Connect with us

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Καραμανλής: Έτοιμο το σχέδιο για της εξασφάλιση της διασυνδεσιμότητας στη χώρα

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Κώστας Καραμανλής

Στον τηλεοπτικό σταθμό Action24 και στην εκπομπή «Evening Report» με το δημοσιογράφο κ. Γιώργο Κουβαρά μίλησε το βράδυ της Δευτέρας 30 Μαρτίου ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα στοιχεία που δείχνουν ότι τις τελευταίες ημέρες η επιβατική κίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς έχει πέσει κατά 85% με 90%. Σημείωσε ότι αυτό το ποσοστό βέβαια αφορά το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα (μετρό, λεωφορεία, τρόλεϊ) και είναι ο μέσος όρος, καθώς προφανώς κατά τις ώρες αιχμής υπάρχει περισσότερη κίνηση.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι η επιβατική κίνηση έχει πέσει, αλλά δεν έχουν μειωθεί τα δρομολόγια στις ώρες αιχμής. Διευκρίνισε ότι τα δρομολόγια πραγματοποιούνται κανονικά από την αρχή της βάρδιας μέχρι τις 10 το πρωί και από τις τρεις το μεσημέρι μέχρι τις έξι το απόγευμα, ενώ έχουν μειωθεί στις ώρες μη αιχμής. Οι χρονοαποστάσεις των συρμών στο μετρό είναι αντίστοιχες με την καλοκαιρινή περίοδο.

Υπογράμμισε επίσης, ότι σύμφωνα με τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιείται απολύμανση σε οχήματα και συρμούς στο τέλος της βάρδιας, ενώ έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα προστασίας του προσωπικού. «Ευχαριστώ τους εργαζόμενους στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς που δίνουν το δικό τους αγώνα κάτω από δύσκολες συνθήκες», δήλωσε ο κ. Καραμανλής.

 Ένα ενδιαφέρον στοιχείο, που προκύπτει, είναι ότι οι επιβάτες προτιμούν τα λεωφορεία από το μετρό, ειδικά σε συγκεκριμένες γραμμές, ενώ κάποιες ώρες της ημέρας οι συρμοί του μετρό κυκλοφορούν άδειοι.

«Έχουμε λάβει όλα τα μέτρα και ο ΟΑΣΑ παρακολουθεί καθημερινά τη λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και κάνουμε όλες τις απαραίτητες προσαρμογές για να εξυπηρετήσουμε αυτούς που πρέπει να πάνε στη δουλειά τους, τους ανθρώπους που πρέπει να πάνε στα νοσοκομεία, τους ανθρώπους που πρέπει να πάνε στα σούπερ μάρκετ, τους ανθρώπους που πρέπει να κρατήσουν όρθιο τον παραγωγικό ιστό της χώρας», τόνισε ο κ. Καραμανλής.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών δέχθηκε ερωτήσεις και για τις πτήσεις επαναπατρισμού Ελλήνων από το εξωτερικό, οι οποίες οργανώνονται από τις κατά τόπους πρεσβείες σε συνεργασία με το Υπουργείο Εξωτερικών.

Επισήμανε ότι το πτητικό έργο σε όλο τον κόσμο έχει μειωθεί δραματικά, αναφέροντας ότι την ίδια ημέρα (Δευτέρα 30 Μαρτίου) στο Διεθνή Αερολιμένα Ελ. Βενιζέλος σημειώθηκε μείωση του αριθμού των επιβατών κατά 97% σε σχέση με την ίδια ημέρα πέρυσι.

Ανέφερε ότι σύμφωνα με τους ειδικούς, οι πιθανότητες να προσβληθεί κάποιος από τον ιό στο αεροπορικό ταξίδι της επιστροφής είναι πολύ μεγάλες.

Ερωτηθείς εάν θα πραγματοποιούνται ειδικές πτήσεις, όταν κριθεί αναγκαίο από το Υπουργείο Εξωτερικών και την κυβέρνηση, απάντησε καταφατικά. Έφερε ειδικότερα ως παράδειγμα τον επαναπατρισμό με ειδική πτήση, που κανόνισε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, των 13 οδηγών φορτηγών, τους οποίους η Τουρκία δεν άφηνε να περάσουν τα σύνορα της με το Ιράκ.

Ο κ. Καραμανλής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που διέκοψε τις πτήσεις από και προς Ιταλία, ενώ έχουν διακοπεί επίσης οι πτήσεις από και προς Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, Τουρκία και Ολλανδία και οι πτήσεις με την  Γερμανία περιορίζονται στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».

Ξεκαθάρισε τέλος ότι το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει έτοιμο σχέδιο προκειμένου εάν η κρίση κρατήσει περισσότερο από το αναμενόμενο, να διασφαλίσει τη διασυνδεσιμότητα στο εσωτερικό της χώρας και την ύπαρξη του ελάχιστου πτητικού έργου ασφαλείας, ιδίως σε προορισμούς της νησιωτικής Ελλάδας.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης πτήσεων, ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι τις αποφάσεις αυτές τις λαμβάνει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός σε πλήρη συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επισήμανε τέλος ότι: «Πραγματικά η κατάσταση εξελίσσεται καθημερινά. Για αυτό η κυβέρνηση με προσοχή προσπαθεί να απαντήσει στις ερωτήσεις και να ενημερώσει το λαό, αλλά επειδή η κατάσταση αλλάζει κάθε ημέρα, ανάλογα με τις συνθήκες θα επανεξετάζουμε τις πολιτικές».

image_pdfimage_print

Λιμάνια-Μαρίνες

Η ΟΛΠ παρουσίασε τη στρατηγική της στο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Σημαία ΟΛΠ Κτίριο Διοίκησης

Η ΟΛΠ Α.Ε. ανακοινώνει ότι συμμετείχε για ακόμη μια χρονιά στο Συνέδριο Ελληνικών Επιχειρήσεων (Annual Greek Roadshow) που διοργανώνεται από το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο λόγω των ειδικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά με τη συμμετοχή μεγάλου αριθμού εισηγμένων εταιρειών και επενδυτών.

Στο πλαίσιο του Συνεδρίου πραγματοποιήθηκαν ατομικές και ομαδικές συναντήσεις με ξένους θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές και δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιαστεί η στρατηγική της Εταιρείας, οι τρέχουσες εξελίξεις και προοπτικές, καθώς και να συζητηθούν διάφορα θέματα σχετικά με τη λειτουργία του λιμένος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Ηλεκτρικά Οχήματα

ΥΠΟΜΕ: Διευκρινίσεις σχετικά με τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Με αφορμή ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στις Υπηρεσίες της Γενικής Γραμματείας Μεταφορών, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκρινίζει στο καταναλωτικό κοινό ότι η κατηγορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων που έχουν δυνατότητα αυτόνομης κίνησης, χωρίς υποβοήθηση με πετάλι, είναι οχήματα που υπάγονται σε κανόνες κυκλοφορίας και απαιτείται άδεια οδήγησης μοτοποδηλάτου για την κυκλοφορία τους.

Η διευκρίνιση κρίνεται σκόπιμη για να αποφευχθεί τυχόν σύγχυση στην αγορά, καθώς υπάρχουν καταγγελίες για παραπλανητικές διαφημίσεις ηλεκτροκίνητων μοτοποδηλάτων, τα οποία παρουσιάζονται ως ηλεκτρικά ποδήλατα.
Προς τούτο, υπενθυμίζονται τα εξής:

• τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν υποβοηθούμενη ποδηλάτηση με ηλεκτροκινητήρα, η ισχύς του οποίου διακόπτεται όταν σταματήσει η ποδηλάτηση. Για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών ποδηλάτων δεν απαιτείται δίπλωμα οδήγησης.

• Αντίθετα, τα ηλεκτρικά μοτοποδήλατα με ενσωματωμένα πεντάλ, χειρόγκαζο και διακόπτη, μπορούν να κινούνται αυτόνομα μέσω του ηλεκτροκινητήρα, χωρίς δηλαδή ο αναβάτης να κάνει πετάλι. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η ταχύτητά τους υπερβαίνει ακόμη και τα 25 χλμ την ώρα.

Για την κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων απαιτείται: έγκριση τύπου, άδεια κυκλοφορίας, πινακίδες, δίπλωμα οδήγησης μοτοποδηλάτου, τα οποία πρέπει να φέρει ο οδηγός. Επίσης, είναι υποχρεωτική η χρήση κράνους.
Σημειώνεται πως η κυκλοφορία των ηλεκτρικών μοτοποδηλάτων χωρίς συνοδευτικά έγγραφα και εξοπλισμό, συνιστά παράβαση των διατάξεων του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στο νέο σχέδιο νόμου για τη Μικροκινητικότητα, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα περιχαρακώσει περαιτέρω τη νόμιμη κυκλοφορία των ποδηλάτων με ηλεκτρική υποβοήθηση, με σκοπό την προστασία του υγιούς ανταγωνισμού, την προαγωγή της οδικής ασφάλειας και τη διευκόλυνση των ελέγχων από την Τροχαία.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αεροδρόμια-Αεροπορικές

ΥΠΑ: Επεκτείνεται η ταξιδιωτική οδηγία για τις αφίξεις από τη Ρωσία

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών

Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) ενημερώνει το επιβατικό κοινό για την ανανέωση της αεροπορικής οδηγίας (notam) που αφορά τους μόνιμους κατοίκους Ρωσίας και προβλέπει παράταση των ταξιδιωτικών περιορισμών έως και την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2020 τα μεσάνυχτα.

Ειδικότερα με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19 παρατείνεται η notam που προβλέπει ότι όσοι επιβάτες, μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας, ταξιδεύουν προς Ελλάδα με αεροπορική σύνδεση από την Ρωσική Ομοσπονδία θα εισέρχονται στην χώρα μας μόνο με αρνητικό τεστ Covid-19, το οποίο θα έχει διενεργηθεί με τη μέθοδο PCR, (λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος), μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους.

Παράλληλα με την ανανέωση της αεροπορικής οδηγίας παραμένει σε εφαρμογή το ανώτατο όριο εισόδου 500 ατόμων την εβδομάδα από την Ρωσία και μόνο στους αερολιμένες Αθηνών, Θεσσαλονίκης και Ηρακλείου.
Οι επιβάτες υποχρεούνται να επιδεικνύουν στις ελληνικές ελεγκτικές αρχές αρνητικό αποτέλεσμα μοριακού ελέγχου (PCR) για τον Covid-19 από πιστοποιημένο διαγνωστικό κέντρο στην αγγλική γλώσσα το οποίο θα περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο τους και τον αριθμό διαβατηρίου ή ταυτότητάς τους.

Οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να ελέγξουν αν οι επιβάτες έχουν πιστοποιητικό με αρνητικό τεστ πριν την πτήση, καθώς η απουσία του υποχρεώνει την αεροπορική εταιρεία να μην επιβιβάσει τον επιβάτη.

Ταυτόχρονα παραμένει σε ισχύ η υποχρέωση συμπλήρωσης του Passenger Locator Form (PLF) στην εξής ηλεκτρονική διεύθυνση πριν την άφιξη στην Ελλάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι μόνιμοι κάτοικοι Ρωσίας που έρχονται στην Ελλάδα θα επανυποβάλλονται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό ιατρικό έλεγχο για covid-19. Έως την έκδοση των αποτελεσμάτων του εργαστηριακού ελέγχου οι επιβάτες θα παραμένουν σε περιορισμό στον τόπο προσωρινής διαμονής τους. Επίσης όλοι οι επιβάτες πρέπει να φέρουν αποδεικτικό κράτησης ξενοδοχείου ή άλλα κατάλληλα έγγραφα, από τα οποία προκύπτει ο τόπος προσωρινής διαμονής τους.

Από την notam εξαιρούνται τα προγράμματα επαναπατρισμού Ελλήνων. Στα πρόσωπα που παραβιάζουν το μέτρο της ελεγχόμενης εισόδου μονίμων κατοίκων της Ρωσικής Ομοσπονδίας και χωρίς να θίγονται οι προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα