Νίκος
Καραγιάννης

Στην τελική ευθεία είναι η δημοπράτηση του Ιωάννινα-Κακαβιά σύμφωνα με τον υφυπουργό Υποδομών, Γιώργο Καραγιάννης. Όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους της περιοχής κατά τη διάρκεια ιδιωτικής του επίσκεψης, η εκτίμηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή είναι πως τέλη Ιανουαρίου θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός.

“Είναι ένα πολύ μεγάλο, ένα πολύ σημαντικό έργο” είπε χαρακτηριστικά ο κ.Καραγιάννης ο οποίος τόνισε πως με την ολοκλήρωση του Ε65 και το έργο Ιωάννινα-Κακαβιά, τα Ιωάννινα θα αποκτήσουν άλλη δυναμική και άλλες προοπτικές ανάπτυξης.

Το έργο όπως είπε για χρόνια συζητούνταν αλλά δεν προχωρούσε. Σε ένα χρόνο ολοκληρώθηκαν όλες οι διαδικασίες και όπως είπε ο υφυπουργός Υποδομών, μετά την προκήρυξη θα χρειαστούν περίπου 45 ημέρες για την κατάθεση των προσφορών και είπε πως εκτίμηση είναι πίστη του για την ανακήρυξη του αναδόχου εντός του 2023. Το έργο είναι της τάξεως περίπου των 300 εκατ. ευρώ.

Εξελίξεις όμως θα έχουμε όπως φαίνεται και για την σιδηροδρομική γραμμή Καλαμπάκα-Ιωάννινα-Ηγουμενίτσα. Σε ερώτηση που δέχθηκε για αυτό το έργο ο κ.Καραγιάννης παρέπεμψε στην επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού όπου προφανώς θα γίνουν και οι επίσημες δηλώσεις για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού έργου υποδομής.

Το Ιωάννινα-Κακαβιά

Το έργο Ιωάννινα-Κακαβιά ανήκει στα οδικά έργα νέας γενιάς του υπουργείου Υποδομών και είναι το πρώτο πολύ μεγάλο έργο υποδομής στην Ήπειρο, ύστερα από την ολοκλήρωση του αυτοκινητόδρομου της Ιόνιας Οδού το 2017.

Όπως έχει γίνει γνωστό το έργο θα υλοποιηθεί σε δύο τμήματα. Ως βασικό έργο θα δημοπρατηθεί το τμήμα Ιωάννινα-Καλπάκι και ως προαίρεση θα προχωρήσει το τμήμα Καλπάκι-Κακαβιά. Με την ίδια περίπου μέθοδο δημοπρατείται αυτή την περίοδο το έργο για την Παράκαμψη Χαλκίδας και Ψαχνών. Δηλαδή υπάρχει ένα κυρίως έργο και στη συνέχεια προστίθεται στο αντικείμενο κατασκευής και η προαίρεση, δηλαδή το επιπλέον τμήμα προς κατασκευή.

Σημαντικό στοιχείο είναι πως ο άξονας θα έχει χαρακτηριστικά κλειστού αυτοκινητόδρομου στον οποίο προβλέπονται 14 ανισόπεδοι κόμβοι. Ο δρόμος θα ξεκινά με σύνδεση με ανισόπεδο κόμβο στην Εγνατία Οδό. Οι υπόλοιποι κόμβοι έχουν προβλεφθεί να κατασκευαστούν στις εξής θέσεις: Κοσμηρά-Ασβεστοχώρι, Γραμμενοχώρια, Πασσαρώνος, Ζίτσας, Καρυές, Καλπάκι, Δολιανά, Ραβένια, Βήσσανη, Δελβινάκι, Ζάβροχο, Κτίσματα, Κακαβιά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV