Connect with us

Επικαιρότητα

Καραμανλής: Αποδίδει το σχέδιό μας για τα Μέσα μαζικής Μεταφοράς

Δημοσιεύθηκε

στις

«Ο κλάδος των αερομεταφορών έχει εταιρείες που προσφέρουν πολλά στην ελληνική οικονομία και είμαστε αποφασισμένοι να τον προστατεύσουμε. Είναι ο πρώτος που έπληξε αυτή η κρίση και δοκιμάζεται σκληρά», τονίζει ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», διευκρινίζοντας ότι είναι υπό διαμόρφωση ένα ολοκληρωμένο πλάνο στήριξης για την επόμενη, πολύ δύσκολη μέρα, της υγειονομικής κρίσης.

Ο Υπουργός Υποδομών τονίζει ότι η Ελλάδα μέχρι τώρα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας, κάτι το οποίο το πέτυχαν όλοι οι Έλληνες μαζί και αναγνωρίζεται διεθνώς, καυτηριάζοντας όμως, τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που «βλέπει» τα μέτρα ανεπαρκή.

«Αν είχε την πολιτική γενναιότητα η αντιπολίτευση να το αναγνωρίσει, θα προσέφερε στον τόπο κι ακόμα περισσότερο στον εαυτό της. Δυστυχώς δεν το κάνει. Να σας πω κάτι; Κακό του κεφαλιού τους… Οι πολίτες έχουν βαρεθεί την πολιτική μικροψυχία, γι’ αυτό και τους γυρίζουν την πλάτη».

Στο ερώτημα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο κ. Κώστας Καραμανλής, επισημαίνει ότι «οι πολίτες ψήφισαν κυβέρνηση μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Δέκα μήνες μετά, όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι η αποδοχή της κυβέρνησης έχει μεγαλώσει».

Όπως εξηγεί, αυτό συμβαίνει γιατί μια βασική προσδοκία που έχουν οι πολίτες από την κάθε κυβέρνηση, είναι να κρατήσει σωστά το τιμόνι σε μια κρίση. «Επιτέλους, λοιπόν, οι Έλληνες εμπιστεύονται την κυβέρνησή τους. Αυτή είναι μια κατάκτηση του ελληνικού λαού και δεν πιστεύω ότι χρειάζονται νέες εκλογές για να επιβεβαιωθεί».

Ο κ. Κώστας Καραμανλής αναδεικνύει τις προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών την επόμενη περίοδο κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε παρεμβάσεις που έχουν στόχο την ταχύτητα, τη διαφάνεια και την αποτελεσματικότητα, όπως η αλλαγή του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις και τα μεγάλα project που θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία.

«Τα έργα υποδομών μπορούν να στηρίξουν την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας γιατί έχουν μεγάλο πολλαπλασιαστή. Για την επόμενη μέρα, προγραμματίζουμε ήδη έργα ύψους πάνω από 13 δισ. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε γρήγορα, με σύμμαχο ελπίζω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Μπορώ να αναφέρω συγκεκριμένα παραδείγματα, όπως είναι ο οδικός άξονας Πάτρα-Πύργος, η ολοκλήρωση του Ε65, έργα που έχουν ταλαιπωρηθεί κι έχουν ταλαιπωρήσει τους πολίτες. Αλλά και νέα έργα όπως είναι ο ΒΟΑΚ στην Κρήτη, οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού και η Περιφερειακή Οδός της Θεσσαλονίκης. Και βέβαια, η συντήρηση και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού μας δικτύου».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών στη συνέντευξη εξήρε τις διοικήσεις των φορέων, εργαζόμενων και κυρίως των επιβατών, για την ομαλή επιστροφή στην κανονικότητα και τη θετική εικόνα στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κατά την πρώτη εβδομάδα της άρσης των μέτρων του νέου κορονοϊού, τόσο στην Αθήνα όσο και στη Θεσσαλονίκη.

«Τα δρομολόγια γίνονται με την αναγκαία συχνότητα και από αύριο Δευτέρα θα πυκνώσουν κι άλλο. Οι βοηθοί επιβατών και οι σημάνσεις που έχουμε βάλει, διευκολύνουν πολύ την κατάσταση. Η Αστυνομία βοηθάει επίσης. Οι επιβάτες φοράνε τις μάσκες τους, γιατί η επιτυχία είναι πρωτίστως θέμα ατομικής ευθύνης, το προσωπικό είναι εξοπλισμένο με τα αναγκαία μέσα ατομικής προστασίας, ενώ για την επιπλέον προστασία των οδηγών τοποθετούνται αυτές τις μέρες και διαχωριστικά. Και βέβαια, απολυμάνσεις γίνονται παντού εντατικά»

Όπως αναφέρει, οι επιβάτες -που έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 80% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα κι από αύριο αναμένεται να αυξηθούν κι άλλο- ανταποκρίνονται με σοβαρότητα στα νέα μέτρα. «Το σχέδιό μας ως τώρα αποδίδει. Το σύνθημά μας για τα ΜΜΜ είναι μετακινούμαστε με υπευθυνότητα, μένουμε ασφαλείς», καταλήγει ο κ. Κώστας Καραμανλής.

Σε ερώτηση αν προτίθεται το υπουργείο να προχωρήσει σε αγορά νέων οχημάτων στις συγκοινωνίες, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, τονίζει ότι η κρίση έβαλε σε «μεγεθυντικό φακό αδυναμίες και ελλείψεις. Σε επίπεδο οχημάτων και προσωπικού, αλλά και για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας, της οργάνωσης, της σχέσης με τους επιβάτες…».

«Για όλα αυτά, ετοιμάζουμε νέο σχέδιο για τις αστικές συγκοινωνίες. Τώρα δίνουμε τη μάχη να πάει μέχρι τέλους καλά το πλάνο επαναλειτουργίας. Στη συνέχεια, θα αξιολογήσουμε ποια νέα στοιχεία μπορεί να πάρουν μόνιμο χαρακτήρα και ποιες αλλαγές θα προτείνουμε στον Πρωθυπουργό».

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης στις αερομεταφορές, τονίζει ότι οι αεροπορικές εταιρείες, αλλά και οι εταιρείες λειτουργίας των αεροδρομίων, έχουν χάσει πάνω από το 95% της επιβατικής τους κίνησης και για αυτό είναι υπό μελέτη ένα ολοκληρωμένο πλάνο στήριξης, επισημαίνοντας ότι εξετάζεται η αύξηση των εσωτερικών πτήσεων.

«Ανάλογα με τις επιδημιολογικές εξελίξεις, θα εξετάσουμε την αύξηση των εσωτερικών πτήσεων, από 18 ή 25 Μαΐου. Ενώ όσον αφορά στις πτήσεις εξωτερικού, το ιδανικό είναι να βρεθεί λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Πριν λίγες μέρες, είχαμε άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ. Εκεί είπα κάτι απλό:

Ότι δυστυχώς, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύνολο, δεν δείξαμε την αναγκαία αλληλεγγύη και ενότητα στην πρώτη φάση διαχείρισης της κρίσης. Ας μην κάνουμε τα ίδια λάθη και στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. Και αν όμως η ΕΕ δεν καταλήξει σε ένα ενιαίο πλάνο, εμείς ως Ελλάδα είμαστε σε επαφές με άλλες χώρες κι ετοιμαζόμαστε να λάβουμε δικά μας μέτρα».

Τέλος, ο κ. Κώστας Καραμανλής, υπενθυμίζει ότι από την ερχόμενη εβδομάδα ξαναρχίζουν τα μαθήματα και οι εξετάσεις για δίπλωμα οδήγησης, με όλα τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας. «Και με μια πολύ μεγάλη αλλαγή: Πλέον, όποιος περνάει τις εξετάσεις, θα λαμβάνει αμέσως, ψηφιακά, το δίπλωμά του.

Και θα αρκεί να το δείχνει στο κινητό του. Τέλος οι αναμονές, τέλος η γραφειοκρατία, τέλος η ταλαιπωρία χωρίς λόγο. Αυτό είναι το στίγμα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτή την Ελλάδα θέλουμε να φτιάξουμε. Την Ελλάδα που θα προχωρά γρήγορα, σύγχρονα, με τον πολίτη στο επίκεντρο».

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">
Advertisement AKSES

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα