Connect with us

Συνεντεύξεις - Γνώμες

Καραμανλής: Κεντρικός ο ρόλος των μεγάλων έργων για την επιστροφή στην ανάπτυξη

Δημοσιεύθηκε

στις

Συνέντευξη παραχώρησε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών  κ. Κώστας Καραμανλής στην εφημερίδα «Παρασκήνιο» και στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Ευγενίδη, αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα για τις υποδομές και τις μεταφορές

Διαβάστε παρακάτω σχετικά αποσπάσματα:

Ποια θέση αναμένεται να έχουν τα μεγάλα έργα υποδομών σε αυτή την προσπάθεια που περιγράφετε; Ποια μεγάλα projects δρομολογούνται;

Σε αυτά τα σχέδια, φυσικά τα έργα υποδομών έχουν κεντρικό ρόλο. Το ίδιο και η επένδυση σε φιλικές προς το περιβάλλον μεταφορές. Για να μπει ξανά η οικονομία σε υγιείς βάσεις, είναι αναγκαίο να επενδύσουμε στους παραγωγικούς τομείς.

Γι’ αυτό και έχουμε εκπονήσει ένα ρεαλιστικό πλάνο έργων, συνολικού ύψους 13 δισ. ευρώ. Έργα τα οποία έχει ανάγκη ο τόπος, μπορούμε να δώσουμε μεγάλη ώθηση στο ΑΕΠ της χώρας, να ενισχύσουν σημαντικά την απασχόληση και εν τέλει να βοηθήσουν καίρια στο μεγάλο στοίχημα: την όσο το δυνατόν πιο γρήγορη επιστροφή στην Ανάπτυξη.

Αναφέρομαι, ενδεικτικά, σε εμβληματικά έργα που ταλαιπωρήθηκαν επί χρόνια και πλέον δίνουμε λύσεις για να ξεμπλοκάρουν, από το Μετρό της Θεσσαλονίκης έως τον οδικό άξονα Πάτρα–Πύργος και την ολοκλήρωση του νότιου τμήματος του Ε65.

Σε νέα έργα όπως είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού, η νέα Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης -το γνωστό FlyOver- ή ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη και το βόρειο τμήμα του Ε65. Στις επεκτάσεις του Μετρό της Αθήνας. Σε σιδηροδρομικά έργα. Αντιπλημμυρικά έργα. Παρεμβάσεις για την οδική ασφάλεια. Και τόσα άλλα.

Συμπληρώθηκαν δύο χρόνια από την πυρκαγιά στο Μάτι. Τι γεύση σας άφησαν οι πρόσφατες αποκαλύψεις της “Καθημερινής” για την απόπειρα συγκάλυψης των ευθυνών ιθυνόντων;

Ειλικρινά σοκαρίστηκα κύριε Ευγενίδη. Όπως νομίζω και κάθε Έλληνας που διάβασε αυτούς τους ανατριχιαστικούς διαλόγους.

Και δεν μπορώ καν να διανοηθώ την οργή ιδίως όσων έχουν χάσει δικούς τους ανθρώπους. Είναι ασύλληπτο μετά από μια τεράστια εθνική τραγωδία, να ακολουθεί μια τέτοια προσπάθεια συγκάλυψης ευθυνών. Και δείχνει και τη θεσμική ανεπάρκεια…

Το θέμα, βέβαια, θα το λύσει η ελληνική Δικαιοσύνη. Αποτελεί όμως δική μας ευθύνη, των πολιτικών, να ξεριζώσουμε οριστικά αυτή την αρρωστημένη νοοτροπία από το ελληνικό κράτος.

Είναι το ελάχιστο που οφείλουμε να κάνουμε στη μνήμη όσων χάθηκαν στο Μάτι. Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου να προσθέσω και κάτι ακόμα. Ευθύνη μας είναι επίσης και το να στηρίζουμε όσους έζησαν αυτή την εφιαλτική εμπειρία και προσπαθούν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους.

Εδώ και ένα χρόνο, χωρίς μεγάλα λόγια, στο Υπουργείο Υποδομών δουλεύουμε μεθοδικά για αυτό. Για την ασφάλεια όλων, καθαρίζουμε οικόπεδα της περιοχής από εύφλεκτη ύλη και περισυλλέγουμε επικίνδυνα υλικά από δυσπρόσιτα σημεία. Αποκαθιστούμε τις ζημιές στις οδικές υποδομές και μελετούμε την αντιμετώπιση των φαινομένων διάβρωσης της ακτογραμμής.

Δώσαμε επιδοτήσεις σε πάνω από 1.100 δικαιούχους. Έχουμε ολοκληρώσει επισκευές σε 245 κτίρια, ανακατασκευάζουμε άλλα 44, ενώ έχουν κατεδαφιστεί 254 που δεν έχρηζαν επισκευής. Απομακρύναμε τον επικίνδυνο αμίαντο και είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε οποιαδήποτε επιπλέον ανάλογη ανάγκη προκύψει.

Τα μέτρα ατομικής προστασίας και κοινωνικής απόστασης έχουν χαλαρώσει. Πώς βλέπετε την κατάσταση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Υπάρχει πρόβλεψη για ενίσχυση των δρομολογίων, για να αποφεύγεται ο συνωστισμός των επιβατών;

Έχουμε εντοπίσει αυτή την τάση χαλάρωσης και κάνουμε αυτά που πρέπει για να την αντιμετωπίσουμε. Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, χαράσσαμε την πολιτική μας σύμφωνα με τις υποδείξεις των ειδικών επιστημόνων. Αυτό κάνουμε και τώρα.

Ειδικότερα για τα δρομολόγια των ΜΜΜ, να πω ότι εξαντλούμε τα όριά μας. Με βάση τα διαθέσιμα οχήματα και το προσωπικό που έχουμε, κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Δυστυχώς και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη παραλάβαμε συγκοινωνίες υπό διάλυση… Έχει γίνει μεγάλη και συντονισμένη προσπάθεια για να φτάσουμε στο επίπεδο που βρισκόμαστε σήμερα. Μια διαρκής διαχείριση κρίσης.

Πάρτε τα λεωφορεία για παράδειγμα: Στην Αθήνα παραλάβαμε 800 στο δρόμο και σήμερα έχουμε 1200, στη Θεσσαλονίκη 200 και σήμερα έχουμε 350. Ετοιμαζόμαστε να προσθέσουμε κι άλλα, με leasing, για να καλύψουμε το χρονικό διάστημα μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός και να παραλάβουμε νέα λεωφορεία που θα λύσουν οριστικά το πρόβλημα.

Ό,τι και να κάνουμε, όμως, στα ΜΜΜ θα υπάρχει και συγχρωτισμός, θα υπάρχουν και περιπτώσεις που θα στριμωχτεί ο κόσμος. Σε όλες τις χώρες συμβαίνει αυτό. Γι΄αυτό λέμε: Στα ΜΜΜ φοράμε όλοι μάσκα. Πάντα. Η μεγάλη πλειονότητα των επιβατών, εξακολουθεί να το τηρεί αυτό. Λίγοι δεν το κάνουν.

Προβλέπεται, λοιπόν, να ενταθούν οι έλεγχοι για τη χρήση μάσκας στα ΜΜΜ;

Έχουν ενταθεί ήδη. Όπως ξέρετε, βέβαια, η μόνη που δικαιούται να κάνει ελέγχους και να βάλει πρόστιμα για αυτό το θέμα είναι η Ελληνική Αστυνομία, η οποία βοηθάει πολύ, όμως δεν μπορεί να βρίσκεται συνεχώς παντού.

Εδώ, λοιπόν, υπεισέρχεται η ατομική ευθύνη. Δεν μπορεί να χρειαζόμαστε έναν αστυνομικό σε κάθε βαγόνι ή κάθε λεωφορείο για να φοράμε τη μάσκα… Για να κάνουμε δηλαδή κάτι απλό, που όμως μπορεί να σώσει ζωές.

Προσανατολίζεστε στο να κρατήσετε τη μειωμένη τιμή στα εισιτήρια των ΜΜΜ και μετά τις 31 Οκτωβρίου;

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, πέτυχε δυστυχώς το ακατόρθωτο: Ταυτοχρόνως ακρίβυνε το εισιτήριο, έφερε ραγδαία επιδείνωση των οικονομικών των φορέων και παρείχε πολύ χειρότερο επίπεδο υπηρεσιών προς τον πολίτη.

Προσπαθήσαμε να μαζέψουμε αυτή την κατάσταση και σε μεγάλο βαθμό –στην προ Covid περίοδο- το είχαμε επιτύχει. Τώρα, μειώσαμε ξανά την τιμή των εισιτηρίων, στα προ ΣΥΡΙΖΑ επίπεδα. Είπαμε ότι σε πρώτη φάση το κάνουμε για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Μακάρι και στη συνέχεια, τα οικονομικά των φορέων να είναι τέτοια, που να επιτρέψουν τη διατήρηση της σημερινής τιμής. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια όμως. Αυτό είναι κάτι που θα το δούμε τότε.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα