία – που αυτό δεν φαίνεται – και τις πρότυπες προτάσεις θα εφαρμόσει. Γιατί αυτό είστε: Υποκριτές. Άλλα λέτε, άλλα ψηφίζετε και άλλα κάνετε».

Σημεία της τοποθέτησης του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιώργου Καραγιάννη

Στη σημασία του Νομοσχεδίου για τις «Πρότυπες προτάσεις για έργα υποδομής» αναφέρθηκε, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις υποδομές, κ. Γιώργος Καραγιάννης.

Ο Υφυπουργός Υποδομών χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «επιταχυντή εξελίξεων, που εμπλέκει τον ιδιωτικό τομέα στη σύλληψη και την ωρίμανση έργων, αξιοποιώντας τη τεχνογνωσία του», υπογραμμίζοντας ότι ο στόχος του Υπουργείου Υποδομών είναι ο διπλασιασμός των δυνάμεων και η ταχύτερη απορρόφηση ευρωπαϊκών κονδυλίων.

«Θεωρούμε πως η αλληλεπίδραση ιδιωτικού και δημόσιου τομέα θα έχει ευεργετικά αποτελέσματα μακροπρόθεσμα για το ίδιο το Δημόσιο, αφού θα γίνει μια μεταφορά τεχνογνωσίας που σίγουρα τη χρειάζεται» σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι, η συγκεκριμένη πρωτοβουλία «αποτελεί άλλωστε και σαφή προεκλογική εξαγγελία του ίδιου του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη που περιεχόταν ρητά στο πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας για τις υποδομές, άρα δείχνουμε για ακόμη μια φορά και τη συνέπεια λόγων και έργων».

Κατηγόρησε την αντιπολίτευση ότι αντί να συμβάλλει με τις προτάσεις της στη βελτίωση του νομοσχεδίου «επιδεικνύει μια υποκριτική αγωνία προστασίας δήθεν των πολιτών έναντι των μεγάλων συμφερόντων».

«Νομίζω όμως πως αυτή η καραμέλα πλέον είναι και αναχρονιστική και ένα βαρίδι στη δημόσια συζήτηση που την αποπροσανατολίζει από ουσιαστικά ζητήματα που απασχολούν την ελληνική κοινωνία. Η δήθεν εξυπηρέτηση μεγάλων συμφερόντων, λοιπόν, αποτελεί απλώς αποκύημα φαντασίας. Αν εννοείτε ότι τα μεγάλα έργα τα αναλαμβάνουν μεγάλες τεχνικές εταιρείες κι αυτό σας προκαλεί έκπληξη, μην ταλαιπωρείστε. Ρωτήστε να σας εξηγήσουν τι ακριβώς έκαναν οι ηγεσίες των δυο συναρμόδιων υπουργείων για το τι έπραττε η πρώτη φορά αριστερά» ανέφερε ο κ. Καραγιάννης απευθυνόμενος στην αντιπολίτευση.

Ο κ. Καραγιάννης έστειλε σαφές μήνυμα ότι «η χώρα χρειάζεται κάθε δυνατό εργαλείο για να προχωρήσει, να κατασκευάσει έργα, να επιστρέψει σε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας, να κάνει τα πάντα για να γυρίσουν πίσω οι νέοι που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν στα χρόνια της κρίσης».

«Έχουμε ξαναπεί πως τα έργα μας ξεπερνούν. Ξεπερνούν το χρόνο ζωής των κυβερνήσεων και τις μικροκομματικές σκοπιμότητες. Είναι έργα για τις επόμενες γενιές και όχι για τις επόμενες εκλογές» τόνισε ο Υφυπουργός Υποδομών.

Τι αφορούν οι πρότυπες προτάσεις

Πρόκειται για ένα νέο μοντέλο της σύλληψης και της ωρίμανσης νέων έργων υποδομών, που θα υποβάλλονται από τον ίδιο τον Ιδιωτικό Τομέα και αφορά στη θέσπιση ενός ολοκληρωμένου πλαισίου υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης προτάσεων για μεγάλα έργα άνω των 200.000.000 ευρώ, σε πρώτη φάση. Έργα που προάγουν την περιφερειακή ανάπτυξη, συμβάλλουν στην εθνική οικονομία και υλοποιούνται μέσω κλασσικών δημοσίων έργων, συμβάσεων παραχώρησης ή ΣΔΙΤ.

Οι Στόχοι του νέου πλαισίου είναι:

– Η ανάδειξη καινοτόμων ιδεών και η προετοιμασία νέων έργων σε τομείς προτεραιότητας του Δημοσίου, παράλληλα με τις υπάρχουσες διαδικασίες του Δημοσίου.

– Η επιτάχυνση της ωρίμανσης των έργων, μέσω του αποκαλούμενου «διπλασιασμού», δηλαδή της δυναμικότητας του υφιστάμενου συστήματος σχεδιασμού έργων υποδομής, αφού η ωρίμανση των έργων θα γίνει από τον ιδιωτικό τομέα. Κάτι που – μεταξύ άλλων – θα απελευθερώσει ανθρώπινους πόρους Δημοσίων Υπαλλήλων για την ταχύτερη προώθηση των λοιπών ανοικτών ζητημάτων.

– Η αξιοποίηση της τεχνογνωσίας του Ιδιωτικού Τομέα και σε επίπεδο σχεδιασμού έργων, αλλά και στην απόδοσή της ως «μνήμη» στον Δημόσιο Τομέα προκειμένου να αποφευχθούν λάθη που σταθερά γίνονταν όταν σχεδιάζονταν και δημοπρατούνταν έργα στη χώρα.

– Η εκμετάλλευση της ευελιξίας του Ιδιωτικού τομέα στην επιτάχυνση των διαδικασιών ωρίμανσης έργων. Αφού δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια να διαφυλαχθεί το Δημόσιο συμφέρον, καταλήγουν οι διαδικασίες να διαρκούν περισσότερο από την ίδια την εργασία.

– Η ισορροπία μεταξύ των χορηγούμενων κινήτρων στους προτείνοντες, αλλά και του περιορισμού των αντικινήτρων στους λοιπούς ενδιαφερόμενους. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της παροχής του δικαιώματος διεκδίκησης του έργου, ενώ έχει καταβληθεί στους προτείνοντες το κόστος των μελετών, όχι από το δημόσιο αλλά από τον ανάδοχο κι επίσης μέσω της διάχυσης της πληροφόρησης θα παρέχεται επαρκής χρόνος προετοιμασίας, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος και το αδιάβλητο των διαδικασιών.

Με το νέο πλαίσιο ρυθμίζεται:

– Το ελάχιστο περιεχόμενο μίας πρότυπης πρότασης, δηλαδή το ελάχιστο επίπεδο ωρίμανσης πρότασης,

– Τα κίνητρα για την υποβολή πρότυπων προτάσεων, καθώς και η τήρηση των αρχών της διαφάνειας και της ίσης μεταχείρισης των διαγωνιζομένων.

– Η ανάδειξη του αναδόχου πάντοτε με διαγωνιστική διαδικασία, σύμφωνα με τους κανόνες που θέτει το εθνικό και ενωσιακό δίκαιο.

Παράλληλα, με το άρθρο 1 της τροπολογίας με γενικό αριθμό 1226 και ειδικό 38 εισάγεται ρύθμιση για την άμεση ενταλματοποίηση των δαπανών της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που πραγματοποιήθηκαν από το οικονομικό έτος 2016 μέχρι σήμερα.

Με το άρθρο 2 ρυθμίζονται κατά ποσοστό 90%, οι μισθολογικές παροχές των εργαζομένων του Ο.Α.Σ.Θ και οι οποίες τους είχαν χορηγηθεί από 1/1/2016. Η ανάγκη για τη ρύθμιση προέκυψε μετά από την αποδοχή γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το ΓΛΚ, η οποία αποσαφηνίζει το μισθολογικό τους καθεστώς.

Με το άρθρο 3 αντιμετωπίζεται το ζήτημα της προσωρινής κυκλοφορίας λεωφορείων υδρογόνου στο δίκτυο αστικών γραμμών της περιοχής αρμοδιότητας του Ο.Α.Σ.Α. Α.Ε..

Με το άρθρο 4 δίνεται παράταση διάρκειας ισχύος της σύμβασης Υ.Δ.Υ. με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ έως 15/4/2022 δεδομένου ότι αναμένεται από το Ελεγκτικό Συνέδριο την έγκριση της νέας ΥΔΥ.

Οι υπόλοιπες διατάξεις αφορούν:

– Στην παράταση της προθεσμίας ανάθεσης συμβάσεων προμήθειας των εταιρειών Αστικών Συγκοινωνιών Αθηνών και Θεσσαλονίκης, λόγω COVID.

– Στην επίλυση μιας ερμηνευτικής δυσχέρειας στο άρθρο 76 του 4412, το οποίο με την ως τώρα διατύπωσή του οδηγούσε σε καθυστερήσεις στην κατακύρωση, συμβασιοποίηση και εκτέλεση έργων, καθώς και στη διαδικασία στελέχωσης των υπηρεσιών του ΟΣΕ.

– Η δεύτερη τροπολογία, με γενικό αριθμό 1229 και ειδικό 41, αφορά στα Υδατοδρόμια και αντιμετωπίζονται ζητήματα που αφορούν στο πεδίο εφαρμογής του 4663, επεκτείνοντας το και σε εκτάσεις ιδιοκτησίας της ΕΤΑΔ Α.Ε., του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και σε αλιευτικά καταφύγια, αλιευτικούς λιμένες, ναυταθλητικές μαρίνες κλπ και προσθέτοντας δύο επιπλέον δικαιολογητικά που κρίνονται αναγκαία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV